Str 28.2 z 32 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Inklemon |
Post #1 Ocena: 0 2012-09-08 11:51:12 (13 lat temu) |
Z nami od: 26-08-2012 Skąd: brak |
Cytat:
2012-09-08 11:33:21, Iga1234567 napisał(a):
tata mojego dziecka nie ma do niej praw a moj kat byl tylko moim partnerem.
Ja wiem o tym, lecz to jest bez znaczenia. Moje pytanie było retoryczne. Ty mówisz o prawach, ja o obowiązkach.
Mam nadzieje, ze ci ktoś pomoże. Trzymam kciuki.
|

|
 |
|
|
kobietka1970 |
Post #2 Ocena: 0 2012-09-08 12:01:26 (13 lat temu) |
Z nami od: 30-07-2006 Skąd: Swansea |
Iga a jestes zarejestrowana w job centre?
musisz sie tam zarejestrowac jako bezrobotna poniewaz wtedy nalezy Ci sie zasilek typu child tax credit inaczej jak nie bedziesz tam zarejestrowana bedziesz musiala je oddac
zarejestruj sie o jobseekers allowance ,dzwoni sie do nich i prosi o tlumacza a moze przy okazji przyznaja Ci ten zasilek na podstawie dochodu
jak bedziesz miala juz rejestracje mozesz skladac o dofinansowanie do mieszkania housing benefit i counsil benefit
jak udalo Ci sie tak szybko przepisac child tax credit?
jak mowili ze trzeba skladac od nowa papiery i czekac 5 tyg?
pozdrawiam
|

|
 |
|
justys22 |
Post #3 Ocena: 0 2012-09-08 12:13:25 (13 lat temu) |
Z nami od: 31-08-2007 Skąd: Basildon, Essex |
Iga gratuluje podjecia dezycji,choc teraz wydaje Ci sie,ze swiat sie konczy to ja silnie wierze w to,ze sobie poradzisz. Nie wiem jak to jest mozliwe,bo ja nie przepracowalam ani dnia a i tak zostalam przyjeta do refuge.Fakt faktem mialam NIN i chb na mlodsza corke.Kolezanka tu dobrze radzi,ze koniecznie musisz zarejestrowac sie w job centre.Zadzwon na ich nr,oni umowia Ci spotkanie w job centre,musisz podac NIN i szukac pracy.
|

|
 |
|
kociefraszki |
Post #4 Ocena: 0 2012-09-08 12:31:31 (13 lat temu) |
Z nami od: 24-03-2011 Skąd: Keadby |
Iga, brak praw rodzicielskich nie zwalnia od obowiazku alimentacyjnego. W Waszej sytuacji liczy sie kazdy pens, ja bym sie nie srala - Twojej corce to sie nalezy. Jesli masz taka mozliwosc, egzekwuj alimenty na corke - facet ma zasrany obowiazek na nia lozyc.
|

|

|
|
Inklemon |
Post #5 Ocena: 0 2012-09-08 13:19:06 (13 lat temu) |
Z nami od: 26-08-2012 Skąd: brak |
Święta racja z tym alimentami. Inna sprawa, że alimanty z PL na 6 letnie dzicko, to ile mogą być? 500 zł. Niespełna 100 f, to na ile wystarczy przy cenach w UK ?
No ale zawsze to coś, piechotą nie chodzi.
Tylko jak facet nie płaci i przez komornika nie ściagalny, to tylko Fundusz Alimentacyjny zostaje. Tylko, aby to załatwić, to trzeba pojechać do PL, mnóstwo papierów do Funduszu złożyć i koło się zamyka. Dziewczyna nie ma na chleb teraz, a co dopiero mówić o podróżach do PL.
|

|
 |
|
|
Mieszko |
Post #6 Ocena: 0 2012-09-08 13:42:27 (13 lat temu) |
Z nami od: 16-07-2009 Skąd: Hastings |
Cytat:
2012-09-08 13:19:06, Inklemon napisał(a):
Tylko jak facet nie płaci i przez komornika nie ściagalny, to tylko Fundusz Alimentacyjny zostaje. Tylko, aby to załatwić, to trzeba pojechać do PL, mnóstwo papierów do Funduszu złożyć i koło się zamyka. Dziewczyna nie ma na chleb teraz, a co dopiero mówić o podróżach do PL.
A nie jest przypadkiem tak, że alimenty z FA należą sie tylko w przypadku zamieszkania na terenie Polski?
|

