Str 11 z 23 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
znowu-ciupek |
Post #1 Ocena: 0 2012-11-16 22:45:33 (13 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-02-2010 Skąd: hove |
Cytat:
2012-11-16 22:37:26, littleflower napisał(a):
Zle jak sie donosi na kogos kto kradnie benefity - ktore sa z naszych podatkow - ale jak zlodziej wejdzie nam do mieszkania i nas okradnie to jest OK doniesc na niego na policje ?
To i to jest kradzieza, prawda?
To tak samo jak zle jest doniesc na kogos kto dal lapowke zeby jego bliskiej osobie zalatwic wczesniejsza konsultacje czy chocby lepsza opieke.
PRZECIEZ TO TEZ KRADZIEZ.lekarz za lapowke uratuje zycie Twojemu bliskiemu ale niestety nie rozdwoi sie.Kogos musi przesunac w kolejce.komus szanse odbierze (chociaz bardziej pasowalo by tutaj sprzeda czy nawet ukradnie).
Dajac lapowke za lepsza opieke kradniemy opieke komus innemu.Z powodu lapowki nagle personelu w szpitalu nie przybedzie a kogos po prostu zaniedbaja bo poswieca czas temu co dal wiecej.Jak ktos przez to zaniedbanie nie daj Boze umrze to co wtedy?Wyrzutow sumienia nie bedzie?
dajac lapowke kradniemy komus szanse.Temu ktorego kolej akurat teraz byla a dzieki protekcji pienieznej ta kolej zostala skradziona.
Jak to mowia...."dajcie mi czlowieka a ja juz do niego odpowiedni artykul znajde"
Zeby nie bylo niedomowien
Ja osobiscie lapownictwa nie ganie,dawalem lapowki,jakby ktos chcial dac mi to chetnie przyjme a jak bede potrzebowal to znow dam.Tyle ze ja nie czuje sie prawilny i kablowac innych nie zamierzam [ Ostatnio edytowany przez: znowu-ciupek 16-11-2012 22:48 ]
|

|
 |
|
|
seth1977 |
Post #2 Ocena: 0 2012-11-16 22:47:48 (13 lat temu) |
Z nami od: 13-02-2008 Skąd: Gdzies na poludniu |
Cytat:
2012-11-16 22:45:33, znowu-ciupek napisał(a):
Cytat:
Zle jak sie donosi na kogos kto kradnie benefity - ktore sa z naszych podatkow - ale jak zlodziej wejdzie nam do mieszkania i nas okradnie to jest OK doniesc na niego na policje ?
To tak samo jak zle jest doniesc na kogos kto dal lapowke zeby jego bliskiej osobie zalatwic wczesniejsza konsultacje czy chocby lepsza opieke.
PRZECIEZ TO TEZ KRADZIEZ.lekarz za lapowke uratuje zycie Twojemu bliskiemu ale niestety nie rozdwoi sie.Kogos musi przesunac w kolejce.komus szanse odbierze (chociaz bardziej pasowalo by tutaj sprzeda czy nawet ukradnie).
Dajac lapowke za lepsza opieke kradniemy opieke komus innemu.Z powodu lapowki nagle personelu w szpitalu nie przybedzie a kogos po prostu zaniedbaja bo poswieca czas temu co dal wiecej.Jak ktos przez to zaniedbanie nie daj Boze umrze to co wtedy?Wyrzutow sumienia nie bedzie?
dajac lapowke kradniemy komus szanse.Temu ktorego kolej akurat teraz byla a dzieki protekcji pienieznej ta kolej zostala skradziona.
Jak to mowia...."dajcie mi czlowieka a ja juz do niego odpowiedni artykul znajde"
Dokladnie o to mi chodzi.
|

|
 |
|
znowu-ciupek |
Post #3 Ocena: 0 2012-11-16 22:50:14 (13 lat temu) |
Cytat:
2012-11-16 22:47:48, seth1977 napisał(a):
Cytat:
2012-11-16 22:45:33, znowu-ciupek napisał(a):
Cytat:
Dokladnie o to mi chodzi.
Jak juz wspomnialem jako emerytowany ale jednak do konca zycia przestepca.Nie mam nic do dawania i brania lapowek.Tylko trzeba miec swiadomosc ze popelnia sie przestepstwo i staje sie takim samym zlodziejem jak ja
|

|
 |
|
littleflower |
Post #4 Ocena: 0 2012-11-16 22:51:45 (13 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2008 Skąd: birmingham |
Czy ja chwale lapowki- nigdy nikomu nie dalam zadnej, gdy chcialam dodatkowa opieke w szpitalu, placilam za to, pieleniarka byla po godz swoich pracy, wizyty prywatne itp.
To ze ktos moze wiecej zalatwic gdy ma pieniadze jest prawda stara jak swiat - i to ze wykorzystuje to ( legalnie ) nie jest zadna kradzieza- mam pieniadze to je uzywam, nie mam to klepie biede. "Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|

|

|
|
PChelp |
Post #5 Ocena: 0 2012-11-16 22:55:29 (13 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 30-01-2011 Skąd: londyn |
Ciupek Nie warto kopac się z koniem. Niestety to kolejny dowód ,ze z głupotą , zakłamaniem , hipokryzją , nikt jeszcze nie wygrał... Co bys nie napisal to i tak "ONI " wiedza swoje ..
|

