MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Przemoc domowa.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 22.2 z 32 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 21.2 | 22.2 | 23.2 ... 30 | 31 | 32 ] - Skocz do strony

Str 22.2 z 32

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Capricorn

Post #1 Ocena: 0

2012-08-28 11:40:16 (13 lat temu)

Capricorn

Kobieta

Z nami od: 05-02-2012

Cytat:

2012-08-28 11:00:10, Inklemon napisał(a):
Cytat:

Rozumiem ze uwazasz ze z takim czlowiekiem da sie zyc wystarczy zamienic swoje zycie w deski teatru i otoczyc fortece fosa, byc wiecznie na czowaniu...nie ma co, zycie jak z bajki. A robcie baby co chcecie dajcie sie lac nawet, grajcie swoje dziwne role wsumie trzeba sobie dostarczac w zyciu adrenaliny jest samo w sobie tak strasznie nudne...
:-?

Da się żyć. Deski teatru były tylko przez jakiś czas. Kilka tygodni, to jest do przełknięcia (dla mnie). Na czuwaniu był nastepnie on (jeśli już), na pewno nie ja. Wystarczyła b. pożądna lekcja, by się nigdy potem nie miał ochoty nawet zbliżać w okolice konfliktu. Tu sie tez okazało, jak to człowiek (on) potrafi sie jednak pilnować w takich, a nie innych okolicznościach. (i odwrotnie: jak to człowiek sobie folguje w określonych dla siebie okolicznościach i zupełnie NIE folguje będąc w innych okolicznościach. A człowiek ten sam - zdawało by się ).
Że miłości w takim związku nie ma? Ano nie ma, prysła w sekundę przy tych pierwszych (i ostatnich) bęckach. Nieodwracalnie, nie do odrobienia. Pewnych granic nie wolno przekroczyć ani jednego razu.
Natomiast ile par żyje ze sobą bez miłości? Ile małżeństw, gdzie nawet nie było nigdy takich dramatów, ale już się nie kochają. A żyją razem, bo dzieci, bo powiązania majątkowe, bo to i tamto? Cała masa. A ile ludzi żyje całe życie i umiera ze starości nigdy nie przeżywając miłości, bo amor nigdy nie trafił i kropka? Też cała masa. I co, oni wszyscy maja wziąc sznur do ręki i się obwiesić z tego tytułu ? Albo obowiązkowo żyć jako singiel? Że niby tak lepiej? Raz lepiej, raz zdecydowanie gorzej z różnych względów.

Inklemon, a czytałaś cały temat? Bo ja tak - przebrnęłam przez wszystkie strony. Ta dziewczyna pół roku temu szukała na forum pomocy, dostała wiele rad od dziewczyn, które przeszły przez podobne lub nawet gorsze piekło i potrafiły odejść, ale ona nic nie zrobiła. I dalej jest w martwym punkcie, bez pracy, bez angielskiego, u boku faceta, którego nie kocha i który z całą pewnością nie kocha jej.
A ponadto nie jest ojcem jej córki, wiec tym bardziej nie rozumiem, co tu można ratować? Jej dziecko ma już 6 lat, będzie to wszystko pamiętać i być może za kilka lat wypomni matce, jakie dzieciństwo jej zgotowała, bo nie chciała podjąć radykalnych kroków.
Ja jej współczuję oczywiście, ale jednocześnie nie mogę pojąć, dlaczego od tylu miesięcy, czy lat w tym tkwi? Nie ma pieniędzy na swoje utrzymanie, nie pracuje i chyba nie pracowała w Anglii dłużej. Co z jej pracą w przyszłości? Co z emeryturą?
Nie wiem, ile ma lat, ale na pewno jest dorosła i powinna myśleć, jak dorosły człowiek. I jak matka. :-Y

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Antique

Post #2 Ocena: 0

2012-08-28 11:40:25 (13 lat temu)

Antique

Kobieta

Z nami od: 04-03-2012

Cytat:

2012-08-28 11:36:59, brookaciki12 napisał(a):
no szescioletnie dziecko z tego co wiem juz chodzi do szkoly, gdzie rowniez mozna skorzystac z klubu po i przed szkola (jesli taka potrzeba jest) dla mnie pisanie na forum o tym jak bardzo mi zle bo maz mnie bije a ja jestem uzal;eznmiona od niego finansowo i nie moge odejsc jest niczym innym niz uzalaniem sie nad soba! "jest mi zle i nie dobrze ale ... nie moge odejsc bo to bo tamto" Jest ci zle odejdz a nie szukasz na forum wsparcia choc nawet przez mysl ci nie przeszlo by cos zmienic!
Wolalabym przeczytac za jakis czas "odeszlam od kata, daje sobie swietnie rade sama, juz nigdy tam nie wroce" Wtedy uslyszy slowa otuchy i wsparcia. Teraz jest dla mnie nieporadna i niedojzala osoba ktora przez swoja nieodpowiedzialnosc robi dziecku niewybaczalna krzywde

dokladnie
Wole nie miec nic, niz miec cos na niby...

