Str 9 z 17 |
|
---|---|
kik1976 | Post #1 Ocena: 0 2010-01-27 11:08:33 (15 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
bo inaczej, nie znaczy gorzej, kwestia przyzwyczajenia, a jesli cos nei pasuje, to robimy po swojemu i juz.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
ewamik | Post #2 Ocena: 0 2010-01-27 11:13:27 (15 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
Cytat: 2010-01-27 10:41:26, slonecz napisał(a): No to trafilam na dobry temat. Prosze Was oswieccie mnie i powiedzcie kiedy tutaj sklada sie papiery z prosba o przyjecie? Moja corcia konczy w Marcu 3 latka a wiem ze tu jakos rok z wyprzedzeniem trzeba. No i czy moge starac sie o miejsce w szkole nie w mojej "dzielnicy".??? Papiery do szkoły najczęściej składa sie do połowy lutego.Ale uważaj bo niedługo zaczną się ferie.Każda szkoła indywidualnie do tego podchodzi.Najlepiej będzie gdy wejdziesz na strone internetową szkoły i zobaczysz sama.Wiem,że u nas lutym jest dzien otwarty dla przyszłych uczniów. Jak w marcu kończy 3latka,to bedzie szła do przedszkola chyba? Jeśli chodzi o szkołe to pierwszeństwo mają dzieci które mieszkaja w poblizu szkoły,dzieci które straciło któres z rodziców,oraz dzieci które mają rodzeństwo w tejże szkole ale to nie zawsze odgrywa role.MOjej znajomej córka chodzi z moja córka do szkoły Y3.Jej synek chodził do przedszkola przy szkole ale do receprion nie dostał się,bo nie było miejsca.Innych przyjeli bo mieszkali bliżej.Chłopczyk trafił na liste oczekujących. |
Vanilka | Post #3 Ocena: 0 2010-01-28 13:45:23 (15 lat temu) |
Z nami od: 28-01-2010 Skąd: Northampton |
Witam .
Mam pytanie do Was moze ktos mial podobna sytuacje . Synek ma 4 latka no i po nowym roku zaczelam poszukiwac dla niego szkoly ...okazalo sie ,ze nie ma juz wolnych miejsc ![]() No i mam pytanie ..czy ktoras z Wam miala w ten sposob przydzielana szkole ??martwie sie bo jak kazda matka chce dla dziecka jak najlepiej ...nie wiem na jakiej zasadzie to dziala ..kiedy dowiemy sie gdzie przydzielili syna ,czy daleko od domu przydzielaja ...normalnie lzy mi w oczach staja ,ze taki tu problem ze szkolami i nie mam czasu juz wybrac tylko dadza jakas pierwsza lepsza ![]() pozdrawiam 25 czerwca rozdwajamy sie
![]() ![]() ![]() |
doritos | Post #4 Ocena: 0 2010-01-28 18:19:00 (15 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2009 Skąd: londyn |
Cytat: 2010-01-27 10:41:26, slonecz napisał(a): No to trafilam na dobry temat. Prosze Was oswieccie mnie i powiedzcie kiedy tutaj sklada sie papiery z prosba o przyjecie? Moja corcia konczy w Marcu 3 latka a wiem ze tu jakos rok z wyprzedzeniem trzeba. No i czy moge starac sie o miejsce w szkole nie w mojej "dzielnicy".??? Poniewaz Twoja corcia konczy w marcu dopiero 3 latka nie musisz narazie martwic sie o szkole ale o przedszkole.Jesli chcesz(bo to niobowiazkowe)mozesz ja zapisac do tzw.pre-school lub do nursery ktore sa przewaznie przy szkolach.Po formularz najlepiej isc i zapytac sie bezposrednio do szkoly ale mozesz tez pojsc do councilu.Formy sklada sie do 26lutego a o przyznanym miejscu poinformuja Cie koncem kwietnia.Jezeli chodzi o pre-school to tam przewaznie sa miejsca wolne wiec wystarczy jak po forme pojdziesz w okolicach maja. Jezeli chodzi o szkole z innej dzielnicy to tu jest problem poniewaz moze sie tak zdarzyc ze corka znajdzie sie na tzw. waiting list(najpierw biora pod uwage dzieci mieszkajace blisko szkoly)ale warto sprobowac a w tym samym czasie zlozyc tez blizej domu. Reception dzieci zaczynaja w wieku 4lat a wiec sama widzisz ze na szkole jeszcze czas ![]() |
Adacymru | Post #5 Ocena: 0 2010-01-28 18:24:51 (15 lat temu) |
Konto usunięte |
W pazdzierniku odbylam kilka spacerkow po szkolach w Londynie z rodzina. Nie wiem czy to zbieg okolicznosci, ale aplikacje do Nursery we wszystkich ktore odwiedzilam, trzeba bylo skladac do 4-go grudnia 2009, dla dzieci ktore skoncza trzy latka do wrzesnia przyszlego roku.
