Str 10 z 24 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2011-04-28 01:05:25 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Adacymru | Post #2 Ocena: 0 2011-04-28 01:14:24 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Pojawiam sie w temacie, ale nie moge obiecac wyczerpujacych odpowiedzi (tzn opartych na podstawach prawnych), bo po pierwsze nie ta pora dnia na powazne sprawy, dwa- nie po pieciu godzinach jazdy samochodem, trzy-nie po kilku lampkach wina.
Tak na szybko, byl juz kiedys temat o srodkach dopuszczalnych w obronie wlasnej/wlasnego mienia/rodziny, gdzie byly podane dokladniejsze info/zrodla. Nie bede tez wstawiac dokumentow weryfikujacych moja znajomosc podstaw prawnych, a po drugie moje kwalifikacje nie sa nikomu potrzebne, bo przeciez mozna bez problemu odnalezc w internecie artykuly prawne w calosci, czy tez zagladnac na strone CPS (Crown Prosecution Service), moja interpretacja nie bedzie inna od tych zrodel. Co do autora watku, to jak juz nie jeden formuowicz zauwazyl, wyjscie z domu z nozem do kogos, bez potwierdzenia ze napastnicy sa uzbrojeni, albo maja zamiar zagrozic zyciu, bardziej przez lut losu/szczescia (w nieszczesciu), zakonczylo sie dla autora bez konsekwencji prawnych, ktore to zapewne ponioslby (rozmiar zalezalby od wielu czynnikow, ale kara wiezienia bylaby calkiem realna, gdyby tego noza uzyl, a okazaloby sie ze jak juz ktos zauwazyl, to moglaby byc niefortunna pomylka/glupi zart ze strony "napastnikow". Otworzenie drzwi, w takim jak autor opisal przypadku, byloby najdalsze z rozpatrywanych przez ze mnie scenariuszy, nie mowiac juz o nozu w rece. Jest wiele sytuacji, kiedy atak nie jest najlepsza forma obrony, a ta opisana przez autora jest jedna z nich. Co do aresztu obywatelskiego, tez juz byl o tym temat, i takie pojecie istnieje i jest egzekwowane w UK, polecam miec przed stosowaniem solidne podtsawy, ze przestepstwo zostalo popelnione (stwierdzenia typu "ktos cos powiedzial, ponoc ten ktos cos zrobil", nie sa wystarczajace). Kij basebolowy, golfowy, a nawet walek do ciasta, jesli sa podstawy, zeby uwazac ze byl w posiadaniu w celu uzycia jako bron, jest jako bron traktowany. Jesli chodzi o stwierdzenia, ze kazdy mezczyzna/maz/ojciec powinien ruszyc do walki (na noze, czy z inna bronia), to jako kobieta/zona, wolalabym, zeby moj maz nie okazal sie takim bohaterem, bo w chwili "euforii" moze sie to komus wydawac odwaznym "poswieceniem" dla rodziny, a dla mnie wazniejsze byloby, zeby moj maz byl z nami wspierac nas osobiscie po zajsciu, a nie zza krat wiezienia. Myslenie o przyszlosci liczy sie dla mnie, a nie zryw w chwili kiedy adrenalina i temperamenty podpowiadaja czesto niezbyt fortunne rozwiazania. Ciekawe, ze pomimo pozwolenia na posiadanie broni, i pomimo kar smierci w USA nie widac zaniku przestepczosci. Jak param sie zawodowo z roznymi przypadkami przestepczosci, tak jeszcze nie zauwazylam trendu studiowania przez przestepcow artykulow prawnych przed decyzja o ich zlamaniu. PS Przepraszam za pozne i zdawkowe pojawienie sie w temacie, ale jestem w rozjazdach wykorzystujac urlop, i to jest moja pierwsza okazja wlaczenia komputera od kilku dni (i nie wyglada na to by sytuacja sie zmienila przez nastepne pare dni). PS 2 Doceniam, ze temat jest burzliwy, i ile osob, tyle roznic w opiniach, ale nie ma potrzeby uzywania obrazliwych "epitetow", zeby wyrazic swoje zdanie.