Do góry stronyOffline

Inklemon

Post #3 Ocena: 0

2012-08-28 11:46:41 (13 lat temu)

Inklemon

Kobieta

Z nami od: 26-08-2012

Cytat:

i tym samym na wlasne zyczenie w tym siedzi. koniec kropka

Nadal nie widzę jasnego wskazania, co ona miałaby zrobić, jeśli ją i dziecko po 2 tyg (ktoś po drodze pisał, że tylko 1 tydz)wyrzucą z ośrodka pomocowego na bruk. Jaka gwarancja (choćby prawdopodobieństwo), że znajdzie pracę w ten 1-2 tyg?

Do góry stronyOffline

Antique

Post #4 Ocena: 0

2012-08-28 11:49:58 (13 lat temu)

Antique

Kobieta

Z nami od: 04-03-2012

co ona mialaby zrobic ludzie jej radza od 20 stron
Wole nie miec nic, niz miec cos na niby...

Do góry stronyOffline

brookaciki12

Post #5 Ocena: 0

2012-08-28 11:57:51 (13 lat temu)

brookaciki12

Kobieta

Z nami od: 26-07-2011

Cytat:

2012-08-28 11:46:41, Inklemon napisał(a):
Cytat:

Nadal nie widzę jasnego wskazania, co ona miałaby zrobić, jeśli ją i dziecko po 2 tyg (ktoś po drodze pisał, że tylko 1 tydz)wyrzucą z ośrodka pomocowego na bruk. Jaka gwarancja (choćby prawdopodobieństwo), że znajdzie pracę w ten 1-2 tyg?

To jeszcze ludzie na forum musza mowic dziewczynie co ma zrobic ? moze jeszcze mam ja przygarnac ? osoba dla ktorej dziecko jest najwazniejsze robi wszystko zeby sie uwolnic.

1) od wrzesnia dziecko wraca do szkoly, moze isc w tym czasie sprzatac biura, albo domy, (ta praca nie hanbi!) moze tez dac ogloszenie ze posprzata lub zaopiekuje sie dzieckiem na polskim sklepie na przyklad (czesto obcokrajowcy szukaja polakow do takiej pracy wiec czytaja ogloszenia)
2) jak juz troszke grosze uciula, posyla dziecko do klubu w szkole i idzie do [pracy na full (nie mozliwe jest to ze przez ;pol roku nie moze nic znalesc !! poprostu nie mozliwe)
2a) w miedzy czeasie oczywiscie zamiast siedziec i sie zalic, sciaga program do nauki angielskiego i sie uczy (moze tez skorzystac z darmowych lekcji w bibliotece)
3) jak juz uzna ze stac ja na wynajecie pokoju, pakuje najpotrzebniejsze rzeczy swoje i dziecka, wychodzi nie mowiac dokad i dlaczego !!

To jest jeden z miliona przykladowych planow co mozna zrobic zeby bylo lepiej. powodzenia

Do góry stronyOffline

Inklemon

Post #6 Ocena: 0

2012-08-28 11:59:02 (13 lat temu)

Inklemon

Kobieta

Cytat:

2012-08-28 11:49:58, Antique napisał(a):

No, to zapodaj taką poradę (może przeoczyłam?), co konktetnie miałaby zrobić stojąc z dzieckiem na ulicy po 1-2 tyg ośrodka pomocowego w przypadku, kiedy nie znalazła pracy w ciągu tego czasu. A nawet, jeśli znalazła, to gdzie ma dziecko położyć spać po tych 2 tyg ośrodka?
Może przeoczyłam. Bo ja nie mogę sie doszukać porady: co dalej.

