MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 10 z 17 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ... 15 | 16 | 17 ] - Skocz do strony

Str 10 z 17

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ciesza

Post #1 Ocena: 0

2010-01-28 19:11:40 (15 lat temu)

ciesza

Kobieta

Z nami od: 29-08-2007

Przygode ze szkola zaczynalismy wlasnie od councilu.
Nie bawilam sie w dzwonienie, poszlam do wydzialu odpowiedzialnego za edukacje. Wypelnilam na miejscu dokumenty i wpisalam 3 szkoly.
Myslalam, ze to wystarczy i dostane za jakis czas odpowiedz do ktorej szkoly moje dziecko moze isc. Po 2 miesiacach dostalam list, ze nie ma miejsc w zadnej szkole i czy chce byc na listach oczekujacych. To bylo na tydzien przed rozpoczeciem roku szkolnego.
Poszlam do nastepnego councilu, mieszkam na pograniczu Stockportu i Manchesteru, z tego pierwszego dostalam liste wszystkich szkol.
Mapa lista szkol i w droge. Pierwsza do ktorej trafilam miala miejsca:-]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Vanilka

Post #2 Ocena: 0

2010-01-28 19:49:12 (15 lat temu)

Vanilka

Kobieta

Z nami od: 28-01-2010

Cytat:

2010-01-28 18:53:58, doritos napisał(a):
Do Vanilki
Ale czemu za pozno?przeciez czas jest do 26lutego.Jezeli jeszcze nie wypelnilas tej formy to skad wiesz ze juz niema miejsc?
Idz do councilu po formularz i wypisz ktore szkoly Cie interesuja(wliczajac ta w ktorej mowia ze juz za pozno).23 kwietnia wysla do Ciebie list z informacja do ktorej ze szkol synek sie dostal.Jezeli do zadnej z tych szkol ktore napisalas w formularzu to dzadza Ci inna.I wtedy popros o umiejscowienie Twojego synka na liscie oczekujacych(waiting list).Do 7maja musisz skontaktowac sie ze szkola ktora council Ci zaproponowal w celu potwierdzenia.Jesli tego mie zrobisz miejsce to moze byc przyznane komus innemu.

Wiesz co ,dzwonilam juz chyba do 6 szkod tych najblizej nas i we wszystkich albo nie ma miejsc albo do councilu odsylaja ...dlatego juz glupialam.
Nie slyszalam nawet o jednym terminie skladania papierow ..
Nie wiem czy czekac na forme czy przejsc sie do councilu ?

[ Ostatnio edytowany przez: Vanilka 28-01-2010 19:52 ]

25 czerwca rozdwajamy sie :):):)

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

karjo1

Post #3 Ocena: 0

2010-01-28 20:06:46 (15 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Odsylaja do council, bo taka jest normalna procedura. Czasem szkola zrobi przysluge i wypelniony przez rodzicow formularz sama wysle, zaznaczajac, ze jest mozliwosc przyjecia dziecka.

Do góry stronyOffline

littleflower

Post #4 Ocena: 0

2010-01-28 20:55:30 (15 lat temu)

littleflower

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

A ja wroce do glownego tematu
jak tu czytam to widze ze moje dzieci trafily do ,,lepszych,, nursery czy reception
codziennie maja jakies plastyczno-artystyczne zajecia ale sa ubierane w specialne fartuszki czy koszulki , jesli ciuszki sa poprudzone to raczej od jedzenia no i kolanka jak upadnie

Moja ma 4 latka i buciki jej zmieniam tzn robi juz to sama, jak wychodza na podworko to tez zmienia, rece i buzie ma czysta , nie wiem czy wyniosla to z domu czy jest to pilnowane przez nauczycielki

Co do kurtek , starsi chlopcy tez czesto zauwaze ze w samej bluzie lataja, nawet pytalam sie syna po co mu kurtke kupowalam, nawet nie kichna , od trzech lat tutaj nie mieli zadnej choroby
U mlodszych nauczycielki pilnuja i przypominaja ze trzeba nosic szalik czy rekawiczki
I co do czystosci w szkolach dzieci tez zastrzezen nie mam.

