MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rodzina zastępcza.

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

malke

Post #1 Ocena: 0

2012-05-17 19:02:57 (13 lat temu)

malke

Kobieta

Z nami od: 26-06-2007

Kochani moje rodzinne sprawy troche sie pokomplikowały i najprawdopodobniej zostane rodzina zastępczą dla mojej 14 letniej siostry.Wszystkie sprawy formalne,prawne zostana zalatwione w polsce bo tam mieszka siostra ale poniewaz moje zycie jest w UK siostra przeprowadzi sie do mnie.
Czy ktos moze mi udzielic jakichkolwiek informacji na temat szkoły ktora siostra bedzie musiała zacząć.Czy bedzie to na początek jakaś szkoła językowa czy normalna?Jaki jest odpowiednik rodziny zastępczej w UK?Gdzie mogę uzyskac potrzebne informacje?
Za wszelkie wiadomości dziekuje.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

AGALON

Post #2 Ocena: 0

2012-05-17 19:07:30 (13 lat temu)

AGALON

Konto usunięte

14latka to jeszcze secondary. Jak przyjedzie udajcie sie do lokalnego councilu, education department - tam we wszystkim pomoga.

Odpowiednik to fostering, ale tutejsze prawo raczej Cie nei obejmie,bo sprawa byla zalatwiana w PL.
Ty bedziesz poprostu figurowac jako carier/ foster / guardian.

Edit:
Pamietaj tylko,ze bedziesz musiala miec przetlumaczony wyrok sadowy odnosnie opieki. Bez tego nic nie zalatwisz.

Do góry stronyOffline

malke

Post #3 Ocena: 0

2012-05-18 14:27:57 (13 lat temu)

malke

Kobieta

Z nami od: 26-06-2007

AGALON dzieki za informacje.

Do góry stronyOffline

zwyczajna

Post #4 Ocena: 0

2012-05-30 16:03:47 (13 lat temu)

zwyczajna

Kobieta

Z nami od: 10-08-2009

Dzien dobry.Szukam osoby ktora ma wiedze na temat przepisow prawnych dotyczacych rodzin zastepczych w polsce.

Do góry stronyOffline

MamaMyszow

Post #5 Ocena: 0

2013-12-20 16:28:18 (11 lat temu)

MamaMyszow

Konto usunięte

Byc moze tu ktos bedzie mogl mi podpowiedziec, doradzic...

Mojej Dominiki najlepsza przyjaciolka mieszka wraz ze swoimi foster parents i 3 ich biologicznych dzieci + dom zamieszkuje jeszcze jakas kuzynka, ktora pomieszkuje tam ze swoim chlopakiem. Mniejsza o to, kto mieszka... sprawe zglaszalam juz kilkukrotnie do dyrekcji szkoly i nauczycieli, moje dziecko bylo juz przesluchiwane, mielismy nadzieje pomoc dziewczynce... chyba troszke sie udalo, ale nie do konca. Nie bede sie tu rozpisywac, bo szkoda moich nerwow. Jedno jest pewne, dziewczynka jest zaniedbywana, jej foster parents to ludzie na bardzo niskim poziomie kultury osobistej, nie sa tez jakos szczegolnie zadbani, czysci i kulturalni.

Dziewczynki przepadaja za soba, my jestesmy jacy jestesmy, ale nie bijemy dzieci, nie zaniedbujemy, umozliwiamy dzieciom jak najlepszy rozwoj fizyczny. Jakis czas temu wyszlismy z propozycja zaproszenia dziewczynki do nas na kilka godzin. Fosterowa matka myslalam, ze sie przewroci. Spanikowala, ale wyrazila zgode. Dzis dziewczynka dostala od mojej cory prezent swiateczny, a ze matka byla od razu odebrac dziewczynke, zaprosilam serdecznie do nas, na kilka godzin, zeby pobawily sie razem, powyglupialy. Matka stanela jak wryta i powiedziala, ze tylko i wylacznie jezeli ona przyjdzie i bedzie nadzorowala nasze zachowanie... ale nie sama, wraz ze swoimi 3 corkami :-o a ja sie na takie cos zgodzic nie moge, bo te dzieciaki sa zawszone, kaszlace, brudne - przepraszam, ale sa odpychajace.

