MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wiara,kosciol,tradycja kontra realia zycia w UK.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 37 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 35 | 36 | 37 ] - Skocz do strony

Str 3 z 37

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Van_Helsing

Post #1 Ocena: 0

2012-03-12 15:52:08 (13 lat temu)

Van_Helsing

Mężczyzna

Z nami od: 03-05-2007

Twinkle no i pieknie - brawo dla odwaznych ...I olej tych co Cie krytykuja..

Jedno mi tylko przyszlo do glowy .. w UK bedac spoko - nie robia problemow jednak w PL takie cos moze przerodzic sie dramat na kazdym korku... w razie smierci zapomniec trzeba o pogrzebie... chociaz moge sie mylic..

[ Ostatnio edytowany przez: Van_Helsing 12-03-2012 15:53 ]

Zycie jest sztuka wyboru - sir Adam 12/05/12

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

gosiaczek3006

Post #2 Ocena: 0

2012-03-12 15:53:39 (13 lat temu)

gosiaczek3006

Kobieta

Z nami od: 20-12-2010

Kasia masz racje ...podejrzewam ,ze wiekszosc z nas nie potrzebuje "faceta w spodnicy",aby sie pomodlic...dla mnie uczestnicwo we mszach to nic innego jak pokazowka...aut,strojow i dzieciakow:-? Ja czesto idac przez miasto wchodzilam do pustego kosciola ,gdzie moglam zebrac mysli ,klekalam i sie modlilam...Dawalo mi to znacznie wiecej ,niz obecnosc na mszy w niedziele.A co do ksiezy ,Proboszcz w mojej Parafii oprocz materialisty,chamstwa i prostactwa nie posiada innych cech...dziecka nie ochrzci bo rodzice "za granica "zyja,slubu nie udzieli bo na kosciol nie dawali,zamordowanej dziewczyny nie pochowa bo...ma kosciol posprzatany na swe urojone uroczystosci i nie bedzie sobie balagany robil:-o:-o:-o I tym ostatnim wydarzeniem spowodowal ,ze nie mam do niego nawet odrobiny szacunku...
:-o:-o:-o
...Jesli dozyjesz 100 lat,to ja chce zyc 100 lat minus jeden dzien,zebym nigdy nie musiala zyc bez Ciebie....

Do góry stronyOffline

Twinkle

Post #3 Ocena: 0

2012-03-12 16:03:38 (13 lat temu)

Twinkle

Kobieta

Z nami od: 18-12-2011

Cytat:

2012-03-12 15:52:08, Van_Helsing napisał(a):

Jedno mi tylko przyszlo do glowy .. w UK bedac spoko - nie robia problemow jednak w PL takie cos moze przerodzic sie dramat na kazdym korku... w razie smierci zapomniec trzeba o pogrzebie... chociaz moge sie mylic..

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Van_Helsing</i> 12-03-2012 15:53 ]

[/Q
Znam kilka osob,ktore rowniez kiedys tam opuscily koscioly,wlasnie ze wzgledu na to ze koscioly zyja calkiem odmiennie od tego co mowi Biblia.
I zawsze znajda sie osoby krytykujace,bo nie byc katolikiem w Polsce to znaczy byc odmiencem.
A pogrzeb...nie tylko ksiadz katolicki moze odprawic pogrzeb:)
Ja tez chodze na nabozenstwa,jednak sa one calkowicie inne niz nabozenstwa czy msze w innych kosciolach,nie ma rewii mody,nie ma regulek,jest swoboda,nie ma ksiedza w todze,kaznodzieja ktory glosi jest ubrany tak jak my.
lake...

