MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Brytyjski paszport dla maluszka

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 24 z 61 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 23 | 24 | 25 ... 59 | 60 | 61 ] - Skocz do strony

Str 24 z 61

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

afra26

Post #1 Ocena: 0

2011-02-27 15:48:17 (14 lat temu)

afra26

Kobieta

Z nami od: 09-10-2007

Knock knock? :))

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

tofik78

Post #2 Ocena: 0

2011-02-27 16:19:25 (14 lat temu)

tofik78

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Cytat:

2011-02-27 00:19:15, afra26 napisał(a):
Hej :) czy aplikacja MW1 dziala jak aplikacja o paszport? Myslalam ze daja jakis certyfikat. Ile czekaliscie na permanent residency card? Gdzie moge znalezc info na temat fees za application MW1? Ja wyslalam swoja aplikacje o permanent residency 2 tyg temu a wczesniej wydrukowana lezala w domu jakies 2 tyg. Co sie potem okazalo aplikacje zmienili 31 stycznia, wiec wyslalam zla kopie :(. Mam tylko nadzieje ze mi wszystko odesla: ID P60s payslipy. I zaczne wszystko od poczatku :(
Dobranocki

co do MN1 to Ci niewiele pomoge bo mnie to nie dotyczylo...
cennik ile sie placi za MN1 znajduje sie na str uk border agency cennik

odnosnie stalego rezydenta polecam zajrzec tutaj - EEA3

Do góry stronyOffline

alfer74

Post #3 Ocena: 0

2011-04-07 19:06:38 (14 lat temu)

alfer74

Mężczyzna

Z nami od: 29-05-2009

dla wszystkich zainteresowanych rejestracja swoich dzieci jako obywateli brytyjskich poprzez MN1...
Od wczoraj czyli 6 kwietnia cennik oplat ulegl zmianie. Obecnie cena za zlozenie wniosku o rejestracje dziecka drukiem MN1 wzrosl i wynosi £540.
Wiadomosc ta dzis uzyskalem przez telefon z UK Border Agency.

Takze chcialem potwierdzic, ze dzieci urodzone w UK maja prawo do rejestracji przez rodzicow jako obywatel Wielkiej Brytanii w momencie kiedy rodzic nabywa status SETTLED czyli osiedlony ( permanent residence - stala rezydentura ).

Sam jeszcze nie wyslalem dokumentow ale mam juz potwierdzenie od osob ktore ta droga zarejestrowaly swoje dzieci.

[ Ostatnio edytowany przez: alfer74 07-04-2011 19:15 ]

inzynier elektronik, specjalizuje sie w telefonii komorkowej, naprawiam i pomagam rozwiazywac wszelkie zwiazane z nia problemy - 07756957744

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

alfer74

Post #4 Ocena: 0

2011-04-08 13:15:14 (14 lat temu)

alfer74

Mężczyzna

Z nami od: 29-05-2009

wysyla ktos z was jakos niedlugo MN1 ?
inzynier elektronik, specjalizuje sie w telefonii komorkowej, naprawiam i pomagam rozwiazywac wszelkie zwiazane z nia problemy - 07756957744

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

evani04

Post #5 Ocena: 0

2011-04-29 23:27:16 (14 lat temu)

evani04

Kobieta

Z nami od: 29-04-2011

Witam,postaram się dostarczyc info na ten temat.Lubie temat paszport bryt.bo długo mnie to męczyło :).Według różnych wiadomości umówilismy sie na spotkanie w biurze w sprawie paszportu(mając rezydenta w dłoni).Pani grzecznie nas poinformowała ze dzieci polaków urodzone po kwietniu 2009(jeśli rodzice maja rezydenta)dostaja paszport bez problemu.A poniewaz moja córka urodziła się w 2008 trzeba rejestrowac czyli MN1.Łatwe i kosztuje 500Ł(trudno),czekaliśmy miesiąc i dostaliśmy certyfikat wiec córka jest British Citizen.A nawiązując do rezydenta tzw.automatycznego po 5 latach,to dziwne,bo po co by dawali ksiązeczki,łatwiej wysłać pismo ze nie ma takiej potrzeby...Aplikowaliśmy cała rodziną,zaznacze że ja nie pracuje,trwało to 5 mcy,z mojej winy,nie kompletne dokumenty.Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2011-04-29 23:33:43 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

evani04

Post #7 Ocena: 0

2011-05-02 13:45:07 (14 lat temu)

evani04

Kobieta

Z nami od: 29-04-2011

Jak zwał tak zwał :),do końca sama nie pojmuje tych okresleń,w książeczce męża jest wpisane ,,permament residence,,i to wszystko.Trudno mi powiedziec czy dokumenty z 5ciu lat(bez tej książeczki)mają takie samo znaczenie-wartość w załatwianiu jakiś spraw.Ktos napisał ze stawka za MN1 wzrosła-możliwe-nie wiem bo ja wysłałam aplikacje 24 marca i 500Ł.

