Str 607 z 623 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
kik1976 |
Post #1 Ocena: 0 2015-07-05 07:22:24 (10 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
ja ehcp mam gotowy od pol roku wlasciwie, a zaczelismy zmiane ze statment na ehcp rok temu. wiec wiec co i gdzie. ias jestem w kontakcie od 4 lat.
co do nauczania w domu, jest to jedna z opcji nauki w tym kraju. musze o tym pomyslec, bo mimo chceci szkoly i reszty mlody nie daje rady psychicznie. a do szkoly specjalnej sie nei nadaje, jak juz kiedys pisalam. moj ma 12 lat i jestem w trakcie transferu z y6 do y7. Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|

|
 |
|
|
Saskia |
Post #2 Ocena: 0 2015-07-05 13:08:55 (10 lat temu) |
Z nami od: 01-07-2015 Skąd: Liverpool |
Ja wiem ze to jedna z opcji nauka w domu, ale oczywiscie pod warunkiem ze Ty jako mama wyrazisz na to zgode, wtedy to zrozumiale. Myslalam,ze Twoje dziecko po prostu nie otrzymalo zadnej propozyjci szkoly no to juz bylby szok. Jezeli oczywiscie moge zapytac- to ktos bedzie Ci pomagal w tej nauce w domu, to juz duzy chlopak. Szkoda ze nie bedzie mial kontaktu z rowiesnikami,no ale jezeli tak sie tam meczy. A moze za malo pomocy mu tam daja...?Nie chce sie absolutnie wymadrzac bo nie mam zadnego doswiadczenia, ja dopiero zapoznaje sie z tym systemem edukacji ktory jest tak rozny od polskiego I czasami tak zagmatwany ze nawet sami nauczyciele nie umieja nic doradzic- co zreszta tez jest dla mnie szokiem. Ja jestem zielona,a nauczycielka mojej corki mi powiedziala ze ona uczy sie ode mnie...no to jest dziwne...A tak ze swojego osobistego doswiadczenia uwazasz ze ta zmiana na ehc jest lepsza czy ciezko powiedziec na ta chwile...?
|

|
 |
|
Saskia |
Post #3 Ocena: 0 2015-07-05 13:14:29 (10 lat temu) |
super ze mozna z kims wymienic doswiadczenia. Ja ze wzgledu na corke nie mam zbyt wielu znajomych. Mam raptem jedna kolezanke z ktora moge o wszystkim porozmawiac,bo ona jest w podobnej sytuacji, to cud ze w ogole ja poznalam.Ale ty Kik to chyba tu najaktywniejsza mama jestes...
|

|
 |
|
kik1976 |
Post #4 Ocena: 0 2015-07-05 18:13:56 (10 lat temu) |
Jesli chodzi o ehcp to zmiana na lepsze, bo teraz obrjmuje zakresem 24h, a nie tylko 6 w szkoly. Szkola stawala na glownie , zrobila udogodnienia jak chyba zadnemu wczesnie, tylko mlody chyba nie wytrzemuje pszychicznie takiej zmiany I tylu dzieci na raz. Fakt ze bylby ograniczony kontakt, ale juz lepiej tak jak MA walic glowa w co popadnie I zeby dzieci wytykaly go palcami. Pozatym mlody I tak wlasciwie Sam sie uczy z ksiazek I na lekcjach nie MA co robic. [ Ostatnio edytowany przez: kik1976 05-07-2015 18:27 ] Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|

|
 |
|
Saskia |
Post #5 Ocena: 0 2015-07-05 19:01:54 (10 lat temu) |
wow! To super! Moze jak odsapnie to nawet sam zateskni zeby wrocic do dzieciakow...To Ty masz malego geniusza w domu
|

|
 |
|
|
kik1976 |
Post #6 Ocena: 0 2015-07-05 19:32:59 (10 lat temu) |
coz, zawsze sa dwie strony medalu.
ciesze sie, ze nauka przychodzi mu latwo, ale uczy sie tego czego chce,a nie tego co wymagaja. wiec ciezko bedzie w ten czy inny sposob.
a ja znowu bede musiala sie uczyc czegos nowego...nauczycielem jeszcze nei bylam ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) no i nici z checi pojscia do pracy..
jesli bedzie decyzja o he, to nei ebdzie latwo wrocic do szkoly, jakby mu sie zachcialo, bo sa terminy, procedury , ehcp itd... zobacze co teraz bedzie, bo jesli bedzie ehc, to znowu nastapi zmiana ehcp i tak do bolu.
czlowiek cale zycie sie uczy.. [ Ostatnio edytowany przez: kik1976 05-07-2015 19:38 ] Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|

