MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Straszliwe kaleczenie jezyka polskiego ...

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 7 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

Str 7 z 13

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2011-09-07 19:25:50 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #2 Ocena: 0

2011-09-07 19:29:47 (14 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Dziewczyna zaczela ze mna liceum i w pierwszej klasie polonistka ja "uziemila" za bledy ortograficzne, chociaz piekne pisala wypracowania, polonistke nie interesowala tresc, bo ortografia byla na pierwszym miejscu i nawet jej raz powiedziala, ze uwaza jej braki za brak kultury...:-? Po roku spotkalam jej siostre, zapytalam co porabia dziewczyna z klasy...zmarla pol roku po tym jak nie przeszla do drugiej klasy. Okazalo sie, ze zmarla na raka, z ktorym walczyla przez wiekszosc podstawowki. Nie chciala o tym mowic, bo nie chciala byc traktowana jak inna. Nagle jej zaleglosci w ortografii nie wydawaly sie byc bezpodstawne. Zamin osadzimy kogos moze warto sie zastanowic.

Ja jeszcze nie spotkalam sie z sytuacja, kiedy ktos na lozu smierci powiedzialby, ze jedna z rzeczy jakie zaluje, ze nie osiagnal, to perfekcyjna ortografia.

Majac syna i meza dysleksykow pozwolilo mi to jeszcze bardziej nabrac dystansu, i chociaz zartem (albo z sarkazmem na miejscu) trafia mi sie podkreslic jakis blad, swiat jest narazie pelen tak wielu innych nieszczesc, ze ortograficzny snobizm nie znajdzie w miejsca na liscie moich rozterek. Na szczescie.
Ada

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #3 Ocena: 0

2011-09-07 19:42:43 (14 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2011-09-07 19:29:47, Adacymru napisał(a):
Majac syna i meza dysleksykow pozwolilo mi to jeszcze bardziej nabrac dystansu, i chociaz zartem (albo z sarkazmem na miejscu) trafia mi sie podkreslic jakis blad, swiat jest narazie pelen tak wielu innych nieszczesc, ze ortograficzny snobizm nie znajdzie w miejsca na liscie moich rozterek. Na szczescie.
dyslekcja to glownie wada wymowy, ktora niekiedy ma wplyw na pisownie (tych, co mamrocza piszac 8-) )... innymi slowy, jak ktos nie potrafi prawidlowo wymowic wyrazu czy zdania, to go tez nie zapisze... prawidlowo :-)

Do góry stronyOffline

czarnaelka

Post #4 Ocena: 0

2011-09-07 19:52:53 (14 lat temu)

czarnaelka

Kobieta

Z nami od: 12-07-2010

W szkole tej podstawowej jak i w tej nastepnej nie mialam problemu z ortografia,nie mialam go tez wtedy gdy namietnie smsowalam majac pierwsza komorke;-)Ale od dwoch lat niewielki mialam kontakt ze slowem pisanym wiec czesto zdarza mi sie sprawdzac poprawna pisownie.... teraz jestem na etapie pisania listow wiec bankowo odswieze co umknelo:-D
naturalna wibracja nie zabija...

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2011-09-07 21:24:15 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2011-09-07 21:27:39 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Staticette

Post #7 Ocena: 0

2011-09-07 21:35:15 (14 lat temu)

Staticette

Kobieta

Z nami od: 07-02-2009

Wiadomo ze kazdy nieraz robi bledy. Ja czesto to robie i jezeli ktos mi powie ze cos jest zle mowie/pisze to bardzo dobrze, chetnie sie naucze.

Ale jak sie robi blad i ktos sie z tego smieje, to moja odpowiedz na to nie bedzie mila.
leukemia . pl

Do góry stronyOffline

Strona WWW

autor65

Post #8 Ocena: 0

2011-09-07 21:43:22 (14 lat temu)

autor65

Mężczyzna

Z nami od: 02-08-2010

z ta "dyslekcja" to troche mit...Moj syn Mateusz byl odsadzany od dyslektykow przez pania od jezyka polskiego i zostal skierowany na badania specjalistyczne...na szczescie Pani Doktor od pisania byla prwdziwa Pania Doktor i postawila diagnoze, ze synek ....nie zna ortografiiiii!!!! i polecila zazywac duzo cwiczen w postci pisania i czytania co z pomoca jego matki poskutkowalo...moze nie w 100% ale jednak Mateuszek pisze naprawde rzadko ale poprawnie :)
ja natomiast pisze duzo, nawet czasami za duzo i z bledami ale staram sie cos tam przekazac albo przynajmniej wywolac usmiech na buzi czytelnika.... hehe! co czasem nawet udawalo mi sie
teraz nie pisze bo mi sie nie chce
człowiek się zmienia za ...granicą

Do góry stronyOffline

Strona WWW

clockwork_orang

Post #9 Ocena: 0

2011-09-07 21:44:25 (14 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2011-09-07 21:27:39, ironiusz napisał(a):
Swietnym przykladem jest tutaj krakn - facet jest moze dyslektykiem, (zapwene nim jest), jednak stara sie jak moze.
Bledy kazdy robi ...
akurat nie jest... jesli dobrze go rozumiem, to j.polski jest jezykiem nabytym, drugim znaczy... jak w moim przypadku (nie do konca, bo polskiego uczylem sie po kilku innych, choc najdluzej ze wszystkich) 8-)

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2011-09-07 21:50:45 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 7 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,