Cytat:
2012-11-18 16:47:15, Adacymru napisał(a):
Moje wychowanie opeiralo sie na tym, ze zle postepowanie, (okradanie, oszukiwanie jest zlem) i powinno byc pietnowane. Kilka lat roznicy, moze pokolennie, i wskazywanie okazuje sie byc zla cecha, a "sprytnosc" kiedys zwana oszustwem, jest chluba
Daily Mail nie czytam, pewnie dlatego potrafie jeszccze wyrazic swoja opinie w sposob zrozumialy dla innych.
Cytat:
Wiec prosze Cie nie mow mi jak to szlachetnie jest donosic i jakie to moralnie uzasadnione, bo dla mnie ten co kapuje zawsze bedzie menda.
Ilu masz znajomych ktorzy otwarcie przyznaja sie do kapowania? A Ty publicznie przyznala bys czy przyznal bys sie do walenia z ucha?
Musialabym najpierw wiedziec co to wyrazenie oznacza...
Moze zacznij czytac cokolwiek,wtedy dowiesz sie ,jak ogromne pieniadze sa marnotrawione z naszych podatkow.
Walenie z ucha czyli donoszenie rozni sie od zgloszenia popelnienia przestepstwa jak szczanie w piwnicy od picia szczawnicy
Zanim zaczniecie wypowiadac sie w temacie,proponuje przeczytac caly watek ,a nie 2 ostatnie strony.
Jezeli ktos dzwoni na jakas anonimowa infolinie ,bo sasiad kupil sobie nowy samochod,albo uslyszal,ze tamten byc moze wyludza zasilki,jest zwykla menda i tyle. Zeby zglosic przestepstwo ,trzeba miec dowody a nie pomawiac bogu ducha winnych ludzi i liczyc ,ze jak sa niewinni to sie wyjasni.
Z reszta co mnie to. Zasilkow nie biore,sasiadem Twoim nie jestem.
Co do swiadkow koronnych,to namnozylo sie ich jak psow. Praktycznie w kazdej sprawie ktora dotyczy "grupy" jest co najmniej jeden.
To sa najgorsze bydlaki jakie ziemia nosi. Uczestnicza w popelnianiu przestepstw a jak ich zlapia to sraja w gacie i wala z ucha na swoich bylych przyjaciol.Polowa ich zeznan to konfabulacje.
Instytucja wykorzystywana czesto zamiast dowodow w sprawie.
Ale to jest temat na osobna dyskusje.