MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Samoobrona w UK

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 11 z 24 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 10 | 11 | 12 ... 22 | 23 | 24 ] - Skocz do strony

Str 11 z 24

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Rivil

Post #1 Ocena: 0

2011-04-28 11:54:14 (14 lat temu)

Rivil

Mężczyzna

Z nami od: 05-01-2011

Cytat:

2011-04-28 06:31:46, krakn napisał(a):
policja w Surrey i kent, po ostatnich częstych zdarzeniach, prosi mieszkańców by stosowali bezpieczne metody zabezpieczania swoich domow, bo gdy złodziej się pokaleczy może wnieść oskarżenie.

takie BHP dla złodzieja :)))

autentyk

krakn - bo zastawianie pulapek na zlodziei jest nie legalne... tez mnie to troche dziwi, no ale coz.
Tu bylem. Rivil Rycerz chędożony! Herbowy! Trzy lwy w tarczy! Dwa srają, a trzeci warczy!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWWNumer SkypeNumer gadu-gadu

marcinb

Post #2 Ocena: 0

2011-04-28 11:55:39 (14 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

Sorry nie odbierz tego źle , ale to kompletna bzdura.
Można to odnieść tylko do roztrzęsionej panienki wyjmującej pistolecik z torebki.
Ludzie posiadający broń do samoobrony są doskonale wyszkoleni w posługiwaniu się nią. Oprócz kursu posługiwania się nią to jeszcze setki godzin na strzelnicy robi swoje.
Nie mówiąc już o terenach wiejskich, tam już kilku latki mają własny karabinek.

Nie wiem gdzie tak jest, moze w silach zbrojnych albow policji. Ale przecietny obywatel z pozwoleniem na posiadanie broni raczej nie jest swietnie wyszkolony. Wie jak uzyc bronia, wie z ktorej strony kula wylata, ale nie opisywalbym go jako swietnie wyszkolonego.
Poza tym strzelanie do rzutkow, czy do tarczy, nawet sylwetkowej, nie przeklada sie specjalnie na sytuacje podbramkowe.
To raczej agenci FBI, Policji, Sluzb Specjalnych, GROM-u itp itd spedzaja godziny, dni i tygodnie na obozach szkoleniowych i ucza sie jak dzialac w ekstremalnych sytuacjach m.in. takich gdzie napastnik, zlodziej czy bandyta, dokonuje napadu z bronia. Pomijam juz zupelnie koszty setek godzin spedzonych na strzelnicy.
Przecietny obywatel spedza mnostwo czasu na kanapie przed TV albo z zona w lozku.

Generalnie wylania sie dwojaki obraz obrony koniecznej:

- jedni chca pozwolenia na swobodne posiadanie i noszenie broni

- drudzy chca miec mozliwosc posiadania broni w domu i uzycia jej jesli zajdzie sytuacja zagrozenia zycia - bez checi noszenia jej po ulicach.

Ja naleze do tych drugich.
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Post #3 Ocena: 0

2011-04-28 12:30:21 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Sarmatian

Post #4 Ocena: 0

2011-04-28 12:33:24 (14 lat temu)

Sarmatian

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 13-06-2010

Cytat:

2011-04-28 11:55:39, marcinb napisał(a):
Nie wiem gdzie tak jest, moze w silach zbrojnych albow policji. Ale przecietny obywatel z pozwoleniem na posiadanie broni raczej nie jest swietnie wyszkolony. Wie jak uzyc bronia, wie z ktorej strony kula wylata, ale nie opisywalbym go jako [i]swietnie wyszkolonego.

Znam to z opowiadań znajomych. Mam nawet nakręcone przez nich filmiki jak walą na strzelnicy z karabinów.
Filmiki krótkie, wysłane przez skype, nie mogę ich pokazać bo nigdzie nie były zamieszczone.
Wygląda z opowiadań że ludzie przychodzą na strzelnicę, których jest bardzo dużo, w wolnych chwilach i sobie strzelają.
Co ciekawe że nie tylko młodzi ludzie.

Nie chodziło mi o to że są tak wyszkoleni że można ich śmiało wysłać do walki z talibami w Afganistanie.
Chodziło o to że znają swoją broń, potrafią ją obsługiwać, są oswojeni ze strzelaniem, z hukiem i strzelają celnie.

Cytat:

Generalnie wylania sie dwojaki obraz obrony koniecznej:

- jedni chca pozwolenia na swobodne posiadanie i noszenie broni

- drudzy chca miec mozliwosc posiadania broni w domu i uzycia jej jesli zajdzie sytuacja zagrozenia zycia - bez checi noszenia jej po ulicach.

