MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Byla przemoc domowa..ku przestrodze...

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

Str 3 z 8

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Sawanna

Post #1 Ocena: 0

2012-09-03 10:47:50 (13 lat temu)

Sawanna

Kobieta

Z nami od: 24-05-2011

Cytat:

2012-09-03 10:21:32, koniczynka_a napisał(a):
W uk jest tak ze najpierw wzywa sie policje. Potem idzie sie do adwokata i przez sad zdobywa sie ordery tj zakaz zblizanie sie do miejsca zamieszkania na odleglosc 100m ja tak mialam nie wiem czyw kazdym przypadku sad tak ustala. Drugi order to nakaz opuszczenia domu w trybie 24h od momentu wreczenia nakazu mezowi. Na ten czas trzeba sie usunac z domu zeby uniknac awantury z jego strony. Order wrecza przeszkolony czlowiem z sadu . Kiedy mu wreczy papiery dostajesz tel i za 24h musi go nie byc. Jesli nadal bedzie w domu twoim obowiazkiem jest zadzwonic na policje i oni go usuwaja z domu.
Jesli chodzi o wystawienie rzeczy za drzwi niestety tego zrobic nie wolno. Takie jest prawo. On ma prawo przez adwokata ustalic z toba kiedy moze sie zjawic odebrac rzeczy. Moze przyslac kolege ale ty musisz znac imie i nazwisko.
Takze jego tez chroni prawo do odebrania rzeczy i to ty ustalasz kiedy masz czas i o ktorej godzinie, on musi sie dostosowac.
Te wszystkie rzeczy mam w jednym palcu bo przerabialam na wlasnej skurze niestety. Ale ciesze sie i jestem z siebie dumna ze twarda sztuka ze mnie :-D

Szybko i na temat! Super! Teraz tylko przydałoby się Twój post "przypiąć" tak żeby każdy potrzebujący takiej porady mógł go szybko znaleźć!
Jeśli któregoś dnia ktoś zarzuci Ci, że Twoja praca nie jest profesjonalna powiedz sobie, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanic'a profesjonaliści...*THUMBS UP*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Inklemon

Post #2 Ocena: 0

2012-09-03 10:50:36 (13 lat temu)

Inklemon

Kobieta

Z nami od: 26-08-2012

Czyli to znaczy, ze "anakon" potrzebowałaby teraz nowego orderu dot opuszczenia domu. Taki order to właśnie rodzaj eksmisji. Czyli również w UK jest jednak potrzebne. Tyle, ze szybko, sprawnie idzie. Ale potrzebne jest.

Ciekawe, co z sytuacją, kiedy on nie stosuje już przemocy fizycznej, a psychiczną ... po cichu. Sasiedzi nie zaświadczą nic, bo nie słyszą. Do czego wtedy wzywać policję ?
Do tego, że on.... nie pracuje? I już go nie lubię? No, może i to wystarczy (?)

Obawiam się, czy "anakon" nie musi przeprowadzać całej procedury od początku.

Bo go przyjęła, znaczy wybaczyła. Wg polskiego prawa nie można powoływać się na okoliczności, które zostały raz WYBACZONE. I tu też podejrzewam podobieństwo z angielskim prawem, chociaż nie wiem.

Do góry stronyOffline

koniczynka_a

Post #3 Ocena: 0

2012-09-03 11:16:55 (13 lat temu)

koniczynka_a

Kobieta

Z nami od: 05-06-2010

ja psychicznie bylam gnebiona rok, w tym jednak czasie zaczelam duzo czytac, czukac na necie,
kombinowalam jak rozwiazac ta sytuacje, ale sprawy potoczyly sie bardzo szybko jak podniosl na mnie reke, moment byla policja , bolalo najmocniej ze dziecko bylo swiadkiem zdarzenia.
na drugi dzien po zdarzeniu dowiedzialam sie ze jesli taka sytuacja miala miejsce powazna i ja nadal nic nie zrobilam to tutaj sa procedury w uk takie ze jesli w domu sa dzieci i sa swiadkami przemocy a matka nic z tym nie zrobi aby zapewnic dziecku bezpieczenstwo, to jest ustalony czas jakos ok 4 dni ale pewna nie jestem, ze policja o tej sytacji musi zglosic do social service i wszedzie gdzie sie da ( nie pamietam nazw) czyli wszedzie juz mieli rapirty co sie w domu wydarzylo itd. po tych kilku dniach social serice sie interesuje i zaczyna sie jazda. Dochodzi do sytacji gdzie przyjezdzaja i zabieraja dziecko/dzieci poniewaz jako matka nic nie zrobilam aby zapewnic dalsze bezpieczenstwo dzieciom/dziecku i ja jako matka dopuscilam do tego aby dziecko/dzieci nadal tkwily w przemocy. Potem procedury sa surowe, przez okres 2 miesiacy matka musi wykazac przed sadem ze jest w stanie zapewnic byt i bezpieczenstwo dziecku, tzn. miec dobra prace, mieszkanie, utrzymac sie. Sama adwokatka mi mowila o tych calych przepisac itd. przerazilo mnie to na maxa. Ja dzialalam bardzo szybko. Counil pomogl mi, zapewnil spotkanie u adwokata prywatnego, spotkanie z Women Aids, na drugi dzien mialam spotkanie z adwokatem a za dw dni bylam w sadzie juz z tlumaczem i sad podpisal ordery, takze mimo wszystko trzeba walczyc. Patrzec na siebie i dzieci. Tyran w tym momencie mnie nie interesuje. kara musi byc.

