MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Macierzynski...

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

gabiagus

Post #1 Ocena: 0

2009-11-03 11:15:28 (16 lat temu)

gabiagus

Z nami od: 10-06-2007

Zaczelam nowa prace okolo maja. Czy jesli bede pracowac u tego samego pracodawcy przez 26 tygodni a nastepnie zajde w ciaze to beda mi placic macierzynski? Po prostu chce zeby zostalo wytlumaczone mi to jak dla glupiej ososby. Po 26 tyg pracy moge dopiero zajsc w ciaze. Jak sie pytam u mnie w pracy ile trwa macierzynski mowia ze 26 tyg wiec ja im mowie ze 36 bo sie przepis zmienil a oni dalej ze to 26 tyg bo taki maja wewnetrzny przepis. Nie rozumiem ich bo to jest oglny przepis dla wszystkich kobiet w ciazy bez wzgledu gdzie pracuja.
Pozdrawiam :))

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ktosktos

Post #2 Ocena: 0

2009-11-03 11:34:30 (16 lat temu)

ktosktos

Kobieta

Z nami od: 04-04-2008

"Zgodnie z prawem osobie w ciąży przysługuje zasiłek macierzyński, tzw. Statuory Maternity Pay – od 11 tygodnia przed planowaną datą porodu, wypłacany przez 39 tygodni (dotyczy porodu planowanego po 01.04.2007). Pieniądze wypłaca pracodawca.

Warunki, jakie należy spełniać, aby otrzymać zasiłek macierzyński:

Zatrudnienie przez tego samego pracodawcę bez przerwy, przez co najmniej 26 tygodni do tygodnia kwalifikującego (qualifying week), czyli do 15 tygodnia przed planowaną datą porodu;
Średnie wynagrodzenie, które otrzymujemy, powinno wynosić przynajmniej 84 funty tygodniowo, czyli nie może być mniejsze od minimalnych zarobków (Lower Earnings Limit) – dopiero od tej stawki potrącane są składki na ubezpieczenie (National Insurance Contributions)

Wysokość zasiłku macierzyńskiego zależy od naszego wynagrodzenia i wynosi 90% średniego wynagrodzenia (bez górnego ograniczenia) przez pierwsze 6 tygodni. W pozostałych tygodniach otrzymujemy 90% średniego wynagrodzenia lub tzw. Standard Rate - jest to podstawowa stawka wynosząca £108.85 tygodniowo. Z praktyki wynika, że wypłacana jest niższa kwota.

Aby otrzymać zasiłek macierzyński należy:

Poinformować pracodawcę o zamiarze pójścia na urlop macierzyński do 15 tygodnia przed przewidzianą datą porodu
Dostarczyć mu zaświadczenie lekarskie (Maternity Certificate MATB1), wydawane w okolicy 21 tygodnia ciąży, przez lekarza lub położną potwierdzające kiedy ma się urodzić dziecko.
Warto pamiętać, że poza zasiłkiem macierzyńskim w Anglii funkcjonuje zasiłek o nazwie "Child Benefit". Są to wolne od podatku świadczenia, które otrzymuje każda osoba opiekująca się dzieckiem mieszkającym w Wielkiej Brytanii do osiągnięcia przez nie wieku 16 lub 19 lat, jeśli dziecko uczy się w pełnym wymiarze godzin. Co najważniejsze, można się o to świadczenie ubiegać od razu po rozpoczęciu pracy na terenie Anglii, najlepiej w ciągu trzech miesięcy od urodzenia.

Istnieje też możliwość ubiegania się o tzw. Maternity Allowance, o ile kobieta zmienia pracę podczas ciąży, jest samozatrudniona, bezrobotna, albo zarabia zbyt mało, by ubiegać się o wspomniany wcześniej Statutory Maternity Pay). Przyszłe mamy zatrudnione na podstawie umowy o pracę mają prawo do wykorzystania 26 płatnego tygodnia urlopu macierzyńskiego i w razie potrzeby 26 tygodni bezpłatnego urlopu wychowawczego."
" teraz serca mam dwa, smutki dwa i miłość po kres, i radość do łez"

Do góry stronyOffline

ania_caterham

Post #3 Ocena: 0

2009-11-03 12:13:05 (16 lat temu)

ania_caterham

Kobieta

Z nami od: 06-05-2007

Nie moga miec swojego wewnetrznego przepisu chyba ze jest on na Twoja korzysc ... np dodatkowe pieniadze. Urlop macierzynski moze trwac nawet 52 tygodnie. Pierwsze 6 platne 90%, kolejne 33 to 90% lub 123.06 (wybieraja nizsza sume) i kolejne 13 bezplatne.
Pierwsze 26 tygodni nazywa sie Ordinary Maternity Leave a kolejne 26 to Additional Maternity leave ... moze o to in chodzilo. Reasumujac beda ci placic przez 39 tygodni chyba ze wrocisz do pracy wczesniej.

Do góry stronyOffline

Superlover

Post #4 Ocena: 0

2009-11-03 12:29:51 (16 lat temu)

Superlover

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 21-03-2009

Cytat:

2009-11-03 11:15:28, gabiagus napisał(a):
Zaczelam nowa prace okolo maja. Czy jesli bede pracowac u tego samego pracodawcy przez 26 tygodni a nastepnie zajde w ciaze to beda mi placic macierzynski? Po prostu chce zeby zostalo wytlumaczone mi to jak dla glupiej ososby. Po 26 tyg pracy moge dopiero zajsc w ciaze.

Nie, możesz zajść nawet dzisiaj ;-) ważne żeby pracować przez 1/2 roku zanim pójdziesz na urlop
choć nawet jeżeli tego nie spełniasz też dostajesz maternity pay tyle że urząd ci płaci
Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość zostanie świnią :)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,