Z drugiej strony po co meldowac bylo dzieci w PL? To nie jest potrzebne do niczego.
Str 12 z 61 |
|
---|---|
alfer74 | Post #1 Ocena: 0 2010-10-11 17:30:02 (15 lat temu) |
Z nami od: 29-05-2009 Skąd: londyn |
Isskaa, tak, racja ale nie do konca... Tysiace Polakow mimo iz zameldowani w PL ganiaja do konsulatu w UK zalatwiac formalnosci bo mieszkaja tutaj. Konsulat nie moze odmowic zalatwienia jesli mieszkasz tutaj a powiedzmy nie masz kiedy pojechac do PL aby sie wymeldowac. Tak wiec ja radze nie dzwonic i nie dopytywac sie tylko isc i zlozyc wniosek, to wszystko. Jesli ktos zapyta to powiedziec ze nie mam jak pojechac do PL aby sie wymeldowac a mieszkam tutaj na stale i juz.
Z drugiej strony po co meldowac bylo dzieci w PL? To nie jest potrzebne do niczego. inzynier elektronik, specjalizuje sie w telefonii komorkowej, naprawiam i pomagam rozwiazywac wszelkie zwiazane z nia problemy - 07756957744
|
alfer74 | Post #2 Ocena: 0 2010-10-11 17:38:52 (15 lat temu) |
Cytat: 2010-10-11 17:16:16, BarbieGirl napisał(a): Alfer no ale oni mi tak powiedzieli ze musze miec dzieci zameldowane w PL i tu na MW tez tak ktos napisal dlatego ja ganialam moja mame po urzedach i ona mi wszytko zalatwila.....a teraz takie jaja z tego:-Y Zadzwonie jutro jeszcze raz. Ludzie na forum pisza rozne rzeczy, czesto nei majac pojecia o przepisach, duzo sie tez pisalo wswego czasu ze imiona musza byc polskobrzmiace i miec polska pisownie. jak sie okazuje mozna to wszystko ladnie ominac korzystajac z pomocy urzedow w PL rejestrujacych uriodzenia dzieci z UK. W moim nazwisku wystepuje litera n z kreska a na brytyjskim akcie urodzenia syna tej kreski nie ma, a jednak dalo sie zalatwic tak zeby nie poprawiac w brytyjskim urzedzie. Kosztowalo mnie to kilka telefonow do urzedu w wawie aby dowiedziec sie jak to zrobic. No coz, na forum mozna sie wiele dowiedziec ale tez jest duzo blednych informacji ktore kolejne osoby czytaja i popelniaja bledy przez to. Tak jak przyklad o podwojnym obywatelstwie ktorego to podobno Polska nie uznaje ![]() [ Ostatnio edytowany przez: alfer74 11-10-2010 17:41 ] inzynier elektronik, specjalizuje sie w telefonii komorkowej, naprawiam i pomagam rozwiazywac wszelkie zwiazane z nia problemy - 07756957744
|
Post #3 Ocena: 0 2010-10-11 17:50:37 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
alfer74 | Post #4 Ocena: 0 2010-10-11 17:54:55 (15 lat temu) |
Zgadza sie, mozna posiadac podwojne obywatelstwo z tymze, jesli jestes na terytorium Polski to nie mozesz wystepowac jako obywatel brytyjski i to samo w druga strone. Czyli w PL jestes Polka a w UK Brytyjka. W innych krajach mozesz byc do wyboru do koloru
![]() inzynier elektronik, specjalizuje sie w telefonii komorkowej, naprawiam i pomagam rozwiazywac wszelkie zwiazane z nia problemy - 07756957744
|
alfer74 | Post #5 Ocena: 0 2010-10-11 18:02:30 (15 lat temu) |
Reasumujac:
