MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rodzina z dzieckiem autystycznym

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 605 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 604 | 605 | 606 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

Str 605 z 623

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

karjo1

Post #1 Ocena: 0

2015-06-03 09:08:32 (10 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Jeszcze raz, zeby wybrac sie na konsultacje z psychiatra, psychologiem, do poradni pedagogiczno-psychologicznej, nie potrzeba statusu kliniki i to bylo wskazywane wczesniej.
Podobnie wskazana droga dotarcia do konsultacji psychologicznych/CAMHS w UK.
Badania krwi w dowolnym wlasciwie zakresie robi wiekszosc labow w polskich przychodniach/szpitalach, sami decydujecie, pod jakim katem testy, podobnie z badaniami MRI, eeg itp.

Wszystko to mozna osiagnac w ramach i publicznej i prywatnej sluzby zdrowia, brak ubezpieczenia nie ma znaczenia, bo za wszystko placicie z wlasnej kieszeni.

Od lat na wlasna reke robimy badania w Pl, wybierajac, co jest potrzebne, a w UK NHS odmawia, nie widzac 'potrzeby'.

PS. Mozna ustalic terminy wizyt/badan duzo wczesniej, przed wyjazdem, wtedy wystarczy pare dni.
Rzadko udaje sie osiagnac wszystko w jeden dzien, bo zbyt wyczerpujace dla dziecka.
Swoja droga, tyle czasu nikt nie dostrzega problemu poza domem, ani strona edukacyjna, ani medyczna, to moze i ten social worker sie przyda, by cos zaobserwowac, co sie dzieje, to tez jest pomoc.

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 03-06-2015 09:13 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Afryka28

Post #2 Ocena: 0

2015-06-04 01:52:33 (10 lat temu)

Afryka28

Kobieta

Z nami od: 09-02-2014

Cytat:

[B]2015-06-03 09:08:32, karjo1 napisał(a):[/B
Swoja droga, tyle czasu nikt nie dostrzega problemu poza domem, ani strona edukacyjna, ani medyczna, to moze i ten social worker sie przyda, by cos zaobserwowac, co sie dzieje, to tez jest pomoc.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>karjo1</i> 03-06-2015 09:13 ]

SS pomaga tylko sobie zapełnić kabzy pieniędzmi, które dostają od rządu za odebranie dziecka.

Do góry stronyOffline

Afryka28

Post #3 Ocena: 0

2015-06-04 02:46:39 (10 lat temu)

Afryka28

Kobieta

Z nami od: 09-02-2014

Cytat:

2015-06-03 06:28:28, kik1976 napisał(a):
sprawdzcie tarczyce, ostatnio kilka osob, ktore miaja dzieci z asd, robili badania i wychodzi im tarczyca, po leczeniu, jakby wracali do normy..
co do kliniki, to napisz do synapsis , albo wpisz w google, to chyba najszybciej.

a kto wogole referowal dziecko do kliniki tutaj? bo najpierw musi byc zreferowane np przez psychologa szkolnego, albo gp do pediatry. i oni referuja dalej. czasem sa takie kolejki na pierwsza wizyte, to akurat nie jest zaskakujace.

kazdy prywatny psycholog moze prowadzic obserwacje, ale czy je nhs uzna, to juz inna sprawa.

Kik, to już nie te czasy, kiedy w google można było coś znaleźć, więc nie byłoby szybciej.

