MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rodzina z dzieckiem autystycznym

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 613 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 612 | 613 | 614 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

Str 613 z 623

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Saskia

Post #1 Ocena: 0

2015-10-12 23:42:45 (10 lat temu)

Saskia

Kobieta

Z nami od: 01-07-2015

Witam ponownie!
Nie wiem czy ktoś będzie zainteresowany ale wlasnie znalzlam w mojego syna szkole kontakt do polskiej logopedki. Jako logopeda dwujęzyczny pracuje z dziećmi w Wielkiej Brytanii oraz innych krajów. Jest absolwentka logopedii w Akademii Pedagogiki Specjalnej w Warszawie, doktorantka Uniwersytetu Śląskiego. Zainteresowania naukowe: bilingwizm. Mozna umawiać się bezpośrednio na wizyte lub mogą odbywać się wiyty online przez skypa. Jeżeli ktoś jest zainteresowany mogę podac namiary. A jeżeli chodzi o Caudwell Children -rewelacja! Spotkalam ich przedstawicielke na ostatniej sesji ABA i wlasnie zaaplikowalam na ABA ( rok intensywnych zajec 2000 funtow) i sensory pack.Niesamowita jest ta fundacja.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Maluska88

Post #2 Ocena: 0

2015-10-21 08:28:49 (10 lat temu)

Maluska88

Kobieta

Z nami od: 21-10-2015

Witam jestem tutaj nową syn ma 2.5 roku od MC wiemy że ma autyzm zdiagnozowany był w Polsce. Jak wygląda tu praca z dziećmi artystycznymi gdzie udać się o pomoc. W chwili obecnej czekany na wizytę z health vizytor GP wysłał nas do pediatry a ten wysłał list że mamy pracować z health vizytor.syn nie mówi ani po polsku ani po angielsku jedynie coś po swojemu ale są to raczej dźwięki niż słowa ma braki w komunikacji nieverbalenelej

Do góry stronyOffline

klkinia

Post #3 Ocena: 0

2015-11-14 11:40:21 (10 lat temu)

klkinia

Kobieta

Z nami od: 30-11-2014

Czesc, czytam to forum od dawna, jakis czas temu pisalam i pytalam o rozne inf. Aktualnie moj syn ma 2,8 i dosc duzo sie zadzialo i tu i w Pl. I o ile zaczelam troszke ogarniac temat w Polsce tak tu nie potrafie sobie uporzadkować informacji. Może mi troche pomożecie jakie kolejne kroki powinnam zrobić, o co sie starac. Mały chodzi do nursery na 2,5 godziny dziennie ma swojego asystenta (to zadna terapeutka ale zawsze to cos, pomaga mu we wszystkim, poza tym jest zaangazowana a to tez wazne). Mieliśmy jedna wizyte z pediatra-do tej pory nie mam rapartu(a chyba powinien byc), bad sluchu jest ok( ale czekam na jakies specjalistyczne w ciagu 3 mies.bo przeszedl zapalenie opon mozg-rdzenowych w lipcu), ma DLA (medium), a ja CA. Czekamy na konsultacje psychologa, niby ma odbyc sie w domu. SALT byly 3 bloki po 5 tygodni(jedno spotkanie na tydzien), teraz dostalam kolejny raport ze czeka go kolejna sesja, ale czekamy juz miesiac i nic(w pon bede dzwonic czy cos wiadomo). Dostalam list od OT, ze do mnie zadzwonia i przeprowadza wywiad-tez tak mialyscie? Raz w tygodniu jezdzimy na cos w rodzaju zajec sensorycznych, a od pon jedna z terapeutek bedzie przychodzila do domu ale szczegolow nie znam. I teraz mam pytanie: Jak sie starac o jakas terapie np.ABA, (polska psycholog nam zalecila, wydala opinie ze objawy wskazują na autyzm ale musimy dokonczyc diagnostyke wtedy dostaniemy koncowa opinie), czy do przyznania terapii potrzebna jest diagnoza lub jakies orzeczenie o niepelnosprawnosci? albo moze cos prywatnie...

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #4 Ocena: 0

2015-11-14 20:08:26 (10 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

generalnie wszyscy chca diagnoze do wszelkich terapi poza szkola. twoj jest maly, wiec roznie to moze byc. diagnoze postawia na podstawie obserwacji, a to moze trwac od pol roku w gore, jesli chodzi o autyzm. jesli dziecko przeszlo zapalenie opon , to z zachowaniem tez roznie moze byc. znam osobe, ktora np jest po tym nerwowa. ale wszystko zalezy od cech jednostki. jesli by stwierdzili autyzm, to jako chyab cos dodatkowego.
teraz mase rzeczy sie pozmienialo i zalezy na kogo sie trafi. z tego co piszesz, to i tak calkiem niezle masz.
jeszcze co do terapi, to moze poszukaj fundacji zajmujacych sie autyzmem w swoich okolicach.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

klkinia

Post #5 Ocena: 0

2015-11-15 21:05:56 (10 lat temu)

