MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Organic food / organiczna ekologiczna zywnosc za i przeciw

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 3 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kolezanka_szkla

Post #1 Ocena: 0

2011-06-20 10:22:11 (14 lat temu)

kolezanka_szkla

Kobieta

Z nami od: 17-12-2010

Tofik, to nie takie proste. Linka Ci zadnego nie podam, bo ja zwyczajnie wiem, jak wyglada caly proces certyfikacji gospodarstwa. Na ekologii w Polsce zeby zjadlam - lacznie z pracami legislacyjnymi na ten temat, ustaleniami miedzyresortowymi itd itd. Temat (zaznaczam - w Polsce) jest mi znany od podszewki.

Jak chcesz - wygoogluj sobie "jednostki certyfikujace w rolnictwie ekologicznym". Kazda JC ma swoja strone internetowai tam mozesz sie sporo dowiedziec.

Ja przyznam, ze nie interesowalam sie tematem w Anglii. Gdy znajde - jakims cudem - czas na pewno to zrobie.

Dla mnie to fair. Bierzesz pod uwage ilosc zwierzat, wielkosc gospodarstwa, rodzaj produkcji itd itd. To nie jest tak, ze nagle masz na 100 ha gospodarstwo ekologiczne. Owszem - rolnik moze prowadzic zbilansowana gospodarke na 100 ha, ale to wcale nie oznacza, ze wszystko jest ekologiczne. Teoretycznie zbilansowanie od ekologii niczym sie nie rozni, ale diable tkwi w szczegolach. To nie jest kwestia zdrowia, tylko legislacji.

W Polsce znalam rolnika ekologicznego, ktory mial za mala plyte obornikowa (roznica bya minimalna) i juz - jego gospodarstwo nie dostalo certyfikacji na calosc produkcji. Normy azotanow nie przekroczyl, ale jednak...

Te z naklejkami sa drozsze i beda. Chociazby pasza dla zwierzat hodowanych metoda ekologiczna jest o niebo drozsza, bo... z certyfikowanego zrodla, itd, itd...

Krakn ma racje. Jesli Organic to ekologiczne, nie powinno byc pakowane tak jak ja widze, ze jest pakowane. Salata w folii??? Taaaa proponuje ja jeszcze wlozyc do lodowki... Wrogowi nawet bym takiej salaty nie podala.

Powiem wam, ze nawet widzac warzywa organic nie pomyslalm, ze to ekologiczne...

[ Ostatnio edytowany przez: kolezanka_szklanka 20-06-2011 10:56 ]

"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2011-06-20 10:23:14 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

A ktos pracuje w miejscu, gdzie produkuje sie zywnosc dla Waitrose? Robia to w tych samych fabrykach co dla innych supermarketow i naklejaja tylko odpowiednie naklejki? Slyszalam kiedys, ze kanapki dla wielu sieci sa produkowane w jednym miejscu i roznia sie jedynie naklejkami z nazwami supermarketow.
Carpe diem.

Do góry stronyOnline

kolezanka_szkla

Post #3 Ocena: 0

2011-06-20 10:31:45 (14 lat temu)

kolezanka_szkla

Kobieta

Bo tak jest. Ja mialam znajoma, ktora pracowala w fabryce kanapek. Caly proces produkcyjny jest identyczny. I rzeczywiscie dopiero przy pakowaniu nastepowal podzial na rozne hipermarkety.

Do góry stronyOffline

krunschwitz

Post #4 Ocena: 0

2011-06-20 10:44:07 (14 lat temu)

