Str 16 z 17 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
annussia |
Post #1 Ocena: 0 2011-02-19 21:24:25 (14 lat temu) |
Z nami od: 23-06-2010 Skąd: Chesterfield |
Cytat:
2011-02-19 21:18:04, marcinb napisał(a):
Cytat:
2011-02-19 20:47:45, Dangerous__girl napisał(a):
Chyba nie nam decydowac o odpowiedzialnosci tej kobiety,jest dorosla i to jej zycie,ty chyba tez nie lubisz jak ktos ci sie wpierdziela w zycie i mowi jak masz zyc i wychowac dzieci(o ile je masz). zapytala co jej sie nalezy zaraz po przyjezdzie do uk, odpowiedz:nic. i po co umoralniac zaraz kazdego.
Jakie plany zyciowe ma kazdy z forumowiczow to sprawa tylko jego czy tez jej.
W tej kwestii stawianie sprawy wyjazdu, czy to czasowego czy emigracji na zawsze, jako Benefity Ktore Mi sie Naleza jest zwyczajnie nie na miejscu.
Kazdy kto mieszka i pracuje, czy to w UK czy to RoI, wie, ze benefity kazdej masci sa wyplacane z naszych podatkow.
Dlatego tez tak niewdzieczne pytanie jak Jakie benefity mi sie naleza jest zwyczajnie nie na miejscu. Stawia ono wszystkich nas w sytuacji gdzie my pracujemy, placimy podatki a ktos przyjezdza i od razu siega po nasze pieniadze bo rzekomo Naleza Sie.
To sa nasze podatki, odciagane z naszych plac, z naszych mniej lub bardziej ciezszych prac - dlatego draznia nas takie pytania jak to:
- Jestem nowa, wyjezdzam do UK/RoI, ile dacie mi swojej kasy za to ze ruszylam dupe ze swojej Ojczyzny, bo mam dziecko, nudna prace i male alimenty?
Na takie pytanie jest chyba tylko jedna odpowiedz:
- A co nas to obchodzi??? Przyjedz jak chcesz, idz do pracy, zarob na utrzymanie swoje i swojego dziecka, scigaj swojego X o alimenty, ale NIE zadaj na dzien dobry czegos co ci sie nie nalezy a jedynie moze przyslugiwac.
Koniec koncow to sa nasze podatki, nasze pieniadze i prosze nas traktowac z szacunkiem a nie jak ostatnich frajerow, ktorych mozna wydoic bo standard wlasnego zycia komus nie odpowiada.
Tym, ktorym w zyciu sie nie powiodlo nalezy i trzeba pomagac, bo kazdy z nas moze byc w podobnej sytuacji - zwykla solidarnosc spoleczna tego wymaga. Ale tez nie mozemy pozwolic sie wykorzystywac tylko dla tego, ze ktos ma kaprys naduzyc dobrodziejstw systemu, ktorego beneficjentami jestesmy My Wszyscy.
Podpisuje sie pod tym w 100%
I to nie dlatego ze jestem nasty ale ciezko pracuje i az boli jak czytam o osobach, ktore chca urzadzic sobie zycie moim kosztem. Jesli ktos chce miec wysoki standard zycia to uczyc sie albo robic na 3 zmiany a nie kombinowac jak zarobic a sie nie narobic. [ Ostatnio edytowany przez: annussia 19-02-2011 21:28 ] bla bla bla...
|