Ada
|
|
|
doritos | Post #6 Ocena: 0 2010-01-28 18:27:42 (15 lat temu) |
Cytat: 2010-01-28 13:45:23, Vanilka napisał(a): Witam . Mam pytanie do Was moze ktos mial podobna sytuacje . Synek ma 4 latka no i po nowym roku zaczelam poszukiwac dla niego szkoly ...okazalo sie ,ze nie ma juz wolnych miejsc ![]() No i mam pytanie ..czy ktoras z Wam miala w ten sposob przydzielana szkole ??martwie sie bo jak kazda matka chce dla dziecka jak najlepiej ...nie wiem na jakiej zasadzie to dziala ..kiedy dowiemy sie gdzie przydzielili syna ,czy daleko od domu przydzielaja ...normalnie lzy mi w oczach staja ,ze taki tu problem ze szkolami i nie mam czasu juz wybrac tylko dadza jakas pierwsza lepsza ![]() pozdrawiam Tak,mialam podobny problem i corka trafila na tzw.waiting list,nic nie mozna zrobic w tej kwestii tylko czekac az zwolni sie miejsce. Moze sprobuj jeszcze znalezc inna szkole najbardziej Ci odpowiadajaca ![]() Nie martw sie,jestem pewna ze przydziela synkowi szkole najblizej Waszego miejsca zamieszkania. Ps.nie zapomnij poprosic zeby syn trafil na waiting list do tej szkoly ktora Ci najbardziej odpowiada |
Vanilka | Post #7 Ocena: 0 2010-01-28 18:35:58 (15 lat temu) |
Z nami od: 28-01-2010 Skąd: Northampton |
Cytat: 2010-01-28 18:27:42, doritos napisał(a): Cytat: 2010-01-28 13:45:23, Vanilka napisał(a): Witam . Mam pytanie do Was moze ktos mial podobna sytuacje . Synek ma 4 latka no i po nowym roku zaczelam poszukiwac dla niego szkoly ...okazalo sie ,ze nie ma juz wolnych miejsc ![]() No i mam pytanie ..czy ktoras z Wam miala w ten sposob przydzielana szkole ??martwie sie bo jak kazda matka chce dla dziecka jak najlepiej ...nie wiem na jakiej zasadzie to dziala ..kiedy dowiemy sie gdzie przydzielili syna ,czy daleko od domu przydzielaja ...normalnie lzy mi w oczach staja ,ze taki tu problem ze szkolami i nie mam czasu juz wybrac tylko dadza jakas pierwsza lepsza ![]() pozdrawiam Tak,mialam podobny problem i corka trafila na tzw.waiting list,nic nie mozna zrobic w tej kwestii tylko czekac az zwolni sie miejsce. Moze sprobuj jeszcze znalezc inna szkole najbardziej Ci odpowiadajaca ![]() Nie martw sie,jestem pewna ze przydziela synkowi szkole najblizej Waszego miejsca zamieszkania. Ps.nie zapomnij poprosic zeby syn trafil na waiting list do tej szkoly ktora Ci najbardziej odpowiada Co dzwonie do szkoly to mowia ,ze za pozno i odsylaja do Councilu . Powiedz mi dokladnie jak to wyglada z tym councilem .. Bo ja jak narazie czekam na forem z councilu i mam tam wlasnie podac 3 szkoly najbardziej mi odpowiadajace ...a mam tam zaznaczyc o tej waiting list ??czy dzwonic do nich bede o to musiala ?? Dzieki Ci za odpowiedz w mojej sprawie . 25 czerwca rozdwajamy sie
![]() ![]() ![]() |
katarzyna85 | Post #8 Ocena: 0 2010-01-28 18:47:09 (15 lat temu) |
Z nami od: 21-05-2009 Skąd: manchester |
hm,mysmsy sami dzwonili do counsilu w sprawie szkoly poniwaz syn w lutym kaczyl 4 lata i tak tez w lutym dzwonilismy z zapytaniem kiedy mozemy zapisac dziecko,szkole mielismy juz wybrana przez nas,w marcu otrzymalismy list ze syn zostaj przyjety,w lipcu bylismy na pogawedkach z nauczycielami,przydzieleniu klasy,i od wrzesnia rozpoczol nauke.niewiedzialam ze w uk sa takie problemy z dostaniem sie do szkoly.
[ Ostatnio edytowany przez: katarzyna85 28-01-2010 18:47 ] |
doritos | Post #9 Ocena: 0 2010-01-28 18:53:58 (15 lat temu) |
Do Vanilki
Ale czemu za pozno?przeciez czas jest do 26lutego.Jezeli jeszcze nie wypelnilas tej formy to skad wiesz ze juz niema miejsc? Idz do councilu po formularz i wypisz ktore szkoly Cie interesuja(wliczajac ta w ktorej mowia ze juz za pozno).23 kwietnia wysla do Ciebie list z informacja do ktorej ze szkol synek sie dostal.Jezeli do zadnej z tych szkol ktore napisalas w formularzu to dzadza Ci inna.I wtedy popros o umiejscowienie Twojego synka na liscie oczekujacych(waiting list).Do 7maja musisz skontaktowac sie ze szkola ktora council Ci zaproponowal w celu potwierdzenia.Jesli tego mie zrobisz miejsce to moze byc przyznane komus innemu. [ Ostatnio edytowany przez: doritos 28-01-2010 18:55 ] |
doritos | Post #10 Ocena: 0 2010-01-28 19:00:26 (15 lat temu) |
Cytat: 2010-01-28 18:47:09, katarzyna85 napisał(a): hm,mysmsy sami dzwonili do counsilu w sprawie szkoly poniwaz syn w lutym kaczyl 4 lata i tak tez w lutym dzwonilismy z zapytaniem kiedy mozemy zapisac dziecko,szkole mielismy juz wybrana przez nas,w marcu otrzymalismy list ze syn zostaj przyjety,w lipcu bylismy na pogawedkach z nauczycielami,przydzieleniu klasy,i od wrzesnia rozpoczol nauke.niewiedzialam ze w uk sa takie problemy z dostaniem sie do szkoly. Anglia jest dluga i szeroka wiec sadze ze to wszystko zalezy od ilosci dzieci mieszkajacych w danej okolicy.Byc moze inne daty skladania i przyjmowania wnioskow dzialaja w roznych miejscowosciach?... [ Ostatnio edytowany przez: doritos 28-01-2010 19:01 ] |