MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Konto bankowe z Debit card bez contactless działającą po za UK?

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

bogdann55

Post #1 Ocena: 0

2012-08-29 14:57:05 (13 lat temu)

bogdann55

Z nami od: 01-01-1970

Witam serdecznie wszystkich zainteresowanych tematyką bankową w UK. Interesuje mnie, w jakim banku można otworzyć konto spełniające następujące wymagania:

1. Bez opłat za otwarcie i prowadzenie rachunku
2. Bez konieczności wykupienia czegokolwiek w tym ubezpieczeń
3. Debit card bez contactless (nie chcę karty zbliżeniowej)
4. Karta powinna działać normalnie nie tylko w UK, ale również na wakacjach w innych krajach bez konieczności dzwonienia do banku.
5. Dostęp on-line

Po za tym fajnie by było gdybym miałbym możliwość zobaczyć przyszłe transakcje i daty ich księgowania, a nie tylko balans.

HSBC – wdaje już tylko karty contactless, w praktyce karta nie działa po za UK.
Barclays – podobnie jak HSBC tylko karty contactless, ale nie wiem jak w praktyce będzie za granicą.
LLoyds TSB - ma tak straszne opinie na forach i u znajomych, więc przynajmniej na razie go pomijam.
Netwest – otwarłem konto mają przysłać kartę debetową z chipem bez contactless, aczkolwiek wyjeżdżając za granicę trzeba dzwonić na ich infolinie, co też mnie nie satysfakcjonuje.

Dlaczego szukam:
Byłem na wakacjach na Ibizie. Przed wyjazdem zgłosiłem w HSBC, że wyjeżdżam. Miła pani zapisała w komputerze gdzie jadę i w jakim terminie (i doradziła abym zabrał gotówkę). Pomimo to moja karta była zablokowana.
Z zachowania pracowników HSBC wnioskuję, że na dzień dzisiejszy jest to standardowa procedura i zgłaszanie im wyjazdu nic nie zmienia na bezpłatnych kontach. A jak chcesz odblokować kartę to dzwoń z Ibizy na ich infolinie. Zgodnie z zasadą nie płacisz za prowadzenie konta to zapłacisz poprzez telekomy.

Druga sprawa to Debit Card z Contactless. Kończy się ważność mojej starej karty i HSBC przysłał mi nową, ale już zbliżeniową kartę. Nie widzę powodu, dla którego ktoś ma mieć dostęp do mojego konta bez podania pinu, więc nie chcę takiej karty. Poprosiłem w oddziale o taką samą kartę jak moja stara, czyli zwykła karta debetowa z chipem, ale HSBC nie chce już mi takiej wydać.

[ Ostatnio edytowany przez: bogdann55 29-08-2012 14:57 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2012-08-29 15:01:54 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

marklar666

Post #3 Ocena: 0

2012-08-29 15:22:45 (13 lat temu)

marklar666

Mężczyzna

Z nami od: 20-03-2008

Cytat:

2012-08-29 14:57:05, bogdann55 napisał(a):
HSBC – wdaje już tylko karty contactless, w praktyce karta nie działa po za UK.

Nieprawda w drugiej czesci zdania. Uzywalem swojej w PL oraz CZ placac bez pinu, z pinem i wyplacajac szmal z bankomatow. Zero problemow.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2012-08-29 15:29:13 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Lloyds spelnia Twoje wymagania, ale odrzucasz go ze wzgledu na opinie. Tzn nie widac transakcji w toku, ale widzisz ile srodkow jest zablokowanych, to samo w Nationwide.

Nationwide Building Society - jak wyjezdzasz zagranice, to online ustawiasz sobie do jakiego kraju jedziesz. Jedyny raz kiedy mialam problem z platnoscia, to w Egipcie online, ale nie w sklepach w tym samym kraju. Verified by Visa nie dzialala i musialam te funkcje odblokowac dla Egiptu.

