Mam problem z ogrzewaniem elektrycznym w domu. Kilka dni temu przeprowadziłam się z mieszkania z ogrzewaniem gazowym i o tym elektrycznym po prostu nie mam pojęcia!

|
|
---|---|
Martencja | Post #1 Ocena: 0 2009-12-21 13:18:07 (15 lat temu) |
Z nami od: 02-12-2009 Skąd: Sittingbourne |
Witajcie!
Mam problem z ogrzewaniem elektrycznym w domu. Kilka dni temu przeprowadziłam się z mieszkania z ogrzewaniem gazowym i o tym elektrycznym po prostu nie mam pojęcia! ![]() ![]() |
B0nkers | Post #2 Ocena: 0 2009-12-21 14:16:40 (15 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 06-12-2009 |
W sumie to landlord powinien ci wytłumaczyć. Prawdopodobnie są to piece akumulacyjne które nagrzewają się w nocy gdy prąd jest tańszy, a oddają ciepło w dzień. Na logikę input może regulować jak mocno piec się nagrzewa (ile ciepła akumuluje) a output - jak szybko to ciepło oddaje.
Mięso z psa przemielone razem z budą
|
piekar10 | Post #3 Ocena: 0 2009-12-21 16:02:26 (15 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 08-06-2006 Skąd: Moja Wyspa |
witam , postaram sie wytłumaczyc najprosciej jak potrafie.
Pokretło input decyduje czy chcesz grzac mocno czy słabo , ma najwiekszy wpływ na twój rachunek elektryczny . output - w twoim grzejniku sa cegły szamotowe czy cos w tym stylu które sie nagrzewaja i trzymaja dosc długo ciepło nawet do 48 godzin , jesli output ustawisz na pozycje 6 max . to grzejnik uwalnia ciepło w szybkim czasie , czyli mozesz szybko ogrzac ale tez szybciej wystygnie grzejnik . Najprawdopodobniej twoje grzejniki pobieraja tylko proa w nocy , kiedy jest tani prad . mam nadzieje ze cos ci pomogłem bo ja niby to rozumiem ale pojąć nie moge........ [ Ostatnio edytowany przez: piekar10 21-12-2009 16:03 ] 1) Prawdziwi fceci nie jedzą miodu , prawdziwi faceci żują pszczoły ............2) Ponosze pełną odpowiedzialność za porady udzielane przez Richmond.
|
4ary | Post #4 Ocena: 0 2009-12-21 17:24:59 (15 lat temu) |
Konto usunięte |
Dokladnie jak wyzej ,inputem ustawiasz poziom naladowania w nocnej taryfie a outputem jak szybko ma oddac to cieplo. Do tego pewnie jest w okolicy pieca jakis pstryczek na sciania ,ktory podlaczy cie do sieci. Czasami sa takie dwufuncyjne piece ktore posiadaja jeszcze oddzielne ustawienia na zasilanie pradem dziennym.
To pierwszy dzien reszty mojego zycia
|
Martencja | Post #5 Ocena: 0 2009-12-21 20:27:19 (15 lat temu) |
Z nami od: 02-12-2009 Skąd: Sittingbourne |
Dziękuję bardzo za odpowiedzi! Teraz już mi się co nieco rozjaśniło
![]() ![]() |
|
|
cornish | Post #6 Ocena: 0 2009-12-22 00:26:31 (15 lat temu) |
Z nami od: 04-09-2009 Skąd: Cornwall |
Cytat: zauważyłam, że przy jednym z trzech grzejników mam dwa kontakty, a przy następnych dwóch tylko jeden. Co to może oznaczać?
Jeden włącznik będzie dla taryfy nocnej, drugi dla dziennej. W dzień możesz skorzystać z trybu BOOST, w którym grzejnik będzie działał jak zwyczajny grzejnik elektryczny. Cytat: I czy takie grzejniki same się uruchamiają na noc czy ja mam je włączyć a rano wyłączyć?
Same się uruchamiają. Wyłączyć na koniec "sezonu grzewczego". Cytat: I jeszcze jedno: w sypialniach mam inne grzejniki: w inventory report są one nazwane convector heater i mają tylko jedno pokrętło. Na jakiej one zasadzie działają?
Na zasadzie zamiany energii elektrycznej na cieplną. Czyli zwyczajne grzejniki elektryczne. |
|