MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Imię dla dziecka

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

marco_polo

Post #1 Ocena: 0

2013-03-24 11:59:34 (12 lat temu)

marco_polo

Kobieta

Z nami od: 25-02-2010

Proszę o zdrową krytykę i radę ;-)))

Spodziewamy się dziecka, czas ucieka (jestem już w 33 tygodniu) a nadal nie mamy imienia dla naszego maleństwa (((
O ile nie pomylili się na scanie to będzie synek. ;-)

Bardzo podoba się nam imię Józef.
(Angielski odpowiednik Joseph - i tu jest to imię popularne).

ale ostatnio spotkałam się z nieciekawą reakcją polskiej koleżanki - wyśmiała mnie...

no i zwątpiłam (

planujemy w przyszłości powrót na stałe do Polski i nie chcę zrobić dziecku krzywdy
z drugiej strony w Polsce panuje teraz moda na takie stare imiona - mnóstwo jest Franciszków, Zosiek i td
no i jak dla mnie to Józef brzmi dużo lepiej niż Xaver bądź Majkel ) zwłaszcza w połączeniu z typowo polskim nazwiskiem

Proszę o taki sondaż: co sądzicie i imieniu Józef?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

AriaLia

Post #2 Ocena: 0

2013-03-24 12:06:34 (12 lat temu)

AriaLia

Kobieta

Z nami od: 09-03-2013

Ja osobiście nie przepadam za starymi imionami, a jak słyszę, że coś jest modne to uciekam gdzie pieprz rośnie. Z Polskich imion podobają mi się chyba takie dość neutralne ani stare, ani nowe np. Adam, Dawid, Krystian, Sebastian. Przyznam się jednak, że gdybym miała mieć syna to chyba miałabym taki sam problem. Jakoś dla dziewczynki łatwiej.
Kochaj jak wola Twoja.

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2013-03-24 12:08:13 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Dangerous__girl

Post #4 Ocena: 0

2013-03-24 12:08:32 (12 lat temu)

Dangerous__girl

Kobieta

Z nami od: 13-02-2011

Nie wiem czy jest jekis sens sie pytac tu na forum kazdy ma swoje zdanie na temat imienia dla dziecka. Mi np te stare imiona sie nie podobaja. A innym tak. To chyba od ciebie zalezy, aczkolwiek, Polska mimo wszystko staje sie chyba bardziej tolerancyjna, i nawet wsrod mlodziezy chyba jest lepiej. A po drugiej, kazdy wraca do Polski, a tylko co poniektory wraca tam naprawde. Imie ci sie podoba, to takie wybierz dla dziecka, w koncu to twoje dziecko. Co bedzie pozniej zobaczysz. Pozatym mozesz dac na drugie imie jakies takie bardziej "nowoczesniejsze".
Ja mialam np mojego meza, na poczatku jak go poznalam za jakiegos podejrzanego typa, do dzis sie z tego smieje:-] Jak sie poznalismy przedstawił sie jako Piotrek, w dowodzie mial Jakub, a w domu mowili do niego Paweł:-o Co sie pozniej okazalo, Nazywal sie Jakub Paweł Piotr. Przedstawil sie jako Piotrek bo to akurat imie mu sie podobalo, a w domu mowili do niego Paweł, bo babci sie tak przyjeło. Co lepsze on cale zycie myslal, ze ma na imie Pawel, dopiero nauczycielka w szkole sredniej doszla do tego, ze jest Jakub, i to jest jego pierwsze imie:-]

Do góry stronyOffline

PeterGriffin

Post #5 Ocena: 0

2013-03-24 12:10:00 (12 lat temu)

PeterGriffin

Mężczyzna

Z nami od: 03-07-2012

Józuś fajne imię. Anglojęzyczne imiona zapisywane fonetycznie po polsku to chyba największa żenada jaka może być. Brajan Kowalski, Dżesika Nowak? :d
Semper Invicta, Semper Heroica!

Do góry stronyOffline

greta

Post #6 Ocena: 0

2013-03-24 12:41:52 (12 lat temu)

greta

Kobieta

Z nami od: 26-05-2007

jozef fajne imie ale mysle ze dziecko w polsce nie byloby zachwycone.
nie ma co sie kierowac moda na stare imiona,moda przemija szybko a zostanie nieszczesliwy dzieciak.
poniewaz mieszkacie tutaj dalabym imie latwe do wypowiedzenia tutaj i w polsce brzmiace tak samo albo bardzo podobnie.corce np Izabela a synowi Adam,Aleksander,Dawid?jesli chcecie wyjechac daj takie imie jakie ci sie podoba ale zastanow sie dziesiec razy bo plany ci sie moga zmienic i zostaniesz tu na dluzej a imie bedzie trudne do wypowiedzenia przez anglikow to dziecko bedzie cierpiec albo nawet nie reagowac na nie.
imie musi pasowac do nazwiska bardzo razi mnie nazwisko polskie i obcojezyczne imie brzmi to poprostu smiesznie.

Do góry stronyOffline

pamerson

Post #7 Ocena: 0

2013-03-24 12:46:25 (12 lat temu)

pamerson

Kobieta

Z nami od: 22-10-2012

Imię to kwestia indywidualna.
Mnie denerwuje jak co druga ma Juliaa co drugi Jakub. Choć imiona ładne.
Nie mam nic do starych imion.
Jakby dziecko miało angielski odpowiednik tego imienia to czemu nie. A jeśli polskie Józef... sama nie wiem. Ja osobiście bym nie dała tak na imię, ale to moje zdanie :)
Nar­cyzm prze­siąknięty egoiz­mem do­pada zaz­wyczaj oso­by które nie radzą so­bie z włas­nym życiem lecz na siłę udo­wad­niają swą wielkość :)

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2013-03-24 12:47:32 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2013-03-24 12:48:55 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

marco_polo

Post #10 Ocena: 0

2013-03-24 12:59:22 (12 lat temu)

marco_polo

Kobieta

Z nami od: 25-02-2010

Do Polski wracamy na pewno, wszystko jest już zaplanowane, ale nie o tym temat ;-) )

Wybrałam to imię nie ze względu na modę, absolutnie!
raz że mi się podoba, a dwa - sporo dla mnie znaczy.
No i nie lubię bardzo popularnych imion, mimo iż są ładne ale jest za dużo np. Kubusiów i Jaśków

Moi starsi synowie mają typowo polsko-brzmiące imiona i nikt nie ma problemu z wymową. Mimo iż są angielskie odpowiedniki tych imion, dzieci wolą żeby mówić do nich po polsku i cała szkoła nauczyła się wymawiać nasze polskie "sz" :-D

Po za tym mam takie zdanie, że skoro muzułmanie dają swoim dzieciom typowo arabskie imiona i mają gdzieś czy inni potrafią to wymówić - to my Polacy nie musimy się wstydzić naszych korzeni!

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,