Str 13 z 61 |
|
---|---|
wadus77 | Post #1 Ocena: 0 2010-10-11 22:25:53 (15 lat temu) |
Z nami od: 24-09-2007 |
Gdzies mi jeszcze obilo sie o uszy, ze w przpadku posiadania obywatelstwa polskiego i innego stosuje sie w Polsce tzw. fikcje prawna co tlumaczy sie tym, ze Polskie obywatelstwo jest wazniejsze. Czyli w Polsce dziecko z paszportem Brytyjskim i Polskim bedzie traktowane jako narodowosci polskiej.
No to troche mnie juz tez skolowalisie tymi wywodami. Czyli jezeli dostane dla mojego synka paszport brytyjski i nie zglosze sie w ciagu 3-mscy po polski paszport pozbawie swojego synka obywatelstwa polskiego? eee.. jakos nie wydaje mi sie skoro ja jestem Polakiem i zona Polka. No ale wole uwazac wiec jak to jest z tymi przepisami? co radzicie? Myslalem, ze zapewnie maluszkowi dwa obywatelstwa aby mogl w przyszlosci sam zdecydowac czy chce byc Brytyjczykiem Polskiego pochodzenia czy Polakiem z korzeniami Brytyjskimi. Tym bardziej, ze z zona planujemy jezeli sie uda wrocic kiedys do Polski. |
Post #2 Ocena: 0 2010-10-11 22:28:34 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Adacymru | Post #3 Ocena: 0 2010-10-11 22:58:03 (15 lat temu) |
Konto usunięte |
Zupelnie teoretycznie.....biorac pod uwage, ze nikt nie ma obowiazku posiadania paszportu...jesli rodzice po urodzeniu dziecka nie planowali wyjazdu, wiec nie potrzebowali paszportu, to po trzech miesiacach dzecko tracic mialoby prawo do polskiego obywatelstwa?
Dalej teoretycznie rozwazajac...jesli rodzice nie ubiegali sie o zadne inne obywatelstwo, to dziecko nie mialoby zadnego obywatelstwa?
Ada
|
karolkowa | Post #4 Ocena: 0 2010-10-11 23:10:43 (15 lat temu) |
Z nami od: 03-06-2007 |
Pytanie: Czy dziecko urodzone w Wielkiej Brytanii, które z mocy prawa posiada obywatelstwo brytyjskie i którego rodzice posiadają obywatelstwo polskie, posiada obywatelstwo polskie, jeśli nigdy nie zamieszkiwało w Polsce?
Odpowiedź: Dziecko takie jest obywatelem polskim, albowiem jego rodzice posiadają obywatelstwo polskie. Pytanie: Posiadam obywatelstwo polskie. Mój/oja mąż/żona jest obywatelem Wielkiej Brytanii. Nasze dzieci urodziły się w Wielkiej Brytanii i posiadają obywatelstwo brytyjskie. Czy dzieci nasze posiadają obywatelstwo polskie? Odpowiedź: Dzieci z małżeństw mieszanych tracą obywatelstwo polskie, jeżeli rodzice w terminie trzech miesięcy od dnia urodzenia dziecka, zgodnie oświadczą przed właściwym organem (dla osób zamieszkałych poza Polską jest to Konsul RP), że dla dziecka wybierają obywatelstwo wyłącznie brytyjskie, albowiem takie posiada rodzic, który jest cudzoziemcem. W przeciwnym razie dzieci zachowują obywatelstwo polskie Wydzial Konsularny Ambasady Rzeczypospolitej Polskiej w Londynie |
alfer74 | Post #5 Ocena: 0 2010-10-12 04:53:19 (15 lat temu) |
Z nami od: 29-05-2009 Skąd: londyn |
Cytat: 2010-10-11 22:25:53, wadus77 napisał(a): Gdzies mi jeszcze obilo sie o uszy, ze w przpadku posiadania obywatelstwa polskiego i innego stosuje sie w Polsce tzw. fikcje prawna co tlumaczy sie tym, ze Polskie obywatelstwo jest wazniejsze. Czyli w Polsce dziecko z paszportem Brytyjskim i Polskim bedzie traktowane jako narodowosci polskiej. No to troche mnie juz tez skolowalisie tymi wywodami. Czyli jezeli dostane dla mojego synka paszport brytyjski i nie zglosze sie w ciagu 3-mscy po polski paszport pozbawie swojego synka obywatelstwa polskiego? eee.. jakos nie wydaje mi sie skoro ja jestem Polakiem i zona Polka. No ale wole uwazac wiec jak to jest z tymi przepisami? co radzicie? Myslalem, ze zapewnie maluszkowi dwa obywatelstwa aby mogl w przyszlosci sam zdecydowac czy chce byc Brytyjczykiem Polskiego pochodzenia czy Polakiem z korzeniami Brytyjskimi. Tym bardziej, ze z zona planujemy jezeli sie uda wrocic kiedys do Polski. Nieeee.... tu chodzi o to ze musisz sie zglosic do urzedu w ciagu trzech miesiecy jesli chcesz aby twoje dziecko bylo uznane jako obywatel brytyjski, polskiego obywatelstwa nie traci. jesli nie zglosisz sie w ciagu trzech miesiecy wtedy AUTOMATYCZNIE dziecko jest uznawane jako obywatel Polski. Te trzy miesiace rodzice z mieszanych malzenstw maja na ewentualna rezygnacje DOBROWOLNIE z obywatelstwa polskiego dla dziecko a zastapienia go obywatelstwem brytyjskim (ale to tez tylko w relacjach do polskich urzedow bo dziecko dla wladz brytyjskich bedzie zawsze uznawane jako obywatel brytyjski ). Ehhh... zagmatwane ? ![]() To poczytajcie kilka pierwszych zdan na tej stronie [ Ostatnio edytowany przez: alfer74 12-10-2010 04:59 ] inzynier elektronik, specjalizuje sie w telefonii komorkowej, naprawiam i pomagam rozwiazywac wszelkie zwiazane z nia problemy - 07756957744
|
|
|
kik1976 | Post #6 Ocena: 0 2010-10-12 07:25:08 (15 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
after, tu raczej chodzi chyba o dzieci starsze, podobnie kiedys bylo z nimcami mieszkajacymi w pl, jesli taki polak udowodnil im, ze ma korzenei niemieckie , mogl dostac niemiecki paszport. to jest fakt stwierdzony, tak samo jest z repatryjantami.
a nizej, jest ze rodzice sa polakami, albo jedno z rodzicow , a drugie ma nie okreslona tozsamosc, wtedy automatycznie, ale tu ju maja okreslona. [ Ostatnio edytowany przez: kik1976 12-10-2010 07:26 ] Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
Post #7 Ocena: 0 2010-10-12 08:38:47 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
wadus77 | Post #8 Ocena: 0 2010-10-12 11:02:47 (15 lat temu) |
Z nami od: 24-09-2007 |
Pytanie:
Czy dziecko jezeli teraz dostanie brytyjski paszport i polski, a powiedzmy za 5 lat wrocimy z dzieckiem do Polski, czy bedziemy mogli przedluzyc paszport na kolejne lata? czy wtdy maly straci jakby prawo do paszportu brytyjskiego? |
Richmond | Post #9 Ocena: 0 2010-10-12 11:23:59 (15 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Nie mylcie obywatelstwa z paszportem. Paszport straci waznosc, obywatelstwo dalej posiada sie. Dziecko nie straci obywatelstwa od tak. Jak bedziesz chcial wyrobic nowy brytyjski paszport po kilku latach to nie bedzie problemu.
Jak nie masz polskiego paszportu to przeciez nie tracisz obywatelstwa z tego powodu. [ Ostatnio edytowany przez: Richmond 12-10-2010 11:25 ] Carpe diem.
|
alfer74 | Post #10 Ocena: 0 2010-10-12 11:36:27 (15 lat temu) |
Z nami od: 29-05-2009 Skąd: londyn |
dokladnie, paszport to tylko dokument potwierdzajacy obywatelstwo. Samo obywatelstwo albo sie ma albo sie nie ma. Moj kuzyn po 27 latach mieszkania w Australii polecial do PL wyrobic sobie polski paszport aby tutaj w UK mogl przebywac bez ograniczen, na jego australijskim musialby opuszczac Unie Europejska co 3 miesiace. On nigdy nie stracil ani nie straci prawa do obywatelstwa Polskiego po rodzicach.
inzynier elektronik, specjalizuje sie w telefonii komorkowej, naprawiam i pomagam rozwiazywac wszelkie zwiazane z nia problemy - 07756957744
|