|
 |
|
|
AvonGosia |
Post #2 Ocena: 0 2011-02-19 23:46:01 (14 lat temu) |
Z nami od: 26-08-2010 Skąd: internet |
Cytat:
W tej kwestii stawianie sprawy wyjazdu, czy to czasowego czy emigracji na zawsze, jako Benefity Ktore Mi sie Naleza jest zwyczajnie nie na miejscu.
Kazdy kto mieszka i pracuje, czy to w UK czy to RoI, wie, ze benefity kazdej masci sa wyplacane z naszych podatkow.
Dlatego tez tak niewdzieczne pytanie jak Jakie benefity mi sie naleza jest zwyczajnie nie na miejscu. Stawia ono wszystkich nas w sytuacji gdzie my pracujemy, placimy podatki a ktos przyjezdza i od razu siega po nasze pieniadze bo rzekomo Naleza Sie.
To sa nasze podatki, odciagane z naszych plac, z naszych mniej lub bardziej ciezszych prac - dlatego draznia nas takie pytania jak to:
- Jestem nowa, wyjezdzam do UK/RoI, ile dacie mi swojej kasy za to ze ruszylam dupe ze swojej Ojczyzny, bo mam dziecko, nudna prace i male alimenty?
- A co nas to obchodzi??? Przyjedz jak chcesz, idz do pracy, zarob na utrzymanie swoje i swojego dziecka, scigaj swojego X o alimenty, ale NIE zadaj na dzien dobry czegos co ci sie nie nalezy a jedynie moze przyslugiwac.
Koniec koncow to sa nasze podatki, nasze pieniadze i prosze nas traktowac z szacunkiem a nie jak ostatnich frajerow, ktorych mozna wydoic bo standard wlasnego zycia komus nie odpowiada.
Tym, ktorym w zyciu sie nie powiodlo nalezy i trzeba pomagac, bo kazdy z nas moze byc w podobnej sytuacji - zwykla solidarnosc spoleczna tego wymaga. Ale tez nie mozemy pozwolic sie wykorzystywac tylko dla tego, ze ktos ma kaprys naduzyc dobrodziejstw systemu, ktorego beneficjentami jestesmy My Wszyscy.
Brawo :-W :-W
|

|

|
|
Mieszko |
Post #3 Ocena: 0 2011-02-19 23:48:04 (14 lat temu) |
Z nami od: 16-07-2009 Skąd: Hastings |
Cytat:
Cytat:
2011-02-19 20:47:45, Dangerous__girl napisał(a):
Chyba nie nam decydowac o odpowiedzialnosci tej kobiety,jest dorosla i to jej zycie,ty chyba tez nie lubisz jak ktos ci sie wpierdziela w zycie i mowi jak masz zyc i wychowac dzieci(o ile je masz). zapytala co jej sie nalezy zaraz po przyjezdzie do uk, odpowiedz:nic. i po co umoralniac zaraz kazdego.
100% racji.
|

|
 |
|
darek348 |
Post #4 Ocena: 0 2011-02-20 00:09:26 (14 lat temu) |
Z nami od: 09-06-2010 Skąd: londyn - już nie |
Cytat:
Hmm a ilu brytyjczyków ciężko pracujących może powiedzieć to samo o nas. Ile z nich sobie myśli, iż pracując od szesnastego roku życia, płacą podatki i inne opłaty, przyjeżdżają nagle Polacy większość po 30dziestce, kiedy ani grosza nie wpłacili do państwa i nagle po 6 miesiącach należą im się prawie wszystkie benefity, mimo że do kasy państwa wpłacili dopiero pare funtów podatków.
Medal ma zawsze dwie strony, jeżeli kogoś się krytykuje to trzeba znać opinie wszystkich stron.
Tak czy inaczej, życzę miłej nocy
Dobranoc wszystkim Uśmiechnij się, to nic nie kosztuje.
|

|
 |
|
LekarzDrzew |
Post #5 Ocena: 0 2011-02-20 00:35:42 (14 lat temu) |
Z nami od: 28-12-2009 Skąd: Mansfield |
16 latek pracujacy w fabryce to to raczej niewykszktalcony jest bo mu sie nie chcialo.,
|

|
 |
|
|
marcinb |
Post #6 Ocena: 0 2011-02-20 01:09:07 (14 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
Darek,
Nie bardzo widze jak twoja, rozsadna skadinad, wypowiedz odnosi sie do mojego postu. Chyba ze nawiazujesz do motywu przewodniego tego watku? Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|