Ada
|
Post #3 Ocena: 0 2011-04-28 01:16:44 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
znowu-ciupek | Post #4 Ocena: 0 2011-04-28 01:27:45 (14 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-02-2010 Skąd: hove |
Cytat: 2011-04-27 22:26:47, Sarmatian napisał(a): Jesteś facet , głowa i obrońca rodziny. Rodzina jest w niebezpieczeństwie to masz złapać basebola , maczete, miecz samurajski, gazrurkę, nóż albo dwa , sztachete z gwoździem czy cokolwiek innego i masz go zatłuc dając mu wcześniej 1/3 sekundy na wycofanie się. Podpisze się pod tym każdy facet ! A cioty ....no cóż. Tyle.. Darek,tylko dlatego ze Cie znam osobiscie i wiem ze poczciwy z ciebie chlopina nie bede tego komentowal za bardzo. Wierz sobie albo i nie ale dopoki nie mam zamiaru nikogo zabijac to nie biore do reki zadnego sprzetu.Zreszta chwytanie za dopal jest oznaka slabosci a nie meskosci takze nie rozumiem dlaczego ma sie pod tym podpisac kazdy facet a nie...no coz? Pomimo ze w tyrce na codzien uzywam kosy i kroic umiem niezle to walczyc z nozem nie potrafie bo nigdy sie nie uczylem.Pewnie Ci sie wydaje ze wystarczy ciach jak ulan szabelka.... Wezme w reke zwykly kij od szczotki i zaryzykuj podejsc z nozem chocby to byl noz samego Johna Rambo.Chyba ze rzucasz nozami jak Seagal.Bejsbol w ciasnym pomieszczeniu (jak na przyklad korytarz angielskiego domu) z gory skazuje Cie na porazke bo Ty masz rece skrepowane czyms czym nie masz sie gdzie zamachnac a bez rozmachu bejsbol kosci nie lamie a tylko robi z Ciebie groznie wygladajacy latwy cel. Jak ktos nie potrafi sie opanowac w sytuacji zagrozenia tylko swiruje Bruce'a Lee to tylko kwestia czasu jak mu ktos zrobi krzywde.Typa trzeba najpierw ocenic a jak bedziesz wywijal tym bejsbolem to Ci beda oczy lataly za kijem a nie przylukasz typa porzadnie(a w przypadku napadu tego czasu po prostu nie masz).Straszenie typa zmusza go do myslenia,madrzej jest pokazac mu ze to on jest gora.Wylaczy na chwile myslenie i bedzie szedl na pewniaka,wtedy masz jakakolwiek szanse ze niedoceni niespodzianki jaka mu wlasnie obmysliles. Ale co tam bede Ci tlumaczyl, w koncu to mi powybijali zeby i polamali zebra bo mi sie zdawalo ze taki jestem kocur. |
znowu-ciupek | Post #5 Ocena: 0 2011-04-28 01:50:52 (14 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-02-2010 Skąd: hove |
Cytat: 2011-04-28 01:14:24, Adacymru napisał(a): 1) bo po pierwsze nie ta pora dnia na powazne sprawy, dwa- nie po pieciu godzinach jazdy samochodem, trzy-nie po kilku lampkach wina 2)Co do autora watku, to jak juz nie jeden formuowicz zauwazyl, wyjscie z domu z nozem do kogos, bez potwierdzenia ze napastnicy sa uzbrojeni, albo maja zamiar zagrozic zyciu, bardziej przez lut losu/szczescia (w nieszczesciu), zakonczylo sie dla autora bez konsekwencji prawnych, ktore to zapewne ponioslby (rozmiar zalezalby od wielu czynnikow, ale kara wiezienia bylaby calkiem realna, gdyby tego noza uzyl, a okazaloby sie ze jak juz ktos zauwazyl, to moglaby byc niefortunna pomylka/glupi zart ze strony "napastnikow". Otworzenie drzwi, w takim jak autor opisal przypadku, byloby najdalsze z rozpatrywanych przez ze mnie scenariuszy, nie mowiac juz o nozu w rece. Jest wiele sytuacji, kiedy atak nie jest najlepsza forma obrony, a ta opisana przez autora jest jedna z nich. 3)Kij basebolowy, golfowy, a nawet walek do ciasta, jesli sa podstawy, zeby uwazac ze byl w posiadaniu w celu uzycia jako bron, jest jako bron traktowany. AD1)Ada rozumiem ze najpierw byla jazda a dopiero lampki wina ![]() ![]() AD2) Ada przestepcy (a takim niestety jestem-jak alkoholik piles kiedys to bedziesz alkoholikiem chocbys juz byl niepraktykujacy)czesto znaja prawo na tyle zeby wiedziec jak sie tlumaczyc i nikt przy zdrowych zmyslach wlamujacy sie do cudzego domu sie do tego nie przypucuje.Powie ze chcial zrobic znajomemu psikusa a niefartownie pokielbasil adresy,albo ze byl pijany i pomylil droge do domu AD3) Kazdy kto kiedykolwiek byl sadzony za jakiekolwiek bojki orientuje sie jaka pajda jest za cokolwiek w rece a za gole rece mozna sie latwo wymiksowac( no moze nie az tak latwo ale przynajmniej prokuratora tak nie ponosi fantazja). Ba nawet zlapanego zlodzieja nie mozna samozwanczo zakuc w kajdanki (o ile sie takowe posiada) czy tez zwyczajnie zwiazac).Jest na to artykul (przynajmniej w polskim kk) |
