MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Samoobrona w UK

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 8 z 24 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ... 22 | 23 | 24 ] - Skocz do strony

Str 8 z 24

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Dwunasty

Post #1 Ocena: 0

2011-04-27 14:52:46 (14 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2011-04-27 14:30:41, Sarmatian napisał(a):
Cytat:
2011-04-25 16:28:37, znowu-ciupek napisał(a):

Nie chodzi tu o paradowanie na co dzień z gazrurką za pazuchą, kastetem w kieszeni czy też gazowcem za paskiem.

Nie ma też tu miejsca na honorowe zachowanie typu:
- nic w ręce
- nie kop leżącego
- nie kop w jaja
itp, itd.

Takie zachowanie to między kumplami przy drobnej bądź grubszej sprzeczce po kilku piwach.

Masz żonę i gromadkę fajnych dzieciaczków. Nie wierzę w to że jak trzech drabów włamuje Ci się na chatę Ty będziesz się kierował w starciu z nimi jakimś kodeksem honorowym.
Po prostu mi się to w pale nie mieści.
Ja bym zrobił wszystko by ochronić żonę i dzieci nie oglądając się na jakiś podwórkowy kodeks honorowy.
Cały czas piszę o sytuacji jaką miał założyciel tematu.

Oczywiście najpierw telefon na gliny że właśnie trwa włamanie o ile byłby czas na to, potem odczekanie aż wywalą drzwi i wejdą i wtedy masakra do upadłego czym się da.
Wtedy przynajmniej będziesz wiedział do końca życia że zrobiłeś wszystko co można było a nie że stało się coś tylko dlatego bo nie walnąłeś gościa gazrurką bo Ci honor nie pozwolił.

No i pod tym ja się również podpisuje:))

mam nadzieje że zostanie to zrozumiane iż mam takie samo zdanie:P

Ps.jedna uwaga. autor otworzył drzwi i wyszedł do szczurów, to moim zdaniem było głupie, ale to tylko moje zdanie.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

znowu-ciupek

Post #2 Ocena: 0

2011-04-27 15:09:07 (14 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-02-2010

Darek,uwierz mi albo nie ale Kazalbym Dance zbierac dzieciaki i spier****c zamiast strugac bohatera z nozem kuchennym w rece.

Skad wiesz kto ci na chate wjechal?
Mogli byc jacys frajerzy (jak w przypadku u zalozyciela tematu) zobacza noz ew. dostana kopa w dupe i posmarkaja sie w mamine rajtuzy.
Ale mozesz trafic na czubow ze Ci ten noz zabiora i na twoich oczach dzieciaki wyrzna.

Poza tym znasz mnie juz chyba na tyle zeby wiedziec ze jakbym juz mial cos wziac do reki(ostateczna ostatecznosc) to nie po to zeby sie ktos na ten widok zesral tylko zeby mu zalatwic bilet w jedna strone do gleby. Na 100% bym z tym nie robil odpustu tylko jakbym musial juz po ten noz siegnac to tylko po to zeby go komus w szyje wsadzic.

Nie zapominaj ze w takiej sytuacji jak trzasniesz kogos na wlamie do swojej chaty to nie tylko Ty jestes w szoku,Zlodziej tez sie tego nie spodziewal.Jak zobaczyl Cie z kosa w rece to tez ma 1000mysli na sekunde.Albo sie posra i ucieknie albo stwierdzi ze nie jestes przeciwnik i ruszy do ciebie(zakladam ze nie ma ze soba klamki i nie odpali Cie od razu).

Do góry stronyOffline

znowu-ciupek

Post #3 Ocena: 0

2011-04-27 15:40:42 (14 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2011-04-27 14:52:46, Dwunasty napisał(a):
Ps.jedna uwaga. autor otworzył drzwi i wyszedł do szczurów, to moim zdaniem było głupie, ale to tylko moje zdanie.

to bylo albo bardzo odwazne albo bardzo glupie(niepotrzebne skreslic).