Do góry stronyOffline

maw2be

Post #4 Ocena: 0

2012-03-12 16:04:16 (13 lat temu)

maw2be

Mężczyzna

Z nami od: 04-10-2006

więc swoje 5groszy też tu wtrącę. jeśli chodzi o wiarę to to hmmm czy jestem wierzący? wychowany w jakiejś wierze, ale nie bardzo religijnie. kilka rzeczy wpłynęło na mój pogląd wiary/kościoła. pierwszym był film "stygmaty" oj to daje do myślenia. druga rzecz która na mnie wpłynęła to była książka "znikający punkt". w zasadzie to każdy z nas jest bogiem. przecież to w Biblii jest napisane "Bóg stworzył człowieka na swój wzór i podobieństwo.
a poza tym to nie wydaje wam się dziwne że Biblia kończy się na roku coś koło 100ne. I do tej pory nic?
jakie to ma odbicie na tradycje? a czym jest tradycja? tradycją też jest np wiązanie wstążki na wózku dziecięcym (oj teraz się zacznie po mnie jazda).
Kasia wspomniała iż mam kolędę. tak mam jakoś tak trochę to z tradycji jednak w tym roku ksiądz jakoś szybko poszedł jak mu powiedziałem że mam już rozwód i nie da się nic już z tym zrobić.

edit: muszę przyznać iż angielscy księża mają inne podejście do parafian, mszy itp. mam porównanie bo w poprzednim mieście nie mieliśmy polskiej parafii. ale to widocznie taka polska tradycja iż polskie parafie są do du...

[ Ostatnio edytowany przez: maw2be 12-03-2012 16:05 ]

Do góry stronyOffline

maw2be

Post #5 Ocena: 0

2012-03-12 16:26:08 (13 lat temu)

maw2be

Mężczyzna

Z nami od: 04-10-2006

Cytat:

2012-03-12 15:52:08, Van_Helsing napisał(a):

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Van_Helsing</i> 12-03-2012 15:53 ]

może w dużych miastach nie ma problemu, ale w mniejszych to jak nie masz odpowiednich wpisów w kartotece to zapomnij o pogrzebie. no chyba że odpowiednio dużo rodzina da jako "co łaska". ale znam przypadki co ksiądz odmówił ostatniej posługi.

Do góry stronyOffline

brookaciki12

Post #6 Ocena: 0

2012-03-12 16:35:07 (13 lat temu)

brookaciki12

Kobieta

Z nami od: 26-07-2011

moze tez cos wtrace w temacie jakby niebylo poniekad odemnie sie zaczelo ....
wiec moze wyjasnie czemu to moje dziecko bylo chrzczone skoro jestem niewierzaca i dlaczego chce go do komunii poslac skoro to dla mnie nic nie znaczy, otoz nie ma to nic wspolnego z czystym sumieniem, odpowiedz jest bardzo prosta, ojciec mojego dziecka, moj narzeczony, byl bardzo religijny i wierzacy wiec i na chrzest sie zgodzilam, dla mnie nie znaczy to zupelnie nic a mu pozwalalo spokojnie zasnac, on wierzyl w boga mimo tego ze jego rodzice byli/sa niewierzacy. nie poslali go do komunii nie byl tez chrzczony, w wieku 25 lat rozpoczal nauki do chrztu.. bylo mu strasznie wstyd, (choc tego nie rozumiem) on twierdzil ze bog go prowadzil przez zycie. nauki byly przewidziane na kolejne trzy lata, dwa razy w miesiacu !! masakra jakas . niestety nie dozyl, zginal przed samym chrztem,,, a i z pogrzebem byly problemy, jeszcze w ten sam dzien zadzwonil proboszcz ze jednak nie pochowa pobniewazx sie dopatrzyl ze nie byl chrzczony, zaswiadczenie o przygotowaniach tez nic nie dalo. powiedzial ze nie i koniec, powiedzial otwarcie ze pochowek niechrzczonego czlowieka kosztuje 2tys zl ekstra.... poszukalam innego ksiedza, bo lamet w srod rodziny byl okropny, ze ksiadz musi byc i koniec, zaplacilam, przyjechal, pochowal.... takze mysle ze nie Wam osadzac moja decyzje, nie chce tym zaspokajac jakis kaprys swojego dziecka, chce tylko zeby w przyszlosci jak obierze inna droge niz moja, nie znienawidzil mnie tak jak jego ojciec swoich rodzicow, za to ze ciezko bylo mi poslac go do komunii badz cos w tym stylu ....

