Str 24 z 37 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
___Leon |
Post #1 Ocena: 0 2012-04-09 01:30:45 (13 lat temu) |
Z nami od: 09-04-2012 Skąd: Manchester |
Cytat:
2012-04-09 01:17:02, Adacymru napisał(a):
Cytat:
2012-04-09 01:11:05, ___Leon napisał(a):
Do osób z pretensjami.
Przecież nie ma obowiązku członkostwa w Instytucji. Dlaczego w tak arogancki sposób wypowiadacie się o naszych kapłanach(ksiądzownik itp.) Każdy ma wolną wolę. Bardzo szanuję ludzi o innym światopoglądzie (przykro jeśli niektórych na niego nie stać i próbują naszą religię dopasować do siebie, swojego lenistwa pseudo teorii itp.) Bycie członkiem Kościoła, to także obowiązki, skoro ktoś nie ma ochoty ich spełniać to po co zawraca głowę. To nie jest club dla wszystkich. My jesteśmy dumni z Naszych kapłanów i członków Kościoła.
Jak bronie prawa do wiary, niezaleznie jakiej, tak ta wypowiedz jest dla mnie belkotem.
Czy moge prosic o wyjasnienie tej czesci wypowiedzi:
Cytat: Bardzo szanuję ludzi o innym światopoglądzie (przykro jeśli niektórych na niego nie stać i próbują naszą religię dopasować do siebie, swojego lenistwa pseudo teorii itp.)
Bardzo łatwo przychodzi Ci obrażanie innych swoimi wpisami na forum nazywając ich wypowiedzi bełkotem.
Wyjaśnienie tej części jest bardzo proste: szacunek do wszystkich innych wyznań. Każdy sam może się określić jeśli chodzi o religię. Jeśli komuś nie odpowiadają zasady Kościoła, to z całym szacunkiem nie musi być jego członkiem.
|

|
 |
|
|
___Leon |
Post #2 Ocena: 0 2012-04-09 02:17:34 (13 lat temu) |
Cytat:
2012-04-09 01:30:45, ___Leon napisał(a):
Cytat:
2012-04-09 01:17:02, Adacymru napisał(a):
Cytat:
2012-04-09 01:11:05, ___Leon napisał(a):
Do osób z pretensjami.
Przecież nie ma obowiązku członkostwa w Instytucji. Dlaczego w tak arogancki sposób wypowiadacie się o naszych kapłanach(ksiądzownik itp.) Każdy ma wolną wolę. Bardzo szanuję ludzi o innym światopoglądzie (przykro jeśli niektórych na niego nie stać i próbują naszą religię dopasować do siebie, swojego lenistwa pseudo teorii itp.) Bycie członkiem Kościoła, to także obowiązki, skoro ktoś nie ma ochoty ich spełniać to po co zawraca głowę. To nie jest club dla wszystkich. My jesteśmy dumni z Naszych kapłanów i członków Kościoła.
Jak bronie prawa do wiary, niezaleznie jakiej, tak ta wypowiedz jest dla mnie belkotem.
Czy moge prosic o wyjasnienie tej czesci wypowiedzi:
Cytat: Bardzo szanuję ludzi o innym światopoglądzie (przykro jeśli niektórych na niego nie stać i próbują naszą religię dopasować do siebie, swojego lenistwa pseudo teorii itp.)
Bardzo łatwo przychodzi Ci obrażanie innych swoimi wpisami na forum nazywając ich wypowiedzi bełkotem.
Wyjaśnienie tej części jest bardzo proste: szacunek do wszystkich innych wyznań. Każdy sam może się określić jeśli chodzi o religię. Jeśli komuś nie odpowiadają zasady Kościoła, to z całym szacunkiem nie musi być jego członkiem.
|