Do góry stronyOffline

brookaciki12

Post #7 Ocena: 0

2012-08-28 12:03:00 (13 lat temu)

brookaciki12

Kobieta

Z nami od: 26-07-2011

Cytat:

2012-08-28 11:59:02, Inklemon napisał(a):
Cytat:

No, to zapodaj taką poradę (może przeoczyłam?), co konktetnie miałaby zrobić stojąc z dzieckiem na ulicy po 1-2 tyg ośrodka pomocowego w przypadku, kiedy nie znalazła pracy w ciągu tego czasu. A nawet, jeśli znalazła, to gdzie ma dziecko położyć spać po tych 2 tyg ośrodka?

edit
jedna z wielu wskazowek :
pierwsza strona szosty post

[ Ostatnio edytowany przez: brookaciki12 28-08-2012 12:05 ]

Do góry stronyOffline

Inklemon

Post #8 Ocena: 0

2012-08-28 12:04:37 (13 lat temu)

Inklemon

Kobieta

Cytat:

2012-08-28 11:57:51, brookaciki12 napisał(a):
Cytat:

2012-08-28 11:46:41, Inklemon napisał(a):
Cytat:

To jeszcze ludzie na forum musza mowic dziewczynie co ma zrobic ? moze jeszcze mam ja przygarnac ? osoba dla ktorej dziecko jest najwazniejsze robi wszystko zeby sie uwolnic.

1) od wrzesnia dziecko wraca do szkoly, moze isc w tym czasie sprzatac biura, albo domy, (ta praca nie hanbi!) moze tez dac ogloszenie ze posprzata lub zaopiekuje sie dzieckiem na polskim sklepie na przyklad (czesto obcokrajowcy szukaja polakow do takiej pracy wiec czytaja ogloszenia)
2) jak juz troszke grosze uciula, posyla dziecko do klubu w szkole i idzie do [pracy na full (nie mozliwe jest to ze przez ;pol roku nie moze nic znalesc !! poprostu nie mozliwe)
2a) w miedzy czeasie oczywiscie zamiast siedziec i sie zalic, sciaga program do nauki angielskiego i sie uczy (moze tez skorzystac z darmowych lekcji w bibliotece)
3) jak juz uzna ze stac ja na wynajecie pokoju, pakuje najpotrzebniejsze rzeczy swoje i dziecka, wychodzi nie mowiac dokad i dlaczego !!

To jest jeden z miliona przykladowych planow co mozna zrobic zeby bylo lepiej. powodzenia

Zgadzam się. I tak należy zrobić moim zdaniem.

Swoją drogą: oglądanie, słuchanie polskiej TV powinno być surowo zakazane. Wyłacznie po angielsku ! Że nie rozumie większość, lub nawet nic? Nie szkodzi. Działa cuda - zupełnie za darmo. Tj dodatkowo do nauki.

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2012-08-28 12:07:42 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Inklemon

Post #10 Ocena: 0

2012-08-28 12:41:09 (13 lat temu)

Inklemon

Kobieta

Cytat:

2012-08-28 12:07:42, zajaczek12345 napisał(a):
Cytat:

2012-08-28 11:59:02, Inklemon napisał(a):
Cytat:

cos Ty sie uczepila tego wyrzucenia z osrodka???

moja siostra mieszkala w takim osrodku, ba, samodzielnym mieszkaniu przez ponad 2 m-ce i nikt nie zamierzala Jej wyrzucac, trafila tam z ulicy, tak jak stala, po kilku dniach wrocila z policjantem do domu po swoje rzeczy.

A, to, ze okazala sie totalna idiotka i wrocila sama do oprawcy to juz inna bajka

bo niepokoją mnie tego rodzaju informacje, pochodzące zdaje się z całkiem wiarygodnego źródła:

Cytat:

2012-02-18 11:49:47, Nie_z_tej_bajki napisał(a):
..........Tamta sytuacja o ktorej pisalam, zapoczatkowala (wreszcie!) jakies zmiany w ich zyciu. Niestety nie dzieki pomocy SS, bo akurat ta instytucja zostawila ja samej sobie - wyproszono ja nawet z hostelu po jednym dniu, twierdzac ze nie moga pomoc, bo ona nie ma HO ! Skonczylo sie to niestety, jej powrotem do domu. Ale po tym wszystkim nabrala woli walki.
.............
......Najgorsze w tej sytuacji jest to, ze SS, council i cala reszta, zostawili ja samej sobie. I nawet babka w szkole dzieci ( odpowiednik pracownika socjalnego ), byla w szoku - sama interweniowala w jej sprawie, byly obietnice, ale nie pomogl nikt...
Nie pisze tego po to, zeby kogos zniechecic do SS. Ludzie tam pracujacy sa rozni - ona miala pecha i trafila albo na kogos, kto zle ocenil sytuacje, albo na kogos, komu po prostu nie chcialo sie pracowac.

Do góry stronyOffline

Strona 22.2 z 32 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 21.2 | 22.2 | 23.2 ... 30 | 31 | 32 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,