MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zgloszenie wyludzania zasilkow

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 16 z 23 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 15 | 16 | 17 ... 21 | 22 | 23 ] - Skocz do strony

Str 16 z 23

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Onieznajomy

Post #1 Ocena: 0

2012-11-17 13:52:01 (13 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Z nami od: 02-09-2011

Cytat:

2012-11-17 13:30:14, leonka napisał(a):

dla mnie to pasożyt, któremu państwo legalnie pozwala na pasozytnictwo.

Moim zdaniem widzisz przyczyne tego stanu, widzisz tez winowajce, ale w dziwny sposob, wolalabys zeby to ofiara tego systemu to naprawila.
Para idzie w gwizdek.
Cytat:

2012-11-17 13:30:14, leonka napisał(a):

A jak jeszcze na dokładkę dorabia na czarno, to jest nie tylko pasozytem ale i złodziejem i oszustem.

Ta szara strefa, to taki chlopiec do bicia dla politykow, i nietylko. Zapomionamy jednak ze kazdy grosz, zarobiony w ten sposob, zaraz jak tylko jest wydany, to odrazu jest opodatkowany(kupujesz chleb, placisz za paliwo, placisz za prad, itp)
Chyba ze mowimy o "szarej strefie" w obliczu prawa, i wielkich przedsiewzieciach, zarejestrowanych w rajach podatkowych. Tak, wtedy jak probuje sie oblozyc podatkami, tak jak Orban na Wegrzech, wtedy swiete oburzenie dociera nawet do Brukseli, albo moze z tej Brukseli wyplywa.

Napuszczaja nas na siebie, i maja ucieche, daja nam winnych i pole do dzialania. Majstersztyk.

[ Ostatnio edytowany przez: Onieznajomy 17-11-2012 14:02 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2012-11-17 14:27:42 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

znowu-ciupek

Post #3 Ocena: 0

2012-11-17 16:21:48 (13 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-02-2010

Cytat:

2012-11-17 04:06:37, Yvonne_67 napisał(a):
Jawne wyludzanie zasilkow to oszustwo, ktore powinno byc tepione i nie mialabym zadnych skrupulow, aby je zglosic, jesli o takowym bym wiedziala.

Tak samo jak jawne łapownictwo i malewrsacje podatkowe.Nie mialbym skrupulów donieść na łapownika (szczególnie na tego co łapówki daje) chocby po to żeby odpowiedział przed sądem za swoje przestępstwo.
Żeby rozwiać to zasrane poczucie prawilności u osób które dopusciły się złamania prawa

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2012-11-17 16:28:25 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

znowu-ciupek

Post #5 Ocena: 0

2012-11-17 16:34:33 (13 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-02-2010

Cytat:

2012-11-17 16:28:25, konduktor68 napisał(a):
Cytat:

2012-11-17 16:21:48, znowu-ciupek napisał(a):
Cytat:

2012-11-17 04:06:37, Yvonne_67 napisał(a):
Jawne wyludzanie zasilkow to oszustwo, ktore powinno byc tepione i nie mialabym zadnych skrupulow, aby je zglosic, jesli o takowym bym wiedziala.

Tak samo jak jawne łapownictwo i malewrsacje podatkowe.Nie mialbym skrupulów donieść na łapownika (szczególnie na tego co łapówki daje) chocby po to żeby odpowiedział przed sądem za swoje przestępstwo.
Żeby rozwiać to zasrane poczucie prawilności u osób które dopusciły się złamania prawa

Tylko co wtedy jak lapowka mialaby uratowac komus zycie?:-)
Jednemu uratuuje a drugiemu odbierze szanse na przeżycie.W przyrodzie bilans musi byc na zero.
Jak posmarujesz żeby uratowali Twojego ojca to zqaniedbaja mojego.Jak temu się zemrze przez to zaniedbanie to będziesz miał krew mojego staruszka na swoich skorumpowanych łapach.Proste nie?

Nie piję tu osobioście do Ciebie tylko na potrzebty tego wątku zało9zyłem ze dajesz łapówkę żeby uratować komuś życie

[ Ostatnio edytowany przez: znowu-ciupek 17-11-2012 16:35 ]

Do góry stronyOffline

relly

Post #6 Ocena: 0

2012-11-17 16:53:40 (13 lat temu)

relly

Z nami od: 01-01-1970

hmmm...
w teori wszytsko jest proste
zycie jest bardziej skomplikowane
zasadniczo jestem zwolennikiem pogladów ze skoro z moich podatków utrzymywane sa słuzby które maja utrzymywac porzadek, łapac złodzeiji i oszustów itp to mam prawo wymagac zeby pracowały skutecznie
tak wiec o wyłudzanie przeróznych dodatków powinienem miec prestensje do urzedników a nie do ludzie
to ze system jest chory wiadomo wszytkim
jak to mówia okazja czyni złodzieja
IMO najlepeij zlikwidowac wszytkie benefity ,wiem marzenie scietej głowy, ale zlikwidowac jak wiele sie da, a reszta w bonach a nie w gotówce, chociaz to tez mało daje bo sam kupowałem bony na jedzenie za 50% wartosci
i problem wyłudzen rozwiaze sie sam
a ze ktos tam pomocy bedzie potrzebował ?
no cóz głupsi wygina na tym opierał sie rozwoj ludzkosci do jakiegos czasu a potem to sie wszystko wypaczyło

Do góry stronyOffline

Onieznajomy

Post #7 Ocena: 0

2012-11-17 17:01:50 (13 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Z nami od: 02-09-2011

Ta zacieta walka z beneficiarzami, czy dawaniem lapowki zeby dostac sie do lekarza, przypomina mi lata 80, kiedy to brakowalo w sklepach prawie wsztstkiego, bo spekulanci wszystko wykupili, najgorsze byly babcie- rencistki, chowajace papier toaletowy do tapczanu.

