MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pozbawienie praw rodzicielskich

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 3 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

gosiaczek3006

Post #1 Ocena: 0

2012-02-27 15:29:04 (13 lat temu)

gosiaczek3006

Kobieta

Z nami od: 20-12-2010

Moja kolezanka po 10 latach chciala pozbawic ojca swego dziecka praw rodzicielskich,przez 10 lat widzial 2 razy syna,non stop siedzi w wiezieniu,ma kilkoro innych dzici z kazda nowo poznana laska,ogolnie zero zainteresowania,dziecko nie nosilo jego nazwiska...Na sprawe przyjechal,nie wyrazil zgody ,powiedzial ,ze chce z dzieckiem miec kontakt i Sad nic nie moze zrobic w tej sytuacji...kolejne rozprawy ,koszty i trwa to juz 2 rok...
...Jesli dozyjesz 100 lat,to ja chce zyc 100 lat minus jeden dzien,zebym nigdy nie musiala zyc bez Ciebie....

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Dominika75

Post #2 Ocena: 0

2012-02-27 17:41:10 (13 lat temu)

Dominika75

Kobieta

Z nami od: 03-01-2012

no, to prawda , by pozbawic praw rodzicielskich to ten drugi rodzic musi juz mocno sobie zasłużyć. A nawet jak i sąd pozbawi to nie oznacza to,że nie może mieć kontaktu z dzieckiem. ma prawo do kontaktów jeżeli będzie chciał oczywiście

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

stokrotka1975

Post #3 Ocena: 0

2012-02-27 18:02:40 (13 lat temu)

stokrotka1975

Kobieta

Z nami od: 16-02-2010

Sądem właściwym do rozstrzygania o sprawach z zakresu sądownictwa rodzinnego jest sąd znajdujący się w miejscu zamieszkania pozwanego !! Matka we wniosku o pozbawienie praw rodzicielskich wpisuje ostatnie miejsce zamieszkania ojca dziecka. Jeżeli obecne miejsce zamieszkania ojca nie jest znane Sąd ustala kuratora dla nieznanego z miejsca zamieszkania.Kuratorem zostaje najbliższy członek rodziny matka, ojciec, rodzeństwo. Opisuję tu między innymi moją sytuację. Władza rodzicielska została odebrana na jednej rozprawie trwającej 15 minut. Paszport wyrobiłam po tym jak wyrok się uprawomocnił.

Do góry stronyOffline

greta

Post #4 Ocena: 0

2012-02-27 19:13:51 (13 lat temu)

greta

Kobieta

Z nami od: 26-05-2007

a jaki jest problem w uzyskaniu zgody o paszport od ojca?
nie moze ten koles isc do konsulatu tam gdzie mieszka(w niemczech)i podpisac zgody o wydanie paszportu?
bo skoro wyslal paczke to dla sadu znaczy ze sie interesuje,nie ma szans o pozbawienie praw w polsce.
moze niech sie matka sprobuje z ojcem dogadac.
moj ex podpisal zgode o paszport w konsulacie i mi ja wyslal i nie bylo problemu z wydaniem paszportu.
a co do wyrobienia dowodu to w tamtym roku chcialam wyrobic dziecia 13 i 16 lat(w tamtym momencie)i chcieli zgode dwojga rodzicow wiec nic z tegomialam zgode exa tylko na paszporty.

Do góry stronyOffline

doritos

Post #5 Ocena: 0

2012-02-27 19:37:37 (13 lat temu)

doritos

Kobieta

Z nami od: 10-12-2009

Cytat:

2012-02-27 18:02:40, stokrotka1975 napisał(a):
Sądem właściwym do rozstrzygania o sprawach z zakresu sądownictwa rodzinnego jest sąd znajdujący się w miejscu zamieszkania pozwanego !! Matka we wniosku o pozbawienie praw rodzicielskich wpisuje ostatnie miejsce zamieszkania ojca dziecka. Jeżeli obecne miejsce zamieszkania ojca nie jest znane Sąd ustala kuratora dla nieznanego z miejsca zamieszkania.Kuratorem zostaje najbliższy członek rodziny matka, ojciec, rodzeństwo. Opisuję tu między innymi moją sytuację. Władza rodzicielska została odebrana na jednej rozprawie trwającej 15 minut. Paszport wyrobiłam po tym jak wyrok się uprawomocnił.

Stokrotka, z przeroznych przyczyn mozna tez wniesc sprawe do sadu w miejscu zamieszkania powoda.
Sprawa moze tez odbyc sie zaocznie, bez udzialu pozwanego i bez kuratora.
Najwazniejsze to miec dobre argumenty.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

ciesza

Post #6 Ocena: 0

2012-02-27 20:58:26 (13 lat temu)

ciesza

Kobieta

Z nami od: 29-08-2007

Na pozbawienie praw rodzicielskich sie jeszcze nie porywam, poki co wazny jest paszport.

