MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wiara,kosciol,tradycja kontra realia zycia w UK.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 37 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 35 | 36 | 37 ] - Skocz do strony

Str 2 z 37

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Van_Helsing

Post #1 Ocena: 0

2012-03-12 15:03:51 (13 lat temu)

Van_Helsing

Mężczyzna

Z nami od: 03-05-2007

Cytat:

2012-03-12 14:55:54, Mama-Myszy napisał(a):
Bo wiara i kosciol nie ida w parze

Dla mnie wiara to cos innego - to nie kosciol jest wyznacznikiem wiary.. Kosciol to rozbudowany ZUS - bierze i nic nie daje w zamian.
Mozna wierzyc w Boga czy innego stworce olewajac kosciol ? wedlug mnie tak...
Nie wszyscy ksieza to ..... ( mozna sobie dopisac ) ale Ci wlasnie .... doprowadzaja do tego ze mlodziez sie od nich odsuwa..
Bylem na swieta w UK w kosciele - angielska msza - rewelacja - wszyscy zadowoleni - atmosfera rodzinna itp az sie chce tam wrocic.. w PL zawsze oczekiwanie do ogloszen duszpasterskich
Zycie jest sztuka wyboru - sir Adam 12/05/12

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

clockwork_orang

Post #2 Ocena: 0

2012-03-12 15:05:15 (13 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2012-03-12 14:51:12, gosiaczek3006 napisał(a):
Tutaj nie ma problemu z tym nikt,ale w Pl maja wszyscy a przede wszystkim ksieza,Potrafia Ci tak umilic zycie ,ze z ledwoscia powstrzymujesz sie od powiedzenia mu co o nim myslisz...Ale jak to moja mama zawsze powtarza..."nie chodzisz do ksiedza tylko do kosciola" ...tylko jak tu przez cala msze patrzec na taka zakazana morde:-Y

w Pl tez nie ma wiekszych, chyba ze na jakies wiosce zabitej dechami...

pochodze z rodziny, gdzie praktycznie kazdy byl innego wyznania - siostra jest katoliczka, matka buddystka tybetanska, ojciec protestantem a ja sam 'starozakonny' 8-)

kilku ksiezy probowalo po koledzie chodzic, ale to tylko dlatego, ze skrot mieli do sasiadow, a i gotoweczki nie odmawiali - i tylko jeden probowal cos pogadac na ambonie - szybko zostal naprostowany 8-)

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2012-03-12 15:05:28 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Nie_z_tej_bajki

Post #4 Ocena: 0

2012-03-12 15:05:45 (13 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Zostalam wychowana w katolickiej rodzinie.
Nigdy nie uwazalam sie jednak za osobe gleboko wierzaca w KOSCIOL. Wierze w Boga i nie potrzeba mi murow Kosciola, by sie pomodlic, gdy tylko tego potrzebuje.
Wiele razy mialam chwile zwatpienia - jak kazdy w kazdej wierze.
Jako nastolatka probowalam spotkan u Swiadkow Jehowy, Zielonoswiatkowcow... Chyba bardziej z ciekawosci, chociaz msze u tych ostatnich strasznie mi sie podobaly - nie byly nudne ;-).
Moje dzieci sa ochrzczone. W sumie z obydwoma byl problem. Ze starszym w PL - moj proboszcz nie mogl przyjac do wiadomosci, ze moj partner jest ateista i ze nie mamy slubu. Po pierwszym spotkaniu wyszlam wsciekla. Na drugie wrocilam z cytatami z Pisma Swietego ( "pozwolcie dzieciom przychodzic do mnie" itd ). Ksiadz juz nie mial wyboru - znal mnie od malego i wiedzial, ze nie odpuszcze. Ochrzcil dziecko.
Z mlodszym bylo podobnie, tyle ze juz tutaj. Ksiadz w Oxfordzie robila ta sama jazde, co ten w PL, wyklady na temat malzenstwa itd... Kolejny raz zrobilam dokladnie to samo co w Polsce. Mlodszy zostal ochrzczony - mina ksiedza po moich "wykladach" niezapomniana.

Dlaczego sie tak uparlam przy chrzcie? Bo wychodze z zalozenia, ze moje dzieci gdy dorosna, beda mialy wybor tak czy siak. Beda chcieli zmienic wiare - nic nie stoi na przeszkodzie. Nie mam zamiaru im niczego narzucac, choc inni twierdza, ze juz narzucilam chrzczac ich. Ja tak nie uwazam...

Jesli chodzi o ksiezy, mialam z roznymi do czynienia.
Dwoch na zawsze pozostanie w mojej pamieci. Pierwszy jako normalny czlowiek, jezdzacy na swoim rowerku ( nie Mercem ), nie przyjmujacy datkow podczas Koledy i dzielacy sie tym co ma. Wspanialy sluchacz, dobry przyjaciel. I taki jest do dzis, bo caly czas mamy kontakt :-).
Drugi natomiast, niestety probowal sie do mnie dobierac, podczas gdy szukalam wsparcia i pomocy w niezbyt ciekawej wtedy sytuacji zyciowej... :-?

Tradycje pielegnuje - nie wyobrazam sobie zycia bez Swiat Bozego Narodzenia, czy Wielkanocy. Bo chyba o te tradycje chodzilo?