Moje pytanie: czy rodziny zastepcze nie moge wypuszczac dzieci na kilka godzin do znajomych??? czy to jej osobisty wymysl, bo chce kontrolowac o czym bedziemy rozmawiac z dziewczynka. Nie ukrywam, zalezalo nam tez na tym, by wziac ja na zakupy, zrobic jakis maly upominek, zjesc wspolnie obiad, mala jest bardzo zaniedbana, wciaz w jednych rzeczach, czasem dosc brudnych. Wiem, ze dziewczynka nie jest wypuszczana nigdzie, nie uczestniczy w zadnych szkolnych imprezach. I bardzo jest nam jej szkoda, zwlaszcza, ze Mala ma swoje prywatne wymagania, pozostalosci po poprzednim zyciu...

Bede wdzieczna jezeli cos podpowiecie, jak sie zachowac, a moze zadzwonic do young people and children services i wypytac o wszystko, ale wtedy beda ode mnie wymagali podania danych dziewczynki, czego obawiam sie najbardziej, bo jest fosterowa matka potrafi uderzyc mala w twarz, czasem podrapac (to zglaszalam w szkole, nie chce pogorszyc sytuacji dziewczynki), a znalezlismy sie pod bramka, bo nie wiem jak to wszystko ugryzc, zwlaszcza, ze w moim obecnym stanie graja sobie hormony i wszystko przezywam o wiele bardziej niz normalnie :-D

Przepraszam jezeli malo skladnie, ale... no wlasnie - przezywam te dzisiejsza rozmowe...

Do góry stronyOffline

abd_ul

Post #6 Ocena: 0

2013-12-20 18:20:51 (11 lat temu)

abd_ul

Mężczyzna

Z nami od: 04-06-2013

Przepraszam jak zgloszenie tego odpowiednim sluzbom pogorszy jej sytuacje? A moze wlasnie ja zabiora z tej rodziny ktorej zalezy tylko na pieniadzach ktore dostaja na nia? Moze wlasnie zglaszajac uratujesz ja, wiem ze to bardzo trudne ale wiele osob przymyka oczy a potem o tragediach dowiadujemy sie z pierwszych stron gazet.

Moze tutaj znadziej jakies wskazowki ktore cie uspokoja

How to Report Unfit Foster Parents

http://www.ehow.co.uk/how_7720021_report-unfit-foster-parents.html

[ Ostatnio edytowany przez: abd_ul 20-12-2013 18:22 ]

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #7 Ocena: 0

2013-12-20 21:32:22 (11 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:

2013-12-20 18:20:51, abd_ul napisał(a):
Przepraszam jak zgloszenie tego odpowiednim sluzbom pogorszy jej sytuacje? A moze wlasnie ja zabiora z tej rodziny ktorej zalezy tylko na pieniadzach ktore dostaja na nia? Moze wlasnie zglaszajac uratujesz ja, wiem ze to bardzo trudne ale wiele osob przymyka oczy a potem o tragediach dowiadujemy sie z pierwszych stron gazet.

Moze tutaj znadziej jakies wskazowki ktore cie uspokoja

How to Report Unfit Foster Parents

http://www.ehow.co.uk/how_7720021_report-unfit-foster-parents.html

[ Ostatnio edytowany przez: <i>abd_ul</i> 20-12-2013 18:22 ]

Prawdopodobnie bardziej przydatny bedzie kontakt z brytyjskimi sluzbami, niz z amerykanskimi (jak w linku powyzej)...