krunschwitz

Mężczyzna

Z nami od: 21-05-2006

Richmond,tak to właśnie wygląda.Pracowałem kiedyś na plantacji sałaty lodowej w okolicach Southampton.Cały cykl wzrostu sałaty począwszy od dwóch maleńkich listeczków sterczących z kostki ziemi,aż do zbioru główek o masie 800-1300 gramów trwał...6 tygodni.Tak,tak sześć tygodni.Razem z sadzonką do ziemi szło 5 różnych nawozów sztucznych.Jedne były w granulacie a inne w płynie.Podczas zbiorów przyjeżdżały do nas jedynie różne kartony.Sałata szła z tego samego pola do Tesco,Netto,Sainsbury`s,Waitrose i także do sklepów takich jak As Nature Intendent.Były opakowania z napisami Organic i bez takich napisów.
To wszystko jedna wielka ściema.Pojęcie "organic" zatraciło właściwe znaczenie już dawno.
Życie jest krótkie. Praca jest dla tych, którzy nigdy życia nie zrozumieją. Bezczynność nie poniża człowieka. Kto umie patrzeć dobrze, ten ją odróżnia od lenistwa.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2011-06-20 10:51:49 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Hehe, ja akurat nie kupuje organic, bo nie wierze w to. Ale zauwazylam, ze mimo wszystko czesc produktow smakuje inaczej z roznych sklepow. Moze w jednej fabryce robia wedlug innych przepisow (inne skladniki) i potem dorzucaja naklejki?

Ale nie udalo mi sie ustalic czy np mieso z Waitrose jest lepsze od tego z innego supermarketu, a cena jest duzo wyzsza w tym pierwszym.

Akurat Waitrose'a mam najblizej domu i z lenistwa przerzucilam sie na czesc ich produktow. A niektore po prostu bardziej mi smakuja i dlatego kupuje w tej sieci.

A co powiecie o produktach typu value, basic, essential w roznych sieciach? Wiecej chemii, odpady z produktow premium czy po prostu przecietne produkty z naklejka value?
Carpe diem.

Do góry stronyOnline

Post #6 Ocena: 0

2011-06-20 11:13:46 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #7 Ocena: 0

2011-06-20 11:51:19 (14 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2011-06-20 10:51:49, Richmond napisał(a):

A co powiecie o produktach typu value, basic, essential w roznych sieciach? Wiecej chemii, odpady z produktow premium czy po prostu przecietne produkty z naklejka value?

Nie wiem jak to wygląda z produktami typowo value np.asdy (biało zielone opakowania) bo raczej mało tego kupowaliśmy, choć nie powiem zdarzało się i jakiejś wielkiej różnicy nie zauważyłem. Za to produkty firmowane ze znaczkiem asdy (specjalnie dla asdy) da się lubić, tym bardziej iż na wielu z nich jest napis wyprodukowano w Polsce specjalnie dla Asdy. Praktycznie cala gama mrożonek(ryby, kurczaki w panierce, owoce leśne) jest z Polski:))
A wątróbce z kurczaka z Polski już gdzieś pisałem:)))

ps. Przepraszam, jeden produkt value kupuje systematycznie jest to czekolada mleczna Asdy za 29p, dla mnie najlepsza :)))

Do góry stronyOffline

tofik78

Post #8 Ocena: 0

2011-06-20 12:02:57 (14 lat temu)

tofik78

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Cytat:

2011-06-19 21:55:50, kolezanka_szklanka napisał(a):
Ja na produktach organic nie zauwazylam znaczka nadawanego przez tutejsze jednostki certyfikacyjne. Co prawda - nie przygladalam sie temu jakos strasznie.

z tego co wyczytalam jest kilka instytucji nadajacych certyfikaty

Unijne logo jest takie
http://ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/logo_en

a tych brytyjskich organizacji znajdzie sie tutaj:"
http://www.alotoforganics.co.uk/help/cert.php

Do góry stronyOffline

kolezanka_szkla

Post #9 Ocena: 0

2011-06-20 13:33:40 (14 lat temu)

kolezanka_szkla

Kobieta

tofik ja wiem jak wyglada - pisze, ze nie na wszystkich produktach, ktore w sklepie widzialam z oznaczeniem "organic", widzialam ten znaczek. Moge sie co prawda mylic, bo nie ogladalam tych woreczkow za bardzo

JC jest w takim razie tyle samo co w Polsce.

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2011-06-20 14:11:37 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »