Pozdrawiam

|
|
---|---|
gabiagus | Post #1 Ocena: 0 2009-11-03 11:15:28 (16 lat temu) |
Z nami od: 10-06-2007 |
Zaczelam nowa prace okolo maja. Czy jesli bede pracowac u tego samego pracodawcy przez 26 tygodni a nastepnie zajde w ciaze to beda mi placic macierzynski? Po prostu chce zeby zostalo wytlumaczone mi to jak dla glupiej ososby. Po 26 tyg pracy moge dopiero zajsc w ciaze. Jak sie pytam u mnie w pracy ile trwa macierzynski mowia ze 26 tyg wiec ja im mowie ze 36 bo sie przepis zmienil a oni dalej ze to 26 tyg bo taki maja wewnetrzny przepis. Nie rozumiem ich bo to jest oglny przepis dla wszystkich kobiet w ciazy bez wzgledu gdzie pracuja.
Pozdrawiam ![]() |
ktosktos | Post #2 Ocena: 0 2009-11-03 11:34:30 (16 lat temu) |
Z nami od: 04-04-2008 |
"Zgodnie z prawem osobie w ciąży przysługuje zasiłek macierzyński, tzw. Statuory Maternity Pay – od 11 tygodnia przed planowaną datą porodu, wypłacany przez 39 tygodni (dotyczy porodu planowanego po 01.04.2007). Pieniądze wypłaca pracodawca.
Warunki, jakie należy spełniać, aby otrzymać zasiłek macierzyński: Zatrudnienie przez tego samego pracodawcę bez przerwy, przez co najmniej 26 tygodni do tygodnia kwalifikującego (qualifying week), czyli do 15 tygodnia przed planowaną datą porodu; Średnie wynagrodzenie, które otrzymujemy, powinno wynosić przynajmniej 84 funty tygodniowo, czyli nie może być mniejsze od minimalnych zarobków (Lower Earnings Limit) – dopiero od tej stawki potrącane są składki na ubezpieczenie (National Insurance Contributions) Wysokość zasiłku macierzyńskiego zależy od naszego wynagrodzenia i wynosi 90% średniego wynagrodzenia (bez górnego ograniczenia) przez pierwsze 6 tygodni. W pozostałych tygodniach otrzymujemy 90% średniego wynagrodzenia lub tzw. Standard Rate - jest to podstawowa stawka wynosząca £108.85 tygodniowo. Z praktyki wynika, że wypłacana jest niższa kwota. Aby otrzymać zasiłek macierzyński należy: Poinformować pracodawcę o zamiarze pójścia na urlop macierzyński do 15 tygodnia przed przewidzianą datą porodu Dostarczyć mu zaświadczenie lekarskie (Maternity Certificate MATB1), wydawane w okolicy 21 tygodnia ciąży, przez lekarza lub położną potwierdzające kiedy ma się urodzić dziecko. Warto pamiętać, że poza zasiłkiem macierzyńskim w Anglii funkcjonuje zasiłek o nazwie "Child Benefit". Są to wolne od podatku świadczenia, które otrzymuje każda osoba opiekująca się dzieckiem mieszkającym w Wielkiej Brytanii do osiągnięcia przez nie wieku 16 lub 19 lat, jeśli dziecko uczy się w pełnym wymiarze godzin. Co najważniejsze, można się o to świadczenie ubiegać od razu po rozpoczęciu pracy na terenie Anglii, najlepiej w ciągu trzech miesięcy od urodzenia. Istnieje też możliwość ubiegania się o tzw. Maternity Allowance, o ile kobieta zmienia pracę podczas ciąży, jest samozatrudniona, bezrobotna, albo zarabia zbyt mało, by ubiegać się o wspomniany wcześniej Statutory Maternity Pay). Przyszłe mamy zatrudnione na podstawie umowy o pracę mają prawo do wykorzystania 26 płatnego tygodnia urlopu macierzyńskiego i w razie potrzeby 26 tygodni bezpłatnego urlopu wychowawczego." " teraz serca mam dwa, smutki dwa
i miłość po kres, i radość do łez"
|
ania_caterham | Post #3 Ocena: 0 2009-11-03 12:13:05 (16 lat temu) |
Z nami od: 06-05-2007 Skąd: Caterham |
Nie moga miec swojego wewnetrznego przepisu chyba ze jest on na Twoja korzysc ... np dodatkowe pieniadze. Urlop macierzynski moze trwac nawet 52 tygodnie. Pierwsze 6 platne 90%, kolejne 33 to 90% lub 123.06 (wybieraja nizsza sume) i kolejne 13 bezplatne.
Pierwsze 26 tygodni nazywa sie Ordinary Maternity Leave a kolejne 26 to Additional Maternity leave ... moze o to in chodzilo. Reasumujac beda ci placic przez 39 tygodni chyba ze wrocisz do pracy wczesniej. |
Superlover | Post #4 Ocena: 0 2009-11-03 12:29:51 (16 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 21-03-2009 |
Cytat: 2009-11-03 11:15:28, gabiagus napisał(a): Zaczelam nowa prace okolo maja. Czy jesli bede pracowac u tego samego pracodawcy przez 26 tygodni a nastepnie zajde w ciaze to beda mi placic macierzynski? Po prostu chce zeby zostalo wytlumaczone mi to jak dla glupiej ososby. Po 26 tyg pracy moge dopiero zajsc w ciaze. Nie, możesz zajść nawet dzisiaj ![]() choć nawet jeżeli tego nie spełniasz też dostajesz maternity pay tyle że urząd ci płaci Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość zostanie świnią
![]() |
|