1. Bez opłat za otwarcie i prowadzenie rachunku
2. Bez konieczności wykupienia czegokolwiek w tym ubezpieczeń
3. Debit card bez contactless (nie chcę karty zbliżeniowej)
4. Karta powinna działać normalnie nie tylko w UK, ale również na wakacjach w innych krajach bez konieczności dzwonienia do banku.
5. Dostęp on-line
Po za tym fajnie by było gdybym miałbym możliwość zobaczyć przyszłe transakcje i daty ich księgowania, a nie tylko balans.
HSBC – wdaje już tylko karty contactless, w praktyce karta nie działa po za UK.
Barclays – podobnie jak HSBC tylko karty contactless, ale nie wiem jak w praktyce będzie za granicą.
LLoyds TSB - ma tak straszne opinie na forach i u znajomych, więc przynajmniej na razie go pomijam.
Netwest – otwarłem konto mają przysłać kartę debetową z chipem bez contactless, aczkolwiek wyjeżdżając za granicę trzeba dzwonić na ich infolinie, co też mnie nie satysfakcjonuje.
Dlaczego szukam:
Byłem na wakacjach na Ibizie. Przed wyjazdem zgłosiłem w HSBC, że wyjeżdżam. Miła pani zapisała w komputerze gdzie jadę i w jakim terminie (i doradziła abym zabrał gotówkę). Pomimo to moja karta była zablokowana.
Z zachowania pracowników HSBC wnioskuję, że na dzień dzisiejszy jest to standardowa procedura i zgłaszanie im wyjazdu nic nie zmienia na bezpłatnych kontach. A jak chcesz odblokować kartę to dzwoń z Ibizy na ich infolinie. Zgodnie z zasadą nie płacisz za prowadzenie konta to zapłacisz poprzez telekomy.
Druga sprawa to Debit Card z Contactless. Kończy się ważność mojej starej karty i HSBC przysłał mi nową, ale już zbliżeniową kartę. Nie widzę powodu, dla którego ktoś ma mieć dostęp do mojego konta bez podania pinu, więc nie chcę takiej karty. Poprosiłem w oddziale o taką samą kartę jak moja stara, czyli zwykła karta debetowa z chipem, ale HSBC nie chce już mi takiej wydać.
[ Ostatnio edytowany przez: bogdann55 29-08-2012 14:57 ]