|
|
Sarmatian | Post #6 Ocena: 0 2011-04-28 02:38:33 (14 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 13-06-2010 Skąd: Slough |
Cytat: 2011-04-28 01:14:24, Adacymru napisał(a): Jesli chodzi o stwierdzenia, ze kazdy mezczyzna/maz/ojciec powinien ruszyc do walki (na noze, czy z inna bronia), to jako kobieta/zona, wolalabym, zeby moj maz nie okazal sie takim bohaterem, bo w chwili "euforii" moze sie to komus wydawac odwaznym "poswieceniem" dla rodziny, a dla mnie wazniejsze byloby, zeby moj maz byl z nami wspierac nas osobiscie po zajsciu, a nie zza krat wiezienia. Myslenie o przyszlosci liczy sie dla mnie, a nie zryw w chwili kiedy adrenalina i temperamenty podpowiadaja czesto niezbyt fortunne rozwiazania. Nie przyszło Ci do głowy że może być właśnie tak jak sobie życzysz i mąż nie będzie bohaterem i właśnie dlatego okaże się że nie będzie dla Ciebie już żadnej przyszłości. "Tylko dzięki zaiste niepojętej, a tak wielkiej i niezbadanej litości boskiej, ludzie w tym kraju nie na czworakach chodzą, a na dwóch nogach, udając człowieka." - Józef Piłsudski .
|
Sarmatian | Post #7 Ocena: 0 2011-04-28 03:13:32 (14 lat temu) |
Cytat: 2011-04-28 01:14:24, Adacymru napisał(a): Ciekawe, ze pomimo pozwolenia na posiadanie broni, i pomimo kar smierci w USA nie widac zaniku przestepczosci. Jak param sie zawodowo z roznymi przypadkami przestepczosci, tak jeszcze nie zauwazylam trendu studiowania przez przestepcow artykulow prawnych przed decyzja o ich zlamaniu. Może pomyliłaś stany z tymi gdzie jest zakaz posiadania broni? Parę ciekawostek. Czy łatwiejszy dostęp do broni powoduje wzrost ilości brutalnych przestępstw ? Brutalne przestępstwa spadają średnio o 4% za każdy 1% obywateli którzy posiadają broń palną. W stanach USA, gdzie dozwolone jest noszenie ukrytej broni liczba morderstw spadła średnio o 10%, podczas gdy ogólna liczba brutalnych przestępstw spadła o 4.4% Czy broń zwiększa twojego bezpieczeństwo ? Wiele badań udowodniło, że kryminaliści stają się dużo bardziej zuchwali w krajach, gdzie obywatele nie mogą posiadać broni. W większości stanów USA jedynie 13% włamań jest 'gorących' - to znaczy przeprowadzonych, kiedy właściciel nadal jest w budynku. Jak skomentował to jeden z więźniów w amerykańskim San Quentin, gorące włąmanie to 'dobry sposób żeby zarobić kulkę'. Z drugiej strony, w krajach które zabraniają posiadania broni, tak jak Kanada czy UK, około 50% włamań jest 'gorących. Przestępcy zwyczajnie nie obawiają sie spotkania z właścicielem rabowanego budynku czy domu. Gdy w 1995 szaleniec zastrzelił 35 w australijskim resorcie, rząd tego kraju odpowiedział całkowitym zakazem posiadania broni palenj - zostało skonfiskowanych około 670 tyś sztuk broni. W ciągu następnych dwóch lat rabunki z bronią wzrosły o 73%, rabunki bez broni o 28%, porwania o 38%, napaście o 17% i zabójstwa o 29%, wg Australijskiego Biura Statystyk. Czyli nie studiowanie paragrafów i kary powstrzymują przestępców a raczej strach przed kulą w łeb. Co do "gorących" włamań to osobiście znam trzy rodziny które właśnie tak zostały okradzione w tym mój dobry kumpel. Wszyscy spali a bandyci dom okradali. Ciekawe czy by byli tacy odważni jakby wiedzieli że w każdym domu jest shootgun i człowiek który wie jak go użyć. Dla mnie to się liczy że mogę się bronić i oczywiście w razie czego to z tej możliwości skorzystam. Do I have to wait to be attacked? No, not if you are in your own home and in fear for yourself or others. In those circumstances the law does not require you to wait to be attacked before using defensive force yourself. . [ Ostatnio edytowany przez: Sarmatian 28-04-2011 03:16 ] "Tylko dzięki zaiste niepojętej, a tak wielkiej i niezbadanej litości boskiej, ludzie w tym kraju nie na czworakach chodzą, a na dwóch nogach, udając człowieka." - Józef Piłsudski .
