Str 14 z 23 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
darmund |
Post #1 Ocena: 0 2012-11-17 00:04:58 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-01-2012 Skąd: Dartford |
Cytat:
2012-11-17 00:00:19, seth1977 napisał(a):
Cytat:
2012-11-16 23:56:58, darmund napisał(a):
Cytat:
2012-11-16 23:53:18, seth1977 napisał(a):
Ale ja od poczatku twierdze,ze zyjemy w chorym systemie.Od poczatku tez twierdze,ze osobiscie brzydze sie ludzmi ktorzy donosza.
Zadaj sobie troche trudu i przeczytaj moje poprzednie wypowiedzi.
Mógłbyś przeczytać post 8 ze strony 14 i napisać co myślisz o tej sytuacji?
Jezeli pytasz mnie o zdanie,to zachowales sie jak najbardziej normalnie.
Normalne było to , że nie informując pracodawcy o kradzieży, która tak na marginesie miał trwać dłużej gdyby nie pech, staliśmy się współwinni i mimo, iż nie mieliśmy żadnej korzyści materialnej musieliśmy ponieść konsekwencje w postaci szukania nowej pracy?
W chwili obecnej żałuję, że na nich nie doniosłem.
|

|
 |
|
|
littleflower |
Post #2 Ocena: 0 2012-11-17 00:05:09 (13 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2008 Skąd: birmingham |
Cytat:
2012-11-16 23:50:19, znowu-ciupek napisał(a):
Cytat:
2012-11-16 23:43:57, littleflower napisał(a):
Cytat:
2012-11-16 23:36:12, znowu-ciupek napisał(a):
Cytat:
2012-11-16 23:21:00, littleflower napisał(a):
Czyli co? jesli ja np kiedys komus ukradlam np olowek a teraz zlodziel wlamal mi sie do domu i ukradl sprzet to mam siedziec cicho?
Czyli ze co?Czyjs olowek byl nie wazny bo to Ty ukradlas i przeciez to tylko olowek prawda?
Ale jak ktos Tobie to juz normalnie przegiecie nie?
Mi juz ukradli troche rzeczy.Wsciekly bylem jak to ja.na siebie samego oczywiscie ze dalem sie okrasc.
Nie widze roznicy w tym czy ja kogos kiedys okradlem czy ktos mnie dzisiaj.Kradziez to kradziez a kto mieczem wojuje ten od miecza ginie.
Moglem kiedys nie krasc innym ich dobr to daloby mi dzisiaj prawo do nazywania tych co mnie okradli lumpami wszelakimi i roznymi takimi.Na policje powinnas zglosic jak najbardziej.Zwlaszcza jesli sprzet byl ubezpieczony bo inaczej ubezpieczalnia nie wyplaci odszkodowania
Ale ja wcale nie powiedzialam ze jak ja powiedzmy cos ukrade ze jest dobrze
nawet zaznaczylam ze dajac lapke w obronie zdrowia mega dziecka moge poniesc wszelkie konsekwencje
Chodzi mi o to to ze my cos zrobilismy zle nie oznacza ze przez cale zycie musimy za to placic. To ze ukradalam ( jako przyklad podaje ) nie znaczy wcale ze teraz mam patrzec bezczynnie gdy inni to robia.
Nikt Ci nie kaze siedziec bezczynnie jak Cie okradaja.Tyle ze nie czuj sie lepsza od tych co okradli dzisiaj Ciebie jesli kiedykolwiek komukolwiek ukradlas cokolwiek (jako przyklad podaje,nie oskarzam cie w zadnym wypadku ze naprawde kiedys komus cos ukradlas.Teoretycznie rozwazamy)
ale ja wcale nie czuje sie lepsza, madrzejsza czy ladniejsza od kogokolwiek.
Po prostu mam swoje zasady i juz, szanuje jesli ktos nie zgadza sie z moimi- ma prawo do tego jak i ja chcialabym by szanowano mnie.
Moze to i katolicke ale w zyciu staram sie postepowac wedlug zasady " przykazania milosci" - " Nie czyn blizniemu swemu tego co Tobie niemile" .
Z innej strony jakizby ten swiat bylby nudny gdyby wszyscy byli tacy sami- idealni z identycznymi pogladami na wszystko- prawda? "Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|