|

|
|
_Motylek_ |
Post #7 Ocena: 0 2011-02-20 09:09:40 (14 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2011 Skąd: Londyn |
Cytat:
2011-02-19 20:14:22, krakn napisał(a):
Spostrzeżenie bezstronności też zależy od punktu patrzenia.
Osobiscie mnie tam wszytko jedno czy daną osobe znam czy nie, jak zacznie szaleć to dostaje bana na odpoczynek.
I to nie zależnie czy to tu na forum czy u mnie na imprezie w domu 
Dyskusja, przekomarzanie, żarty OK, ubliżanie absolutne nigdy NIE.
koniec kropka.
Cytat:
Myslałam że tutaj wszystkie tematy są cenzurowane , aby było pieknie i kolorowo  .
chyba nie wiesz co to cenzura,
wypowiedzi są ,moderowane w ostateczności, a że nikt tu tego nie robi za pieniądze to też czasami jest zwłoka, no cóż.
poza tym własnie by nie było cenzury, zostawia się tyle wypowiedzi ile to tylko możliwe, bo w sumie osoba wypowiadająca się sama sobie wystawia cenzurkę z savoir vivre.
Nikogo nie bawi wycinanie wypowiedzi ani nie ma na to ochoty, bany też wstrzymuje się do ostateczności przez co upomina się niejednokrotnie jak dzieci w przedszkolu.
Proponuje by wrócić do tematu.
Wiem co to jest cenzura , ostatnio dwa tematy tak pięknie były ocenzurowane ze nie ma połowy wypowiedzi użytkowniów - zresztą na sam koniec i tak zostały zamknięte .
Autorce tematu na przyszłość radze nie być aż tak szczerą , nastepnym razem napisz , że Cie mąż bije dodaj do tego że dziecko też - nie masz z czego żyć , brakuje na jedzenie - załóż sobie pay pal i tylko czekaj na ewentualną pomoc . Czym bardziej wzruszająca opowieść tym lepiej dla Ciebie .
|

|
 |
|
darek348 |
Post #8 Ocena: 0 2011-02-20 09:16:00 (14 lat temu) |
Z nami od: 09-06-2010 Skąd: londyn - już nie |
Cytat:
2011-02-20 01:09:07, marcinb napisał(a):
Darek,
Nie bardzo widze jak twoja, rozsadna skadinad, wypowiedz odnosi sie do mojego postu. Chyba ze nawiazujesz do motywu przewodniego tego watku?
Myślę iż niektórzy piszą tak jakby byli już brytyjczykami, płacili podatki od momentu wyjscia ze szkoły, ich rodzice również płacili tu podatki. Chodzi o to że oceniamy kogoś kto pisze że chciałby benefity jak zacznie prace, piszesz żeby nie traktować nas jak frajerów bo płacimy podatki, a ja się pytam jak się czują brytyjczycy kiedy my przyjeżdżamy? Czy nie myślą dokładnie tak jak napisałeś? A teraz oceniamy tą kobietę, ale nie z punktu widzenia polaka a brytyjczyka, dokładnie piszemy tak o niej jak by nie jeden brytyjczyk mógł napisać o nas. Fair play dla niej, jest taka jak większość z nas. Ma może znajomego w UK który opowiada jej ile to się tu należy, ile się dostaje, jak jest pięknie, więc kobieta zauroczona tym pyta od razu co dostanie bo myśli że tak tu jest.
Nie znam tej kobiety, ale nie odoba mi się ocenianie kogoś po dwóch postach, jakby znało się ją całe życie.
Najgorsze jednak zaczyna tutaj być kumoterstwo, jedni jak by nie wiem jak brzydko napisali o drugiej osobie, jakich słów by nie użyli to i tak są nietykalni, a druga osoba odpowiadając dokładnie na tym samym poziomie co nietykalni odrazu dostaje ostrzeżenie.
Fair play dla każdego, nie tylko dla znajomych, jest to forum publiczne na którym każdy powinien być traktowany jednakowo. Uśmiechnij się, to nic nie kosztuje.
|

