MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zgloszenie wyludzania zasilkow

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 18 z 23 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 17 | 18 | 19 ... 21 | 22 | 23 ] - Skocz do strony

Str 18 z 23

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

clockwork_orang

Post #1 Ocena: 0

2012-11-18 15:36:46 (13 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2012-11-18 15:23:41, Adacymru napisał(a):
Kiedys wlasnie ludzie mieli bardziej wpojone pojecie wspolnoty, przynalzenosci do spoleczenstwa. Co niektorzy podciagaja pod wsipstwo, zwykle nieslusznie, kiedys bylo pojeciem dbania o wspolne interesy.

Rozbite spoleczenstwo dba bardziej o czubek wlasnego nosa. Widac to po podejsciu, panstwo, spolecznosc to oni, nie tyczy sie nas. Niech oni sie martwia o pewne sprawy, mnie to nie obchodzi...Ja dbam o swoje podworko tylko, krotkowzroczne podejscie, bo oszustwa to podbieranie z ich tez "podworka".

Komu najbardziej sprzyjaja takie czasy? Miedzy innymi tym, ktorzy moga z premedytacja wykorzystywac to podejscie, ze innych malo to obchodzi, nie ma poczucia wspolnoty, wiec nie ma poczucia ze to ze wspolnego budzetu (czyli z pieniedzy tych, ktorzy wplacaja) korzystaja ci, ktorzy odkryli "sprytniejszy" sposob na zycie.

kiedys... kiedys spoleczenstwo dzielilo sie na warstwy (vide Indie), ktorych granice byly wyraznie zaznaczone i w zasadzie, nieprzekraczlne...

kiedys 80% spoleczenstwa mialo wspolnego wroga - bogaczy i wladcow tego swiata, dzis kazdy moze wygrac w Totka i byc milionerem, niezaleznie od tego jak wiele slomy z butow mu wystaje...

kiedys, obowiazywal kodeks honorowy i... dulszczyzna, czyli kruk krukowi oka nie wykole, a tym bardziej w gniazdo nie nasra

kiedys... to bylo kiedys 8-)

[ Ostatnio edytowany przez: clockwork_orange 18-11-2012 15:45 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #2 Ocena: 0

2012-11-18 15:51:09 (13 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

W Indiach nnie mialam okazji byc wychowana... a co do

Cytat:

kiedys, obowiazywal kodeks honorowy i... dulszczyzna, czyli kruk krukowi oka nie wykole, a tym bardziej w gniazdo nie nasra

To roznica w zrozumieniu "kiedys i teraz" pojecia "kruk krukowi..." jest taka, ze kiedys wstydem i brakiem honoru okreslano tego co probowal zasmiecic czy wykuc oko (czyli bezwstydnie korzystac z pracy innych), teraz wydaje sie, ze ujawnienie takiego co zyje na koszt innych to obraza honoru...

Kiedys wykuciem oka bylo zycie przeciwko zasadom spolecznym, teraz kluciem w oko okresla sie przypomnienie o tych zasadach...cos w stylu powiedzenia: the insane are running the asylum.....

Ada

Do góry stronyOffline

littleflower

Post #3 Ocena: 0

2012-11-18 15:54:53 (13 lat temu)

littleflower

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

Cytat:

2012-11-18 13:49:50, Yvonne_67 napisał(a):
Przeciez tu nie chodzi o ocenianie rzadu brytyjskiego i rozliczanie, co robi dobrze, a co zle.
(I chyba my, Polacy, jestesmy jednymi z ostatnich, by sie za to brac.)

Zasilki sa i zostaly stworzone, by wspomoc potrzebujacych i chwala rzadowi brytyjskiemu za to.

Chodzi o oszustwa!
Jak wielu oszukuje, udajac samotne matki, podczas, gdy zyja z partnerami?
Jak wielu udaje niezdolnych do pracy, tlumaczac sie na komisjach lekarskich, ze 100 m przejsc nie moga, a chodza na silownie i na dyskoteki lub pracuja na czarno?
Jak wielu wymysla depresje i bole plecow (to jest najpopularniejsze, bo ciezkie do wykrycia) i pobiera nieslusznie zasilki latami, smiejac sie przy tym, jaki to ten rzad glupi i jak latwo go oszukac?

Takie scenki z ukrytych kamer mozna poogladac na youtube lub poczytac co chwile w gazetach.