|
 |
|
Iga1234567 |
Post #7 Ocena: 0 2012-09-08 13:48:50 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-02-2012 Skąd: london |
Justys dzwonilam dzisiaj nawet do tego refuge do ktorego podalas mi numer i powiedzieli ze nikt mi nie pomoze. Co do ctc to nie jest przepisany na mnie, wniosek byl skladany na niego a ja bylam dopisana i kazde pismo przychodzilo na obojga, ja tylko zmienilam numer konta i od tego tygodnia wplywa na moje konto. fa dostawalam w pl ale jak dziecko przebywa poza granicami pl to juz mi sie nie nalezy.Do job centre pojde w poniedzialek.Teraz najwazniejsza jest praca.
|

|
 |
|
kociefraszki |
Post #8 Ocena: 0 2012-09-08 14:30:49 (13 lat temu) |
Z nami od: 24-03-2011 Skąd: Keadby |
Cytat:
2012-09-08 13:19:06, Inklemon napisał(a):
Niespełna 100 f, to na ile wystarczy przy cenach w UK ?
Eee... No, tak na zarcie dla trzyosobowej rodziny na tydzien - wydaje mi sie ze nie do pogardzenia grosik.
Kurcze, niezly numer z tym Funduszem - nie wiedzialam ze dziecko musi byc w kraju. Czyli wyjazd dziecka za granice posrednio zwalnia tatusia z obowiazku alimentacyjnego? To jakas paranoja - jakby za granica juz z automatu dziecko oplywalo we wszystko.:-Y
|

|

|
|
Adacymru |
Post #9 Ocena: 0 2012-09-08 14:57:58 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2012-09-08 09:56:15, Inklemon napisał(a):
Najpierw żeście dziewczynę podpuścili, ona wreszcie posłuchała i teraz jest w czarnej dupie.
Oprócz morałów nie widzę żadnych konkretnych porad, co ona miałaby zrobić NA CITO ! Gdzie mieszkać, spać, co jeść?
Ciekawe, czemu nie odzywają się teraz osoby, które wcześniej takie oburzone, kategorycznie (!) doradzały: zgłosić na policję i wynieść się natychmiast ! No, gdzie są?
1. Temat rozpoczety 7 miesiecy temu, autorka mogla sama zrobic rozeznanie czy w praktyce podane rady sie spelniaja, czy tez nawet szukac porad w organizacjach zanim podejmie kroki.
2. Jak wiadomo mieszkania nie stoja i nie prosza sie o wynajecie, zreszta autprka na wynajecie nie ma, wiec jej nikt nie podaruje mieszkania. Refuge sa glownie dla osob, ktore sa w stalym zagrozeniu przemocy, gdzie ofiary przemocy sie ukrywaja, to nie hotel na czas znalezienia lokum.
3. Czas moze tez spedzic na przeczytanie innych watkow na MW o przemocy i braku zrodla dochodow i dalszym pobycie w UK. Byly nawet podane dokladne dyrektywy na ktore sie mozna/trzeba powolac, jak ja zbywaja w urzedach, ze jej nie moga udzielic pomocy. Dziecko rozpoczelo edukacje w UK, i dziecko ma prawo do kontynuowania tej edukacji w UK, co dale prawo rodzicowi, ktory jest dziecka jedynym opiekunem do legalnego mieszkania w UK. Trzeba watki przeszukac.
Sam fakt, ze trzeba podpowiadac ze do Job Centre trzeba isc i albo sie rejestrowac albo pracy szukac swiadczy ze poprzednio udzielone rady pozostaly tylko radami. Ja swietnie rozumiem, ze takie sytuacje czlowiekowi rozmywaja grunt pod nogami, ale jak w sytuacji jest dziecko, to jednak trzeba wykazac troche wiecej inicjatywy.
Ada
|

|
 |
|
kobietka1970 |
Post #10 Ocena: 0 2012-09-08 16:32:43 (13 lat temu) |
Z nami od: 30-07-2006 Skąd: Swansea |
Iga ze pojdziesz do job centre to Ci nic nie da musisz do nich najwpierw zadzwonic ze chcesz sie zarejestrowac jako bezrobotna i oni przeprowadza z Toba wywiad i umowia na spotkanie ,nie boj sie dzadza Ci tlumacza,dzwon w poniedzialek....
mozesz isc do councilu i zlozyc aplikacje o mieszkanie od panstwa w pierwszej kolejnosci dostaja bezdomni i samotne matki z dziecmi
powiedz im ze nie masz gdzie mieszkac to znajda Ci lokum tymczasowe na ktore mozesz ubiegac sie o dofinansowanie...
|

|
 |
|