MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wiara,kosciol,tradycja kontra realia zycia w UK.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 13 z 37 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 12 | 13 | 14 ... 35 | 36 | 37 ] - Skocz do strony

Str 13 z 37

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

marklar666

Post #1 Ocena: 0

2012-03-15 10:33:16 (13 lat temu)

marklar666

Mężczyzna

Z nami od: 20-03-2008

Cytat:

2012-03-15 09:03:01, KaskaM napisał(a):
Zeby mlody czlowiek mogl sie ustosunkowac-musi miec do czego sie ustosunkowywac.Jesli nie ma nic-tylko kompletna pustka-trudno znalesc jakis punkt odniesienia.

Dziecko wzoruje sie glownie na swoich rodzicach. Jesli rodzic nie ma nic do zaoferowania to faktycznie pozostaja historyjki o zlych diablach i dobrych aniolkach. Dobrym przykladem sa moi gleboko wierzacy sasiedzi. Gdy ich 5-letnia corka zle sie zachowuje to strasza ja diablem ktory przyjdzie i ja zabierze. Po dwoch latach mieszkania w ich sasiedztwie nie widze zeby przynosilo to jakiekolwiek korzysci. Na wszelki wypadek, jakby diabel nie przyszedl, to wspomagaja sie klapsami.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2012-03-15 10:35:16 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

marklar666

Post #3 Ocena: 0

2012-03-15 10:43:11 (13 lat temu)

marklar666

Mężczyzna

Z nami od: 20-03-2008

W 2005 mielismy w Londynie kilku takich ktorzy pokazali wszystkim "jak Bog wazny jest w Ich zyciu".

Do góry stronyOffline

KaskaM

Post #4 Ocena: 0

2012-03-15 10:44:36 (13 lat temu)

KaskaM

Kobieta

Z nami od: 17-12-2010

Zaraz zmykam do ortodonty z mloda...ale nie moge sie opanowac:)
ale mam wrazenie ze trudno jest rozgraniczyc WIARE /w cos lub kogos/,religie a kosciol jako instytucje.To co sniper napisal powyzej-nie sposob nie przyznac mu racji.Ktos tu wczesniej twardo wypowiedzial sie o islamie-tez mozna to zrozumiec.Dlatego uwazam tolerancja i zrozumienie dla innych wyznan tez jest nie bez znaczenia.Ktos powiedzial ze Islam nas zaleje.Coz.
1/podejzewam ze wiekszosc z tych co sie tak ostro wypowiadaja nigdy nie przeczytala biblii ze ZROZUMIENIEM,
2/nigdzie w Koranie nie ma nawolywania bezposredniego do mordowania katolikow/przynajmniej ja nie znalazlam//choc koran jest napisany zupelnie innym jezykiem niz biblia-bardziej zrozumialym mysle i prostrzy w przekazie/
3/nie jestem przekonana ze kosciol nie ma na swoim koncie nawracania niewiernych na chrzescijanstwo czy katolicyzm-moze nie spektakularne jak robia to islamisci.
w tym przypadku proponuje siegnac do historii i wypraw krzyzowych kiedy to chrzescijanie chcieli w pien wyciac islamistow-nawet jedna krucja ta dziecieca byla.

spadam do ortodonty

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Van_Helsing

Post #5 Ocena: 0

2012-03-15 10:50:06 (13 lat temu)

Van_Helsing

Mężczyzna

Z nami od: 03-05-2007

Tak tak KaskaM - wierzmy ale z glowa - nie slepo w dana religie i w to co probuja nam wcisnac. A czasami wciskaja mocno ;-)

Walka pomiedzy wyznaniami byla i pewnie zawsze bedzie - to jeden z przykladow - to jest biznes, za ktorym stoi kasa!!