klkinia

Kobieta

Po zapaleniu opon nastapil naprawde duzy regres, maly zapomnial wszystkiego, od ssania do przewracania sie z plecow na brzuch ale fizjoterapia przyniosla bardzo szybko poprawe i w ciagu 2 tyg przypomnial sobie wszystko i byl taki jak przed choroba, MRI kontrolne w pazdzierniku nie wykazowo na szczescie nic niepokojacego(wynik taki sam jak TK w trakcie choroby), a nawet nasladowal nas, mowil "mama" "baba" gdy go o to poprosilismy. ale niestety jak zwykle zapomnial po czasie. Tak to prawda ze nawet cos sie dzieje, bo mam niezla HV, ale jak jej wspomialam o terapii to ona nie bardzo wiedziala o co mi chodzi i ze to dopiero jak pojdzie do szkoly. O fundacji Caudwell dowiedzialam sie w Polsce, tutaj mam kontakt z Cerebra (jeden z nich pomagal mi wypelniac papiery na dla i ca, musze go podpytac czy oni cos przyznaja na terapie, ale sam mi mowil o family faund mowil ze przyniesie wniosek i pomoze wypelnic). A gdzie moge znalezc sama jakies inf o terapiach? Chyba jednak podpytam tego goscia z cerebra. A czasami mam natlok informacji i sama nie wiem kogo i o co sie pytac. dzieki

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #6 Ocena: 0

2015-11-16 05:23:55 (10 lat temu)

kik1976

Kobieta

zalezy wlasciwie jakich terapi twoje dziecko potrzepuje. jesli logopede, to powinien to ogranac lokalny nhs. jesli fizjo, to tez. to nie koneicznie bedzie autyzm, moze byc np opuznienie zwiazane z zapaleniem opon.
autyzm jest zaburzeniem spoleczno socjalnym, cala reszta to tylko dodatki.
zauwazylam, ze po zmianie przepizow, znowu, zaczynaja je naginac w druga strone i dopisuja autyzm czy adhd, dzieciom, ktore wlaciwie sa chore na cos inego, a chyba z lenistwa wrzucaja je do jednego wora.

wszystkie info o family fund znajdziesz na ich stronie, tam tez mozna sie do nich zglosic, przysylaja formularz i potem jest wizyta. potem wkleje liste fundacji, bedziesz musiala zajrzec na kazda strone i poczytac.

[ Ostatnio edytowany przez: kik1976 16-11-2015 05:30 ]

Do góry stronyOffline

klkinia

Post #7 Ocena: 0

2015-11-16 17:33:13 (10 lat temu)

klkinia

Kobieta

no niestety zap opon to byl zbedny dodatek do jego problemow, (opoznienie narasta od dawna, jeszcze zanim skonczyl roczek, zapalenie opon nie spowodowalo opoznienia, ale obciazylo go dodatkowo) mial zrobione bad genetyczne, metaboliczne i immunologiczne, zasugerowano mi ze moze miec przewlekla neuroinfekcje. Naprawde chcialabym wierzyc ze to nie autyzm, ale czym jest starszy tym wiecej pojawia sie zaburzen, zyje nadzieja ze jesli siedzi w nim cos jeszcze to moze uda sie to leczyc i ze mu sie poprawi. Na razie machina ruszyla. Dzieki logopedzie, SI, (te terapie zacząl rowno rok temu) przez pol roku poszedl do przodu, wiec mysle i szukam jak mu tu jeszcze pomoc bo widac zmiany. Psycholog w Pl zalecila ABA. Dzieki.

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #8 Ocena: 0

2015-11-16 17:36:51 (10 lat temu)

kik1976

Kobieta

http://www.disability-grants.org/

twoje dziecko jest jeszcze male i duzo przeszlo.
jak zachowuje sie wsrod dzieci czy wogole w srod ludzi?

[ Ostatnio edytowany przez: kik1976 16-11-2015 17:39 ]

Do góry stronyOffline

klkinia

Post #9 Ocena: 0

2015-11-16 19:33:56 (10 lat temu)

klkinia

Kobieta

Nie bawi sie z innymi, troche bawi sie z nami (rodzicami i bratem) oglada ksiazeczki, budujemy wieze (dopiero sie nauczyl i teraz to kolejna jego obsesja), akceptuje 1-2 nieznanych doroslych w znanym otoczeniu, w nowym miejscu juz jest wrzask, uciekanie, trzepie raczkami, zaczyna chodzic na palcach,nie mozna go niczym zajac czy uspokoic, ma obsesje na punkcie drzwi i w nowych miejscach to wszystko sie nasila. Chodzi do nursery-tam lubi chodzic, cieszy sie jak widzi opiekunki, nie bawi sie z dziecmi, ale jest przyzwyczajony, zaakceptowal miejsce (chodzi tam juz rok), nie lubi gdy jest duzo ludzi (np.sklep), nie lubi obcych dzieci nawet w znanym otoczeniu (denerwuje sie albo nie zwraca uwagi), nadwrazliwy jest na dzwieki, ale gdy sam robi hałas jest przeszczesliwy. Niestety nie bawi sie z nikim oprocz nas, nie probuje zwrocic na siebie uwagi, nie jest z siebie dumny, nie chwali sie, nie komunikuje swoich potrzeb. W domu/znanym miejscu jest dosc spokojny ale bardzo trudno sie aklimatyzuje (po przeprowadzce dopiero po 3 tyg sie wyciszyl). Nie powtarza gestow, dzwiekow, ale bardzo lubi ruch, taniec i na tym glownie opieramy zabawe, ale tez cwiczenia. dzieki za link

Do góry stronyOffline

honius

Post #10 Ocena: 0

2015-12-08 16:10:28 (10 lat temu)

honius

Kobieta

Z nami od: 08-12-2015

witam saskia!
czy byś podała namiary do tego polskiego logopedy jestem bardzo zainteresowana. I czy ty z niego korzystałaś . a może wiesz o kimś kto się zimuje terapią SI .

Do góry stronyOffline

Strona 613 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 612 | 613 | 614 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,