MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Straszliwe kaleczenie jezyka polskiego ...

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 9 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

Str 9 z 13

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

amazingviolet

Post #1 Ocena: 0

2011-09-08 00:12:33 (14 lat temu)

amazingviolet

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 29-09-2009

"Brak makijażu poważnie zaszkodził aktorce. Oczywiście, nie wymagamy, żeby ktokolwiek biegał po plaży w pełnym make upie."

Cytat z Wirtualnej Polski.
Część zapożyczeń rzeczywiście jest ok ale to....
Rozumiem, że w wymowie może da się to znieść ewentualnie, ale w słowie pisanym wygląda co najmniej fatalnie.
Generalnie nie zapożyczam. Jeśli posługuję się angielskim, używam zwrotów angielskich, jeśli polskim - polskich.
Szczerze to nawet tradycyjne ok ciut mnie drażni. Może po prostu ZA DUŻO GO

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2011-09-08 00:30:42 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #3 Ocena: 0

2011-09-08 02:47:14 (14 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Cytat:

2011-09-07 18:04:26, leonka napisał(a):
Cytat:

2011-09-07 17:46:03, clockwork_orange napisał(a):
Cytat:

2011-09-07 17:37:06, leonka napisał(a):
Wdepnac to można na kawę do sąsiadki... W g**** to się wdeptuje...
Tak się przyjęło i już...:-];-)
jak Tup-tus... 8-)

Wdepnac w g****:
Wdepla, wdepl, wdepuje8-)
Nie: wdepnela, wdepnal, wdeptuje...:-]:-]

Tak jak Cie lubie, Leonka, tak Cie, jako starszy, opiernicze - nie upieraj sie bo akurat jestes w duzym bledzie.

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #4 Ocena: 0

2011-09-08 03:05:46 (14 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Cytat:

2011-09-07 12:19:17, monikas_1234 napisał(a):
Heja

Moj synek chodzi do angielskiej szkoly ale mimo to ucze go polskiego w domu, glownie poprawnej pisowni i czytania :)

Jeszcze musisz nauczyć dziecko poprawnej interpunkcji. Najpierw jednak siebie ;-)
A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

krakn

Post #5 Ocena: 0

2011-09-08 07:01:11 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

W kompie nie ma problemu bo przecież są słowniki w przeglądarkach i jest podkreślenie byka, polskie znaki to pikuś zmienia się je jednym kliknięciem na dole ekranu, trzeba tylko w ustawieniach klawiatury uruchomić tą opcje.
Trochę gorzej gdy ktoś pisze z telefonu.
kiedyś już napisałem jak to zrobić, a nawet pokazywałem:
Obrazek

hehe, ja to robię takie byki że jak sam siebie czytam to ręce mi opadają :))
U mnie procesor aż się grzeje gdy po mnie poprawia :))))
Ale co ciekawe nie i sam tego nie rozumiem, czasami bez problemu odnajduje odpowiednie słowo i wiem jak je napisać, innym razem za skurczybyka, bywa że tak się zatnę że przestaje pisać bo nie wiem jak to poskładać do kupy.
Ostatnio męczyłem się ze słowem mężczyzna, cisus napisałem go chyba z 5 razy.

A co mnie rozwala gdy czytam?
Ludzie czasami starają się być bardzo oficjalni i zabrzmieć jak to mówią "ę,ą" i używają archaizmów, słów które dawno wyszły z użycia i na co dzień się nimi nikt nie posługuje.

Od polityków ludzie zaczęli też uczyć się nowomowy politycznej, wydumanych przez ich doradców.

I tak zamiast powiedzieć po prostu NIE WIEM, politycy uczą nas "NIE MAM WIEDZY NA TEN TEMAT"

Aż ciśnie się na usta, nie masz wiedzy toś głupi, bo mądry, nie wie ale się dowie.

Jak dla mnie, rzeczą naturalną jest czegoś nie wiedzieć, i wtedy mówi się NIE WIEM, NIE WIEDZIAŁEM, a na temat to on może nie MIEĆ INFORMACJI lub nie wiedzieć o tym, czy tamtym.

