MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wiara,kosciol,tradycja kontra realia zycia w UK.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 16 z 37 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 15 | 16 | 17 ... 35 | 36 | 37 ] - Skocz do strony

Str 16 z 37

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

darmund

Post #1 Ocena: 0

2012-03-15 16:54:04 (13 lat temu)

darmund

Mężczyzna

Z nami od: 02-01-2012

Cytat:

2012-03-15 16:38:57, nuska napisał(a):
Hmm jeszcze chwila i bedzie tu wojna krzyzowa. Ludziom wierzacym trudno sie pogodzic ze ich wiara nie jest jedna,jedyna,że ich światopogląd nie podoba sie wielu. I zaczyna sie przeciaganie liny. Argumenty,kontry,cytaty,przypisy,cholera wie co jeszcze. A i tak nie dojdziemy prawdy. Nie ma dowodu na istnienie Boga,ale nie ma tez dowodu na jego brak. I sytuacja patowa. Ja juz nie wierze,bo historia chrzescijanstwa to historia układów,spisków,ekspansji,wyzysku,krwi i łez. I nadinterpretacji. Chrzescijanin wszystko co mu sie w zyciu przytrafi nazwie albo łaską bożą albo kara bożą. Ateista szczęściem albo pechem. Taka róznica.
I wkurza mnie stwierdzenie ze jak trwoga to do Boga.Nie,nie wszyscy łkaja i błagaja Boga o pomoc. Trudno pojac ze np w szpitalu bylam wsciekla na geny i uraz mózgu a nie pytałam-- Boze czemu ja i mój syn? Myslac ze spotkala mnie moze jakas kara za niewierzenie albo za złe zycie. A jezeli nie bylam złym czlowiekiem to co? Choroba mojego syna to nagroda,tzw krzyz bozy ktory musze dzwigac by dostapic laski pojscia do nieba?Jakos nie widze w moim zyciu zeby pijaki,skurwiele i sadysci byli ukarani a dobrzy pracowici,oszczedni ludzie nagradzani. Nie chce mi sie wierzyc ze po smierci akurat dostana to na co zasłuzyli. Po co sie dopatrywac wyzszej siły tam gdzie jej nie ma? Bo nie ma. Gdyby byla nie mielibysmy tylu wojen,bolu,glodu,prostytucji,narkotyków,molestowania wlasnych dzieci i ich zabijania. Wiem,wiem...mamy wolna wole,Bog ich umilowal i powolal do siebie,cierpia ale cierpienie bedzie nagrodzone w niebie. Taa.. i sorry,to mnie rozsmieszyło,nie Bog przelał kolezance 20 f na konto tylko albo zwrot bo braklo srodkow do zaplaty pelnego rachunku ,albo błąd komputera. Akurat wielki Bog bawil sie w informatyka żeby pomoc szaremu czlowieczkowi .Litosci.

Tego wlasnie potrzebuja ludzie - wytlumaczenia , wszystko co sie dzieje musi zostac wytlumaczone i religia czesto w tym pomaga .
Po drugie sila wyzsza nie ma nic do tego co napisalas , bo to nie ona stworzyla glod , narkotyki lub prostytucje - tylko ludzie i to ludzie moga polozyc temu kres , np. w imie ideii lub religii .

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2012-03-15 16:56:41 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2012-03-15 17:01:15 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2012-03-15 17:05:43 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2012-03-15 17:07:22 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2012-03-15 17:14:36 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2012-03-15 17:15:47 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #8 Ocena: 0

2012-03-15 17:50:22 (13 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:

2012-03-15 12:04:07, sniper00 napisał(a):
pytasz dlaczego? Bo tylko racjonalny rozum może mieć wątpliwości, jak ktoś idzie niczym bydło za pasterzem, to co z człowieka w nim pozostało? Tylko słąbi, zindoktrynowani lub głupi, nie potrafia sami myśleć i potrzebują gotowych wzorców podawanych na tacy, przy pomocy guru... mądry człowiek, wie co jest dobre a co złe, nie musi mieć listy z nakazami i zakazami...

Wolalabym rok spedzic w odosobnieniu z kulturalnym wierzacym, niz dzien z racjnalista ktory nie moze przedstawic swoich argumentow bez wyzywania ludzi od bydla i glupich....

Jesli wyznacznikiem realistycznego podejscia, ktore reklamujesz ma byc wulgarne odnoszenie sie do innych, to trzeba sie cieszyc z tak wielkiej liczby pozostajacych przy wiarze.
Ada

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2012-03-15 18:12:27 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #10 Ocena: 0

2012-03-15 18:14:56 (13 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Jesli jedynym "imieniem" dla sprawy sa dla ciebie wulgaryzmy, to nie usprawiedliwiaj tego poprawnoscia polityczna. Kiedys istnialo jeszcze cos takiego jak kultura osobista, niezaleznie od wiary, lub jej braku.
Ada

Do góry stronyOffline

Strona 16 z 37 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 15 | 16 | 17 ... 35 | 36 | 37 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,