" Buddyści prześladują inne religie Przynajmniej w sześciu krajach Azji buddyści współpracują przy prześladowaniu przedstawicieli innych religii, w tym również i chrześcijan. Taki wniosek ukazuje dokument na rok 2004 wydany przez stowarzyszenie Pomoc Kościołowi w Potrzebie. Na Zachodzie wielu ludzi myśli, że buddyzm to religia pokoju, opanowania, braterstwa, ekumenizmu, itd. Tymczasem nie zawsze jest właśnie tak. Według ostatnich informacji dostarczonych przez Pomoc Kościołowi w Potrzebie na temat wolności religijnej w świecie uwidaczniają się dane, które mówią zupełnie coś innego: prawie we wszystkich krajach Azji, gdzie buddyzm jest religią większości mieszkańców, stosuje się prześladowania religijne wobec wszystkich niebuddyjskich religii. Najbardziej dramatyczna jest sytuacja w Myanmar, dawnej Birmie. W czerwcowym numerze amerykańskiego miesięcznika „Kryzys” Benedict Rogers wyjaśnia, że prześladowania wobec chrześcijan i muzułmanów są tam tak silne, że wielu jest zmuszonych do przejścia na buddyzm. W lipcu 2003 r. w Kambodży grupa ponad stu mnichów buddyjskich napadła na kościół w Kok Pring w południowo-zachodniej części kraju, kiedy odbywało się tam niedzielne nabożeństwo. W Laosie, rządząca od 1975 r. partia komunistyczna wyraźnie stwierdziła, że zniszczy chrześcijaństwo w kraju, gdyż jest ono uważane za „religię zagraniczną i imperialistyczną”, popieraną przez polityczne interesy zachodnie i amerykańskie. Chrześcijanie są uznawani za wywrotowców i wrogów państwa. Buddyzm nie jest w Laosie religią państwową, ale jest większościową i rząd traktuje ją w sposób uprzywilejowany. W Mongolii konstytucja gwarantuje wolność religijną i zazwyczaj rząd ją szanuje, ale utrudnia otrzymanie pozwolenia na odprawianie publicznych religijnych celebracji. Buddyzm nie jest religią państwową, ale jest uznawany jako część integrująca życie narodu i posiada przewagę i różnego typu przywileje w porównaniu z innymi religiami. Nawet w Myanmarze buddyzm nie jest religią państwową, ale jest praktykowany przez większość społeczeństwa. Jest kontrolowany przez rząd, który daje mu różnego typu przywileje, jednocześnie prześladując mniejszości chrześcijańskie i muzułmańską. Chrześcijańskie szkoły są konfiskowane przez państwo a chrześcijanie są odsunięci od życia publicznego. Wielu z nich schroniło się już w Tajlandii i w Indiach, gdzie żyją w obozach uchodźców. W regionie Chin, gdzie kiedyś żyło bardzo wielu chrześcijan, zniszczono krzyże, które kiedyś stały na górach, a w ich miejsce pobudowano buddyjskie pagody. Chrześcijanie są zmuszani do płacenia corocznego podatku w celu wspomożenia religii buddyjskiej, a ci, którzy nawracają się na buddyzm otrzymują różnego typu przywileje. Posiadanie Biblii jest zabronione, a niedzielne nabożeństwa są często celem ataków buddystów. Poza tym, wiele chrześcijańskich dzieci jest odbieranych siłą swoim rodzicom i posyłanych daleko, do buddyjskich klasztorów. W Sri Lance, gdzie prawie 70 procent ludności to buddyści, według organizacji: "Pomoc Kościołowi w Potrzebie" - „chrześcijaństwo jest postrzegane jako coś narzuconego przez kolonializm i z każdym dniem sytuacja chrześcijan ulega ciągłemu pogorszeniu”. Jest bardzo utrudnione otrzymanie pozwolenia dla przybycia nowych duchownych lub misjonarzy spoza kraju. Ciągle dochodzi do antychrześcijańskich wystąpień, na których czele stoją buddyjascy mnisi. W sierpniu 2003 r. Najwyższy Sąd Sri Lanki zabronił prozelityzmu. W Wietnamie rząd stosuje twarde prześladowanie religijne aresztując członków i niszcząc kościoły i świątynie. Chrześcijańska mniejszość (mniej niż 8 procent ludności) jest bardzo prześladowana, chociaż buddyzm również cierpi tam z powodu prześladowań, gdyż buddyjski przywódca w Wietnamie, Thick Huyen Quang od 1982 r. znajduje się w areszcie domowym. "
Zycie jest sztuka wyboru - sir Adam 12/05/12

