MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wiara,kosciol,tradycja kontra realia zycia w UK.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 32.2 z 37 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 31.2 | 32.2 | 33.2 ... 35 | 36 | 37 ] - Skocz do strony

Str 32.2 z 37

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

NikolaTesla

Post #1 Ocena: 0

2012-11-03 23:17:07 (13 lat temu)

NikolaTesla

Mężczyzna

Z nami od: 01-07-2011

Cytat:

2012-11-03 22:32:59, Onieznajomy napisał(a):
(...) ze to jednak politycy sa w duzej mierze winni wynaturzeniom w KK.

KK był od zawsze instytucją polityczną dążącą do absolutnej władzy. Coś się zmieniło? :>
---------------

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

KaskaM

Post #2 Ocena: 0

2012-11-04 01:38:48 (13 lat temu)

KaskaM

Kobieta

Z nami od: 17-12-2010

Cytat:

2012-11-02 20:42:29, konduktor68 napisał(a):
Cytat:

2012-03-12 15:18:14, KaskaM napisał(a):

to ma do tego ze niektorzy dzialaja pod przymusem rodziny z PL,rodzicow itd.jesli sciagniesz tutaj swojego rodzica,wychodowanego w wierze ze "ksiadz ,wojt i nauczyciel"to najwazniejsze osoby w okolicy-to bedzie ci tu polske probowal wprowadzic i stereotypowe myslenie.
Wiekszosc sie poddaje.Niewiele ludzi ma jasnosc i potrafi powiedziec-sorry ale ja nie zyje w PL-tu sa inne mozliwosci,inne wzroce/religijne/inne mozliwosci...
Jesli twoja rodzina w PL to zatwardziali katolicy to powodzenia.Na bank zrozumieja:-D

Jak mozna pisac o swoich rodzicach ze zostali *wychodowani*,co to zwierzeta sa,troche szacunku kobieto! No chyba ze chcesz pozniej zeby Ciebie tak traktowaly Twoje dzieci?

[ Ostatnio edytowany przez: <i>konduktor68</i> 02-11-2012 20:46 ]

Konduktor-powiem tyle-starzy wyjadacze forum wiedza ze ja potrafie zartobliwym tonem wypowiedzi o powaznych rzeczach.za mlody jestes stazem na tym forum.a dwa,wiedza tez ze jak mnie sie na odcisk nadepnie to ....tylko do bunkra sie chowac.
tak wiec ci powiem-nie twoja sprawa jak ja sie o kims wyrazam-nawet jesli to moi rodziciele!medalu od nich nie dostaniesz-no way!

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

KaskaM

Post #3 Ocena: 0

2012-11-04 01:46:43 (13 lat temu)

KaskaM

Kobieta

A w temacie-wiecie ze czeka mnie istotny fakt w zyciu czyli ochrzczenie naszej "forumowej" Laurki.Planujemy na stycznia,co wg tradycji tez tak jakos na bok bo mala bedzie miala.....4 miesiace.Przejde procedure tu u siebie na wsi i bede miec porownanie z pl.Na bank sie z wami podziele wrazeniami:).Koscielnymi oczywiscie:).Dodam ze odbedzie sie o w kosciele katolickim angielskim.Polskiego na moim wydupajewie nie ma.i Bogu dzieki.
pozdrawiam.
wracam do pieluch:)))

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

gdanszczanka

Post #4 Ocena: 0

2012-11-04 02:00:12 (13 lat temu)

gdanszczanka

Kobieta

Z nami od: 16-10-2012

Cytat:

2012-11-04 01:46:43, KaskaM napisał(a):
A w temacie-wiecie ze czeka mnie istotny fakt w zyciu czyli ochrzczenie naszej "forumowej" Laurki.Planujemy na stycznia,co wg tradycji tez tak jakos na bok bo mala bedzie miala.....4 miesiace.Przejde procedure tu u siebie na wsi i bede miec porownanie z pl.Na bank sie z wami podziele wrazeniami:).Koscielnymi oczywiscie:).Dodam ze odbedzie sie o w kosciele katolickim angielskim.Polskiego na moim wydupajewie nie ma.i Bogu dzieki.
pozdrawiam.