To sa oszusci i zlodzieje, wiec krycie i usprawiedliwianie takich ludzi to jest to samo, jakbysmy widzieli zlodzieja rabujacego czyjs dom lub samochod i przechodzili obok tego obojetnie, no, bo przeciez nie bedziemy donosic.

Chyba, ze sami mamy cos na sumieniu......

Czy tak ciezko zrozumiec, ze im wiecej pieniedzy oszusci wyciagna, tym mniej zostanie na tych naprawde potrzebujacych, w tym takze na sluzbe zdrowia i na nasze emerytury?

To samo tyle ze w innych slowach napisalam kilka stron wczesniej.

Jesli komus nie przeszkadza ze ktos wyludza zasilki to niech bezosrednio odda mu swoje pieniadze - na to samo, czy zlodziej wezmie pieniadze z panstwa kiesy do ktorej wplacamy czy bezposrednio z portela.

To nie chodzi o kilka czy kilkanascie funtow a o milliony rocznie.

2010/11 przypuszcza sie ze samego Income Support wyludzona na sume okolo 150 mln funtow- za te pieniadze mozna zrobic naprawde wiele innych pozytecznych rzeczy.

Wiec zanim nastepnym razem zaczniemy narzekac na rzad ze np kolejki do lekarza za dlugie, ze jezdnie dziurawe, ze prog emerytalny podniesiony to moze trzeba pomyslec o tym ze winny jest nasz znajomy/sasiad ktory kradnie pieniadze przeznaczone na to, a my jestesmy takie dobre dusze i przymykamy oczy na to a wlasciwie dajemy mu nasza zgode na kontynuacje tego. No bo przeciez lepiej czekac na wizyte u lekarza 2 dni lub na pogotowiu 4 godziny niz byc kapusiem.

zrodlo
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

clockwork_orang

Post #4 Ocena: 0

2012-11-18 16:02:00 (13 lat temu)

clockwork_orange

Cytat:

2012-11-18 15:51:09, Adacymru napisał(a):
W Indiach nnie mialam okazji byc wychowana... a co do

Cytat:

To roznica w zrozumieniu "kiedys i teraz" pojecia "kruk krukowi..." jest taka, ze kiedys wstydem i brakiem honoru okreslano tego co probowal zasmiecic czy wykuc oko (czyli bezwstydnie korzystac z pracy innych), teraz wydaje sie, ze ujawnienie takiego co zyje na koszt innych to obraza honoru...

Kiedys wykuciem oka bylo zycie przeciwko zasadom spolecznym, teraz kluciem w oko okresla sie przypomnienie o tych zasadach...cos w stylu powiedzenia: the insane are running the asylum.....

to doskonale zdajesz sobie sprawe z istnienia kast... :-)

to nie konca roznica w rozumieniu, czy tez myleniu pojec, to prosta zasada o niewsciubianiu nosa w cudze zycie - Konopnicka czy Dabrowska nie bywalyby przeciez na salonach, a lesbijki byly 8-)

[ Ostatnio edytowany przez: clockwork_orange 18-11-2012 16:02 ]

Do góry stronyOffline

seth1977

Post #5 Ocena: 0

2012-11-18 16:13:56 (13 lat temu)

seth1977

Mężczyzna

Z nami od: 13-02-2008

Wychowany bylem inaczej.
Donosicielstwo nigdy nie bylo cnota w zadnej warstwie spolecznej i w zadnym czasie.Zawsze bylo pietnowane. W obecnych czasach wszelkiej masci rzady staraja sie to zmienic,bo jak wspomnialem wczesniej takie spoleczenstwo latwiej jest kontrolowac i szczuc na siebie.Z obserwacji wiem ,ze anonimowi donosiciele to zwykle zawistni tchorze.

Jezeli tak bardzo przeszkadza Ci to,ze pieniadze sa marnotrawione i mowisz o 150 mln. to zbuntuj sie i zrob cos z tym:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2072302/Climate-change-talks-Chris-Huhne-fights-deal-cost-UK-taxpayers-6bn.html

A to tylko kropla w morzu.

Wiec prosze Cie nie mow mi jak to szlachetnie jest donosic i jakie to moralnie uzasadnione, bo dla mnie ten co kapuje zawsze bedzie menda.
Ilu masz znajomych ktorzy otwarcie przyznaja sie do kapowania? A Ty publicznie przyznala bys czy przyznal bys sie do walenia z ucha?