Dopiero majstrowali mu przy zamkach a on na nich napadl i to jeszcze z bronia.Leszcze wystarczy ze powiedza ze byli pijani i pomylili adresy wracajac do domu.Chcieli drzwi otworzyc,cos nie pasowalo az tu nagle wyskoczyl jakis BANDZIOR(w dodatku "Polski Bandzior";) z nozem i napadl na nich bijac jednego z nich....
Moze Ada przyblizy ile za to grozi.
Bo to co oni robili to nie bylo wlamanie a tylko jego proba ( z tego mozna sie latwo wymiksowac a z napasci z bronia i pobicia nie).

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #4 Ocena: 0

2011-04-27 15:43:19 (14 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2011-04-27 15:40:42, znowu-ciupek napisał(a):
Cytat:

2011-04-27 14:52:46, Dwunasty napisał(a):

to bylo albo bardzo odwazne albo bardzo glupie(niepotrzebne skreslic).

Dopiero majstrowali mu przy zamkach a on na nich napadl i to jeszcze z bronia.Leszcze wystarczy ze powiedza ze byli pijani i pomylili adresy wracajac do domu.Chcieli drzwi otworzyc,cos nie pasowalo az tu nagle wyskoczyl jakis BANDZIOR(w dodatku "Polski Bandzior";) z nozem i napadl na nich bijac jednego z nich....
Moze Ada przyblizy ile za to grozi.
Bo to co oni robili to nie bylo wlamanie a tylko jego proba ( z tego mozna sie latwo wymiksowac a z napasci z bronia i pobicia nie).

O tym dokładnie pisałem wczoraj.

Do góry stronyOffline

Rivil

Post #5 Ocena: 0

2011-04-27 15:54:00 (14 lat temu)

Rivil

Mężczyzna

Z nami od: 05-01-2011

http://www.cps.gov.uk/publications/prosecution/householders.html

Jak to wyglada mniej wiecej wobec prawa.

Do I have to wait to be attacked? No, not if you are in your own home and in fear for yourself or others. In those circumstances the law does not require you to wait to be attacked before using defensive force yourself.
Z tego co czytam, to jak najbardziej legalnie zaatakowal intruzow w obronie.

Co do zabrania noza, rowniez uwazam ze jest to "reasonable" w danej sytuacji, aczkolwiek moglo obrocic sie przeciw autorowi tematu.
Tu bylem. Rivil Rycerz chędożony! Herbowy! Trzy lwy w tarczy! Dwa srają, a trzeci warczy!

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer SkypeNumer gadu-gadu

Sarmatian

Post #6 Ocena: 0

2011-04-27 16:09:56 (14 lat temu)

Sarmatian

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 13-06-2010

Jak dla mnie to nóż byłby tylko jako ostateczność i tylko w przypadku jakbym nie miał pod ręką pały basebolowej lub kija do golfa.
Pała basebolowa ma niesamowita skuteczność, nawet jak się zasłoni obiema rękami to ręce trzasną jak zapałki, nie ma szans z basebolem.
Profesjonalni złodzieje, bandyci z bronią palna nie napadają Przemku na takie domy w jakich mieszkamy.
Ryzykowanie odsiadki za napad z bronią palną dla starego tv philipsa lub konsoli do gier ?
Raczej wątpię.
Przeważnie to gnoje dla których 200 funciorów w fantach to będzie sukces bo popija za to i na działkę starczy jak sprzedadzą towar na car booot sales.

PS
Pisałem dwukrotnie w temacie że poczekałbym aż wejdą, ale nie potępiam założyciela tematu że wyszedł do nich.
W sumie szkoda było zamka i drzwi :-] .
"Tylko dzięki zaiste niepojętej, a tak wielkiej i niezbadanej litości boskiej, ludzie w tym kraju nie na czworakach chodzą, a na dwóch nogach, udając człowieka." - Józef Piłsudski .

Do góry stronyOffline

znowu-ciupek

Post #7 Ocena: 0

2011-04-27 17:00:58 (14 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2011-04-27 16:09:56, Sarmatian napisał(a):
Jak dla mnie to nóż byłby tylko jako ostateczność i tylko w przypadku jakbym nie miał pod ręką pały basebolowej lub kija do golfa.
Pała basebolowa ma niesamowita skuteczność, nawet jak się zasłoni obiema rękami to ręce trzasną jak zapałki, nie ma szans z basebolem.

