Str 7 z 12 |
|
---|---|
ik_1487 | Post #1 Ocena: 0 2012-10-26 12:52:46 (13 lat temu) |
Z nami od: 15-06-2012 Skąd: Londyn |
Hej. Widzę, że nie tylko my mamy takie problemy z angielskim... Mój średni dokładnie jak Twój syn Wilma8 poszedł do angielskiej szkoły miesiąc temu z tym, że wcześniej chodził do I klasy w PL jako 6-cio latek, a że jest z września to tu załapał się na 2 klasę. Po polsku czyta dobrze ale angielski to tragedia... Niestety różna wymowa daje się we znaki. Matemetyka też jest tu w UK na wyższym poziomie niż w PL. W pierwszej klasie miał tylko dodawanie do 20 a tu to już są dużo dalej, mnożenie itp. W soboty chodzi dodatkowo do polskiej szkoły i sama się zastanawiam czy sobie na razie polskiego nie odpuścić
|
Post #2 Ocena: 0 2012-10-26 16:11:24 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
clockwork_orang | Post #3 Ocena: 0 2012-10-26 16:21:28 (13 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
Cytat: 2012-10-26 12:10:05, gosiaczek3006 napisał(a): teraz nie pwoeim po pracujemy,odrabiamy prace domowe,czytamy itd ale w pierwszym roku w domu byla zazwyczaj nauka Polskiego .Teraz wiem ,ze to byla dobra decyzja bo oba jezyki ma opanowane. ![]() troche przewrotne pytanie... bez obrazy, ale jak uczysz dziecko jezyka polskiego samemu nie potrafiac napisac zdania poprawnie stylistycznie (zrozumiale, bo bledy mozna poprawic)? |
Wilma8 | Post #4 Ocena: 0 2012-10-26 21:11:13 (13 lat temu) |
Z nami od: 19-10-2012 Skąd: Southampton |
Jest wszystko stylistycznie o co Ci chodzi clockwork_orang,ja wszystko zrozumiałam,nie czepiaj się,nie potrzebujemy moralizatorów,malostkowość jest gorsza od faszyzmu.
Dziewczyny jakoś to ogarniemy ,damy radę a te wszystkie wasze wpisy tylko dodaja otuchy.Ja dalej bedę syna uczyła polskiego i powolutku czytania angielskiego pod kierunkiem nauczycielki ze szkoły.Mamy takie książeczki do angielskiego bardzo proste,gdzie czyta się tak jak jest napisane,czasami tylko jakies slowo z inna wymową.od tego zaczynami po mału do przodu.Ja na poczatku uczyłam syna angielskiego alfabetu z tych i ch selingiem i okazało sie,że zla robiłam ,bo mieszałam mu w glowie a pani w szkole powiedziała,że ma czytać i pisac ze słuchu czyli od prostych słów zaczynać np.Pip has a nap-czyta tak jak jest napisane,na lekcji pani podchodzi do dziecka i mówi mu jakiś wyraz i on ma napisac ze sluchu tak jak słyszy,nawet jak z bykiem napisze,to dobrze bo probuje.I tak to u nas wyglada,chodzę na lekcje,to widzę i się tym dzielę. Uwielbiam zapach luksusu...
|
Wilma8 | Post #5 Ocena: 0 2012-10-26 21:15:44 (13 lat temu) |
Przepraszam miało byc spellingiem ,ąż drżę co na to clockwork_orang,za literowki nie pzrepraszam,pa
Uwielbiam zapach luksusu...
