MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

szrekfiona

Post #1 Ocena: 0

2012-05-28 14:55:13 (13 lat temu)

szrekfiona

Z nami od: 01-01-1970

Mam pytanie moje dzieci dojerzdzajš busem do szkoły rozmawiajš w ojczystym języku Polskim jednej dziewczynce to przeszkadzało i zgłosiła to w szkole nauczycielka zakazała rozmowy w busie w języku Polskim moim zdaniem to jest dyskriminacja.Na drugi dzien żona odprowadziła dzieci do busa i została zatakowana przes matkę tej dziewczyny udezyła jš rękom w okolicę szyji i wyzwała od Polskich jeb*** suk itp.oraz mojš córkę stwierdziła ze moja córka jest poj**a niewychowana i ze obgaduje jej córke to ze nie rozumie jej córka Polskiego to co one muwiš to nie znaczy ze matka moze udeżyć innom osobe moja córka zna trzy języki ma 11 lat i dobrz sie uczy po zgłoszeniu na policję aresztowali jš po zeznaniach została zwolniona i upomniana dzwonili z informacš ze sprawa nie pujdzie do sšdu bede musiał wynajšc adwokata i załozyć sprawę cywilnom o zniewarzenie żony i córki miał ktoœ takie zdażenie proszę o porady chce zeby odpowiedziała za to

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

zaczarowany_pan

Post #2 Ocena: 0

2012-05-28 15:11:40 (13 lat temu)

zaczarowany_pantofelek

Kobieta

Z nami od: 07-11-2011

Tak zrob, znajdz adwokata i on cie pokieruje co i jak.
Zyj i pozwol zyc innym

Do góry stronyOffline

Vivienne

Post #3 Ocena: 0

2012-05-28 15:45:00 (13 lat temu)

Vivienne

Kobieta

Z nami od: 26-01-2010

Boze, co sie dzieje, kolejny atak na Polki.
Na poczatku idz do CAB, tam tez maja prawnikow.

Do góry stronyOffline

lashbybella

Post #4 Ocena: 0

2012-05-28 16:24:46 (13 lat temu)

lashbybella

Kobieta

Z nami od: 26-02-2010

Nauczycielka nie ma prawa zakazac rozmowy w jezyku innym niz zngielski poza szkola!

Moim zdaniem to tez trzeba zalatwic, isc do szkoly i zglosic to.

Mieszkam w UK i kilkunastu lat i nauczylam sie, ze najlepsza obrona jest wyrazna gotowosc do ataku. Kiedys w autobusie zaczepilo mnie z 6 dziewczyn, dostala jedna z buta, druga szybko w czape i sie rozeszly. Moze mialam szczescie, ale teraz postapilam bym tak samo...

[ Ostatnio edytowany przez: lashbybella 28-05-2012 16:25 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Dangerous__girl

Post #5 Ocena: 0

2012-05-28 16:52:40 (13 lat temu)

Dangerous__girl

Kobieta

Z nami od: 13-02-2011

no to mialas szczescie:-o
jakbys dostala wpier*** od 6 to odechcialoby sie ci ich kopac.
cios z twojej strony jest oczywista zacheta dla nich. juz pisalam w poprzednim watku o pobiciu,ze ja kiedys nakopalam takim trzem, one potem po mnie wrocily, bylo ich 8... dalej chyba nie musze mowic.
I powiem ci cos, drugi raz tak nie rob. Dziewczyny to jednak paskudne stworzenia8-)
po edicie: jakby ktos nie czytal tamtego watku, to nie ja zaczelam w zadnej sprawie, one sie mnie czepialy. nie chce wyjsc na jakas zouze czy cus8-)

[ Ostatnio edytowany przez: Dangerous__girl 28-05-2012 16:53 ]

Do góry stronyOffline

lashbybella

Post #6 Ocena: 0

2012-05-28 17:03:09 (13 lat temu)

lashbybella

Kobieta

Z nami od: 26-02-2010

Dangerous_girls, ja jestem powazna kobieta nie jakim podlotkiem ;)