Ja naleze do tych drugich.

Ja też 8-)8-)
"Tylko dzięki zaiste niepojętej, a tak wielkiej i niezbadanej litości boskiej, ludzie w tym kraju nie na czworakach chodzą, a na dwóch nogach, udając człowieka." - Józef Piłsudski .

Do góry stronyOffline

znowu-ciupek

Post #5 Ocena: 0

2011-04-28 12:33:27 (14 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-02-2010

Cytat:

2011-04-28 11:41:57, Sarmatian napisał(a):

Cytat:

2011-04-28 03:13:32, Sarmatian napisał(a):
Jasne, jasne, ....nie zawsze :-]
Uwierz że 99,999% włamywaczy widząc po wejściu do domu wycelowaną w głowę strzelbę zwieje gdzie pieprz rośnie bo doskonale wie że po następnym kroku jego mózg będzie na ścianie. Nie ma tu żadnego "nie zawsze".

Juz nawet widze jak celujesz bandziorowi w leb a on Tobie.Ciekawe komu pierwszemu zwieracze puszcza?Tobie ktory nigdy nikogo nie zdjal czy typowi ktory taki sobie obral sposob na zycie?

Samo posiadanie broni nie dodaje zadnej odwagi o ile nie jestes psychopata albo najemnikiem (a nie jestes ani jednym ani drugim).Pod pojeciem najemnika mialem na mysli nie tylko platnych mordercow ale wszystkich u ktorych ryzyko zabicia kogos lub utraty zycia jest wpisane w charakter pracy jaka wykonuja.

Zadam ci zagadke tylko odpowiedz szczerze....
Mierzysz do typa ktory naszedl Twoja chate.Za plecami masz zone i dzieciaki.On upuszcza na podloge zawleczke....Ile sekund zajmie Ci odrzucenie klamki?
Jak juz powiedzialem psycholi nie brakuje a samo posiadanie klamy nie powieksza jaj(chyba ze przed lustrem jak w Killerze)

Do góry stronyOffline

Sarmatian

Post #6 Ocena: 0

2011-04-28 12:51:44 (14 lat temu)

Sarmatian

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 13-06-2010

Wymyślasz historie science-fiction Przemek.

Ile masz przypadków że zawodowcy napadają z bronią w ręku na takie domy w jakich my mieszkamy ?

Jak będziesz milionerem i będziesz mieszkał w pałacyku to masz szansę na atak zawodowców na Twój sejf i Twoje dzieła sztuki.

Na razie masz rabunki ojszczymurków szukających fantów na carboot. Dla takich kop w klatę wystarczy co już założyciel tematu udowodnił.

Najemnikiem nie jestem, chociaż w 1990 byłem na walizkach z grupą najemników do Iraku po stronie Husajna, za 30 dolców dziennie. Mało, ale wtedy to była kasa.
Organizowane nieoficjalnie przez MON jako obsługa parku samochodowego. Roczny kontrakt.
Z całej jednostki po długich, nieoficjalnych rozmowach tylko dwóch się zgłosiło, ja i jeden bandzior z Wołomina.
Niestety gdy dopięto wszystko prawie na ostatni guzik Amerykanie skończyli imprezę.
"Tylko dzięki zaiste niepojętej, a tak wielkiej i niezbadanej litości boskiej, ludzie w tym kraju nie na czworakach chodzą, a na dwóch nogach, udając człowieka." - Józef Piłsudski .

Do góry stronyOffline

znowu-ciupek

Post #7 Ocena: 0

2011-04-28 13:12:26 (14 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2011-04-28 12:51:44, Sarmatian napisał(a):
Wymyślasz historie science-fiction Przemek.

Ile masz przypadków że zawodowcy napadają z bronią w ręku na takie domy w jakich my mieszkamy ?

Jak będziesz milionerem i będziesz mieszkał w pałacyku to masz szansę na atak zawodowców na Twój sejf i Twoje dzieła sztuki.

Na razie masz rabunki ojszczymurków szukających fantów na carboot. Dla takich kop w klatę wystarczy co już założyciel tematu udowodnił.

