MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Matka chrzestna

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

anna69

Post #1 Ocena: 0

2010-06-17 10:53:35 (15 lat temu)

anna69

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

A wiec prawdopodobnie zostane mama chcerstna moim slodkich i najwspanialszym malych przyrodnich braciszkow blizniakow.....

I tu sie pojawia moje pytanie, jakie sa obowiazki matki chrzestenj w zwiazku z chrztem - mowie o czysto tradycyjnym nie duchowym i koscielnym podejciu....
co ja jako matka chcestna powinnam kupic, gdzies czytalam ze szatke, gdzies ze swiece, gdzies ze lancuszek - no coz ja sie nie znam - ale mam nadzieje ze mi pomozecie - moj tata na pewno nie oczkuje takze zadnych wielkich prezenow odemnie, tak jak od nikogo, wiem ze bedzie to glownie swieto w sensie religiljnym dla maluchow a nie male wesele z wodka i tancami.....

Prosze o pomoc.......

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

BOGNA35

Post #2 Ocena: 0

2010-06-17 10:58:42 (15 lat temu)

BOGNA35

Kobieta

Z nami od: 12-02-2010

chrzesna-szatke chrzesny swiece-tak zawsze było bynajmniej w moim regionie.a łancuszki i inne rzeczy to od ciebie zalezy .ale to wszystko zalezy gdzie-bo ostatnio jak rozmawiałam o komuni ze nigdy nie stawia sie alkoholu(oprocz np szampana)to wszyscy byli zdziwieni-bo u nich sie pije,ale ja i tak zostałaqm przy swoim i alkoholu nigdy nie bedzie na nastepnych komuniach moich dzieci no i chrzcinach tez oczywiscie.

[ Ostatnio edytowany przez: BOGNA35 17-06-2010 10:59 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

anna69

Post #3 Ocena: 0

2010-06-17 11:05:10 (15 lat temu)

anna69

Kobieta

u mnie tak samo - jedyny alkochol to lampka wina do obiadu w restauracji, to wszytko. Dla nas komunie/chciny to swiata dla dzieci - to one sa najwazniejsze i to ich wstepownaie w kolejne drogi chrzescijanskiego zycia....tak bylo i tak samo ja bede wychowywac swoje pociechy :-)

Czyli szatka......ale znajac moja macoche bedzie wolala sama cos im do ubrania kupic najprawdopodobniej.....czyli swieca to nie moj obowiazek tak??

A myslicie ze lancuszek z Bozia czy Krzyzykiem bedzie odpowiedzniejszy??? czy np dla jednego to a dla drugo tamto??

Do góry stronyOffline

djprezes

Post #4 Ocena: 0

2010-06-17 11:25:58 (15 lat temu)

djprezes

Mężczyzna

Z nami od: 01-10-2007

Co to Bozia ??
Omnia ad maiorem Dei gloriam!

Do góry stronyOffline

Numer AIMNumer gadu-gadu

anna69

Post #5 Ocena: 0

2010-06-17 11:28:47 (15 lat temu)

anna69

Kobieta

oj u nas tak sie mowi na Matke Boska :-)

Do góry stronyOffline

anuna

Post #6 Ocena: 0

2010-06-17 11:38:37 (15 lat temu)

anuna

Kobieta

Z nami od: 03-08-2007

Swieca to obowiazek chrzestnego, Twoj szatka. Ja akurat dostalam ja od mamy dziecka, wiec nie musialam kupowac. Do tego kupilam lancuszek z bozia, kolczyczki, Biblie dla dzieci - to jako pamiatki, a do tego zabawke na teraz, bo pomyslalam, ze niech dziecko sie z czegos tez cieszy. A pamiatki doceni, jak bedzie starsze. Chrzestny kupil lancuszek z aniolkiem.
Adas 12/5/12

Do góry stronyOffline

alfer74

Post #7 Ocena: 0

2010-06-17 12:32:03 (15 lat temu)

alfer74

Mężczyzna

Z nami od: 29-05-2009

o kurcze, to ja myslalem, ze obejdzie sie bez tych wszystkich gadzetow i moj syn bedzie mial skromny chrzest, ale widze ze sie nie da... trzeba przeciez sie pokazac przed wszystkimi. zapomnialem o tym... No i co teraz? Musze zmienic wszystkie plany...
Pierwszy krok to znalezienie chrzestnego (chrzestna juz jest) zeby bylo dwoje. Hallooo !!! Jest ktos chetny ?
inzynier elektronik, specjalizuje sie w telefonii komorkowej, naprawiam i pomagam rozwiazywac wszelkie zwiazane z nia problemy - 07756957744

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

anna69

Post #8 Ocena: 0

2010-06-17 12:40:52 (15 lat temu)

anna69

Kobieta

alfer o co ci chodzi?? u mnie zawsze takie przyjecia sa skromne i nikt tu nic nie mowil o niewiadomo jakich prezentahc czy pokazaniu sie - chce wiedziec jakie tradycyjnie obowiazki naleza do matki chrzestenj i tyle.

Do góry stronyOffline

24joanna

Post #9 Ocena: 0

2010-06-17 13:41:48 (15 lat temu)

24joanna

Kobieta

Z nami od: 21-09-2009

Czyli szatka......ale znajac moja macoche bedzie wolala sama cos im do ubrania kupic najprawdopodobniej.....czyli swieca to nie moj obowiazek tak??

A myslicie ze lancuszek z Bozia czy Krzyzykiem bedzie odpowiedzniejszy??? czy np dla jednego to a dla drugo tamto??

szatka to nie jest to samo co ubranko do chrztu. szatke naklada sie na dziecko podczas chrztu a nie w nia ubiera:)

ps. a czy twoj tato rozmawil juz z ksiedzem na temat tego czy ty jako jego corka mozesz byc chrzestna dla jego dzieci z innego zwiazku?

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

anna69

Post #10 Ocena: 0

2010-06-17 13:54:30 (15 lat temu)

anna69

Kobieta

Joanna, w moim przypadku to nie jedyny problem :-) ja nie mam bierzmowania - moj tata uwaza ze to wszytko nie jest problemem,tzn on takze nie ma bierzmowania a ma kiklu chcrzesniakow, ale w ta soboet beda szli do kosciola sie wypytac, uwazam ze pwowinno byc ok - ksiedzem u taty w parafi jest jego kolega z klasy z liceum, a ja bylam chrzczona w tym kosciele....ale zobaczymy a na marginesie wogle nie widze dlaczego nie moglabym byc chcesta braci przyrodnych - moi rodzice nie mieli slubu koscielnego, moj tata ma z macocha, do tego co to za roznica jaki jest stopien pokrewienstwa? ja jestem dorosla, oni malency, ja ich kocham i chce uczestniczyc w ich zyciu, moj tata z zona uwazaja ze bede najlepsza osoba na matke chrzesta, chca mi powierzyc ta funkcje to chyba tylko i wylacznie ich decyzja prawada?

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,