Na razie.

Nie wiem jak zrobic link klikanym.

[ Ostatnio edytowany przez: seth1977 18-11-2012 16:23 ]

Do góry stronyOffline

seth1977

Post #6 Ocena: 0

2012-11-18 16:17:53 (13 lat temu)

seth1977

Mężczyzna

Z nami od: 13-02-2008

Pomylilem,sie. Byly czasy kiedy kapowanie bylo cnota. Czasy Zwiazku Radzieckiego i III Rzeszy ,ale chyba nie do tego chcemy rownac.

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #7 Ocena: 0

2012-11-18 16:26:38 (13 lat temu)

clockwork_orange

Cytat:

2012-11-18 16:17:53, seth1977 napisał(a):
Pomylilem,sie. Byly czasy kiedy kapowanie bylo cnota. Czasy Zwiazku Radzieckiego i III Rzeszy ,ale chyba nie do tego chcemy rownac.

*ROFL*
chyba odwrotnie... dzis jest wiecej donosicieli tygodniowo, niz wtedy rocznie - poczytaj raporty izb skarbowych 8-)

Do góry stronyOffline

gdanszczanka

Post #8 Ocena: 0

2012-11-18 16:42:11 (13 lat temu)

gdanszczanka

Kobieta

Z nami od: 16-10-2012

Cytat:

2012-11-18 09:02:55, ie2ox4 napisał(a):
Cytat:

2012-11-18 01:22:22, gdanszczanka napisał(a):
(...)Anonimowe zglosznie ma sluzyc pomocy w zapobieganiu zla- i moim zdaniem nic w tym zlego, nie ma to nic wspolnego z obozami smierci czy innymi przytaczanymi przykladami "donosicielstwa". Anonimowo - to i sprawdza sie dokladnie wiadomosci, zeby sie upewnic ze sasiad po zlosci za halasy kawalu nie zrobil...
Nie ma co sie sprzeczac, kazdy ma swoje wartosci i nimi sie kieruje, a co inni o tym mysla ...??? Nos mam zamaly zeby sie tam wszyscy pomiescili .:)

No i nożyce odzywają się...
Pani z Gdańska... A kiedy zaczyna się nadgorliwość?
A nadgorliwość jest dobra?
No i po któreś tam: Dlaczego mam w cudzym garnku mieszać?
No i tak se myślę: Może mam i nie widzę swojej belki a przeszkadza mi zapałka w obcym...

Bardzo prosze nie cytowac mojej wypowiedzi, jezeli sie nie umie zrozumiec jej sedna...
Jeszce raz postaram sie wyrazic co jest sednem - nulluwazam i mam do tego prawo ze informowanie instytucjii nie ma nic wspolnego z donosicielstwem, i jak Ada, i wielu innych, stwierdzilo ma to na celu dbanie o wspolne dobro - ale jakos to do naszego narodu nie dociera ... I dlatego w Polsce jest jak jest a pieniacze sie kloca na forum bo nigdzie indziej nikt nie slucha...

I jeszcze o "nadgorliwosci" - o co chodzi ?? dwoch zdan nie potrafisz czlowieku do kupy zlozyc - daj spokoj, bo naprawde mam w nosie opinie na moj temat:-]:-]
Phi

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #9 Ocena: 0

2012-11-18 16:47:15 (13 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Moje wychowanie opeiralo sie na tym, ze zle postepowanie, (okradanie, oszukiwanie jest zlem) i powinno byc pietnowane. Kilka lat roznicy, moze pokolennie, i wskazywanie okazuje sie byc zla cecha, a "sprytnosc" kiedys zwana oszustwem, jest chluba

Daily Mail nie czytam, pewnie dlatego potrafie jeszccze wyrazic swoja opinie w sposob zrozumialy dla innych.

Cytat:
Wiec prosze Cie nie mow mi jak to szlachetnie jest donosic i jakie to moralnie uzasadnione, bo dla mnie ten co kapuje zawsze bedzie menda.
Ilu masz znajomych ktorzy otwarcie przyznaja sie do kapowania? A Ty publicznie przyznala bys czy przyznal bys sie do walenia z ucha?

Musialabym najpierw wiedziec co to wyrazenie oznacza...
Ada

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2012-11-18 17:08:04 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 18 z 23 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 17 | 18 | 19 ... 21 | 22 | 23 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,