|
 |
|
|
Post #3 Ocena: 0 2012-04-09 07:42:32 (13 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
darmund |
Post #4 Ocena: 0 2012-04-09 08:48:54 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-01-2012 Skąd: Dartford |
Idee gloszone przez Jezusa wowczas kiedy on zyl byly bardzo wsrod spoleczenstwa zydowskiego ( wzgledy polityczne , historyczne ) , nie przewidywal on jednak ze po jego smierci chrzecijanizm nie pozostanie tylko ruchem biednych a stanie sie religia panstwowa , popierana przez wladze . Wowczas nastapily wypaczenia i interpretowanie zapisow ewangelii na sposob uzyteczny dla wladzy , czesto aby pognebic przeciwnikow. Hierarchia koscielna czesto wypacza w swych interpretacjach glowne przeslanie wiary chrzecijanskiej - milosc i przebaczenie . Majac zly przyklad od gory postepujemy rowniez nieodpowiednio - niby w mysl zasad ale czesto czynim krzywde .
|

|
 |
|
|
Post #5 Ocena: 0 2012-04-09 09:51:41 (13 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
|
Van_Helsing |
Post #6 Ocena: 0 2012-04-09 10:18:02 (13 lat temu) |
Z nami od: 03-05-2007 Skąd: Gloucestershire |
Cytat:
2012-04-09 09:51:41, sniper00 napisał(a):
Nikt nie udowodnił historyczności Jezusa, a takich jak on z mitologii Chrześcijańskiej było wtedy na pęczki. Chrześcijaństwo było sektą, do 4 wieku naszej ery, dopiero prywatny interes utrzymania władzy, spowodował to, że zdrajca Konstantyn, zalegalizował, ruch niewiele różniący się w swoim działaniu od dzisiejszych Talibów, jako religię oficjalną. Wystarczy popatrzeć na przykładzie życiorysu Hypatii, jak sobie poczynali wcześni Chrześcijanie, nawracanie biciem, pałką i mieczem, to był standard, burdy w miastach i rewolty były na porządku dziennych, gdy spojrzymy na to szerzej, to przestaje nas dziwić to, że Rzym starał się z nimi rozprawić i nie przebierał środkach, choć kościół, lubi odwracać kota ogonem i zawsze podaje się za ofiarę prześladowań, nawet, gdy przez większość czasu, sam był prześladowcą. Sprawdźcie sobie czym byli parabolanie, to jak pradawny Hamas albo Hezbollah, gdzie się pojawili, tam zaczynały się bijatyki, zabójstwa i podburzanie plebsu, przeciw prawowitej władzy. Kościół, swoją skrytą nienawiść i kompleksy względem kobiet, świetnie obnażył mordując uczoną, filozofkę i matematyczkę Hypatię, tak bardzo się jej obawiali, że zniszczono praktycznie cały jej dorobek naukowy, a aby wymazać ją z kart pamięci, ukradziono jej tożsamość i stworzono mit o św. Katarzynie dziewicy...
pl.wikipedia.org/wiki/Hypatia_z_Aleksandrii
a tu filmowa wersja: www.filmweb.pl/Agora, jej życiorysu i wspaniałe ukazanie, jak prymitywne Chrześcijaństwo, niszczy wielowiekową cywilizacje za pomocą przemocy, a nie słowa bożego, jak to mają w zwyczaju wmawiać księża.
Jedna z niewielu osob na forum, ktora ma podobne myslenie w wiekszosci spraw ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) Zycie jest sztuka wyboru - sir Adam 12/05/12
|