|
 |
|
|
Post #9 Ocena: 0 2011-02-20 09:25:59 (14 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
marcinb |
Post #10 Ocena: 0 2011-02-20 10:52:28 (14 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
Cytat:
2011-02-20 09:16:00, darek348 napisał(a):
Cytat:
2011-02-20 01:09:07, marcinb napisał(a):
Darek,
Nie bardzo widze jak twoja, rozsadna skadinad, wypowiedz odnosi sie do mojego postu. Chyba ze nawiazujesz do motywu przewodniego tego watku?
Myślę iż niektórzy piszą tak jakby byli już brytyjczykami, płacili podatki od momentu wyjscia ze szkoły, ich rodzice również płacili tu podatki. Chodzi o to że oceniamy kogoś kto pisze że chciałby benefity jak zacznie prace, piszesz żeby nie traktować nas jak frajerów bo płacimy podatki, a ja się pytam jak się czują brytyjczycy kiedy my przyjeżdżamy? Czy nie myślą dokładnie tak jak napisałeś? A teraz oceniamy tą kobietę, ale nie z punktu widzenia polaka a brytyjczyka, dokładnie piszemy tak o niej jak by nie jeden brytyjczyk mógł napisać o nas. Fair play dla niej, jest taka jak większość z nas. Ma może znajomego w UK który opowiada jej ile to się tu należy, ile się dostaje, jak jest pięknie, więc kobieta zauroczona tym pyta od razu co dostanie bo myśli że tak tu jest.
Nie znam tej kobiety, ale nie odoba mi się ocenianie kogoś po dwóch postach, jakby znało się ją całe życie.
[...].
Widzisz Darek o tyle nie masz racji ze nie trzeba sie urodzic w Wielkiej Brytanii, czy przyjac obywatelstwo brytyjskie, czy mieszkac tu minimum (wpisz ile lat uwazasz) zeby wiedziec ze wszelakie benefity wyplacane sa z podatkow KAZDEGO pracujacego w UK.
Czy ci sie to podoba czy nie, ja pilnuje swoich pieniedzy, i bez znaczenia czy byly wpalcane do budzetu panstwa przez 7 lat czy przez 70. Pracujacy zawodowo od 7 lat brytyjczyk wplacil do budzetu tyle samo co ja i dokladnie tak samo pilnuje swoich pieniedzy jak kazdy z nas. Wiec prosze nie pisz takich glupstw, ze my Polacy i oni Brytyjczycy itp itd bo nijak ni eprzeklada sie to na rzeczywistosc - trzymajac sie logiki twojego wywodu trzeba by przyznac wieksze prawa emerytom bo placa podatki od 100 lat niz swiezym absolwentom bo dopiero zaczeli pracowac. O narodowsci juz nawet nie wspomne bo brzmi to po prostu komicznie.
Reasumujac - miszkamy w tym kraju, placimy podatki i pilnujemy naszej kasy, bez wzgledu na narodowsc, zawod i staz pracy. Czy sie to komus podoba, czy nie. Bo suma pieniedzy jest ograniczona i sluzy do pomocy tym potrzebujacym a nie tym chcaym zyc wygodnie na koszt systemu czyli NAS PODATNIKOW.
Chcesz zmiec standard zycia? Idz do pracy, podnos kwalifikacje, scigaj X o alimenty.
I na koniec: NIE oceniamy kobiety jako takiej, oceniamy jest postawe wobec nas - uznajemy ja zaroszczeniowa co jest zwyczajnie niegrzeczne. Dlaczego mamy dawac komus kase, kto na to jeszcze nie zapracowal - i to przez takie postepowanie Brytyjczycy patrza na nas jak patrza. Jak widzisz, kazdy kij ma dwa konce... Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|

|

|
|