Str 3 z 12 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
y233asd |
Post #1 Ocena: 0 2013-03-31 18:05:41 (12 lat temu) |
Z nami od: 29-03-2013 Skąd: dość przyzwoite |
Cytat:
2013-03-29 18:25:31, sssid1 napisał(a):
A kto tu przyjezdza po to by rodzic y233asd? Opanuj sie... Ludzie tu przyjezdzaja bo chca tu pracowac i zyc? Mamy wszyscy do tego prawo bedac obywatelami UE. A to ze ktos jest w ciazy to co to ma do rzeczy? Ludzie chca sie dowiedziec jak to wyglada jak sie jest akurat w takiej a nie innej sytuacji zeby nie miec niespodzianki po przyjezdzie. Nie rozumiem niektorych na tym forum po co sie w ogole udzielaja skoro nie maja nic sensownego do powiedzenia...
Rozumiem ze piszac w liczbie mnogiej masz takze na mysli mnie, to odpowiedz mi na pytanie: gdzie twoim zdaniem powinnam prowadzic ciaze i urodzic dziecko skoro moim partnerem jest Anglik, ktory nigdy nie byl w Polsce i nie mowi po Polsku, jesli nie tutaj? Czekam na odpowiedz! I pozdrawiam...
Poczytaj pierwsze lepsze pytania a potem zrozum o co sie ludzie pytaja.Jesli ktoś pisze że jest w 5tym miesiącu a facet przyjedzie odrazu do pracy to w rzeczywistosci pisze bajki.Przyjezdzaja tu rodzic i tyle.Koniec naszczescie z pakistanskim podejsciem do Wysp Brytyjskich. Uwaga moderatora: Poprzedni post zostal usuniety, kolejny z podobnym nastawieniem zakonczy kariere uzytkownika na forum.
|

|
 |
|
|
sssid1 |
Post #2 Ocena: 0 2013-03-31 18:20:22 (12 lat temu) |
Z nami od: 15-03-2013 Skąd: uk |
Taaa przyjezdzaja rodzic.. To Ty y233asd poczytaj i zrozum a pozniej krytykuj i glupio dogaduj. Byc moze chce zmienic kraj na taki w ktorym bedzie sie lepiej zylo, beda wyzsze zarobki. Zapewnia lepsze warunki sobie i dziecku. A to ze dziewczyna jest w ciazy troszke utrudnia im sytuacje, bo ciezko jej bedzie znalesc prace. Wiec pewnie pracowac bedzie tylko chlopak, stad pytania.
Myslisz ze ludzie nie maja nic lepszego do roboty niz rodzic w innym kraju? Szczegolnie ze to w zaden sposob nie poprawia finansowej sytuacji czy rodzi sie w PL czy w UK.
Rownie dobrze ktos inny moze przyjechac z juz urodzonym dzieckiem i co za co bedziesz go wtedy krytykowal? Najlepiej wszyscy sie wykastrujmy, nie zakladajmy rodzin i bedzie spokoj...
A propo pakistanskiego podejscia do zycia-co miales na mysli? Bo jakis rasizm mi sie tu rzuca. Nie okreslaj wszystkich jedna miara. Wydaje mi sie ze i wsrod Pakistanczykow sa normalni ludzie, maja tylko inna kulture, nie wrzucaj wszystkich do jednego wora. Zreszta to dyskusja na osobny temat. Ale twoje porownania sa conajmniej nie na miejscu.
|