Do góry stronyOffline

anakon

Post #4 Ocena: 0

2012-09-03 16:30:35 (13 lat temu)

anakon

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 01-09-2012

Najpierw u syna w szkole zauwazyli ze sie nie usmiecha popytali pogadali wezwali mnie.dostalam adres do domestic v.oni po wysluchaniu mnie umowili mnie na spotkanie z adwokatem tego samego dnia.U adwokata opowiedzialam szybko historie.Kazal mi przygotowac opowiesci 3.pierwszy raz jak zachaczylam w pieprz,najgorszy raz,i ostatni raz.Napisac mialam po polsku,tlumacz to przelozyl.Zrobilam szybko.Nastepnego dnia powiadomiono mnie o sprawie w sadzie.Pojechalam z tlumaczem.Sedzia tylko zapytal powiedz jak moge ci jeszcze pomoc poxa orderami.Nie wiedzialam o co prosic nawet nieznalam ich mozliwosci.Sprawa byla o 11 godz.O 16 moj maz dostal zakaz zblizania sie do nas,zakaz wszelkiej komunikacji telef,internet,list,zakaz wywozu syna z UK/bo grozil mi ze mi go zabieze/jak i przez niego tak i przez osoby trzecie/bo straszyl mnie rodzina swoja/. Oczywiscie wczesniej tylko odgrazalam sie ze to zrobie,wiec niczego sie nie spodziewal.Dwoch roslych ponow wpadlo do niego wytlumaczylo mu na czym polegaja te ordery,zawiadomili mnie sms ze juz jestesmy bezpieczni.Maz jednak nie wytrzymal zaczal pisac na gg do mnie wiec zglosilam ponownie na policje ze mnie neka i zatrzymali go na 24godz.i laptopa zabrali na tydz.OJ jak rodzina sie dowiedziala co ja za suka jestem ze niewinnego czlowieka w sadzilam jak kryminaliste...to mi sie dostalo.Ale po tym on trzymal sie z daleka,wrecz bal sie jak mnie widzial.Potem kolejna sprawa bo musial odpowiedziec na zarzuty moje...i sprawdzaja jak ma sie dziecko w tym wszystkim.Musialam zezwolic porozmawiac z nim.Nie wiedzialam ani kiedy ani gdzie bedzie ta rozmowa sami wybrali sobie jakis termin.Odbylo sie to beze mnie w szkole.I raport dostalam przed rozprawa.Kosmos.Moj syn okazal sie bardzo dzielny,opowiedzial im wszystko,ze stwierdzenie psychologa bylo-nie ma wiezi z ojcem traktuje ojca jak zbedna rzecz kompletny brak zainteresowania ze strony ojca.Sad wtedy mial juz proste zadanie bo podtrzymal nakazy.Wnioslam o alimenty.Po miesiacu radykalna zmiana u meza,placz,milosc,teskonota za synem,robienie nam zakupow,wybacz,zajmij sie tylko domem i badz,sprobujmy raz jeszcze....trwalo to 3 miesiace az uleglam.W tym czasie zachorowalam,i nie moglam wiele ogarnac.bylam slaba no i uleglam.Sielanka trwala pol roku.Oczywiscie rzucil nalogi,byl grzeczniutki,dopoki sie nie znudzilo.teraz kolesie,ziolo,alkohol klimaty beztroskie i czepliwa zona tu nie pasuje.Jeszcze zeby zarabial by stac go bylo? i wojny toczy ze mna bo ja najblizsza-zla.Jest na kim sie wyrzyc za niedoskonalosci tego swiata.Ale wracajac do sprawy nie mam nakazu eksmisji.co wtedy do adwokata trzeba sie udac?

Do góry stronyOffline

koniczynka_a

Post #5 Ocena: 0

2012-09-03 18:13:08 (13 lat temu)

koniczynka_a

Kobieta

Z nami od: 05-06-2010

To ze to my jestesmy wredne, najgorsze, czarne owce w rodzinie, s..i itd, to normalne hehehe niewinnego czlowieka wywalilam w skarpetkach z domu i to bez powodu,
To normalne ze wszyscy z jego rodziny obwiniaja kobiete. Mi to latalo kolo tylka :P
Anakon , to widze ze tez niezle przeszlas ... mocno przytulam bo wiem co przeszlas ....
trzymaj sie :)

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #6 Ocena: 0

2012-09-03 18:17:26 (13 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Cytat:

2012-09-03 10:47:50, Sawanna napisał(a):
Cytat:

