Str 2 z 4 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2011-06-19 23:18:44 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
krakn | Post #2 Ocena: 0 2011-06-19 23:29:01 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
w sumie jedyne co kupuje to masło organic, no kurde jedyne w ktoym ilość wody jest nieznaczna i nie udaje mi się ani wyczuć w smaku, ani nie widać zagęszczonego oleju, tak jak to ma miejsce w masłach, nawet w polskim.
A poza tym reszta to dla mnie też pic na wode, co za ekologiczna żywność jak na foliowym opakowaniu jest napisane ze nie nadaje się do recyklingu, kurna, no to ma być ekologicznie i zdrowo od początku do końca, czy tylko sposób na zerwanie kasy, a śmietnik to już nie ekologia. Typowe krótkowzroczne funansowe. Tak samo z innymi rzeczami. powiedzmy farba, zwykłą nie zdrowa, jak pomalujesz to masz kilka lat. Ekologiczna po kilku miesiącach znika i znowu trzeba wyprodukować więcej farby, przetransportować, zmagazynować, i znowu pomalować. Ile powstało dodatkwoych toksyn w czasie produkcji i transportu, magazynowaniu tych dodatkowych puszek farby?? Do kitu z tą całą organiczną ekologią, może i trochę lepsze, ale nie warte ceny Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
kolezanka_szkla | Post #3 Ocena: 0 2011-06-19 23:33:20 (14 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: L5 |
Zgoda. Dlatego zadalam pytanie, na ktore nikt nie ptrafi odpowiedziec. Gospodarstwo ekologiczne ma od groma i ciut ciut kontroli, przechodzi okres przestawiania z konwencjonalnego na ekologiczne od 3 do 5 lat, ma na karku przestrzeganie kuuuuupy standartow, zalozenie stref buforowych (zarowno przy wodzie, jak i w celu zabezpieczenia sie przed ziemia zanieczyszczona sasiadow), itd itd itd.
Produkty z takiego gospodarstwa maja prawo nadane przez jednostke certyfikujaca (a jest ich malo w kraju) do uzywania znaku mowiacego o tym, ze produkt jest ekologiczny. Ja takich znakow na produktach "organic" nie widzialam. Stad moje pytanie. [ Ostatnio edytowany przez: kolezanka_szklanka 19-06-2011 23:34 ] "Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"
|
krakn | Post #4 Ocena: 0 2011-06-20 06:00:51 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
no bo gdzie znajdziesz w uprzemysłowionych rejonach takie miejsce by spełniało normy.
Zbyt duże rozdrobnienie gospodarstw. nie ma szans, wszędzie syf Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
tofik78 | Post #5 Ocena: 0 2011-06-20 07:01:27 (14 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2010 Skąd: BS |
kolezanka_szkla
napisalam organiczna ekologiczna zastanawiajac sie jak to sie tlumaczy na pl, nie wiedzialam ze sa jakies rozroznienia chodzi mi o jedzenie tutaj czyli z uk standardami. Patrzac z innej strony standardy winny byc takie same w UE. W tesco widac warzywa organic pochodzace z Hiszpanii dagus912 i Mako123 mo to mnie zalamalyscie tym ze takie cos jest robione i klient nabijany jest w butelke. Dla jakich sklepow wasze firmy produkuja? osobiscie kupuje/kupowalam organic warzywa, owoce i mieso dla synka -6.5 mca (zaczelam wprowadzac mu stale jedzenie) bo chcialam aby mial warzywa i owoce na "dzien dobry" bez pestycydow i sztucznych nawozow (lub w malej ilosci) oraz mieso bez jakis tam hormonow wzrostu itd no i jak czytam ze firmy wybieraja lepiej wygladajace produkty i naklejaja etykietke organic to co tu duzo mowic zedenrwowalam sie |
|
|
kolezanka_szkla | Post #6 Ocena: 0 2011-06-20 08:13:24 (14 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: L5 |
To sie nie denerwuj, tylko przeczytaj moj post z poprzedniej strony.
Normy w calej UE sa takie same. I kazde panstwo (jak i sama UE) ma obowiazek wspierac gospodarstwa ekologiczne. I wspieraja. Chociazby doplatami. W Polsce kupowalam produkty tylko ekologiczne bezposrednio od rolnikow. Tutaj - jak na razie nie. Najpierw musze sie zorientowac jak to tutaj jest z ta certyfikacja. [ Ostatnio edytowany przez: kolezanka_szklanka 20-06-2011 08:19 ] "Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"
|
Post #7 Ocena: 0 2011-06-20 08:24:38 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #8 Ocena: 0 2011-06-20 09:00:10 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Falcon | Post #9 Ocena: 0 2011-06-20 09:59:32 (14 lat temu) |
Z nami od: 14-02-2011 Skąd: Sunny California |
Cytat: 2011-06-20 08:13:24, kolezanka_szklanka napisał(a): Normy w calej UE sa takie same. [ Ostatnio edytowany przez: <i>kolezanka_szklanka</i> 20-06-2011 08:19 ] Nie do konca np:GMO niektore kraje EU wprowadzily zakaz upraw ale nie wszystkie tak ze normy nie sa takie same mozemy sie tylko ludzic “You can't stay in your corner of the Forest waiting for others to come to you. You have to go to them sometimes.”
― A.A. Milne, Winnie-the-Pooh
|
tofik78 | Post #10 Ocena: 0 2011-06-20 10:04:33 (14 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2010 Skąd: BS |
kolezanko szkla
przeczytalam to co napisalas na poprzedniej stronie... i mimo to sie nerwuje jakims bezsensem jest ze firma produkujaca organic nie moze wszystkich produktow sprzedawac jako organic o ile to tak jest bo az ciezko uwierzyc (musze poszukac, jesli to gdzies znalazlas to podaj prosze linka) ta firma traci na sprzedazy tej czesci co nie sprzeda jako organic jak tak czy siak ma calosc uprawiac jako organic. No i nie fair jest ze sie placi podwojnie za to ze nalepka mowi ze organic jak obok produkty z tej samej produkcji nie maja naklejki organic sa tansze. Jesli firma robi organic powinna calosc sprzedawac organic Jesli istnieje sytuacja ze produkty nie uprawiane jako organic sa sprzedawane jako organic no to jestem nabijana w butelke na calego oj chyba jeszcze bardziej musze sie zaglebic w ten temat |