|
 |
|
Nikita0507 |
Post #3 Ocena: 0 2013-04-03 20:03:35 (12 lat temu) |
Z nami od: 29-03-2013 Skąd: Uk |
Tak ap-ropo dla wszystkich to oni chca tu przyjechać na stałe...nie tylko urodzić ...chcą przyjechać jak wy wszyscy za lepszym życiem a nie zamartwiać się z miesiąca na miesiąc czy dadzą rade...to prawda jednak że ludzie którzy tu przyjeżdżają obrastają w piórka...i polak polakowi jest wrogiem...heh śmieszą mnie tacy ludzie ( oczywiście nie wszyscy tacy są) Strasznie dziwni są ci ludzie.
Nie wiadomo jeszcze jak to bedzie tu już takie głupie i niepotrzebne komentarze.. a może fartownie znajdzie prace....ale spytać zawsze warto.. żal mi co niektórych .
I jej chłopak prace od razu będzie miał bo już wszystko załatwione bo będzie pracował w tym samym zakładzie co ja.. I nie jest w piątym miesiącu dopiero będzie jak tu na wakacje przyjedzie. [ Ostatnio edytowany przez: Nikita0507 03-04-2013 20:13 ]
|

|
 |
|
iwonisko |
Post #4 Ocena: 0 2013-04-03 21:54:34 (12 lat temu) |
Z nami od: 28-10-2012 Skąd: Manchester |
Wiesz Nikita,jak tu przylecialam moj narzeczony powiedzial mi ze nikt nie zrobi mi tu wiekszej krzywdy i nie dokopie mi bardziej niz drugi polak...niestety mial racje
|

|
 |
|
Adacymru |
Post #5 Ocena: 0 2013-04-03 22:32:46 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
Niektorzy wola jak sie poklepie po plecach i powie, ze w UK jest jak w raju i zadnych problemow nikt nie bedzie mial. Polak Polakowi nie zawsze jest wilkiem jesli przedstawi realia, i uprzedzi o panujacych zasadach, ograniczeniach, prawach.
Ada
|

|
 |
|
|
iwonisko |
Post #6 Ocena: 0 2013-04-03 23:36:26 (12 lat temu) |
Nie,nie zawsze ale mozna wszystko przedstawic w dobrej albo zlej formie.
Czym innym jest pokazanie faktow a czym innym wyzywanie od turystow porodowych lub analizowanie motywacji wyjazdu,nikt nie mowi ze bedzie latwo ale zawsze warto probowac
Wszyscy tu piszacy kiedys zaryzykowali wyjazd z mniejszym lub wiekszym przygotowaniem
|

|
 |
|
ewamik |
Post #7 Ocena: 0 2013-04-03 23:46:38 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
Dlaczego dziewczyna chce tu przyjechac będąc w ciązy? Czy nie może zostać w Polsce? Urodzi spokojnie. Po polsku porozmawia,zaszczepi dziecko. Jakby coś się działo,zawsze będzie potrafiła się porozumieć.
Weźmie becikowe.
Tymaczasem tutaj jej partner zacznie pracowac,odłozy troszke pieniędzy i bedzie mógł wynając w przyszłości mieskzanie,a nie pokoik.
Po jakimś czasie postara sie o benefity.
Dlaczego na siłe chce tu przyjechać?
Musi chodzić do lekarza,poród,opieka poporodowa. Na pewno nie zna języka. Bedzie musiała chodzić z kims albo z tłumaczem.
Do tego dośc ciężko bedzie jednej osobie od poczatku utrzymywać 3 osoby.
Dziewczyna nie dostanie becikowego czy jak to tu sie nazywa.
Naprawdę radze dobrze.
Sama odczekałam aż 2.5roku zanim mąz mnie i dzieci tutaj sprowadził.
Nasza córka miała 2latka,jak mąz przyjechał tutaj. Miał rozejrzeć się za pracą i nas sciągnąc. Mielismy wynając pokoik na początek. O zasiłkach żadne z nas nie wiedziało przez 2 lata jak tu juz mieszkałam.
Kilka dni po męza wyjeździe okazało się,że jestem w ciązy. Prace miał mieć,a jej nie miał.
Chciałam na siłe przyjechać,chciałąm być jak rodzina. On ostudził mój zapał. Mówił,że to bez sensu,jak ja tu urodzę? Nie znam języka,musiałby się zrywac z pracy,żeby ze mna chodzić. Szczepienia,pomoc przy dziecku,sprawy formalne.
Miałam do niego cholerny żal i myślałam,że nie chce mnie tu. Musiałam poczekąc az 2.5roku. Młodsza miała 1.5roku jak tu przyjechałam.
Mąż tymaczasem zarobił,odłożył na mieszkanie w którym mieszkamy do dzisiaj(7lat). Jesteśmy sami,nikt nam sie nie kręci po łazience czy kuchni.Mamy 2 bed,ogród.
Ja mieszkałam z rodzicami. Tęsknota była ogromna. Nie dysponowalismy jeszcze skypem. On miał,ja nie. Tylko telefony.
Jednak zdrowy rozsądek wygrał. Gdybym postawiła na swoim i urodziła tutaj,na serio zwariowałabym. On w pracy,a ja sama..bez niczyjej pomocy.
Takie decyzje trzeba przemysleć. Wszystko da się wytrzymać.Nie mozna być w gorącej wodze kapanym. Tymbardziej,że 7lat temu na jedzenie tygodniowo wydawalismy 30f,a teraz ok 120-150funtów.
Ona tu przyjedzie,bo bedzie chciała pochwalić sie,że urodziła tu,czy co? I zaczną sie pytania na forum-pomocy! mieskzamy w pokoiku,jak starac sie o social?
Jest cięzko i czasem trzeba wziąc pod uwagę-...a jeśli nie pójdzie do pracy? A jeśli po 2-3mies straci pracę? Co dalej?
|

