[ Ostatnio edytowany przez: q12345 04-12-2010 11:10 ]
|
|
---|---|
q12345 | Post #1 Ocena: 0 2010-12-04 07:31:09 (15 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 13-09-2010 Skąd: plymouth |
do wyrobienia kazdego dokumentu jak paszport i dowod osobisty potrzebna jest zgoda ojca ,tak samo przy takich wypadkach jak zlamana noga w szpitalu do leczenia takze potrzebny podpis obojga rodzicow. czy mozna wogole zalatwic jakies pelnomocnictwo w sprawach dziecka tj jezeli ojciec sie zgadza,jak tak czy mozna to zalatwic w UK w sadach? czy z kazda sprawa do konsulatu? i ile to trwa? z gory dzieki za odpowiedz
[ Ostatnio edytowany przez: q12345 04-12-2010 11:10 ] |
greta | Post #2 Ocena: 0 2010-12-04 11:37:42 (15 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2007 Skąd: liverpool |
jezeli chodzi o wyrobienie paszportu mozesz to zalatwic przez polski sad.poprostu zlozyc wniosek o wydanie paszportu bez zgody ojca.co do leczenia szpitalnego zlamanej nogi itp nie jest potrzebny podpis dwojga rodzicow.nigdy nie spotkalam sie z prosba o podpis ojca nawet kiedy corka miala operacje tu w uk.chcieli tylko podpis prawnego opiekuna czyli moj o ojca nikt nie pytal.zmien dziecku nazwisko na swoje jesli ma inne i twoje problemy sie rozwiaza.nie ma czegos takiego jak dobrowolne zrzeczenie sie praw a zgode o paszport jesli sie zgadza moze wyrazic przed konsulem tak samo moze wyrazic zgode na zmiane nazwiska przed konsulem.dostanie na to papier.pozdrawiam
|
q12345 | Post #3 Ocena: 0 2010-12-04 12:04:41 (15 lat temu) |
a jak dlugo trwa to w sadzie? bo slyszalam ze to tez nie takie proste.
|
q12345 | Post #4 Ocena: 0 2010-12-04 12:06:33 (15 lat temu) |
jezeli zmienie na nazwisko swoje , ojciec i tak pozostaje ojcem i mysle ze nadal te same problemy, tj potrzebna jego zgoda.
|
greta | Post #5 Ocena: 0 2010-12-04 19:47:03 (15 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2007 Skąd: liverpool |
jezeli facet sie zgadza na wydanie paszportu to poprostu idziecie razem do konsulatu i on wyraza zgode na wydanie paszportu.jeszcze raz powtarzam ze nigdy nikt mnie nie pytal o ojca i jego opinie na temat leczenia dzieci,zapisywania do szkoly itp.czy ty bylas kidykolwiek o ojca zapytana?ja nigdzie aktu urodzenia nie pokazywalam i nikt nie wie czy te dzieci maja ojca czy sa bez ojca.problem jest tylko przy wyrobieniu paszportu ale ty piszesz ze ojciec sie zgadza wiec problemu nie ma.ojciec dziecka musi isc do notariusza w polsce i napisac pismo ze wyraza zgode na paszport jesli mieszka w polsce.jesli mieszka w anglii moze ta zgode wyrazic przed konsulem.zmiana nazwiska rzeczywiscie nie zmienia sytuacji jesli chodzi o wydanie paszportu ale ulatwia sytuacje w zyciu codziennym nikt sie nie pyta gdzie jest ojciec skoro dziecko ma takie samo nazwisko jak matka.
w sadzie sprawy sie ciagna najlepiej zeby ojciec sam wyrazil zgode na paszport tak jak napisalam powyzej u konsula lub u notariusza. jezeli chodzi o zmiane nazwiska rowniez jest potrzebna zgoda ojca wyrazona przed konsulem lub notariuszem lub urzednikiem usc w polsce.wtedy skladasz podanie w usc i w ciagu 7 dni dziecko ma zmienione nazwisko.ja zmienilam moim dziecia nazwisko z nazwiska ex meza na moje nowe nazwisko po nowym mezu i jak podkreslam nigdy nikt ode mnie nie wymagal zgody ojca dzieci na cokolwiek. |
|