Do góry stronyOffline

agatakat

Post #8 Ocena: 0

2011-05-03 09:47:15 (14 lat temu)

agatakat

Z nami od: 24-10-2006

witam.

oboje z T. jestesmy polakami a moja corcia wlasnie otrzymala paszport brytyjski ;)

wystarczy troche poszperac w brytyjskim prawie i odpowiednio zaaplikowac :)

pozdrawiam, Aga

Do góry stronyOffline

roztocz

Post #9 Ocena: 0

2011-05-03 09:53:47 (14 lat temu)

roztocz

Mężczyzna

Z nami od: 23-05-2007

Cytat:

2011-05-03 09:47:15, agatakat napisał(a):
witam.

oboje z T. jestesmy polakami a moja corcia wlasnie otrzymala paszport brytyjski ;)

wystarczy troche poszperac w brytyjskim prawie i odpowiednio zaaplikowac :)

pozdrawiam, Aga

poprosimy o szczegoly?
Praca - to bardzo prymitywny sposob spedzania czasu.

Do góry stronyOffline

agatakat

Post #10 Ocena: 0

2011-05-03 10:47:24 (14 lat temu)

agatakat

Z nami od: 24-10-2006

prosze bardzo :) skopiuje to co juz pisalma na innym forum

'hehe juz pisze :)
* aplikacje bierze sie z poczty, nie wiem czy sie da sciagnacz interentu, bo te pobrane z poczty kazda ma inny numer i kod paskowy
* inne aplikacje sa dla dzieci inne dla doroslych wiec trzeba poprosic odpowiednia

zeby ubiegac sie o paszport brytysjki dla dziecka to:
* w momencie urodzenia dziecka ktores z rodzicow musi byc powyzej 5 lat w uk = legalnie pracowac, miec papiery zeby to udeokumentowac (w przypadku jak rodzcie nie sa malzenstwem to mama musi byc powyzje 5 lat w dniu urodzenia dziecka, jesli rodzice sa malzenstwem to tata moze byc powyzje 5 lat a mama moze byc mniej, jesli malzenstwo obydwoje sa 5 lat to pewnie wystarczy papiery jednego z rodzicow ALE trzeba pamietac ze bedzie sie wysylac papiery osobej ktora pracuje = utrzymuje rodzine).

jesli rodzice nie byli 5 lat w uk w momencie urodzenia dziecka to ten proces nie jest taki latwy, dokladnie nie wiem, nie interesowalam sie :)

* aplikacje musi podpisac osoba ktora ma brytyjski paszport (podac nr swojego paszportu) i takze nr do kontaktu, adres pracy itp, swoj TYTUL. nie moze to byc byle kto, musi byc osoba znaczaca w srodowisku (tak pisze na aplikacji)(np doktor, albo inna wiarygodna osoba) ktora zna rodzine dziecka wiecej niz 2 lata. mi podpisal znajomy anglik ktory jest architektem z zawodu.
* wyslalam: wypelniona aplikacje, dodalam tez list wyjasniajacy, akt urodzenia dziecka, moj paszport (paszport ktory sie mialo w momencie urodzenia dziecka, jesli paszport stracil waznosc to wysyla sie ten nieaktualny razem z tym nowym) i uwaga oryginal odpis (nie moze byc kopia) MOJEGO AKTU URODZENIA (kazali mi wlasnie to dosylac wiec jak sie wysle od razu to bedzie szybciej), i potwierdzenie jak sie utrzymywalam przez te 5 lat (p60, p45, bank statement)
* nie potrzebny jest staly rezydent, jesli dobrze sie udokumentuje te 5 lat przepracowanych

* koszt paszportu to £49 + £3 jesli sie chce zeby dokumenty ktore sie dosyla (np moj paszport) wyslali przesylka ubezpieczona. w kwocie 49 jest tlyko przesylka ubezpieczona dla paszportu ktory otrzyma dziecko.
* ja wypelnialam forme zeby mi pociagneli kase bezposrendio z konta, mozna postal order zaplacic albo jak tam sie chce

mam nadzieje ze pomoglam, jesli ktos ma wiecej pytan to moze uda mi sie odpowiedziec :P

ogolnie to przyslali mi list ze zazwyczaj nie wydaja paszportow dziecia ktorych zadne z rodzicow nie ma brytyjskiego obywatelstwa ALE tak jak to napisalam jest takie prawo ze dzieci z krajow eurojeskich dostaja autemoatycznie obywatelstwo, jesli jedno z rodzicow bylo w momencie urodzenia w uk wiecej niz 5 lat.'

Do góry stronyOffline

Strona 24 z 61 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 23 | 24 | 25 ... 59 | 60 | 61 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,