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

ewamik

Post #6 Ocena: 0

2012-03-15 10:57:25 (13 lat temu)

ewamik

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

My jako katolicy wierzymy w Nowy Testament.
Żydzi-Stary Testament.
Dla nas jest ważne wszystko to,co ma związek z Jezusem.
Sorry kochani ale każdy może sobie mówić,że kościół xle robi itd.
Jednak Islam tego nie słyszy.
MOżemy nie zgadzać się z niektórymi naukami Kościoła,z przykazaniami...ale w dalszym ciągu twierdzę,że Islam jest potężna wiarą.
Kiedyś słyszałam wypowiedz jednego Imama.
"Mnożcie się,musi nas być tyle,dopóki na Parlamencie nie zawiśnie flaga z półksięzycem"
Nie zawsze Kościół Katolicki postępował dobrze.
Weźmy pod uwagę chociażby świętą inkwizycje.
Watykan tępił również ortodoksów m.in w Grecji.
Nasz Papiez podczas wizyty w Grecji przeprosił Greków za to.

Troszkę z innej beczki.Moja sąsiadka Świadek Jehowy,kilkanaście lat temu bardzo cięzko zachorowała.Można by rzec-była umierająca.Wezwała księdza,wyspowiadała się,przyjęła oleje i komunie św.
Minęło kilka tygodni,wyzdrowiała.
Znowu stała sie gorliwym Jehowym i ma gdzieś księdza i katolicyzm.
Nie wierzę,że przeciwnicy Boga i wiary w krytycznym momencie nie zwróca się do Boga,nie będa żałować.Czy to wypadek,cięzka choroba dziecka...
Tak jak Radosław Pazura,któruy przezył wypadek samochodowy nawrócił się,ożenił i stał się głęboko wierzacym katolikiem.
Tylko czasem może być za późno na poprawę...

Do góry stronyOffline

Van_Helsing

Post #7 Ocena: 0

2012-03-15 11:07:05 (13 lat temu)

Van_Helsing

Mężczyzna

Z nami od: 03-05-2007

Jak mówiłem wcześniej - wszystkie religie - no może prawie wszystkie ;-) prowadzą do Boga - reszta to dodatek.

Wszystkie religie i każda z osobna są dobre w swoich podstawowych założeniach (chociaż z czasem praktyki niekiedy zostały mocno wypaczone). Jedną z wielu dróg (podobno w naszych czasach najłatwiejszą) osiągnięcia celu jest szczere oddanie, miłość do Boga wielbionego w całkiem dowolnej postaci (nawet bezpostaciowego, jak np. Allah), w tym także (albo przede wszystkim) Boga zamieszkującego w naszych sercach.
Ponadto ma on trzy cechy, których nikt inny nie posiada: wszechmoc, wszechobecność i wszechwiedza.

Z ogólnych zagadnień warto pamiętać, że już przed tysiącleciami mędrcy, asceci i święci Wschodu nauczali, że nic nie dzieje się bez przyczyny, że Wszechświat jest cykliczny (być może chodzi tu o znaną kosmologom możliwość pulsującego Wszechświata), że zmiany odbywają się z zachowaniem całkowitej energii, że jest wielowymiarowy (wiele ze zjawisk mikroświata nie da się opisać bez wprowadzenia kilku wymiarów ponad trzy kartezjańskie), że czas nie jest wielkością fizyczną typu wymiaru (w innych światach ma inny charakter).Wszystko wskazuje zatem na to, że człowiek nie jest w stanie pojąć rozumem, logiką, wiedzą świecką już tylko samej materialnej strony Stworzenia. Aby więc nie popełniać tragicznej pomyłki — skazującej być może całe życie jednostki na marne — trzeba zawierzyć Mistrzom, Nauczycielom, Mędrcom, którzy doświadczyli Rzeczywistości. Od nich to dowiadujemy się, że Bóg stworzył wszystko dla sportu, rozrywki, że świat przejawiony można traktować jako myśl albo sen Boga. Stworzył świat na podobieństwo teatru, na którego scenie całe stworzenie odgrywa swoje role zgodnie z przez Niego zadanymi regułami.