Ja juz to wiem, ale nie bede Ci psula Kasiu przezycia - powiem tylko, ze jest bardziej kameralnie ( a nie jak tasma w zakladzie produkcyjnym) i ksiadz, bardzo przyjazny, po ceremonii moja coreczke na rece wzial i do zdjec pozowal...
Powiem Ci, za moze to i szczescie, ze na wygwizdowie mieszkasz:-]
Phi

Do góry stronyOffline

KaskaM

Post #5 Ocena: 0

2012-11-04 02:03:33 (13 lat temu)

KaskaM

Kobieta

Cytat:

2012-11-04 01:38:48, KaskaM napisał(a):
Cytat:

2012-11-02 20:42:29, konduktor68 napisał(a):
Cytat:

2012-03-12 15:18:14, KaskaM napisał(a):

to ma do tego ze niektorzy dzialaja pod przymusem rodziny z PL,rodzicow itd.jesli sciagniesz tutaj swojego rodzica,wychodowanego w wierze ze "ksiadz ,wojt i nauczyciel"to najwazniejsze osoby w okolicy-to bedzie ci tu polske probowal wprowadzic i stereotypowe myslenie.
Wiekszosc sie poddaje.Niewiele ludzi ma jasnosc i potrafi powiedziec-sorry ale ja nie zyje w PL-tu sa inne mozliwosci,inne wzroce/religijne/inne mozliwosci...
Jesli twoja rodzina w PL to zatwardziali katolicy to powodzenia.Na bank zrozumieja:-D

Jak mozna pisac o swoich rodzicach ze zostali *wychodowani*,co to zwierzeta sa,troche szacunku kobieto! No chyba ze chcesz pozniej zeby Ciebie tak traktowaly Twoje dzieci?

[ Ostatnio edytowany przez: <i>konduktor68</i> 02-11-2012 20:46 ]

Konduktor-powiem tyle-starzy wyjadacze forum wiedza ze ja potrafie zartobliwym tonem wypowiedzi o powaznych rzeczach.za mlody jestes stazem na tym forum.a dwa,wiedza tez ze jak mnie sie na odcisk nadepnie to ....tylko do bunkra sie chowac.
tak wiec ci powiem-nie twoja sprawa jak ja sie o kims wyrazam-nawet jesli to moi rodziciele!medalu od nich nie dostaniesz-no way!

a co do moich dzieci...mowia ze jestem cool mamą.I nie karze im zwracac sie do siebie-wielka pani matko:-].mozesz mi wierzyc.ku twojemu zgorszeniu dodam ze czasami zartobliwie mnie nazywaja swoja ukochana patologią:-]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

KaskaM

Post #6 Ocena: +1

2012-11-04 02:07:16 (13 lat temu)

KaskaM

Kobieta

Cytat:

2012-11-04 02:00:12, gdanszczanka napisał(a):
Cytat:

2012-11-04 01:46:43, KaskaM napisał(a):
pozdrawiam.

Ja juz to wiem, ale nie bede Ci psula Kasiu przezycia - powiem tylko, ze jest bardziej kameralnie ( a nie jak tasma w zakladzie produkcyjnym) i ksiadz, bardzo przyjazny, po ceremonii moja coreczke na rece wzial i do zdjec pozowal...
Powiem Ci, za moze to i szczescie, ze na wygwizdowie mieszkasz:-]

mieszkanie w środ baranow ma swoja duuuze plusy:-]-w tym wzgledzie tez na to licze.W pl mialam takie chece ze mi ksiadz nie chcial dziecka ochrzcic!w glowie mi sie nie miesci jak im sie tam w d...ch poprzewracalo.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

staryznajomy

Post #7 Ocena: 0

2012-11-04 02:11:18 (13 lat temu)

staryznajomy

Konto usunięte

Cytat:

2012-11-03 22:32:59, Onieznajomy napisał(a):

A czy mozesz sie ze mna zgodzic Maverick, ze to jednak politycy sa w duzej mierze winni wynaturzeniom w KK.

i tu się z Tobą zgodzę.
z drobną erratą:
widocznie przez lata KK wykształcił polityków sprawniejszych niż owi świeccy. może dlatego mogli (mogą) ciągle "doić tą biedną krowinę".
przesłodziutka, radośnie skacząca małpeczka... to jednak nie ja. i dodam jeszcze że: ?v=ZXNx4g960-I