Najemnikiem nie jestem, chociaż w 1990 byłem na walizkach z grupą najemników do Iraku po stronie Husajna, za 30 dolców dziennie. Mało, ale wtedy to była kasa.
Organizowane nieoficjalnie przez MON jako obsługa parku samochodowego. Roczny kontrakt.
Z całej jednostki po długich, nieoficjalnych rozmowach tylko dwóch się zgłosiło, ja i jeden bandzior z Wołomina.
Niestety gdy dopięto wszystko prawie na ostatni guzik Amerykanie skończyli imprezę.
Specjalnie poszedlem tak grubo zeby wam uzmyslowic jak Was daleko fantazja poniosla.
Z trojki obszczymurkow,ktorzy pewnie pierwszy raz chcieli sie gdzies wlamac(nawet nie przyczaili czy ktos jest w domu)zrobiliscie bandziorow do ktorych najlepiej od razu z dzialka naparzac,wycieraczke zaminowac i kilku snajperow na dachach sasiednich budynkow rozstawic.

Autor tematu wyszedl z nozem do (prawdopodobnie nieuzbrojonych partaczy) i pytal czy mu cos grozi...Otoz grozi bo napadl z nozem nieuzbrojonych typow(nawet ciezko by im bylo udowodnic probe wlamania o ile sie nie przypucuja sami).To zwykle lby jakies byly bo po pierwsze jak juz wspomnialem nawet nie obczaili czy ktos w domu wiec pewnie z marszu chcieli chate zrobic albo sa az takimi debilami zeby sie w gips pchac(przeciez mogl tam jakis psychol mieszkac i polamac im za to kregoslupy).
Badziory ktore napadaja z bronia w reku nie beda sie pierdzielic z manipulowaniem przy zamku...albo wejda razem z oknem i beda miec gdzies halas,albo przyczaja sie za obiektem jak bedzie wchodzil do mieszkania/domu i wjada razem z nim.

Mnie pewnie nie beda napadac bo nie ma co wyniesc...Nie mam ani pol kilo koksu w domu ani nawet jego rownowartosci w funtach.Moze jakby mnie zrobili po wyplacie,ale to tez l;oteria bo ***** u ktorych na razie jeszcze pracuje nie placa na czas takze musieliby mnie napadac regularnie miedzy 4tym a 15tym kazdego miesiaca.Tylko pytanie czy warto napadac za grosze takiego czuba co bedzie do konca zycia szukal zemsty?

Chcecie na sile z tego spokojnego i policjobojnego kraju jakis Dziki Zachod zrobic.
W Pl gdzie mozna bylo kose dostac na kazdym kroku (bedzie 3 lata jak mi kumpla jakis szmaciarz-nozownik w sklepie nocnym zadzgal) nawet mi do glowy nie przyszlo zeby bron posiadac a co dopiero tutaj jak tu nawet zaczepke ciezko znalezc...
Te wszystkie zabojstwa o ktorych tak trabia (nawet na MW) przeciez to nawet nie polowa tego co sie dzieje na ulicach chociazby samej Warszawy.
Pewnie na Brixton cos sie dzieje ale ani Ty ani ja na Brixton nie mieszkamy

Do góry stronyOffline

znowu-ciupek

Post #8 Ocena: 0

2011-04-28 13:31:18 (14 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

A jak ktos sie juz tak strasznie boi o swoje bezpieczenstwo/mienie i nie czuje sie pewnie w UK bez broni to chyba Norwegia jest zlotym srodkiem.Poza tym ze tam zajebiscie pieknie jest to nawet policja nie nosi broni ani palek (dopiero na polnocy kraju widzialem policjantow z palkami i nawet kilku z bronia).Skoro nie nosza to znaczy pewnie ze tam bandziorow nie ma albo sa ale siedza cicho i graja w mafie na FB :-]:-]:-]

Do góry stronyOffline

grande

Post #9 Ocena: 0

2011-04-28 14:31:51 (14 lat temu)

grande

Mężczyzna

Z nami od: 19-01-2010

Moza tez cwiczyc samoobrone albo jakies sztuki walki w walce jeden na jeden wystarczy i konsekwencje sa duzo mniejsze.

Do góry stronyOffline

znowu-ciupek

Post #10 Ocena: 0

2011-04-28 14:43:13 (14 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2011-04-28 14:31:51, grande napisał(a):
Moza tez cwiczyc samoobrone albo jakies sztuki walki w walce jeden na jeden wystarczy i konsekwencje sa duzo mniejsze.
O tym wlasnie mowie ze najlepiej sie nauczyc radzic bez tych klamotow zamiast zgrywac Rambo

Do góry stronyOffline

Strona 11 z 24 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 10 | 11 | 12 ... 22 | 23 | 24 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,