MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wiara,kosciol,tradycja kontra realia zycia w UK.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 10 z 37 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ... 35 | 36 | 37 ] - Skocz do strony

Str 10 z 37

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

galadriel

Post #1 Ocena: 0

2012-03-14 20:43:21 (13 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Cytat:
Bardziej szanuje osobe gleboko wierzaca (nie mylic z fanatyczna) , ktorej wiara nie opiera sie tylko na slowach ale rowniez na wprowadzaniu zasad w czyn (...)

A ja bardziej szanuję człowieka, który jest po prostu dobry sam z siebie.

A nie dlatego, że tej różnie rozumianej "dobroci serca" ktoś, albo coś (kościół, przykazania, religia) od niego wymaga.

Nie chce mi się rozwijać tematu;)

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #2 Ocena: 0

2012-03-14 21:23:08 (13 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Cytat:

2012-03-14 20:43:21, galadriel napisał(a):
Cytat:
Bardziej szanuje osobe gleboko wierzaca (nie mylic z fanatyczna) , ktorej wiara nie opiera sie tylko na slowach ale rowniez na wprowadzaniu zasad w czyn (...)

A nie dlatego, że tej różnie rozumianej "dobroci serca" ktoś, albo coś (kościół, przykazania, religia) od niego wymaga.

Odnioslam sie tylko i wylacznie do porownania na bazie wiary .Majac wybor pomiedzy hipokryta , ktory robi cos pod publike a osoba , ktora wierzy ze szczerego serca i przy okazji popiera slowa czynami wybieram wierzacego.Zaglebiac sie w zagadnienie ,ktore Ty poruszylas tez juz niestety nie mam czasu.

Wiem o czy mowisz (tak mi sie wydaje ) ale to moze uda mi sie rozwinac innym razem ;-)
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

EFKAKONEFKA33

Post #3 Ocena: 0

2012-03-14 21:50:35 (13 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Cytat:

Galadier napisał(a):

Rozwine ...niech strace ;-)zaraz wroce do nauki ;-)

To o czym Ty mowisz to jest dokladnie to nad czym sie zastanawialm nie raz nie tylko w odniesieniu do innych ale rowniez w stosunku do samej siebie.
Gdyby odebrano ludziom perspektywe ewentulanego zycia wiecznego jako nagrode za kroczenie "droga prawdy " lub nie mieliby wizji piekla jako kary za grzechy , ktory z nich wybralby dobro dla samego czynienia dobra ?.Ktory z nich kochal by Boga i kierowal sie jego zasadami tylko i wylacznie z milosci do niego i umilowania tego co prawe?.

Dla mnie nie ma osob dobrych ani zlych.Sa ludzie , ktorzy sa zlepkiem tych dwoch przeciwstawnych wartosci.Czasami postepuja dobrze , czasami zdarza im sie zrobic cos niewlasciwego .To postepowanie dla mnie jest zle lub dobre ale nie czlowiek.

"Bo we mnie sie kloci swiatlo dzienne z nocnym "
Stachura

[ Ostatnio edytowany przez: EFKAKONEFKA33 14-03-2012 21:51 ]

Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #4 Ocena: 0

2012-03-14 21:58:37 (13 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Cytat:
To postepowanie dla mnie jest zle lub dobre ale nie czlowiek.

I tu wracamy do esencji tego, o co w ogóle chodzi w tym całym systemie etycznym/ religii.

I co z tego, że sobie wierzą, jeśli nie ma to kompletnie żadnego przełożenia na to jak postępują w życiu.

Banda hipokrytów i tyle.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOnline

Post #5 Ocena: 0

2012-03-14 22:50:12 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #6 Ocena: 0

2012-03-14 23:06:21 (13 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Zastanawiajace jest, ze jak w Polsce wsrod sredniego i mlodego pokolenia jest pewne "przyzwolenie" dla osob wierzacych, tak na emigracji to "przyzwolenie" zanika. To tak jakby niektore osoby uwazaly, ze osoby wierzace w Polsce mialyby jakies usprawiedliwienie dla swojej wiary, moze ze wzgledu na ragnge kosciola (niezaleznie jakiego) i powszechnosc wiaru. Za to pojawia sie jakiegos rodzaju zdziwienie, ze te same osoby, poza granicami Polski, kiedy moze nie ma tego nacisku na przynaleznosc do wiary, nie maja powodu kontynuowac swoich wierzen??? A moze wrecz ze powinni sie z nimi kryc? Wydaje sie to zjawisko pojawiac do tego stopnia, ze niektorzy wrecz odczuwaja ze powinni ukrywac swoja wiare.

Abstrachujac od samej wiary, jesli codzi o przekazywanie wartosci i doswiadczen kolejnemu pokoleniu, skoro niektorzy uwazaja, ze powinno sie te kwestie pozostawic az dzieci beda dorosle i wtedy swoje zdanie wyrobia sobie, mozna byloby powiedziec po co przekazywac dzieciom cokolwiek, po co je uczyc pewnyych rzeczy, moze nie beda chcialy miec nic wspolnego z literatura/naukami scislymi/sportem w doroslym zyciu? Moze nie beda chcialy znac innych jezykow, moze... przyklady mozna mnozyc, a jednak zapewne kazdy zgodzi sie, ze to naturalne, ze rodzice chca dziecku zapewnic jak najwiekszy zasob doswiadczen i wiedzy. Dlaczego system wartosci, jak i wiara nie powinny byc przekazywane dzieciom przez ich rodzicow?

Ktos powiedzial, ze w szkole ucza sie o religiach, tak teoretycznie i ogolnie, ale nie w praktyce (chyba ze w szkolach wyznaniowych), to tak jakby teoretycznie sportu dzieci uczyc, i oczekiwac ze wyrosna z nich olimpijczycy.

Ada

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #7 Ocena: 0

2012-03-14 23:13:36 (13 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:
A taki ksiądz pedofil się zdarza?

Tak zdarza sie, ale....

Czy to, ze zdarza sie tez lekarz pedofil oznacza ze ludzie powinni zaniechac, a wrecz wstydzic sie korzystac z uslug medycznych?

Czy to, ze nauczyciel tez zdarzy sie byc pedofilem, oznacza ze ludzie powinni skonczyc wysylac dzieci do szkol?

Czy to ze osoby w rodzinie (bardzo czesto) zdarzaja sie wykorzystywac seksualnie dzieci, ludzie powinni zupelnie zaniechac jakichkolwiek kontaktow z rodzina?

Kazdy z nas zapewne znal w swoim zyciu nauczyciela, ktory nigdy nie powinien nim byc, jednak nie przyszloby do glowy odrzucic edukacje zupelnie, bo wsrod nauczycieli jest moze i wielu takich, ktorzy nic z nauczaniem wydaja sie nie miec wspolnego?

Ada

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2012-03-14 23:20:34 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2012-03-14 23:22:13 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2012-03-14 23:35:00 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 10 z 37 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ... 35 | 36 | 37 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,