|

|
|
___Leon |
Post #7 Ocena: 0 2012-04-09 19:28:40 (13 lat temu) |
ie2ox4
Nie jestem dumny z tych o których piszesz. Ale ta generalizacja jest bez sensu. Przecież sami to widzicie. Kiedy mówisz, że jesteś dumny z polskich żołnierzy to myślisz o Pileckim czy Jaruzelskim. Możesz równie dobrze znaleźć księży alkoholików czy narkomanów, morderców, złodzieji, na pewno są tacy. Znajdziesz również takich jak Wojtyła, Wyszyński czy Popiełuszko i z nich jako członek Kościoła jestem dumny. Moja poprzednia wypowiedź nie dotyczyła ludzi jak Ty, krtycznych wobec Koścoła, masz do tego prawo. Nie rozumiem jednak kiedy ludzie z takim lub o wiele ostrzejszym nastawieniem mają pretensje do księży. Nie akceptują zasad Kościoła, a mimo wszystko chcą, a nawet żądają aby być jego członkami, moje dziecko musi iśc do komunii, ksiądzownik musi itd.
Wierzę w to co jest napisane w Biblii, wierzę w przykazanie miłości. To przede wszystkim czyni ze mnie katolika. Te teorie ze złymi księżmi, władzą, pieniędzmi. Jak płytka byłaby moja wiara...
|

|
 |
|
|
Post #8 Ocena: 0 2012-04-09 23:36:16 (13 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
KaskaM |
Post #9 Ocena: 0 2012-04-10 00:47:57 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: dziura zabita dechami |
Cytat:
2012-04-09 19:28:40, ___Leon napisał(a):
ie2ox4
Nie jestem dumny z tych o których piszesz. Ale ta generalizacja jest bez sensu. Przecież sami to widzicie. Kiedy mówisz, że jesteś dumny z polskich żołnierzy to myślisz o Pileckim czy Jaruzelskim. Możesz równie dobrze znaleźć księży alkoholików czy narkomanów, morderców, złodzieji, na pewno są tacy. Znajdziesz również takich jak Wojtyła, Wyszyński czy Popiełuszko i z nich jako członek Kościoła jestem dumny. Moja poprzednia wypowiedź nie dotyczyła ludzi jak Ty, krtycznych wobec Koścoła, masz do tego prawo. Nie rozumiem jednak kiedy ludzie z takim lub o wiele ostrzejszym nastawieniem mają pretensje do księży. Nie akceptują zasad Kościoła, a mimo wszystko chcą, a nawet żądają aby być jego członkami, moje dziecko musi iśc do komunii, ksiądzownik musi itd.
Wierzę w to co jest napisane w Biblii, wierzę w przykazanie miłości. To przede wszystkim czyni ze mnie katolika. Te teorie ze złymi księżmi, władzą, pieniędzmi. Jak płytka byłaby moja wiara...
Leon,jakos tak nie bardzo rozumiem co ty chcesz powiedziec....
ci swieci ktorych wymieniasz-byli wyjatkami-przedstawiciele kosciola z powolania do tego kierujacy sie jeszcze innymi wartosciami /nie moge powiedziec jakimi bo tego nikt nie wie/
a to ze ktos nie uznaje Instytucji kosciola a chrzci swoje dzieci,posyla do komunii....-to z insttytucja kosciola nie ma nic wspolnego.Nie wiem czy wiesz ze chrzest sw-to akt oczyszczenia nowo narodzonego czlowieka z grzechu pierworodnego jakim jest wlasnie narodzenie.sakramenty-wlasnie pochodza z biblii.tej pierwszej.temat jest bardzo gleboki i w niektorych momentach bardzo...eteryczny.Wiekszosc z nas zbyt mocno jest owladnieta komercjalizacja i pogonia za dobrami doczesnymi zeby to pojac. [ Ostatnio edytowany przez: KaskaM 10-04-2012 00:49 ]
|

|

|
|
Adacymru |
Post #10 Ocena: 0 2012-04-10 00:54:45 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Moze nalezy rozroznic "instystucje" od "wiary"? Dla wielu to nie jest jednoznaczne, jedno nie wiaze sie z drugim. Co z ludzmi bez dostepu do instytucji (no rezim nie pozwala na dzialalnosc "instytucji"  , czy oni sa drugiej kategorii wyznawcami wiary, czy sa niewiernymi? Czy czynna przynaleznosc do "instystucji" jest wyznacznikiem wiary?
Ada
|

|
 |
|