|
 |
|
Maya11 |
Post #7 Ocena: 0 2015-07-06 05:38:29 (10 lat temu) |
Z nami od: 06-07-2015 Skąd: Poludnie |
Czytajac wasze ostatnie posty kik i saskia to macie do czynienia z dwoma roznymi koncami autyzmu stad wasza droga bedzie sie roznic troche. Przede wszystkim EHC jest od 0-25lat wiec jak najbardziej saskia masz prawo do takiego dokumentu i nie musi ono byc dla celow edukacji na dzien dzisiejszy bo jak wiemy EHC ma dwa elementy educational and social. Moga na razie niewiele pisac o education ale napewno social powinien miec juz informacje a education powoli powinien nabierac grubosci w postaci zbierania dokumentow od roznych specjalistow. Wystarczyly mi twoje dwa zdania saskia zeby wiedziec z jakiego rodzaju autyzmem mamy tu do czynienia. Niby dziecko jeszcze male ale czas jeszcze mniejszy zeby sie przygotowac do budowania jej przyszlosci. Wiele nowych instytucji powstalo w ostatnich paru latach jak i rejon w jakim mieszkasz nie jest mi znany wiec nie jestem na bierzaco. Widze ze podeszlas do Gp ktory wyslal cie na cwiczenia. To znak ze GP nie ma pojecia o sprawie. Choc woele sie zmienilo od moich czasow to jednak jedno jest to samo lekarz pediatra ktory ma wiedze o rozwoju dziecka i powinien taka diagnoze dac przy jednym spotkaniu. Jest wiele rodzin co bladzi i to nie z powodu ze nie ma gdzie pojsc lecz z powodu ze jest to neiwidzialna niepelnosprawnosc i trzeba mic na ten temat gleboka wiedze zeby cos doradzic. Sprobuj skontaktowac sie lokalnym NAS i spytaj sie czy sa parents support group. Ja w swoim czasie i nadal w sumie bez tych support group to jak bez reki a w szczegolnosci ze specjalizuja sie dokladnie w autyzmie a nie ogolnikowo. Zerknij moze tu autisminitiatives.com. Popatrze jeszcze na twoj rejon to moze cos znajde.
|

|
 |
|
Maya11 |
Post #8 Ocena: 0 2015-07-06 05:46:22 (10 lat temu) |
Z nami od: 06-07-2015 Skąd: Poludnie |
Wirral autistic society. Autistic.org a tam wyselekcjonuj family support. Powinni cie nakierowac gdzie isc i przede wszystkim co mowic bo zeby opisac swoje dziecko z autyzmem to juz trzeba sie jezykowo wyszkolic bo autyzmu nie widac.
Jestem teraz pare dni w Polsce i od 4 dni zdjagnozowalam 3 dzieci z autyzmem na ulicy lecz nikt tego wokol mnie nie widzial. Zupelnie inne podejscie spoleczenstwa jest do niepelnosprawnosci gdzie mozna podac laseczke lub tabletke.
To co piszesz saskia o corce to nie wyglada mi na nauczanie w domu jak na poczatek. Specjalna szkola napewno stworzy jej odpowiednie warunki zeby mogla sie dalej rozwijac. [ Ostatnio edytowany przez: Maya11 06-07-2015 05:53 ]
|

|
 |
|
kik1976 |
Post #9 Ocena: 0 2015-07-06 07:21:20 (10 lat temu) |
witaj maya, fajnie, ze wrocilas
fakt kazdy autyzm jest inny. w pl do autyzmu podchodza, jak do choroby umyslowej typu schizofrenia.
czasem pisze na fb, tak w grupie jedna osoba ma he dla dziewczynki wlasnie z wysokim si. ale nei pamietam czy ma ehcp. wogole wiele osob nawet nei wie ze to jest, albo dopiero niedawno sie dowiedzialo. u mnei w miescie robia ten plan dopiero dla dzieci od recepcion. hmm, pewnei ze wzgledu na ilosc spraw do ogarniecia. mojemu zrobili w pierwszej kolejnosci bo konczyl szkole i tak zajelo im to prawie rok. no i nawet jak juz gotowy, to okazuje sie, ze jest do poprawki, a teraz to chyba bedzie wogole do zmiany.  Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|

|
 |
|
Saskia |
Post #10 Ocena: 0 2015-07-06 20:42:29 (10 lat temu) |
ojojoj ale informacji! Dzieki dziewczyny!Qrcze Maya no musze przyznac ze masz albo niesamowita intuicje albo takie doswiadczenie, albo jedno I drugie  Nie, ja bym sie nawet nie podjela jej sama nauczac w domu, ona jest taka trudna i tak niechetna do kazdej interakcji,ze to nie na moje sily.Staram sie pewnie,ale wierze ze gdyby trafila na naprawde wykwalifikowany personel start mialaby duzo lepszy.No tak niewidzialna niepelnosprawnosc, ludzie wokol pojecia nie maja z jakimi problemami te dzieci sie borykaja,bo przeciez niby wygladaja normalnie. Tak wizyta u podiatry byla dziwna, bo slownie potwierdzil ze widac jak na dloni ze dziecko ma autyzm i to w znacznym stopniu, jednak on sam nie moze takiej diagnozy wydac...nie wiem czytalam ostatnio na jakies stronie internetowej ze kiedys bez problemu pediatra wydawal diagnoze ale ponoc to sie zmienilo I teraz taka opinie moze wydac tylko zespol specjalistow...nie wiem czasami komu ufac a komu nie. Czy to jest kwestia checi czy faktycznie procedur.
Kik przerazasz mnie tymi procedurami, dlaczego Ty masz z tym tyle problemow...? Przez ta zmiane ze statement czy przez ich bledy na ktore nie chcesz sie godzic...? Strasznie to jakies zawile. Przeciez takim dzieciom powinno sie pomoc jak najsprawniej a nie tak przeciagac I utrudniac tym umordowanym rodzicom.
|

|
 |
|