Caly problem powstal bo BabyGirl przeczytala gdzies na forum nieprawdziwa informacje, ze aby uzyskac paszport dla dzieci musza one byc ZAMELDOWANE w PL. Zameldowala wiec i teraz mimo iz tam nie mieszka tylko na stale w UK to konsulat ja odsyla do urzedu w PL. Mala dezinformacja z forum spowodowala , ze teraz trzeba wszystko odkrecac. Na przyszlosc to meldunek w PL jest tylko wtedy nam potrzebny kiedy tam mieszkamy na stale a tu jestesmy turystycznie. Na potwierdzenie tego dostaje sie ID zwane w PL DOWODEM OSOBISTYM. Kiedy postanawiamy sie tu osiedlic na dluzej badz na stale dowod osobisty automatycznie traci waznosc gdyz nasz staly meldunek jest tutaj a nie w PL a role urzedow z PL przejmuje konsulat generalny w UK. To tyle tytulem podsumowania. inzynier elektronik, specjalizuje sie w telefonii komorkowej, naprawiam i pomagam rozwiazywac wszelkie zwiazane z nia problemy - 07756957744
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2010-10-11 18:02:50 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
kik1976 | Post #7 Ocena: 0 2010-10-11 18:07:00 (15 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
ja to zastanawiam, jak to wlasciwie jest. czytam , ze dziecko jest wlasciwie brytyjczykiem, wiec powinnien byc zlozony wniosek przez polskeigo rodzica o przyznanie obywatelstwa i wtedy o paszport. w gruncie rzeczy maslo maslane.
barbie , a twoje dzieci tu sie urodzily i odrazu dostaly brytyjski paszport? jesli tak, to nie robili w pl zadnych problemow z przyjeciam takich aktow urodzenia i wydania polskich? http://obywatelstwo.eu/procedury.html nie to takie znowu glupoty, bo jakby takk latwo bylo, to znane mi osoby byly by polakami, a nie sa. sa brytyjczykami polskiego pochodzenia, bo maja rodzicow polakow, a sami maja brytyjskie paszporty i w pl byli brytyjczykami. moze w przepisach sie cos zmienilo, ale jakies 20 lat temu nie dostali polskeigo paszportu. [ Ostatnio edytowany przez: kik1976 11-10-2010 18:10 ] Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
alfer74 | Post #8 Ocena: 0 2010-10-11 18:19:35 (15 lat temu) |
wystarczy ze jedno z rodzicow ma Polski paszport i nie ma zadnych problemow zeby w PL dziecko dziedziczylo obywatelstwo po tymze rodzicu. Prawo krwi sie tu klania.
W UK tez nie ma prawa ziemi tylko prawo krwi. W brytyjskim urzedzie dzieci sa brytyjczykami mimo iz rodzice Polakami osiedlonymi w tym kraju badz posiadajacymi podwojne obywatelstwo. Aby w PL zarejestrowac dziecko wymagane sa akty urodzenia rodzicow badz rodzica ktore sa jako dowod na posiadanie przez rodzica polskiego obywatelstwa. Nie trzeba zadnych wnbioskow o przyznanie obywatelstwa polskiego jesli rodzic jest nadal Polakiem i moze byc rowniez Brytyjczykiem.... Troszke maslo maslane ale takie jest prawo imigracyjne w PL. inzynier elektronik, specjalizuje sie w telefonii komorkowej, naprawiam i pomagam rozwiazywac wszelkie zwiazane z nia problemy - 07756957744
|
Post #9 Ocena: 0 2010-10-11 18:41:58 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
alfer74 | Post #10 Ocena: 0 2010-10-11 19:12:24 (15 lat temu) |
w zwiazku z tym dzieci wasze maja tak prawo do obywatelstwa polskiego jak i brytyjskiego na rowni... chyba ze w ciagu trzech miesiecy od narodzin postanowiliscie w Pl zglosic je jako brytyjczykow wtedy traca prawo do polskiego obywatelstwa.
inzynier elektronik, specjalizuje sie w telefonii komorkowej, naprawiam i pomagam rozwiazywac wszelkie zwiazane z nia problemy - 07756957744
|