|
 |
|
iwonisko |
Post #8 Ocena: 0 2013-04-04 00:18:28 (12 lat temu) |
Wiesz Ewa nie zgadzam sie z Toba,uwazam ze nie ma nic gorszego niz zwiazek na odleglosc
Kobieta w ciazy,po porodzie potrzebuje nie rodzicow,znajomych tylko swojego partnera-sa to niepowtarzalne chwile ktore nigdy nie wroca
Dlaczego zakladasz ze ona nie zna jezyka?Bo Ty go nie znalas?
Pozatym zawsze u lekarza moze poprosic o tlumacza.
Ja tez jestem teraz sama z dzieckiem cale dni,czasem wariuje-fakt ale mam skypa,mame pod telefonem a w domu mojego mezczyzne dla ktorego tu jestem i nie wyobrazam sobie ze moglabym ukrasc mu chwile z naszym malenstwem.
Wszystko to kwestia organizacji,uwazam ze swietnie radze sobie z domem i organizowaniem naszej rzecywistosci
Kobieta powinna stworzyc swojemu facetowi dom,miejsce do ktorego bedzie chetnie wracal
nie chcialabym zeby moj facet wracal do pustego domu bez obiadu bo ja bylabym w Pl
|

|
 |
|
Adacymru |
Post #9 Ocena: 0 2013-04-04 00:37:45 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: Kobieta powinna stworzyc swojemu facetowi dom,miejsce do ktorego bedzie chetnie wracal
nie chcialabym zeby moj facet wracal do pustego domu bez obiadu bo ja bylabym w Pl
Poczulam sie zupelnie nieadekwatnie z moimi pogladami na temat znaczenia kobiety i moim wiekiem...
Czasem tylko okazuje sie w zyciu, ze kobieta nagle zostaje powiadomiona ze partner znudzil sie dotychczasowym miejscem powrotow, i sama w sobie traci sens swojego bytu... i nie ma kto jesc obiadow...
Ada
|

|
 |
|
iwonisko |
Post #10 Ocena: 0 2013-04-04 00:44:08 (12 lat temu) |
Wcale nie chcialam zebys tak sie poczula,uwazam ze jesli facet pracuje a kobieta wychowuje dziecko i siedzi z nim w domu to powinna ten dom stworzyc
Nie mowie ze moje poglady maja byc ogolnie przyjeta norma spoleczna,to tylko moje poglady
|

|
 |
|