A mieszanie słów z różnych języków, to przypadłość nie jest nowa, jest od zawsze.
Stąd dawniej panowie używali lachmce, szlafrok, bonżurkę nie dawniej niż kilkanaście lat temu zagościł do nas dżojstik, video ... a teraz huwery i karpety :))))

Kilka tygodni temu byłem w pałacyku pod londynem u pewnej polki która mieszka tu od lat 60tych, pochodzi ze znanego starego rodu.
Mimo tylu lat jej polszczyzna jest niesamowita, używa bardzo kwiecistego i bogatego słownictwa, niezwykle przyjemnie się z panią rozmawiało.
I sama zauważyła że gdy była niedawno w polsce, usłyszała, u kogoś że on będzie "huwerował" co z jednej strony ją zaskoczyło z drugiej zadziwiło, bo TA firma Huwer już dawno nie istnieje :)
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Kasia_red

Post #6 Ocena: 0

2011-09-08 09:12:34 (14 lat temu)

Kasia_red

Kobieta

Z nami od: 10-07-2009

Cytat:

2011-09-08 02:47:14, andyopole napisał(a):
Cytat:

2011-09-07 18:04:26, leonka napisał(a):
Cytat:

2011-09-07 17:46:03, clockwork_orange napisał(a):
Cytat:

2011-09-07 17:37:06, leonka napisał(a):
Wdepnac to można na kawę do sąsiadki... W g**** to się wdeptuje...
Tak się przyjęło i już...:-];-)
jak Tup-tus... 8-)

Wdepnac w g****:
Wdepla, wdepl, wdepuje8-)
Nie: wdepnela, wdepnal, wdeptuje...:-]:-]

Tak jak Cie lubie, Leonka, tak Cie, jako starszy, opiernicze - nie upieraj sie bo akurat jestes w duzym bledzie.

Wdepnąć ;-)

Cytat:

2011-09-07 22:18:23, catslily napisał(a):
Cytat:

2011-09-07 22:06:47, Mama-Myszy napisał(a):
No wlasnie... a propos angielskich zapozyczen w jezyku polskim. Piszemy po angielsku czy spolszczamy??? Idziemy na holideja??? Kupujemy trawelke??? Jestemy na brejku???

Szczerze, nie mam pojęcia. W mowie, owszem, spikam tak, jednak w piśmie wolę polskie słowa.

Wyjątkowo to fair się pojawiło:)

[ Ostatnio edytowany przez: <i>catslily</i> 07-09-2011 22:20 ]

Tutaj są dwa stanowiska. Wg purystów językowych zapożyczenia odpadają. Wg drugiej opcji wśród językoznawców - skoro takie słowa istnieją w języku potocznym, nie należy od nich stronić. Jednak myślę, że brejk, holidej itp - to zbyt daleko posunięte, ale zawsze można to sprawdzić w słowniku języka polskiego.
Język jest tworem dynamicznym, działa na zasadzie ekonomicznej - ludziom łatwiej jest np. używać jednego obcego słowa na określenie końca tygodnia - weekend, niż formułować kilkuwyrazowy opis. Tak więc mamy weekend, komputer, leasing itp.
Nie wchodź w dyskusję z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #7 Ocena: 0

2011-09-08 09:40:01 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #8 Ocena: 0

2011-09-08 11:25:19 (14 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2011-09-07 21:56:13, marcinb napisał(a):

Specjalista od lania wody to ja jestem :-D

No wlasnie jak ocenic polszczyzne RXXXXX Pisarza? ;-)
a to nie przypadkiem ten od nie czytam co pisze i nie poprawiam, bo szkole dawno skonczylem i mi sie nie chce? 8-)

ps. ciezko ocenic cos czego sie nie rozumiem czytajac kilkakrotnie... wiec sobie odpuscilem czytanie tego 'pana' w ogole :-]

[ Ostatnio edytowany przez: clockwork_orange 08-09-2011 11:27 ]

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2011-09-08 11:47:05 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

partav

Post #10 Ocena: 0

2011-09-08 11:55:05 (14 lat temu)

partav

Mężczyzna

Z nami od: 08-09-2011

JAK ZAINSTALOWAĆ POLSKA KLAWIATURĘ W WINDOWS 7 (W INNYCH WERSJACH WINDOWS PODOBNIE):

