Str 33.2 z 37 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
odzim |
Post #1 Ocena: 0 2012-11-05 12:09:23 (13 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 24-10-2005 Skąd: Croydon |
Cytat:
2012-11-02 20:21:28, FreelanceNurse napisał(a):
Cytat:
2012-11-02 17:43:49, odzim napisał(a):
Mnie, jako ateiście, bardzo podoba się na wyspach podejście do wiary. Nikt się nią nie afiszuje, nie wypytuje, pracując 5 lat w firmie nie mam pojęcia jakiego wyznania są moi współpracownicy. Każdy sobie wierzy (albo nie) w domu w co i jak mu się podoba. Wg mnie tak właśnie powinno być.
Razi jednak specjalne traktowanie muzułmanów. Chodzi mi o modlitwy na ulicach, dodatkowe przerwy w pracy, ubój "halal", specjalne prawa w Ramadan, czy inne takie historie.
Cytat:
Ja tam nie miałam żadnych specjalnych praw w Ramadan. O jakich to prawach piszesz? I dlaczego chrześcijanie mogą świętować Boże Narodzenie, a muzułmanie mają nie mieć praw w ich święta?
Od znajomych słyszałem, że w ich firmach muzułmanie mają w tym czasie taryfę ulgową, ze względu na to że poszczą. Ciekawe czy zgodziliby się na odpowiednio okrojone wynagrodzenie.
Jak dla mnie to muzułmanie mogą świętować i cały miesiąc, ale muszą liczyć się ze zdaniem pracodawcy i pokryć to z własnej puli urlopowej. Będąc Polakiem też chciałbym mieć dodatkowe dni wolne 1/11 i 11/11, na "świętowanie", niestety obawiam się, że moja firma niespecjalnie chciałaby za to płacić i nie mogę mieć do niej pretensji. Żyjemy w społeczeństwie multikulturowym i multinarodowym, także prawdopodobnie sumując wolne dni z różnych wierzeń i krajów, wystarczyłoby ich, żeby zagospodarować każdy dzień roku, tylko kto by wtedy pracował?
Cytat:
W pracy zaś spotykam się z pacjentami, zwłaszcza tymi starszej daty, co mówią o tym, do którego wyznania przynależą i dopytują, czy jestem katoliczka. Ot taki stereotyp, jak Polka, to katoliczka  Zdziwiłbyś się, jak często Anglicy mówią o religii i Bogu. Wystarczy porozmawiać z innymi ludźmi, poza współpracownikami.
Nie jestem zamknięty w biurze i praktycznie codziennie mam kontakt z różnymi ludźmi "z zewnątrz". Nie spotkałem się nawet raz z okazywaniem czy dopytywaniem się o wiarę, nawet w luźniejszej atmosferze. Nie wiem może to specyficzne dla ludzi starej daty... [ Ostatnio edytowany przez: odzim 05-11-2012 12:11 ]
|

|

|
|
|
Samurajka |
Post #2 Ocena: 0 2016-04-03 13:31:26 (9 lat temu) |
Z nami od: 14-08-2010 Skąd: Marden |
Odkopalam ten temat z taka sama obawa jak czlowiek,ktory idzie na strych w starym domu.
A potem sobie mysle...czego sie bac.
Po latach spedzonych tutaj,moja wiara : Bog tak,kosciol nie.
I od niedawna zaczelam zaglebiac sie we wszystkie mozliwe nurty wiary chrzescijanskiej.
Od tego czasu zaczelam uczeszczac do Church of England.
Jest tu jakas osoba,ktora rowniez odnalazla sie w tym Kosciele?
Bardzo chetnie porozmawiam. Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość.

|

|
 |
|
Samurajka |
Post #3 Ocena: 0 2016-04-08 15:18:55 (9 lat temu) |
Az mi sie moj tatuaz przekrecil od tego co znalazlam w czelusciach internetu
"Wiemy, że nasze ciało nie jest naszą absolutną własnością, lecz stanowi świątynię Ducha Świętego (1 Kor 6, 19-20) Pismo Św. wyraźnie ukazuje, że jest ono owocem pracy rąk samego Boga i nie może być ono deformowane. KOCHANA SIOSTRO I BRACIE W CHRYSTUSIE ,JEŻELI MASZ ZROBIONY TATUAŻ ZWRÓĆ SIĘ DO KAPŁANA ABY GO OBMODLIŁ"
Chyba pojde do wikarego w niedziele i poprosze,aby i moj tatuaz obmodlil,bo chce jego mine zobaczyc.
Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość.

|

|
 |
|
epsilon |
Post #4 Ocena: 0 2016-04-08 15:36:16 (9 lat temu) |
Z nami od: 29-03-2012 Skąd: samotnia |
A to trzeba to bezczeszczenie pokazac? Znaczy do omodlenia? Uchylic bluzke? Czy tak w ciemno, ze wskazaniem na miejsce. Ciekawe tez, ze daja nam wskazowki jak dbac o nasze swiatynie, gdy te Boze bezczeszcza, zlotem, marmurami, klejnotami, bogactwem. Gdy przeciez w bliblinapisane, ze ma byc skromnie, ubogo. Bez zbytkow bez pomnikow...
|

|
 |
|
Samurajka |
Post #5 Ocena: 0 2016-04-08 15:38:33 (9 lat temu) |
Wydaje mi sie,ze jak przez bluzke/ubranie to bedzie niewazne... Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość.

|

|
 |
|
|
epsilon |
Post #6 Ocena: 0 2016-04-08 15:43:16 (9 lat temu) |
No to moze byc ciekawie, pol biedy, jak ramie trzeba odslonic, czy tez stópke z pantofelka wyjac, gorzej jak piers cala trzeba ukazac.
To jakos publicznie czy bardziej intymnej atmosferze plebanii?
|

|
 |
|
Samurajka |
Post #7 Ocena: 0 2016-04-08 15:46:43 (9 lat temu) |
Tatuaz jest spoko ale tylko krzyz albo inny symbol wiary
Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość.

|

|
 |
|
epsilon |
Post #8 Ocena: 0 2016-04-08 15:52:14 (9 lat temu) |
Mysle ze mozna spokojnie pod to podciagnac kazda forme kolczykowania. Skoro kazda forma okaleczania bezcelowego ciala jest zla to kazda.
|

|
 |
|
Aquario |
Post #9 Ocena: 0 2016-04-08 15:53:09 (9 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 23-03-2016 Skąd: Wolver |
Cytat:
2016-04-08 15:43:16, epsilon napisał(a):
No to moze byc ciekawie, pol biedy, jak ramie trzeba odslonic, czy tez stópke z pantofelka wyjac, gorzej jak piers cala trzeba ukazac.
To jakos publicznie czy bardziej intymnej atmosferze plebanii?
...podejrzewam, ze duzo zalezy od wieku i wygladu osoby wytatulowanej, tym z gatunku atrakcyjniejszych zostanie zaproponowane obmodlenie w zaciszu plebanii z uzyciem metody tzw.organoleptycznej i pominieciem oplaty za usluge w kwocie "co laska"
pozostale owieczki moga to zrobic grupowo przed lub po mszy bez odslaniania miejsca obmodlanego
|

|
 |
|
Samurajka |
Post #10 Ocena: 0 2016-04-08 15:55:26 (9 lat temu) |
Kurde to mam troche do obmodlenia
Ale tak z ciekawosci zapytam wikarego jak to u anglikanow wyglada. Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość.

|

|
 |
|