Juz sobie nawet wyobrazilem jak w tych Szerokachnych angielskich korytarzach rozpedzasz sie z tym Bejsbolem:-]
A za bejsbola masz ten sam artykul co za kose,kastet czy klame...

Do góry stronyOffline

grande

Post #8 Ocena: 0

2011-04-27 17:55:53 (14 lat temu)

grande

Mężczyzna

Z nami od: 19-01-2010

Pozwole sobie wtracic 3 grosze...
Ktos pisla o kodeksie honorowym ale taki wystaepuje tylko w sztukach walki albo sportach walki, jesli chodzi o samoobrone to na zajeciach pierwsza rzecza jaka nauczaja jest wlasnie atak na genitalia przewrocenie i kopanie lezacego. Brzmi brutalnie ale ma byc skuteczne.
Druga sprawa jesli ktos nie potrafi sie obslugiwac bronia albo chce nia tylko zastraszyc to ta bron moze mu byc odebrana i bedzie klops.

Do góry stronyOffline

myfreedom

Post #9 Ocena: 0

2011-04-27 18:23:11 (14 lat temu)

myfreedom

Mężczyzna

Z nami od: 21-12-2008

Wlasciwie obie strony maja racje. Krotko, bierzesz bron do reki zawsze poniesiesz konsekwencje, zabijesz kogos albo tobie stanie sie krzywda. Nie obronisz siebie, zony, dzieci, szkoda mowic jakie moga byc skutki.
Moze wszystko zalezy od miejsca, czasu i przede wszystkim okolicznosci. Co ja bym zrobil mieszkajac w miescie, nie wiem, moze wrzasnal Co jest, ku.., pomyliliscie domy? Na pewno otwarcie drzwi odbylo sie za szybko (w przypadku zalozyciela tematu), ja bym czekal przygotowany ale bez noza w rece. Dzwonic po policje mozna gdy czas pozwala, to nieglupi pomysl. Wlasnie, czy nie wystarczylo zamknac drzwi od wewnatrz np. jakims drugim zamkiem..
Nie mieszkam w miescie, juz nie raz widzialem jakimi nozami wymachiwali przede mna angielscy travellers wiec wiem co mieliby w kieszeniach wlamujac sie do mnie a jakikolwiek krzyk czy halas to moze ciec z zamku oddalonego o piec mil w lini prostej uslyszalby pierwszy. Wiec co bym zrobil, walnal z wiatrowki w sciane bo to JEDYNA sluszna decyzja w moim przypadku.
I jak tu pogodzic nie uzywanie niczego jako bron z bronieniem siebie i rodziny jak tylko potrafisz najlepiej? Tak jak mowilem wszystko zalezy od okolicznosci a czasu malo na reakcje..wiem bo nie jedna blizna zostala mi na pamiatke po czasach beztroskiej mlodosci, wiem tez jak szybko lamia sie kosci nawet podczas zwyklej bojki..

Do góry stronyOffline

darek348

Post #10 Ocena: 0

2011-04-27 19:41:51 (14 lat temu)

darek348

Mężczyzna

Z nami od: 09-06-2010

Cytat:

2011-04-27 15:54:00, Rivil napisał(a):
http://www.cps.gov.uk/publications/prosecution/householders.html

Jak to wyglada mniej wiecej wobec prawa.

Do I have to wait to be attacked? No, not if you are in your own home and in fear for yourself or others. In those circumstances the law does not require you to wait to be attacked before using defensive force yourself.
Z tego co czytam, to jak najbardziej legalnie zaatakowal intruzow w obronie.

Dzięki za to, bardzo dużo to wyjaśniło. Nie trzeba czekać żeby być zaatakowanym, bo może już być za późno.
Uśmiechnij się, to nic nie kosztuje.

Do góry stronyOffline

Strona 8 z 24 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ... 22 | 23 | 24 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,