1. OTWÓRZ 'MENU START' (NA PULPICIE, NA PASKU ZADAŃ, W LEWYM DOLNYM ROGU OKRĄGŁY ZNACZEK WINDOWS).
2. Z 'MENU START' WYBIERZ 'CONTROL PANEL'.
3. Z 'CONTROL PANEL' WYBIERZ 'REGION AND LANGUAGE'.
4. NASTĘPNIE KLIKNIJ NA ZAKŁADKĘ 'KEYBOARDS AND LANGUAGES' I W OTWARTEJ ZAKŁADCE KLIKNIJ NA KLAWISZ 'CHANGE KEYBOARDS...'.
5. PIERWSZA ZAKŁADKA OD LEWEJ ' GENERAL' JEST PODZIELONA NA DWIE CZĘŚCI, NAJPIERW ZAJMIJ SIE DOLNĄ, O NAZWIE 'INSTALLED SERVICES', PO PRAWEJ STRONIE OKIENKA SĄ KLAWISZE Z KTÓRYCH AKTYWNY JEST TYLKO GÓRNY: 'Add...' ; NACIŚNIJ GO.
6. OTWORZY SIĘ OKIENKO 'ADD INPUT LANGUAGE', PRZESUŃ PASEK, ZNAJDŹ 'Polish (Poland)' I KLIKNIJ NA ZNAK '+' PO LEWEJ STRONIE SŁOWA 'Polish'. PONIŻEJ POJAWI SIĘ OPCJA 'KEYBOARD' I ZNOWU KLIKNIJ NA '+' OBOK NIEJ. POJAWIĄ SIĘ OPCJE WYBORU RODZAJU KLAWIATURY -> WYBIERZ OPCJĘ 'Polish (Programmers)' KLIKAJĄC NA PUSTY KWADRACIK PO JEJ LEWEJ STRONIE A NASTĘPNIE KLAWISZ 'OK' W PRAWYM, GÓRNYM ROGU OKNA.
7.W TYM MOMENCIE OKNO 'ADD INPUT LANGUAGE' SIĘ ZAMKNIE I ZNÓW JESTEŚMY W ZAKŁADCE 'GENERAL'. W GÓRNEJ CZĘŚCI MAMY ROZWIJANE OKNO O NAZWIE 'DEFAULT INPUT LANGUAGE', OTWÓRZ TO OKNO I WYBIERZ TO CO PRZED CHWILĄ DODALIŚMY CZYLI 'Polish (Poland) - Polish (Programmers)'. ZATWIERDŹ OPERACJĘ KLIKAJĄC W PRAWYM DOLNYM ROGU OKNA KLAWISZ 'APPLY'.
8.TERAZ WYBIERZ NASTĘPNĄ PO 'GENERAL' ZAKŁADKĘ 'LANGUAGE BAR' I ZAZNACZ W NIEJ OPCJĘ O NAZWIE 'DOCKED IN THE TASKBAR' I ZATWIERDŹ KLAWISZAMI 'APPLY' A NASTĘPNIE 'OK'.

PO ZAKOŃCZENIU TEJ OPERACJI MOŻESZ ZRESTARTOWAĆ KOMPUTER (CHOĆ WSZYSTKO POWINNO DZIAŁAĆ OD RAZU). DOMYŚLNYM JĘZYKIEM KLAWIATURY POWINIEN BYĆ POLSKI. JAKO ŻE KLAWIATURY ANGIELSKIE RÓŻNIĄ SIĘ OD POLSKICH UKŁADEM KILKU KLAWISZY WIĘC JEŚLI CHCESZ PRZEŁĄCZYĆ SIĘ NA KLAWIATURĘ ANGIELSKA, TO NA PULPICIE, W PRAWYM DOLNYM ROGU, NA PASKU ZADAŃ, OBOK ZEGARA POJAWIŁY SIĘ LITERKI 'PL' LUB 'EN'. JEST TO MIEJSCE GDZIE MOŻESZ PRZEŁĄCZAĆ KLAWIATURĘ Z ANGIELSKIEJ NA POLSKA I VICE VERSA. POLECAM RÓWNIEŻ WŁĄCZENIE SOBIE W PRZEGLĄDARCE INTERNETOWEJ KTÓREJ UŻYWASZ OPCJI SPRAWDZANIA PISOWNI I DODANIE POLSKIEGO JĘZYKA. TU JUŻ ODSYŁAM DO INSTRUKCJI POSZCZEGÓLNYCH PRZEGLĄDAREK ALE JEST TO PRZEWAŻNIE BARDZO PROSTA OPERACJA. NIECH ŻYJE POLSKA!!!

Do góry stronyOffline

Strona 9 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,