[ Ostatnio edytowany przez: Nie_z_tej_bajki 12-03-2012 15:09 ]

Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

KaskaM

Post #5 Ocena: 0

2012-03-12 15:07:20 (13 lat temu)

KaskaM

Kobieta

Z nami od: 17-12-2010

Cytat:

2012-03-12 14:51:12, gosiaczek3006 napisał(a):
Cytat:

2012-03-12 14:47:33, okidoki333 napisał(a):
Ja nie jestem wierzaca ani praktykujaca:))Moje dzieci nie sa chrzczone ani posylane do komunii.Nikt tutaj z tym nie ma problemu

Tutaj nie ma problemu z tym nikt,ale w Pl maja wszyscy a przede wszystkim ksieza,Potrafia Ci tak umilic zycie ,ze z ledwoscia powstrzymujesz sie od powiedzenia mu co o nim myslisz...Ale jak to moja mama zawsze powtarza..."nie chodzisz do ksiedza tylko do kosciola" ...tylko jak tu przez cala msze patrzec na taka zakazana morde:-Y

Gosiaczek-tez wychodze z takiego zalozenia.tyle ze nie potrzebuje pojsc do kosciola by sie pomodlic.robie to w czasie jazdy autem do pracy czy w domu jak sprzatam.Nie jest mi potrzebny przekaznik w postaci faceta w kiecce/nie szkot:-]/

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

KaskaM

Post #6 Ocena: 0

2012-03-12 15:11:10 (13 lat temu)

KaskaM

Kobieta

Magda:) ty czytasz w moich myslach czy co???:):)czarownica normalnie:)

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #7 Ocena: 0

2012-03-12 15:16:48 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

KaskaM

Post #8 Ocena: 0

2012-03-12 15:18:14 (13 lat temu)

KaskaM

Kobieta

Cytat:

2012-03-12 15:02:20, 12miko12 napisał(a):
A ja nie rozumiem topiku tego wątku - co to ma wszystko do siebie? Wiara, kościół, tradycja kontra realia życia w UK.

Jak człowiek jest wierzący to w każdym kościele znajdzie to co mu do wiary potrzeba, jak ktoś nie ma woli i ochoty na "kazania" to nie chodzi.
UK - Kościoły polskie są na wyciągnięcie ręki, kościoły katolickie angielskie tym bardziej, każdy ma wolną wolę i z niej korzysta.

to ma do tego ze niektorzy dzialaja pod przymusem rodziny z PL,rodzicow itd.jesli sciagniesz tutaj swojego rodzica,wychodowanego w wierze ze "ksiadz ,wojt i nauczyciel"to najwazniejsze osoby w okolicy-to bedzie ci tu polske probowal wprowadzic i stereotypowe myslenie.
Wiekszosc sie poddaje.Niewiele ludzi ma jasnosc i potrafi powiedziec-sorry ale ja nie zyje w PL-tu sa inne mozliwosci,inne wzroce/religijne/inne mozliwosci...
Jesli twoja rodzina w PL to zatwardziali katolicy to powodzenia.Na bank zrozumieja:-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

KaskaM

Post #9 Ocena: 0

2012-03-12 15:22:39 (13 lat temu)

KaskaM

Kobieta

Asiu-niewierzacy nie obchodza:)maja tylko dodatkowe wolne.ot co:)

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Twinkle

Post #10 Ocena: 0

2012-03-12 15:47:23 (13 lat temu)

Twinkle

Kobieta

Z nami od: 18-12-2011

Ja np jestem osoba wierzaca i staram sie zyc zgodnie z tym w co wierze.Kilka lat temu wyszlam z organizaji koscielnej,nie uznaje zadnej organizacji,moim zdaniem wiara nie powinna byc zadna zorganiowana grupa.
Nie bede rozpiswac sie szerzej bo nie chce aby moja osobista wiara byla obiektem kpin.
wiem ze to w co wierze ze jest prawda,zywa prawda a nie jakas tradyjca czy historia.
Bo wiara nie ma nic wspolnego z tradycja.Nie wierze w dogmaty,wszelie prawa ustanowione przez czlowieka.
Rodzina akceptuje ze nie chrzcze dzieci,nie jem jajka na wielkanoc...akptuje bo widzi jak zyje,jak wychowujemy nasze dzieci,po prostu jak zyjejemy...to ze nie nalezy do k.katolickiego czy ewangelickiego,swiadkow itd..to nie znaczy ze jestem gorsza.
Ja wierze w Boga i w Jego Slowo.
Po prostu moje imie nie jest zapisane w zadnej organizacji ludzkiej.
Ale Bog jest w naszym domu na pierwszym miejscu.
I nie wazne czy ktos sie z tego smieje czy nie...ja wiem ze to jest prawda,a kiedy moje dziecko bylo pomiedzy zyciem a smiercia,wiedzielismy ze jest ktos ponad tym wszytskim kto moze je uzdrowic i tak sie stalo.
Ja jednak szanuje wszystkich,rowniez tych ktorzy nie wierza.jest to kazdego sprawa indywidualna.
lake...

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 37 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 35 | 36 | 37 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,