|

|
|
znowu-ciupek |
Post #3 Ocena: 0 2012-11-17 00:07:44 (13 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-02-2010 Skąd: hove |
Cytat:
2012-11-17 00:01:10, MrMaverick1971 napisał(a):
Cytat:
2012-11-16 23:49:56, Onieznajomy napisał(a):
Cytat:
2012-11-16 23:35:23, seth1977 napisał(a):
Idac tym tokiem myslenia,to nie wina zlodzieja,ze kradnie.
Panstwo nie zapewnilo mu wyksztalcenia lub pracy.
Sorry ,ale cos Ci sie "pokielbasilo"
To nie idz tym tokiem myslenia, bo zaprowadzi cie tam, gdzie chca media mainstimowe.
Ratujac najblizszych pieniedzmi, dostosowywujesz sie do wypaczonej sytuacji, kradziez jet powodowana innymi, nizszymi instynktami, chyba ze jest ratowaniem zycia.
Czy napisalbys ze ktos bedac wiezniem oswiecimia zle zrobil ze ukradl jedzenie?
Za kradziez jedzenia w obozie koncentracyjnym przez wspolwieznia, byla kara smierci. Takie bylo prawo wsrod wiezniow i bylo to bezwzglednie egzekwowane. Nawet kapo obozowe i esesmani szanowali to prawo. Zabierasz innemu, skazujesz go na smierc glodowa. Czyli za taki postepek zaslugujesz na smierc.
Dokladnie jest to opisane w "5 lat Kacetu" Grzesiuka i "Anus Mundi" Kielara.
O tym wlasnie mowa...Moralnosc Kalego.Kali moc kalemu nie robic krzywda...
Nie ma sprawiedliwego wytlumaczenia przestepstwa.kazdy zlodziej ma (w swoim mniemaniu oczywiscie) bardzo wazny powod.Wogole jego sytuacja jest inna bo...
Ja swoje wyrzuty sumienia gasilem choroba zwana kleptomania.Bylem uzalezniony od adrenaliny jaka dawalo mi nabywanie czegos w obrocie bezgotowkowym.Tyle ze zachorowalem w trakcie uprawiania procederu a nie na odwrot
|

|
 |
|
seth1977 |
Post #4 Ocena: 0 2012-11-17 00:08:05 (13 lat temu) |
Z nami od: 13-02-2008 Skąd: Gdzies na poludniu |
W zyciu ponosi sie konsekwencje swoich wyborow.
Doniosl bys na nich dzisiaj?
|

|
 |
|
Onieznajomy |
Post #5 Ocena: 0 2012-11-17 00:09:30 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-09-2011 Skąd: Glasgow |
Cytat:
2012-11-16 23:54:37, znowu-ciupek napisał(a):
co do kradziezy jedzenia w Oswiecimiu...Kradnac jedzenie kradniesz cudza racje zywieniowa.Pewnie ktos dzisiaj jesc nie dostanie i tego musisz byc swiadomy.Nie umrzesz z glodu ty ale ktos inny juz tak
Gdzies zagubiles gradacje winy, nie zauwazasz ze ktos nie daje tym ludziom wystarczajaca jedzenia, i musza walczyc o przetrwanie?
Maverick, bardziej mialem na mysli kradziez od ssmanow, czy z magazynu, a Grzesiuka czytalem, Solzenicyna tez.
|

|

|
|
|
darmund |
Post #6 Ocena: 0 2012-11-17 00:12:19 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-01-2012 Skąd: Dartford |
Cytat:
2012-11-17 00:08:05, seth1977 napisał(a):
Zdecydowanie tak. Poniósłbym konsekwencje swojego wyboru bez żadnej skargi, mając świeżość sumienia za wystarczające rozgrzeszenie.
|