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2012-10-26 21:27:44 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Wilma8 | Post #7 Ocena: 0 2012-10-26 22:19:12 (13 lat temu) |
Czytanie ze zrozumieniem,piszemy o problemach 7-miolatkow rozpoczynajacych nauke w U.K,gdzie ta nauka rozpoczyna sie 2 lata wcześniej niz w PL i przez te 2 lata niestety ale dzieci sie uczą,a nasze polskie niestety ale nie.Tu jest róznica w systemie,dal 7 -miolatka bez języka jest to ogromna bariera do pokonania.A kolega,to chyba sie szkola dzieci nie interesował,bo akurat na czytanie to w U.K jest bardzo duzy nacisk i dzieciaki dostaja ksiaki do czytania nawet codziennie jezeli wyraża taką wolę.chodze ze swoim do szkoly i osatanie 15 minut w szkole to jest zarezerwowane na wymianę ksiązeczek, panie bardzo o to dbają ,ale nic nie narzucają.Do tego jest dodatkowo biblioteka szkolna i nie tylko.A z tym wysokim poziomem naszych szkol to poczytaj trochę,bo to przereklamowane.u nas w PL sa wygorowane wymagania i tyle.
Uwielbiam zapach luksusu...
|
ik_1487 | Post #8 Ocena: 0 2012-10-26 22:29:53 (13 lat temu) |
Do poloniusz
Niestety to ty chyba chodziłeś do szkoly w PL jeszcze starym systemem. Niestety poziom szkolnictwa w PL strasznie się opuścił. Jest nowa reforma, która strasznie zniżyła poziom, bo była przystosowana do rozpoczyniania edukacji przez 6-cio latków. Ja jestem ciekawa jaki "wysoki" poziom będą reprezentowały dzieci, które przejdą całą swoją edukację na nowej reformie. Jestem baaaardzo ciekawa. |
ik_1487 | Post #9 Ocena: 0 2012-10-26 22:35:32 (13 lat temu) |
Cytat: 2012-10-26 22:19:12, Wilma8 napisał(a): Czytanie ze zrozumieniem,piszemy o problemach 7-miolatkow rozpoczynajacych nauke w U.K,gdzie ta nauka rozpoczyna sie 2 lata wcześniej niz w PL i przez te 2 lata niestety ale dzieci sie uczą,a nasze polskie niestety ale nie.Tu jest róznica w systemie,dal 7 -miolatka bez języka jest to ogromna bariera do pokonania.A kolega,to chyba sie szkola dzieci nie interesował,bo akurat na czytanie to w U.K jest bardzo duzy nacisk i dzieciaki dostaja ksiaki do czytania nawet codziennie jezeli wyraża taką wolę.chodze ze swoim do szkoly i osatanie 15 minut w szkole to jest zarezerwowane na wymianę ksiązeczek, panie bardzo o to dbają ,ale nic nie narzucają.Do tego jest dodatkowo biblioteka szkolna i nie tylko.A z tym wysokim poziomem naszych szkol to poczytaj trochę,bo to przereklamowane.u nas w PL sa wygorowane wymagania i tyle. Zgadzam się, że nacisk na czytanie jest w UK wyższy. Byłam w szoku jak te dzieci mają dużo do czytania. Co najmniej 3-4 książki w tygodniu. Nie są to strasznie skomplikowane książki ale takie po przeczytaniu których dziecko ma satysfakcję. A w polskiej szkole po całym roku nauki literek w pierwszej klasie, dzieci doznają szoku bo do przeczytania pierwsza lektura w drugiej klasie to "Karolcia". Książka ma ok. 100 stron bez obrazków, małym drukiem. Przecież dziecko może się zniechęcić do czytania na resztę życia. ![]() |
clockwork_orang | Post #10 Ocena: 0 2012-10-26 22:36:09 (13 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
Cytat: 2012-10-26 21:15:44, Wilma8 napisał(a): Przepraszam miało byc spellingiem ,ąż drżę co na to clockwork_orang,za literowki nie pzrepraszam,pa coz, kultura SMS-owa nie wszystkich obowiazuje... co prawda telegramy czytalem, ale to tez inne czasy byly, ze STOP zamiast ku***a ![]() ps. spacje stawiamy po przecinku (i innym znaku przestankowym), a nie przed... traci sens nauka wtedy |