Acha, kiedy zapisywalam mala do nursery , dyrektorka oprowadzila mnie po klasie, lazience, przedstawila wychowawcom, tak bylo w dwoch roznych nursery, gdybym miala jakies zatrzezenia co do czystosci i higieny, nie zapisalabym dziecka do tej placowki,

Kazda mama zna swoje dziecko i wie na ile musi uwazac czy to z ubieraniem dzieca czy z kiedy dziecko sie ubrudzi:
jedno jak moje lata bez kurtki i nic mu nie jest inne stanie przy otwartym oknie i zapalenie pluc ma gotowe, tak samo z brudna raczka, jednemu nic nie jest a drugie zaraz zapalenie jamy ustnej ma,
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

karjo1

Post #5 Ocena: 0

2010-01-28 21:14:42 (15 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Bo wszystko zalezy od zaangazowania rodzica, od tego, czy sie skonczy na wygadaniu na forum, czy na rozmowie z bezposrednio "zamieszanymi" w sprawe :).
No i trzeba sie odrobine przestawic na zostawianie dzieciom wiekszego pola manewru, wiele mam "zatrzymalo" sie na etapie opieki nad maluszkiem, wymagajacym pelnego serwisu, a tu maluchy dorastaja, ida do szkoly i zeby mogly swobodnie funkcjonowac w niej, potrzebuja wiecej samodzielnosci.
No i warto samemu sobie przypomniec szkolne lata, ile razy sie lecialo po drozdzowke w zimie, tylko w swetrze, fartuchu, na kurtke szkolda bylo czasu.
A zmiana butow byla przeklenstwem niejednego.
Tu spotkalam sie z zainteresowaniem nauczycieli, jesli dzieci szlalaly po sniegu i przemoczyly buty, to zmienialy na suche skarpety/buty od gimnastyki, rekawiczki/spodnie/skarpety sie suszyly na grzejnikach (i pewnie tez ktos by sie czepil, ze to niezbyt elegancko wyglada, takie ubabrane , noszone skarpety...;) ).

Do góry stronyOffline

ciesza

Post #6 Ocena: 0

2010-01-28 21:30:28 (15 lat temu)

ciesza

Kobieta

Z nami od: 29-08-2007

Karjo drozdzowki, zes mi przypomnial mmmm
Takie zwykle wielkie z kruszonka, normalnie az smak i zapach czuje:-]

Do góry stronyOffline

littleflower

Post #7 Ocena: 0

2010-01-28 21:43:00 (15 lat temu)

littleflower

Kobieta

ja tez latalam na przerwie do cukierni i to przez krzyzowke bez swiatel- dopoki nauczycielka nie dojrzala - i skonczylo sie mialam z 8 lat
i te dyzury przy drzwiach- wpuszczani byli tylko ci z tarcza i workiem ze zmiennymi butami

cos mi kolezankla wspominala ze wracaja tarcze w Polsce,
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #8 Ocena: 0

2010-01-28 22:09:36 (15 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Hihi, a tu, ze 5-latek ma brudne ubranie czy rece :).

Do góry stronyOffline

littleflower

Post #9 Ocena: 0

2010-01-28 22:22:41 (15 lat temu)

littleflower

Kobieta

ja tam wole u dziecka brudne rece niz skrzywiony kregoslup od ciezkiego plecaka ;-)
w polskiej szkole brano kiedys na wyrywki plecaki dzieciom do wazenia- rekordzista mial prawie 8 kilo byl w 3 klasie , standard to 4 kilogramy nawet w piewszej klasie
w przeliczeniu na wage dziecka jest to naprawde duzo

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #10 Ocena: 0

2010-01-28 22:27:38 (15 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Ogolnie wychodzi szkola angielska na plus. Podzial na grupy, nacisk na samodzielnosc, asertywnosc, ciekawe zajecia, zaplecze dydaktyczne, jakiego polskie szkoly moga pozazdroscic, wymieniac mozna by dlugo...

Do góry stronyOffline

Strona 10 z 17 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ... 15 | 16 | 17 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,