Poza tym Nationwide ma calkiem przyjemna karte kredytowa do platnosci zagranica - Select Credit Card, brak prowizji za przeliczenie waluty.

Jak bedziesz mial w portfelu kilka kart contactless to i tak zakloca sie nawzajem. Niestety nawet American Express wydaje teraz tego typu karty. Ja mam chyba ze 3 takie w portfelu, wiec nie przejmuje sie tym zbytnio.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Capricorn

Post #5 Ocena: 0

2012-08-29 15:30:07 (13 lat temu)

Capricorn

Kobieta

Z nami od: 05-02-2012

A ja na Lloydsa nie narzekam, nie mam z nim problemow zadnych, a konto od 6 lat tam mam. Karty debetowej bez problemu uzylam w Portugalii do wyplaty gotowki z bankomatu. Nigdzie indziej potrzeby wyplaty nie mialam, tzn za granica, ale nie sadze by byly z tym problemy.

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2012-08-29 19:33:55 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

bogdann55

Post #7 Ocena: 0

2012-08-29 19:43:32 (13 lat temu)

bogdann55

Dziękuję za podpowiedz. Osobiście nie mam nic przeciwko Loyds, tym bardziej, że mam go za rogiem.

Natomiast na contactless patrzę przez pryzmat życia codziennego. Takich sztuczek jak wspomniała Richmond na swojej stronce odnośnie automatycznych płatności PayPal będzie coraz więcej. Contactless idealnie się do tego nadaje. Kwota przywłaszczenia będzie mała, więc większość osób nie będzie tracić czasu na reklamacje.

Nawet w sklepie Curr… usiłują ukraść pieniądze z konta na bezczelnego. Gdy kupowałem komputer zaoferowano mi darmowe ubezpieczenie. Patrzyłem na monitor, kwota się nie zmieniła, więc nie protestowałem. Ale jak się okazało darmowy był tyko miesiąc. Pewnie bym się nie zorientował, ale zastanowiło mnie skoro to jest darmowe dla wszystkich klientów to, po co kasjerka nalega abym zabrał warunki ubezpieczenia – czarno białe 2 kartki A4 drobnym druczkiem zapisane i zacząłem czytać. A tam automatyczna płatność co miesiąc po ok. 10 funtów.

[ Ostatnio edytowany przez: bogdann55 29-08-2012 19:44 ]

Do góry stronyOffline

bogdann55

Post #8 Ocena: 0

2012-08-29 20:00:23 (13 lat temu)

bogdann55

Cytat:

2012-08-29 19:33:55, Wredny-Werdew napisał(a):
Przed upływem ważności starej karty, wizyta w banku i złożenie dyspozycji że nie życze sobie mutantów:-]
Że chcę staromodną z pinem.
Żadnego ale, dostałem taką jaką chciałem.

A ja złożyłem wizytę w HSBC po tym jak mi przysłali nową z contactless.
Pierwsza pani na kasie bardo miła szybko zorientowała się, o co chodzi i nie mogąc mi pomóc poprosiła abym poszedł do innej.
Druga pani po nie udanej próbie wytłumaczenia mi, że to jest wspaniałe, poinformowała mnie, że mogę mieć tylko kartę z contactless, ale nie muszę używać.
Trzecia pani miła inaczej już nie rozumie, o co mi chodzi. Skoro nie chcę tej karty to ona może ją zabrać i nie będę miał żadnej.

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2012-08-29 20:16:06 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #10 Ocena: 0

2012-08-29 20:18:39 (13 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2012-08-29 20:16:06, ewa8812 napisał(a):
Santander to dziadostwo ja mam i za kazde placenie karta place 5 funtow przez pol roku nie pobierali nawet nie bylam tego swadoma a teraz juz im zaplacilam w cagu miesiaca 300 Funtow i nadal mi chyb bendarobic debety bo te konto mam juz prawe rok czasu i prawie caly czas placilam krta

???

że jak?

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,