2012-09-03 10:21:32, koniczynka_a napisał(a):
W uk jest tak ze najpierw wzywa sie policje. Potem idzie sie do adwokata i przez sad zdobywa sie ordery tj zakaz zblizanie sie do miejsca zamieszkania na odleglosc 100m ja tak mialam nie wiem czyw kazdym przypadku sad tak ustala. Drugi order to nakaz opuszczenia domu w trybie 24h od momentu wreczenia nakazu mezowi. Na ten czas trzeba sie usunac z domu zeby uniknac awantury z jego strony. Order wrecza przeszkolony czlowiem z sadu . Kiedy mu wreczy papiery dostajesz tel i za 24h musi go nie byc. Jesli nadal bedzie w domu twoim obowiazkiem jest zadzwonic na policje i oni go usuwaja z domu.
Jesli chodzi o wystawienie rzeczy za drzwi niestety tego zrobic nie wolno. Takie jest prawo. On ma prawo przez adwokata ustalic z toba kiedy moze sie zjawic odebrac rzeczy. Moze przyslac kolege ale ty musisz znac imie i nazwisko.
Takze jego tez chroni prawo do odebrania rzeczy i to ty ustalasz kiedy masz czas i o ktorej godzinie, on musi sie dostosowac.
Te wszystkie rzeczy mam w jednym palcu bo przerabialam na wlasnej skurze niestety. Ale ciesze sie i jestem z siebie dumna ze twarda sztuka ze mnie :-D

Szybko i na temat! Super! Teraz tylko przydałoby się Twój post "przypiąć" tak żeby każdy potrzebujący takiej porady mógł go szybko znaleźć!
~
No. I to nam daje jasność. Trzeba ustalać rozdzielność majątkową i dom na siebie, aby baba jak jej coś odp... nie mogła nas usunąć z własnego domu. Albo niech to będzie np. dom brata z Polski.
Bo przecież pały tutaj nie interesują się tym, kto miał rację, kto zaatakował, kto chleje i daje dupy, tylko usuwają faceta. Bo "lady has a depression".

Do góry stronyOffline

Strona WWW

anakon

Post #7 Ocena: 0

2012-09-03 18:50:31 (13 lat temu)

anakon

Kobieta

Konto zablokowane

Do Stanislawski: a ty dalej rozdzielnosc majatkowa.Wiec powiem tak ...oddam mu dzis absolutnie wszystko w jednej chwili co kupil,tylko niech zniknie z mojego zycia.I wiesz co nie wiele by wzial.A mieszkanie otrzymalam ja z synem..nie ma zadnych praw do mieszkania bo to nie wlasnosc ale mieszkanie z consilu otrzymane w okresie separacji naszej.Poza tym w okresie tzw rocznej karencji nie moge go nawet dopisac do mieszkania,moze tylko mieszkac,i placic rachunki ale zadnych praw nawet smierc moja nie da mu praw do mieszkania.Wobec powyzszego zostal zgloszony do consilu jedynie by legalnie mieszkac.Consil nie ma zadnego obowiazku zabezpieczac go w mieszkanie jesli z niego wyleci.Stac go by sobie wynajac pokoj bo otrzymuje wynagrodzenie.Prawo bardzo dobre,bo teraz bym miala problem.A widzac co sie dzieje nie zamierzalam tego robic.Rozdzielnosc majatkowa jest dobra jak sie cos ma,a ja nic nie mam.A jakby bylo to niech zabiera i znika.Obawiam sie ze wiecej przebalowal niz tego majatku jest w domu.

Do góry stronyOffline

anakon

Post #8 Ocena: 0

2012-09-03 19:00:22 (13 lat temu)

anakon

Kobieta

Konto zablokowane

Odnosze wrazenie,ze kobiety daly ci w kosc...

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #9 Ocena: 0

2012-09-03 19:26:01 (13 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Anakon - całkowicie możliwe, że w Twoim przypadku to Ty masz rację. Absolutną.
Jednak ja do tego (generalnie), jak tu się traktuje faceta. Chyba przyznasz, że i baby i faceci bywają różni. Ale tu tak system nie przewiduje - drutejemy gościa, co by nie było.

A ja - tak. Wyrwałem kiedyś nóż babie, która sobie chciała zrobić krzywdę po pijaku. I wezwałem policję. Aby ją odizolowali od tych noży.
Wzięli ją na chwilę do samochodu i przyszli po mnie. Aresztowali. Mówili, że nie mieli wyjścia, chociaż mnie rozumieli. Zapytałem - co zrobić w takiej sytuacji? Wyszło, że albo dać się jej zabić albo przy okazji wzywania ich oskarżyć o atak na siebie. Wtedy ją zamkną.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

zuza11

Post #10 Ocena: 0

2012-09-03 19:41:30 (13 lat temu)

zuza11

Kobieta

Z nami od: 15-03-2012

Lepiej zostawić babona z nożem i...wiać;-)Myślę,że przemocowcom i,pijakom,narkomanom i innej swołoczy nie można dawać 2 szansy!oni sami muszą podjąć terapie!/z dala od dzieci i rodzin!/

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,