Tak wtedy, jak i dzis nikt nie odwaza sie krytykowac panstwa, za ten niedowlad, sobie skaczemy do gardel (nieraz do pieknych oczu)

[ Ostatnio edytowany przez: Onieznajomy 17-11-2012 17:03 ]

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #8 Ocena: 0

2012-11-17 18:09:21 (13 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

W odroznieniu od Polski, w UK nie traktuja osoby od poczattku jak zlodzieja, jest pewne zaufanie, ze czlowiek istota rozumna, odpowiedzialna, i z pewnymi zasadami moralnymi, nie bedzie sie rzucac jak psy Pavlowa, tylko dlatego ze cos jest (niezaleznie czy potrzebuje, niezaleznie, ze inni potrzebuja bardziej).

10-15 nawet lat temu bycie na zasilkach bylo wstydem dla wiekszosci, oznaka porazki, tez byly istytucje sprawdzajace czy nie ma prob wyludzenia, ale nie w takich rozmiarach. Niestety plaga sie rozprzestrzenila, a dzieki dodatkowym przyjezdnym "sprytnym inaczej", wypadaloby, zeby rozmiar tych sluzb sprawdzajacych byl o wiele wiekszy. Tylko....jakby ktos zapomnial to jest kryzys, wiekszosc miejsc pracy stara sie ograniczac etaty, i nie slyszalam o dziale budzetowym w ktorym nie moga nadazyc z przyjmowaniem do pracy. To tez dotyczy sie organow kontrolujacych ludzi pobierajacych zasilki.

Moze i panstwo zle, bo taki ma system? System jest dobry, wspomaga tym ktorym sie z pewnych powodow poslizgnela noga. Ludzie za (niektorzy) to nie potrafia sie ograniczyc, jakby mieli peknac to dalej pakowaliby w siebie, bo myslenie jest teraz w defisycie.

Panstwo jest zle bo zza slabo kontroluje?

Byc moze mi sie kiedys przydarzy ze bede musiala sie ubiegac- dlaczego mam byc traktowana jako potencjalny zlodziej, postrzegana przez pryzmat tej grupy, ktora nie wie po co zyje.

Ktos powiedzial, ze zlozyc skarge anonimowo to wstyd, brak honoru/odwagi, a zaplacic komus (urzedowi w ramach podatkow) zeby to zrobil za nas, to jest ok???

Jako osoba placaca podatki nie mam ochoty aby jeszcze wieksze kwoty zamiast na potrzebnych, wydawac na kontrolowanie oszustow. Najlepiej powiedziec, to wina panstwa, niech sobie pilnuja; tylko tak sie sklada, ze na to panstwo tez sie skladamy my wszyscy.
Ada

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2012-11-17 19:29:12 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

MrMaverick1971

Post #10 Ocena: 0

2012-11-17 20:04:52 (13 lat temu)

MrMaverick1971

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 26-07-2012

Musze sie zgodzic z Ada. 10 i wiecej lat temu nie bylo problemu z wyludzaniem benefitow. Zaczelo sie po 2004 roku i trwa do dzis.

Ludzie , ktorzy naplyneli do UK w roku 2004 (nie tylko Polacy) , zaczeli kombinowac z benefitami i system zglupial. Uczciwosc sie skonczyla, a za zaczelo sie kombinowanie jak uzyskac zasilek w zlodziejski sposob. System z czasem sie nauczyl, ze nie mozna ufac wszystkim skladajacym aplikacje i postanowil to weryfikowac. Rzad przeznaczyl na walke z oszustami miliony funtow i jak dotad inwestycje pomalu sie zwracaja i juz nie jest tak latwo oszukac i wyludzic zasilek.

Mimo wszystko , zawsze bedzie problem z oszustami i trzeba sie z tym pogodzic. Zostawmy to profesjonalistom.

Wszelkie dzialania na "wlasna reke" moga byc bronia obusieczna, bo w sytuacji braku dowodow i doniesieniu na delikwenta , mozna sie spodziewac pozwu o znieslawienie i pomowienie.

Zanim zaczniecie donosic , dobrze sie zastanowcie, a jezeli chodzi o anomimowe donosy w sprawach benefitow, to juz sprawa sumienia donoszacego.

Czasem mozna kogos niewinnego skrzywdzic.

Do góry stronyOffline

Strona 16 z 23 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 15 | 16 | 17 ... 21 | 22 | 23 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,