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2012-03-12 17:02:30 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

MerryPoppins

Post #8 Ocena: 0

2012-03-12 17:06:09 (13 lat temu)

MerryPoppins

Kobieta

Z nami od: 15-02-2011

wierzaca i praktykujaca, za młodych lat działałam w scholi,oazie. Po przyjeździe do uk i kilku mszach w naszym pl kościel głeboko sie zastanawiałam o co chodzi.Po kazaniu gdzie nasz ksiadz zawołał aby mu ludzie na czynsz i rachunki dali bo zimno i kilku innych tekstach wiecej tam nie wróciłam.Teraz jestesmy zapisani do kosciołoa angielskiego ,ksiadz jest wspaniały, msze cudowne i z checia chodze do koscioła.
dzieci ochrzczone, były u komuni a jesli kiedys wybiora inna wiare to bedzie ich sprawa
Boże uchroń mnie przed fałszywymi przyjaciółmi, bo z wrogami sam sobie poradze... [url=][img][/img][/url]

Do góry stronyOffline

gosiaczek3006

Post #9 Ocena: 0

2012-03-12 17:07:28 (13 lat temu)

gosiaczek3006

Kobieta

Z nami od: 20-12-2010

Cytat:

2012-03-12 16:35:07, brookaciki12 napisał(a):
moze tez cos wtrace w temacie jakby niebylo poniekad odemnie sie zaczelo ....
wiec moze wyjasnie czemu to moje dziecko bylo chrzczone skoro jestem niewierzaca i dlaczego chce go do komunii poslac skoro to dla mnie nic nie znaczy, otoz nie ma to nic wspolnego z czystym sumieniem, odpowiedz jest bardzo prosta, ojciec mojego dziecka, moj narzeczony, byl bardzo religijny i wierzacy wiec i na chrzest sie zgodzilam, dla mnie nie znaczy to zupelnie nic a mu pozwalalo spokojnie zasnac, on wierzyl w boga mimo tego ze jego rodzice byli/sa niewierzacy. nie poslali go do komunii nie byl tez chrzczony, w wieku 25 lat rozpoczal nauki do chrztu.. bylo mu strasznie wstyd, (choc tego nie rozumiem) on twierdzil ze bog go prowadzil przez zycie. nauki byly przewidziane na kolejne trzy lata, dwa razy w miesiacu !! masakra jakas . niestety nie dozyl, zginal przed samym chrztem,,, a i z pogrzebem byly problemy, jeszcze w ten sam dzien zadzwonil proboszcz ze jednak nie pochowa pobniewazx sie dopatrzyl ze nie byl chrzczony, zaswiadczenie o przygotowaniach tez nic nie dalo. powiedzial ze nie i koniec, powiedzial otwarcie ze pochowek niechrzczonego czlowieka kosztuje 2tys zl ekstra.... poszukalam innego ksiedza, bo lamet w srod rodziny byl okropny, ze ksiadz musi byc i koniec, zaplacilam, przyjechal, pochowal.... takze mysle ze nie Wam osadzac moja decyzje, nie chce tym zaspokajac jakis kaprys swojego dziecka, chce tylko zeby w przyszlosci jak obierze inna droge niz moja, nie znienawidzil mnie tak jak jego ojciec swoich rodzicow, za to ze ciezko bylo mi poslac go do komunii badz cos w tym stylu ....

Podpisuje sie pod ostanim zdaniem recami i nogami;-) Jestem wierzaca coprawda ,ale z praktyka to juz inna bajka,ale posylajac moje dziecko do komuni ,nie robie tego dla babci czy dziadka tylko dla mojego dziecka,bo niewiem jaka droge kiedys obieze...tak jak piszesz ,znienawidzic mnie nie znienawidzi ...bedzie mi ewentualnie wdzieczna :-)
...Jesli dozyjesz 100 lat,to ja chce zyc 100 lat minus jeden dzien,zebym nigdy nie musiala zyc bez Ciebie....

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2012-03-12 17:11:50 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 37 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 35 | 36 | 37 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,