Do góry stronyOffline

gdanszczanka

Post #8 Ocena: 0

2012-11-04 02:12:00 (13 lat temu)

gdanszczanka

Kobieta

Z nami od: 16-10-2012

skozystalam z opcjii "+" Bardzo mi sie ona podoba :)
Pierwsza komunie corki tez w angielskiej swiatynii odprawie, bo przynajmniej nie wydaje mi sie ze Jezusek chce z krzyza zejsc i mi miejsca ustapic- za te moje grzeszki smiertelnika, oj ja niedobra..
Phi

Do góry stronyOffline

Onieznajomy

Post #9 Ocena: 0

2012-11-04 09:25:46 (13 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Z nami od: 02-09-2011

No tak staryznajomy, z toba nie jest latwo: )
A najgorsze ze masz dozo racji, moze nawet cala racje.
Kiedys, dawno temu, czytalam o Boleslawie Smialym, wspanialy ten nasz krol, bardzo skutecznie wzmacnial kraj, ale pech chcial ze zadarl z biskupem krakowskim, sciol mu glowe, (dzis sie mowi ze inaczej doprowadzil do jego smierci)i zostal za to wyklety, w koncu musial uciekac za granice, zginol zaszczuty na Wegrzech, nawet nie wiemy gdzie i jak.
Zlosc mnie taka wtedy wziela na kler, i caly KK, ze bylem im calkowicie przeciwny. Z czasem moje podejscie do KK zlagodnialo, a moze raczej przeobrazilo. Dzis uwazam , ze pomimo swoich wad , daja nam taka "dwuwladze" taka wieczna opozycje do rzadow, takie patrzenie na rece drugiej stronie. Dzis opozycja wielu ludziom, kojarzy sie ze zlem wcielonym, ale to tylko dlatego ze polityka robi sie coraz bardziej agresywna, i gra sie na najnizszych ludzkich instynktach.
Jezeli mowimy ze mamy konkordat i musimy dawac pieniadze, zeby ich utrzymywac, i walka z tym da nam raj na ziemi, to to samo jak bysmy powiedzieli ze mamy sklepy monopolowe, i biedni ludzie zanosza tam pieniadze, i utrzymuja w ten sposob gorzelnie, zlikwidujmy sklepy, gorzelnie same sie zamkna, i kraj mlekiem i miodem poplynie.
Napisalem to ale przypomnialo mi sie to co napisal staryznajomy, i powiem tak:
No przeciez wygrana SLD, czy PO w duzej mierze byla obietnicami ze zrobia porzadek z KK, znaczy ze ludzie chca zeby to uporzadkowac, tylko okazuje sie ze my wyborcy mamy coraz mniejszy wplyw na politykow.
Walka z politykami, ktorzy nas wykorzystuja, to nie jest czasem walka z ludzmi przez ten kosciol osadzonymi w nasej polityce? Kolo sie zamyka?
Sam juz nie wiem.

[ Ostatnio edytowany przez: Onieznajomy 04-11-2012 09:27 ]

Do góry stronyOffline

odzim

Post #10 Ocena: 0

2012-11-05 11:02:40 (13 lat temu)

odzim

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 24-10-2005

Cytat:

2012-11-02 18:29:25, berenika napisał(a):
Cytat:

2012-11-02 17:43:49, odzim napisał(a):
Mnie, jako ateiście, bardzo podoba się na wyspach podejście do wiary. Nikt się nią nie afiszuje, nie wypytuje, pracując 5 lat w firmie nie mam pojęcia jakiego wyznania są moi współpracownicy. Każdy sobie wierzy (albo nie) w domu w co i jak mu się podoba. Wg mnie tak właśnie powinno być.
Razi jednak specjalne traktowanie muzułmanów. Chodzi mi o modlitwy na ulicach, dodatkowe przerwy w pracy, ubój "halal", specjalne prawa w Ramadan, czy inne takie historie.

To jak miałbyś się zdecydować to podoba cię podejście do wiary? czy jednak razi cię? Bo twoja wypowiedz to takie "tak ale..."

Może razi to za mocne słowo. Sam nigdy nie doświadczyłem przejawów specjalnego traktowania muzułmanów, wszystkie te przykłady znam z relacji innych, nic z pierwszej ręki. Dlatego dla mnie, osobiście dobrze jest jak jest, ale w szerszym spojrzeniu uważam, że nie powinno się dawać specjalnych przywilejów jakiekolwiek grupie wyznaniowej, szczególnie gdy dzieje się to kosztem innych.

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer AIM

Strona 32.2 z 37 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 31.2 | 32.2 | 33.2 ... 35 | 36 | 37 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,