Z wlasnego doswiadczenia:
Rozmowa z kilkoma prawnikami w UK, odradzili mi skladnie wniosku o zgode na paszport do sadu w UK, jestem polka, dziecko jest polakiem, paszport jest polski - idz do polskiego sadu. Twierdzili, ze chca oszczedzic mi pieniedzy, poniewaz sad w UK moze nie chciec sie mieszac w polskie sprawy. Chyba,ze zloze wniosek w sadzie polskim, a ten na pismie odmowi rozpatrzenia sprawy ze wzgledu na moje zamieszkanie.

Wtedy sprawa bedzie latwa i przyjemna, 2 tygodnie czekania na termin rozprawy 15 minut w sadzie i gotowe - zgoda na paszport bedzie.

Miesiac temu zlozylam wniosek w sadzie w PL, posiedzenie odbedzie sie pod koniec marca.

Trzymajcie kciuki bo dluzej juz tego nie wytrzymam.
To co wydaje ci sie logiczne i proste nie do konca takie jest.
Dowod ososbisty ze zgoda jednego rodzica tylko i wylacznie gdy dziecko ukonczylo 13 lat.
Jak panie w biurze sie nie znaja isc z przygotowanym wczesniej wydrukiem na potwierdzenie.

Mi zostaly 3 lata, mam nadzieje, ze moj maly nie utknie w Uk na tren czas.

A propo powrotu do PL na niewaznym paszporcie - jest to niemozliwe!
Informacja od konsula w Manchesterze

Do góry stronyOffline

gosiaczek3006

Post #7 Ocena: 0

2012-02-27 21:03:22 (13 lat temu)

gosiaczek3006

Kobieta

Z nami od: 20-12-2010

Mam pytanie z innej beczki...ile wczesniej mozna juz skladac o przedluzenie czy nowy paszport,nie znam sie na tym...Corce konczy sie za rok ,jest jakis okreslony czas na wczesniejsze zlozenie???
...Jesli dozyjesz 100 lat,to ja chce zyc 100 lat minus jeden dzien,zebym nigdy nie musiala zyc bez Ciebie....

Do góry stronyOffline

maw2be

Post #8 Ocena: 0

2012-02-27 21:06:46 (13 lat temu)

maw2be

Mężczyzna

Z nami od: 04-10-2006

Cytat:

2012-02-27 13:57:33, doritos napisał(a):
Maw2be, oczywsicie ze moze, chocby dlatego, ze dziecko ma obywatelstwo polskie.

jak ktoś wspomniał wyżej zgodnie z prawem (unijnym uściśle) sądem właściwym do roztrzygania w kwesti władzy rodzicielskiej nad małoletnimi jest sąd właściwy miejscu zamieszkania małoletniego w ciągu ostatniego roku. i nie mylić tu z miejscem zameldowania bo przy małoletnich to jest bez znaczenia. tak samo jak bez znaczenia jest obywatlstwo. dlatego się słyszy że np w norwegi odebrano dzieci. wiem co mówie bo to z doświadczenia własnego

Do góry stronyOffline

doritos

Post #9 Ocena: 0

2012-02-27 22:28:25 (13 lat temu)

doritos

Kobieta

Z nami od: 10-12-2009

Maw2be, mozna pozbawic rodzica praw( nawet jesli dziecko/ ojciec/ matka mieszka poza granicami)w kraju z ktorego pochodzi dziecko.
Mi sie udalo.
Byc moze akt urodzenia dziecka ma tu znaczenie... Dobry adwokat da rade;-)

Owszem, mozna tez podac sprawe do sadu w panstwie w ktorym sie mieszka, bo jestesmy w unii z tym ze w UK nie mozna pozbawic rodzica praw bo cos takiego tu nie istnieje. Mozna zlozyc wniosek o tzw. specific issue order(cos jak ograniczenie) ale najpierw wypadaloby sprawdzic czy Pl konsulat zaakceptuje wyrok.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

maw2be

Post #10 Ocena: 0

2012-02-27 22:44:25 (13 lat temu)

maw2be

Mężczyzna

Z nami od: 04-10-2006

doritos fakt tu nie można pozbawić rodzica praw do dziecka, tu się dostaje pełną opieke nad dzieckiem, kwestia nazewnictwa. akt urodzenia nie ma znaczenia, ważne jest gdzie dziecko mieszka. to ten sąd zgodnie z ustawodastwem unijnym rozstrzyga. w jego jurysdykcji się znajduje ta kwestia.
jeśli dziecko z matką są w uk a ojciec w pl to matka składa papiery do sądu w uk.

czy konsulat to zaakceptuje? hmm powinien, takie jest moje zdanie, jak nie będzie chciał (w co wątpie) to z takim wyrokiem tutejszego sądu w pl do tłumacza przysięgłego i do sądu w celu umiejscowienia wyroku. ale uważam że konsulat zaakceptuje wyrok.

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,