Str 21 z 61 |
|
---|---|
Adacymru | Post #1 Ocena: 0 2011-01-24 21:20:52 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Taka sytuacja nie jest czyms odmiennym od sytuacji wielu obywateli UK, i jak pisze powyzej ze zrodla, nie powinno stanowic argumentu do odmowy aplikacji.
Ada
|
wadus77 | Post #2 Ocena: 0 2011-01-24 21:56:18 (14 lat temu) |
Z nami od: 24-09-2007 |
witajcie,
Wiecie co? zaczynam sie zastanawiac po co wogole starac sie o taki paszoprt? w Polsce na niego nic nie zalatwimy chyba, ze tylko sie pochwalimy, ze nasze dziecko ma paszport pisany po angielsku. Za granica czy polski czy brytyjski tak samo bedzie wazny dla dziecka. Nie bojcie sie nasze dzieciaki nie straca obywatelstwa brytyjskiego jesli nie wyrobimy mu paszportu. Co do dokumentow potrzebnych itp. Wydzwanialem prawie wszedzie gdzie sie da az sie udalo mi dowiedziec w koncu to: W uproszczeniu: wysylamy aplikacje, oplate, zdjecia, paszport trodzica,ktory moze potweirdzic, ze przebywa w uk od min 5 lat przed narodzeniem dziecka i cos co potwierdzi to (list od pracodawcy, payslipy, p60) Pytalem o potwierdzienie rezydency, mam jakas ksiazeczke ale powiedziano mi, ze sa nie potrzebne, tak samo jak paszport drugiego rodzica. Tyle co ja wiem, po tym telefonie przestalem wypytywac bo mi to wystarczy, facet przez telefon wiedzial o czym mowa, zadal mi pare konkretnych pytan, pogratulowal synka i upewnil, ze moge aplikowac o paszport dla niego. i kropka. |
Adacymru | Post #3 Ocena: 0 2011-01-24 21:59:31 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Raczej nikt nie stara sie o obywatelstwo po to, zeby w szufladzie w Polsce trzymac, i zeby sie pochwalic na imieninach u cioci, chociaz nigdy nie wiadomo...
Ada
|
tofik78 | Post #4 Ocena: 0 2011-01-24 22:48:39 (14 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2010 Skąd: BS |
dlaczego synkowi chcemy wyrobic brytyjski paszport?
1. jest na piec lat, polski paszport trzeba bodajze co roku odnawiac, ponownie aplikacje wypelniac, zdjecia robic itd 2. wysylam aplikacje poczta i nie musze jezdzic do Londynu i stac w kolejkach 3. obecnie jest mozliwosc wyrobienia takiego paszportu, jak Angolom sie cos odmieni z tym prawem to pozniej moze nie byc mozliwosci zrobienia brytyjskiego paszportu dla malego. 4. paszport polski zawsze mozna wyrobic, obywatelstwo jest bo rodzice sa Polakami 5. Malego w PL zarejestrujemy ze obywatel im przybyl, a jak skonczy 18 lat i bedzie chcial to wyrobi sobie dowod osobisty 6. Jak Unia padnie albo Uk wystapi z Unii to mi syna nie wywala z UK a co idzie chyba mnie tez nie? (raczej bedziemy sie starac o paszporty dla nas samych rowniez) 7. chyba lepiej jak maly bedzie mial 2 obywatelstwa niz jedno jesli taka mozliwosc pewnie sa inne powody, ktore na chwile obecna nie przychodza mi do glowy tak sie zastanawiam co mialabym malemu w PL zalatwiac do czego paszport bylby mi potrzebny... |
Richmond | Post #5 Ocena: 0 2011-01-24 22:54:25 (14 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Bedzie mogl podrozowac razem z rodzicami korzystajac z ruchu bezwizowego turystycznego do wybranych krajow, gdzie niestety Polacy potrzebuja wizy. Kolejna oszczednosc czasu na zalatwianiu wiz.
Carpe diem.
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2011-01-25 20:22:23 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
darek348 | Post #7 Ocena: 0 2011-01-25 20:40:20 (14 lat temu) |
Z nami od: 09-06-2010 Skąd: londyn - już nie |
Cytat: 2011-01-24 22:48:39, tofik78 napisał(a): dlaczego synkowi chcemy wyrobic brytyjski paszport? 6. Jak Unia padnie albo Uk wystapi z Unii to mi syna nie wywala z UK a co idzie chyba mnie tez nie? (raczej bedziemy sie starac o paszporty dla nas samych rowniez) Też tak czasami myślę że lepiej mieć podwójne obywatelstwo niż go nie mieć i nie chodzi o to żeby się nim chwalić, bardziej o tym żeby myśleć o przyszłości i o tym co może się stać, chociaż wcale nie musi. Uśmiechnij się, to nic nie kosztuje.
|
Liczunka | Post #8 Ocena: 0 2011-01-27 11:24:00 (14 lat temu) |
Z nami od: 27-01-2011 Skąd: Londyn |
A gdzie mozna dostac papier o tym ze sie nie bralo benefitow?
Bo w job centre powiedzieli ze czegos takiego nie wypisuja!! |
wadus77 | Post #9 Ocena: 0 2011-01-31 14:47:53 (14 lat temu) |
Z nami od: 24-09-2007 |
yhmmm troche racji w tym jest, ale nie sadze aby wyrobienie paszportu czy tez nie w UK dla dziecka przekreslilo to czy w przyszlosci bedzie uznany za obywatela brytyjskiego?
Jezeli prawo sie zmieni czyt. nie beda uznawac obywatelstwa dziecka a konto zasiedzienia rodzicow ponad 5 lat to po prostu nie przedluza paszportu juz wydanego, nie sadzicie? |
Post #10 Ocena: 0 2011-02-07 12:47:42 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|