Prawdziwy, niezmienny jest tylko Bóg, którym w istocie — ale nie wiedząc o tym — jest sam człowiek. Sam Bóg, stworzyciel wszystkiego, nie ma żadnych cech czy charakterystyk typowych dla żywiołów. Jest więc subtelniejszy od najsubtelniejszego, jest we wszystkim. Mówi się o Bogu, że jest bezforemny, co ma oznaczać, że ma On nieskończenie wiele form i każdą może przejawiać.
Zycie jest sztuka wyboru - sir Adam 12/05/12

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

gosiaczek3006

Post #8 Ocena: 0

2012-03-15 11:12:36 (13 lat temu)

gosiaczek3006

Kobieta

Z nami od: 20-12-2010

Cytat:

2012-03-15 10:35:16, Pigula75 napisał(a):

Sniper...Moze masz racje..moze nie...
Ile ludzi- tyle pogladow na ten temat.
Tylko dlaczego w Twoim mniemaniu jestem ta gorsza, zla ?Dlatego, ze jestem chrzescijanka?Katoliczka?
Mi tez wiara pomaga przetrwac...
A Bog daje mi sile ..chociazby w walce z moja choroba!
Tak sobie mysle, ze kazdy, kto nie doswiadczyl Boga, wiary we wlasnym zyciu ...tak naprawde nie bedzie mial wiele do powiedzenia procz tego, co wyczyta, uslyszy w mediach czy dowie sie od kogos innego....
Wiara to nie sam Kosciol, ...wiara , to cos co ma sie w srodku, co pomaga Ci isc przez zycie niezaleznie od tego czy jest zle czy dobrze i ciagle wierzyc w TO co przekazali Ci od najmlodszych lat Twoi Rodzice!
Moznaby dlugooo rozwodzic sie w tym temacie... wlsciwie to w nieskonczonosc.
Jedni beda katolicyzm potepiac przywolujac tylko zle jego strony ..inny doswiadczeni w wierze bardziej pokorniej podejda do tematu przekazujac (nawet nie udowadniajac) , jak Bog wazny jest w Ich zyciu....

To wlasnie chcialam powiedziec ,ale juz zrobilas to za mnie;-)
Kosciol jako organiazacja ,ksieza itd to nie moja bajka...kiedys moze byly inne czasy,ludzie po pomoc szli do kosciola,do ksiezy..teraz...oni wolaja od Ciebie ,nie maja litosci,ze Cie nie stac ,ze nie masz za co zyc...:-Y To ,ze jestem malo praktykujaca,nie znaczy ,ze moja wiara jest inna..slabsza...wierze tak samo mocno jak ludzie przesiadujacy w kosciele co niedziela...Przyznam ,ze mam chwile zwatpienia ...smierc ,choroby ,tragiczne wypadki ,zwlaszcza jesli dotycza kogos bliskiego...ale coz jestesmy tylko ludzmi...

[ Ostatnio edytowany przez: gosiaczek3006 15-03-2012 11:16 ]

...Jesli dozyjesz 100 lat,to ja chce zyc 100 lat minus jeden dzien,zebym nigdy nie musiala zyc bez Ciebie....

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2012-03-15 11:19:23 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

ewamik

Post #10 Ocena: 0

2012-03-15 11:54:03 (13 lat temu)

ewamik

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

Pisząc o Islamie miałam na mysli ich wiarę.
Oni są tak głęboko wierzący..co niektórzy to istni fanatycy.Jest ich sporo.
Dlaczego ich cięzko przekonać do innej racji,a my jestęsmy tacy chwiejni?
A bo ksiądz mnie wkurza...a bo cos mi tam nie pasuje.
Nie nie spojrzysz,to są nakazy i zakazy.
Przykazy sa rowniez w kościele.Mówimy-nie podoba mi sie i robi e swoje.
A dlaczego nie palimy w pracy czy restauracji tylko wychodzimy na zewnątrz?
Bo tam jest zakaz palenia,tak?
MOżna dostac karę,mandat albo naganę.
Dlaczego wtedy nie protestujemy ostro,tak jak w kościele?
Wymagamy od dzieci posłuszeństwa,a sami nie słuchamy się Boga.Nie przestrzegamy zasad kościoła.
Z własnego doświadczenia wiem,że prawosławni sa blizej Kościoła ,niż my.
Jestem dumna z tego,iz jestem katolikiem i nigdy nie wstydziłam sie tego.
Wiele razy w zyciu czułam obecnośc Boga.
W młodości buntowałam się.Dopóki nie następił przełom.

Do góry stronyOffline

Strona 13 z 37 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 12 | 13 | 14 ... 35 | 36 | 37 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,