Witam.
Mieliśmy podobny problem przy wyrabianiu paszportów dla naszych chłopców. Wypadło to w okresie gdy podnieśli larum o to, że urzędnicy Home Office nie wymagali odpowiednich dokumentów przy rozpatrywaniu aplikacji. Aplikacja była na moją żonę. Wysłaliśmy komplet dokumentów z ostatnich 5 lat. Czekając na opowiedź otrzymaliśmy oto taki list.
"Her Majesty’s Passport Ofice has been advised that additional documentation is required to confirm that the parent is exercising treaty rights where the parent holds the nationality of an A8 EEA country, These countries are Czech Republic, Estonia, Hungary, Latvia, Lithuania, Poland, Slovakia and Slovenia.
Between 1 May 2004 and 30 April 2011 workers from these countries were required to register on the Accession State Registration Scheme for the first twelve months of their residensce in the UK.
In order to confirm your child’s claim to British citizenship please forward the following documents:
– The parents EEA registration certificate or residence document – issued to EEA nationals by UK Visa’s & Immigration
Or
– All Accession State Worker Registration certificates issued to the parent together with P60’s, P45’s, or pay-slips confirming employment with the registered company.
These documents are required in addition to any other information Her Majesty’s Passport Office may have already requested. I apologise that this wasnot requested earlier and for any inconvenience caused.”
Wysłaliśmy więc WRS(certyfikat i ten potwierdzający rejestrację w pierwszej firmie.)
Po pewnym czasie dostaliśmy odpowiedź, że dokumentacja była niewystarczająca oraz z prośbą o wysłanie moich dokumentów i dokończenie aplikacji na moje nazwisko.
Postanowiłem zadzwonić do Home Office z zapytaniem o dokładną przyczynę odrzucenia wniosku mojej żony. Odpowiedzieli, że nie miała pełnych 12 miesięcy pracy w pierwszym okresie pobytu w UK. Fakt, pracowała w pierwszej firmie 11 miesięcy ale to było tak: skończyła pracę w jednej firmie w piątek i w poniedziałek zaczęła następną(miała też certyfikat WRS na tą firmę). Moje następne pytanie było czy chodziło o to żeby pracowała 12 miesięcy bez przerwy w jednej firmie czy 12 miesięcy bez przerwy w ogóle. Pani odpowiedziała, że raczej chodziło po prostu o 12 miesięcy nieprzerwanej pracy i podała moje informacje osobie rozpatrującej wniosek. Po jakimś czasie otrzymaliśmy list z kolejną prośbą - o wysłanie odcinków wypłat za brakujący miesiąc(1 miesiąc w nowej firmie). Szczęśliwie miała. Wysłaliśmy i jak tylko otrzymali te dokumenty jednego dnia to następnego dostaliśmy sms z informacją, że paszporty są drukowane i niedługo je otrzymaliśmy. Sprawa zakończona szczęśliwie.
Wniosek jeden. Jeśli przyjechaliście przed 30.04.2011(kopia listu powyżej) i aplikowaliście o paszporty dla pociech i nie zapytali o te dokumenty to mogą o nie zapytać przy odnawianiu dokumentu.
WRS przy podjęciu pierwszej pracy był obowiązkowy. Certyfikat WRS nie jest też dokumentem potwierdzającym okres zatrudnienia.
[ Ostatnio edytowany przez: Coolisty 22-10-2017 13:36 ]