Zadzwonic mozesz, albo napisac do SSD

http://cms.nottinghamshire.gov.uk/home/learningandwork/caringforchildren/socialcareandhealth/cypofficedetails.htm#newarksherwoodchildrens

Welbeck House
off Darwin Drive
Sherwood Energy Village
Ollerton
Newark
Nottinghamshire
NG22 9FF

tel: 01623 520520
fax: 01623 520214 or
fax: 01623 520229

Jak juz zglaszalas w szkole, to SSD powinni miec zapis zgloszenia, jak nie maja to znaczy ze szkola jest na bakier z protokolem (Safeguarding Children).

Mozesz zgromadzic swoje obserwacje (lacznie ze zdjeciami) i przekazac do SSD.
Ada

Do góry stronyOffline

MamaMyszow

Post #8 Ocena: 0

2013-12-20 21:46:30 (11 lat temu)

MamaMyszow

Konto usunięte

Czy ja moge poprosic szkole o kopie raportow, ktore zlozylam? Ja osobiscie zlozylam 2, moje dziecko 1, Na przestrzeni 2.5 miesiaca.

Ada, a slyszalas moze o jakichs obostrzeniach odnosnie kontaktow dzieci z rodzin zastepczych, ze moga spotykac sie ze znajomymi tylko w obecnosci foster parent???

Zasiegne jak najwiecej informacji i Bede sie kontaktowac z nimi, wiem, ze musze, ale obawiam sie o te Mala, ze jak zadzwonia pogadac z matka to Malej sie oberwie...

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #9 Ocena: 0

2013-12-20 21:55:22 (11 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Nie slyszalam o zakazie spotkan towarzyskich dla dzieci w rodzinach zastepczych (do szkoly mama ze swoimi corkami przeciez na caly dzien nie chdzi tez). Rodzina zastepcza ma byc okazja dla dziecka dostarczyc calej gamy doswiadczen normalnej rodziny (i zabawy z kolezanka do takich naleza).

"Wizytacja" z obstawa corek juz sugeruje dziwne praktyki na czas odwiedzin dziecka u kolezanki (samo to ze sie ktos chcial w 4-rke wcisnac komus do domu bez zaproszenia). Rozumiem jakby mama sama chciala przyjsc z dzieckiem i wypic kawe w czasie jak sie dzieci bawia- to uwazalabym za normalne, nie pozwolilabym swojemu dziecku samemu isc do obcego domu (obcego dla mnie), bez poznania rodzicow/rodziny.

Zgloszenie jakie zlozylas w szkole to twoje informacje, mozesz poprosic o kopie swojego raportu. Mozesz tez zapytac jakie kroki podjeli (nie musza ci podawac szczegolow ale ogolnie jakie kroki podjeli- czy tylko wewnetrznie w szkole, czy przekazali zgloszenie do odpowiednich sluzb).
Ada

Do góry stronyOffline

ania_caterham

Post #10 Ocena: 0

2013-12-20 22:09:34 (11 lat temu)

ania_caterham

Kobieta

Z nami od: 06-05-2007

Jesli chodzi o pozwalanie dzieciom na wizyty w domach znajomych to zalezy od sytuacji, od dziecka i od checi opiekunow (oni tez maja prawo do wlasnych planow czy sposobow postepowania). Nie wiem w jakim wieku jest dziewczynka, ale moze foster opiekunka nie miala z kim zostawic wlasnych dzieci, a nie czula sie komfortowo z mysla oddania opieki Tobie nawet na krotki okres czasu.
Jesli chodzi o te inne incydenty to najlepiej od razu do zrodla zadzwonic oni na prawde szybko dzialaja.

If you have concerns that a child or vulnerable adult is being abused, call Nottinghamshire Multi Agency Safeguarding Hub on 0300 500 8090 during the following hours:
8.30 am - 5.00 pm - Monday to Thursday
8.30 am - 4.30 pm - Friday
Fax number: 01623 483 295

To submit an on line concern form, log onto www.nottinghamshire.gov.uk/MASH

In an emergency, outside of these hours contact the Emergency Duty Team (EDT) on 0300 456 4546 or the NSPCC on 0808 800 5000

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,