|
 |
|
|
Adacymru |
Post #6 Ocena: 0 2012-11-16 22:56:22 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Troche inaczej okreslilabym placenie (lapowka nawet niech bedzie) za osiagniecie podstawowej, czyli godnej opieki lekarskiej (bo rozumiejac bez placenia pozostawia czlowieka zeby niezaklocajac spokoju umarl), kiedy tej podstawowej opieki nie zapewniaja. To jest wrecz placenie za to, co oficjalnie niby pacjent powinien miec zapewnione (a nie ma).
Czym innym jest zachowanie, kiedy mozliwosci podstawowego i godnego zycia sa zapewnione przez kraj, a ktos oszukuje, zeby dostac wiecej za darmo (kiedy sie do tego nie kwalifikuje).
Pamietam skwaszone miny podczas swojego ojca pobytu w szpitalu, bo postanowilismy sie wymienniac pomiedzy soba i zapewnic opieke i egzekwowac jego prawa, kiedy poproszenie o zmiane kroplowki odbierane bylo, jakby to bylo jakbysmy ich na roboty przymusowe wysylali. I sugerowanie, ze bardziej troskliwa opieka kosztuje bylo czyms zupelnie "normalnym". Nie wszystkie osoby z obslugi, byly bardzo tez mile, ale mielismy wrazenie, ze te mniej z powolania odetchnely z ulga jak moj tato umarl, bo dodatkowych dochodow nie przynosil.
Ada
|

|
 |
|
Onieznajomy |
Post #7 Ocena: 0 2012-11-16 23:00:13 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-09-2011 Skąd: Glasgow |
Ratowalem mame, dalem lapowke, umiescilem w szpitalu i miala przetoczona krew, cieszylem sie ze ktos zgodzil sie to zrobic, powiem tylko ze sytuacja byla wyjatkowa, i nie nadaje sie zabardzo do opisania.
Czy mialem, mam wyzuty sumienia z tego powodu - nie bo nie bylo innej opcji, probowalem normalnie , ale nie dalo rady.
W zasadzie jestem przeciwny lapownictwu, ale moim zdaniem to ryba psuje sie od glowy, i nie mam wyzutow sumienia, traktuje to jako samoobrone w trudnej sytuacji.
==========================================
Nie jestem w temacie a chce mi sie pisac, dlatego wybaczcie ze tak wyrywam z kontekstu.
Dam tylko taki przyklad - kiedys auta w Polsce byly na talony czy przedplaty, to rodzilo lapownictwo, wystarczylo ze cena aut sie urzeczywistnila, i skonczylo sie dawanie lapowek, dzis kazdy ma dostep do nowych aut, taki sam.
|

|

|
|
seth1977 |
Post #8 Ocena: 0 2012-11-16 23:03:56 (13 lat temu) |
Z nami od: 13-02-2008 Skąd: Gdzies na poludniu |
To samo Onieznajomy jest z systemem socjalnym w uk. Panstwo ma instytucje powolane do walki z wszelkimi rodzajami przestepstw.
Oczywiscie ,ze byloby im latwiej gdyby wszyscy nawzajem na siebie donosili,ale pytanie jest czy musimy to robic ,w dodatku anonimowo?
Moje zdanie wyrazilem juz wczesniej.
|

|
 |
|
znowu-ciupek |
Post #9 Ocena: 0 2012-11-16 23:04:26 (13 lat temu) |
Cytat:
2012-11-16 22:56:22, Adacymru napisał(a):
Troche inaczej okreslilabym placenie (lapowka nawet niech bedzie) za osiagniecie podstawowe, czyli godnej opieki lekarskiej (bo rozumiejac bez placenia pozostawia czlowieka zeby niezaklocajac spokoju umarl), kiedy tej podstawowej opieki nie zapewniaja. To jest wrecz placenie za to, co oficjalnie niby pacjent powinien miec zapewnione (a nie ma).
przykro mi sie z tym nie zgodzic ale niestety racji nie masz...
Sa prywatne szpitale,kliniki czy tez prywatne gabinety.Placac tam nie dajemy lapowki tylko placisz za usluge.Od tego takie instytucje sa w koncu.
Dawanie lapowek w szpitalach publicznych jest kradzieza.Kradniesz szanse temu co nie stac go na lapowke.
taka jest prawda i doskonale o tym wesz.Zreszta jako osoba ktora zawodowo wspolpracuje z wymiarem scigania czy tez powiedzmy karania chyba znasz odpowiedni artykul i kare grozaca zarowno temu co lapowke daje jak i temu co ja bierze.
Oczywiscie nic osobistego do Ciebie Ada tylko odnosnie lapowek.
To ze niektorzy nie dostaja opieki medycznej na ktora zasluguja nie ma w tym wypadku znaczenia (chociaz smutne ze tak sie dzieje) ale nie powinno byc okolicznoscia lagodzaca na popelnienie przestepstwa.W kazdym badz razie moralnie jest to zachowanie niepoprawne
|

|
 |
|
Onieznajomy |
Post #10 Ocena: 0 2012-11-16 23:05:20 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-09-2011 Skąd: Glasgow |
Adacymru, przepraszam, glupio wyszlo, moj post nie powinien byc pod twoim.
|

|

|
|