|
krakn | Post #8 Ocena: 0 2011-04-28 06:31:46 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
policja w Surrey i kent, po ostatnich częstych zdarzeniach, prosi mieszkańców by stosowali bezpieczne metody zabezpieczania swoich domow, bo gdy złodziej się pokaleczy może wnieść oskarżenie.
takie BHP dla złodzieja ![]() autentyk Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Post #9 Ocena: 0 2011-04-28 10:39:36 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Sarmatian | Post #10 Ocena: 0 2011-04-28 11:41:57 (14 lat temu) |
Cytat: 2011-04-28 03:13:32, Sarmatian napisał(a): Do I have to wait to be attacked? No, not if you are in your own home and in fear for yourself or others. In those circumstances the law does not require you to wait to be attacked before using defensive force yourself. Cytat: 2011-04-28 10:39:36, leonka napisał(a): Co nie daje automatycznego prawa do strzelenia w leb komus kto sie wlamal do twego domu. Chyba ze ten ktos stoi z nozem w reku nad twoja zona lub dziecmi. Co nie daje automatycznego prawa do strzelenia w leb komus kto sie wlamal do twego domu. Chyba ze ten ktos stoi z nozem w reku nad twoja zona lub dziecmi. No widzisz , jednak można ![]() ![]() Poza tym nikt nie mówił o strzelaniu, raczej baseball jak dla mnie lub coś podobnego, nawet w jednym z postów napisałem że jak dla mnie nóż to w ostateczności, jednak też nie jest całkiem wykluczony. Wszystko zależy od rozwoju i oceny sytuacji. Cytat: I jeszcze co do posiadania broni: nie zawsze strach przed kulka w leb odgoni napastnika.
Jasne, jasne, ....nie zawsze ![]() Uwierz że 99,999% włamywaczy widząc po wejściu do domu wycelowaną w głowę strzelbę zwieje gdzie pieprz rośnie bo doskonale wie że po następnym kroku jego mózg będzie na ścianie. Nie ma tu żadnego "nie zawsze". Cytat: W RPA np latwo bron dostac (choc czeka sie dosc dlugo, ale tam nikt nie pyta o granice obrony koniecznej zgodnie z zasada: "Trespasers will be shot, survivors will be shot again"
![]() RPA to całkiem inna sytuacja i niema odniesienia do sytuacji w UK czy nawet USA. Tak się składa że mam znajomego który był policjantem w RPA. Z racji wspólnego hobby widzimy się co tydzień przez ok. 6-8 godzin i to co opowiada nie ma odniesienia do żadnego miejsca na świecie, no może trochę podobnie w Zimbabwe, jednak też inaczej. Cytat: Dlaczego? Dlatego ze zbyt wiele bylo przypadkow w ktorych napastnik uzyl tejze broni przeciw posiadaczowi. Raczej obowiazuje zasada oddawania co sie ma i nikt nie kozakuje...
Sorry nie odbierz tego źle , ale to kompletna bzdura. Można to odnieść tylko do roztrzęsionej panienki wyjmującej pistolecik z torebki. Ludzie posiadający broń do samoobrony są doskonale wyszkoleni w posługiwaniu się nią. Oprócz kursu posługiwania się nią to jeszcze setki godzin na strzelnicy robi swoje. Nie mówiąc już o terenach wiejskich, tam już kilku latki mają własny karabinek. Cytat: A wracajac do UK: nalezy wiedziec kim jest napastnik i jakie ma zamiary i odpowiednio sie zachowac (jasne
![]() ![]() Tu w większości się mogę zgodzić. Jeżeli do się ewakuować rodzinę to jak najbardziej. To nie podlega dyskusji. Jeżeli tylko się da to tak trzeba. Pisałem że ocena sytuacji jest ważna. . [ Ostatnio edytowany przez: Sarmatian 28-04-2011 11:45 ] "Tylko dzięki zaiste niepojętej, a tak wielkiej i niezbadanej litości boskiej, ludzie w tym kraju nie na czworakach chodzą, a na dwóch nogach, udając człowieka." - Józef Piłsudski .
|