Jak uderzac to tak, zeby padly od jednego ciosu, moze trzeba sie tego nauczyc ... wiem, ze nie kazdego stac psychicznie na wlasna obrone, ale mozna sie tego nauczyc. Tak samo mozna sobie poradzic z przesladowaniem w szkole. Moj maly kuzynek wtedy mial problemy w szkole angielskiej, nauczycielki i dywanik u dyrektorki na nic sie zdalo. Dopiero moje "porady" pomogly i fizyczny pokaz jak uderzyc zeby sie faktycznie obronic :D

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Samurajka

Post #7 Ocena: 0

2012-05-28 18:06:10 (13 lat temu)

Samurajka

Kobieta

Z nami od: 14-08-2010

Anglicy mysla,ze jak my Polacy miedzy soba rozmawiamy to od razu ich obgadujemy...
Czesto sie z tym spotkalam,byla tez taka sytuacja,ze manager nie zabrobil nam mowic po polsku a NIE ROZMAWIAC w ogole :-]
Osobiscie tej sprawy bym tak nie zostawila,jezeli nic z tym sie nie zrobi,sytuacja bedzie sie powtarzac.
Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość. :*

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #8 Ocena: 0

2012-05-28 18:36:31 (13 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Pewnie się ze mną wiele osób nie zgodzi ale uważam że w towarzystwie, sklepie czy w szkolnym autobusie można sobie odpuścić rozmowę w języku polskim. A jeśli już to robić to jednak dyskretnie i bynajmniej nie ze wstydu, ale że tego zwykła kultura wymaga.
Kwestia szkolnego autobusu to wydaje mi się ze dyrektor nie tyle co może zabronić ale powinien zwrócić uwagę właśnie na aspekt kultury i dobrego wychowania. Wszyscy wiemy jakie są dzieciaki i szczerze to nie chce mi się wierzyć że dziewczyny rozmawiały akurat o serialu "M jak miłość". To widać że ktoś nas obgaduje...

Natomiast w sprawie ataku na mamę dziewczyny...hmm co jak co to atak słowny z podtekstami rasistowskimi już powinien zainteresować policje co by nie wspomnieć o uderzeniu. Dlatego trochę dla mnie ta historia zalatuje zwyklym trollowaniem.
Jeśli jednak tak było to nie ma opcji trzeba z tym iść dalej, skorzystać z pomocy tak licznych organizacji walczących z rasizmem. Przypuszczam że nawet darmowy adwokat się znajdzie.

Na koniec , nie był bym sobą gdybym nie podpowiedział autorowi aby wykorzystał zdolności lingwistyczne swojej córki(zna 3 języki) i poprosił o pilne korepetycje dla taty z tego najważniejszego, naszego j.polskiego.
Minimum, to poprosić córkę o sprawdzenie błędów przed wysłaniem kolejnego postu.
Obstawiam jednak że następnego nie będzie;-)

Do góry stronyOffline

myfreedom

Post #9 Ocena: 0

2012-05-28 18:50:11 (13 lat temu)

myfreedom

Mężczyzna

Z nami od: 21-12-2008

Cytat:

2012-05-28 18:36:31, Dwunasty napisał(a):
Pewnie się ze mną wiele osób nie zgodzi ale uważam że w towarzystwie, sklepie czy w szkolnym autobusie można sobie odpuścić rozmowę w języku polskim. A jeśli już to robić to jednak dyskretnie i bynajmniej nie ze wstydu, ale że tego zwykła kultura wymaga.

z ust mi te slowa wyjales..

Do góry stronyOffline

Dangerous__girl

Post #10 Ocena: 0

2012-05-28 19:49:46 (13 lat temu)

Dangerous__girl

Kobieta

Z nami od: 13-02-2011

[ Ostatnio edytowany przez: Dangerous__girl 28-05-2012 19:50 ]

Do góry stronyOffline