|
 |
|
znowu-ciupek |
Post #7 Ocena: 0 2012-11-17 00:23:00 (13 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-02-2010 Skąd: hove |
Cytat:
2012-11-17 00:09:30, Onieznajomy napisał(a):
Cytat:
2012-11-16 23:54:37, znowu-ciupek napisał(a):
co do kradziezy jedzenia w Oswiecimiu...Kradnac jedzenie kradniesz cudza racje zywieniowa.Pewnie ktos dzisiaj jesc nie dostanie i tego musisz byc swiadomy.Nie umrzesz z glodu ty ale ktos inny juz tak
Gdzies zagubiles gradacje winy, nie zauwazasz ze ktos nie daje tym ludziom wystarczajaca jedzenia, i musza walczyc o przetrwanie?
Maverick, bardziej mialem na mysli kradziez od ssmanow, czy z magazynu, a Grzesiuka czytalem, Solzenicyna tez.
Czy rencista jak ukradnie jedzenie z glodu bo Tusk go okrada za mocno a ten ochlap co dostaje po oplaceniu rachunkow starcza albo na wykupienie lekow albo na jedzenie.
Czym taki rencista jest gorszy?Tym ze on nie ma co do gara wlozyc a premier lata sobie co weekend bez sensu marnotrawiac miliony rocznie.Ze banda nieudacznikow dostala IPady a lekow nie ma za co refundowac i ludzie przymieraja glodem?
Gdzie ta Twoja gradacja winy?
|

|
 |
|
Onieznajomy |
Post #8 Ocena: 0 2012-11-17 00:24:18 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-09-2011 Skąd: Glasgow |
Dobranoc wszystkim, jutro, a raczej dzis : ) znowu powalczymy, obecnosc obowiazkowa.
|

|

|
|
Adacymru |
Post #9 Ocena: 0 2012-11-17 00:25:31 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: tyle ze nie czuj sie lepsza od tych co okradli dzisiaj Ciebie jesli kiedykolwiek komukolwiek ukradlas cokolwiek
Z tym niestety nie zgodze sie. Jedni biora odpowiedzialnosc za swoje bledne postepowanie, akceptuja swoje bledy, i staraja sie trzymac zasad spolecznych, doceniajac rozmiary krzywdy ktora komus kiedys sprawili.
Inni cale zycie szukaja wymowki dla swojego zachowania, czesto nawet nie sa w stanie przed samym soba przyznac sie do bledu, nie mowiac juz skrusze i o slowie przepraszam. Na potwierdzenie swojej niklej odmiennosci od reszty spoleczenstwa, spedzaja zycie wskazujac na innych, ktorzy robia podobnie (bo jak robia to wszyscy, to ta osoba nie odstaje od reguly).
Dla mnie ta pierwsza osoba jest duzo lepsza, i nie widze powodu dla ktorego powinna uwazac sie do konca zycia za czesc marginesu.
Nie widze powodu zakazu wskazania bledu innym osobie, ktora kiedys popelnila blad i potrafila sie do tego bledu przyznac i zmienic w lepszego czlowieka.
Ada
|

|
 |
|
littleflower |
Post #10 Ocena: 0 2012-11-17 00:39:42 (13 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2008 Skąd: birmingham |
Cytat:
2012-11-17 00:12:19, darmund napisał(a):
Cytat:
2012-11-17 00:08:05, seth1977 napisał(a):
Zdecydowanie tak. Poniósłbym konsekwencje swojego wyboru bez żadnej skargi, mając świeżość sumienia za wystarczające rozgrzeszenie.
Wcale sie nie dziwie i nie potepiam.
Gdybym ja stracila prace w takim wypadku, watpie by owi zlodzieje martwili sie o mnie i moje dzieci, watpie czy by przyszli mi do domu i wspomagali do czasu znalezienia kolejnej pracy. Wiec dlaczego ja mam przymykac oczy na ich brudne interesy ktore moga skrzywdzic mnie i moich bliskich.
Postawmy sie na miejscu tego pracodawcy- bylibysmy szczesliwi bo ktos nas okrada? nagrodzilibysmy tego kto wiedzial o tym i nie zawiadomil nas?
Kradziez benefitow KRZYWDZI bezposrednio kazdego z nas, i tego co bierze benefity i tego co nie dostaje ich. Pieniadze na benefity ida ze wspolnego skarbca, moze gdyby zlodzieje ich nie kradli bylo by wiecej i na sluzbe zdrowia, moze nie bylo byc ciec w benefitach, na pewno wydano by te pieniadze na inne cele, zlodzieje przyczyniaja sie do powiekszenia dziury budzetowej i poziomu naszego zycia. Ktos wyludza benefit powiedzy chocby i 100 funtow na miesiac, rocznie daje to juz 1200 f - z takiej sumy juz mozna bylo by cos dobrego zrobic dla wszystkich z nas, a wyludzaczy jest duzo wiecej i o wiele wieksze sumy chodzi. "Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|

|

|
|