Referal poszedł ze szkoły poprzedniej i GP. Do community pediatrician dostaliśmy skierowanie ze szpitala, pół roku temu. Pediatra też jeszcze córki nie widział, rozmawiał tylko z nami. (poszliśmy sami na wizytę ponieważ nie chcieliśmy, żeby córka słyszała, jak rozmawiamy o problemach).
W Camhs byliśmy 9 razy. Na pierwszej wizycie "rozmawialiśmy" z art psychotherapist w obecności psychologa. Córka czekała w poczekalni, 10 minut przed końcem wyszła porozmiawiac z nią art psychotherapist. Po 10 minutach wrócili z rysunkiem drzewek, tęczy i kucykow pony, narysowanym przez córkę. Na następną wizytę zaprosili nas bez córki, aby omówić "diagnozę ". Powiedzieli, że nie są pewni, czy to autyzm i że muszą się podeprzec opinia szkoł. Zapytałam, czy rozważają PDD jak sugerowala Maya, odpowiedzieli, że oni nie diagnozuja PDD. W raporcie, który otrzymaliśmy od SS napisali, że szkoła nie zaobserwowala problemów, które my zgłaszamy, więc oni też uważają że jej nic nie doleg, poza tym, że MOŻE mieć attachment dissorder i że nue zauważyli ciepła emocjonalne emocjonalnego pomiędzy córka i rodzicami. (W gabinecie byliśmy razem z córką ok2 min, zdążyliśmy pochwalić ją za rysunek, pogłaskać -bardzo nie lubi kiedy się ją przytula- i wyjś). Kilka tygodni później dostaliśmy zaproszenie na 6 sesji, jak się po zakończeniu ich okazało, były to sesje terapeutyczne z art psychotherapist. Pani terapeutka była bardzo zdziwiona, że nie pomogły, a my jeszcze bardziej, że ktoś wpadł na pomysł, żeby leczyć coś, nie mając pojęcia co, rysowaniem. Później była cisza z ich strony, nasze próby kontaktu zawiodły, więc wróciliśmy do GP po skierowanie do DOKTORA nie terapeutki, żeby w końcu ktoś córkę przebadal. GP wysłał kolejny referal z taką prośbą.Po dwóch tygodniach ponownie zaprosili nas na spotkanie bez córki, nie ukrywając zdziwienia co my jeszcze od nich chcemy. Wytlumaczylismy im więc, oni obiecali się odezwać i tamatej pory nic. Próbowała się z nimi skontaktować nasza social worker, ale również bezskutecznie. Niedawno złożyliśmy skargę i czekamy.. A właściwie już nie.

(dla przypomnienia, córa ma 11 lat)

P.S
Może jest ktoś w temacie i orientuje się, czy mogą nam zabronić szukania pomocy dla córki? Bo jak stwiedzili, jej to szkodzi (???)
I czy mogą nam kazać powiedzieć córce, że mąż nie jest jej biologicznym ojcem? (biologiczny nie żyje, córka go nie pamięta) Pielęgniarka nam przydzielona, zażądała żebyśmy córce powiedzieli.

[ Ostatnio edytowany przez: Afryka28 04-06-2015 02:59 ]

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #4 Ocena: 0

2015-06-04 09:29:04 (10 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

pielegniaka moze sobie pogadac w takich sprawach, nie moga zadac. byc moze dziecko nei jest gotowe na takie wiesci.
jesli przypadkiem sie w to wtraca, mozesz powiedziec im, ze pojdziesz z tym do trybunalu.

co do tego zeby dziecko nei slyszalo rozmowy z lekarzem, to akurat, ja ciagalam mlodego wszedzie. przy okazji lekarz widzial reakcje dziecka.

fakt jest taki, ze jesli szkola nic nie widzi, to moga palcem nie kiwnac.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #5 Ocena: 0

2015-06-05 11:32:10 (10 lat temu)

kik1976

Kobieta

nie ma jak cale zycie sie uczyc*ROFL* wczoraj mialam meeting z kims z pps, przejrzeli ehcp mlodego , no i sie okazalo, ze concil chcial nas zrobic w bambuko....
pozatym jak sie okazuje plan jest, ale dla primary, a nie secondary.. o czym wiedzialam, ale sie zarzekali, ze inaczej sie nei da, pozatym sa zalecenia, moze w primary by przeszly, ale w secondary, za nic. no i powiedzial, ze napisali co powinni robic, ale ani czasu, ani kto, ani gdzie maja to wykonywac... no i koniec , koncow czeka nas apelacja. powiedzial,ze beda takowa w moim imieniu skladac, bo ten plan, to nie plan, tylko zyczenie.
nie ma jak swierze spojrzenie fachowca. dobrze, ze pozno niz wcale.

Do góry stronyOffline

Saskia

Post #6 Ocena: 0

2015-07-01 20:53:47 (10 lat temu)

Saskia

Kobieta

Z nami od: 01-07-2015

Witam serdecznie, przede wszystkim dziewczyny! Nas jest tu chyba najwiecej.Czy jest moze jakas duszyczka z Liverpoolu..? :)Mam dziewczyny pytanie, moze w skrocie opisze sytuacje.Mam corke 3,5 roku, w Polsce zdiagnozowany autyzm, tutaj ciagle czekamy.Chodzi do zwyklego przedszkola, tzn. ja staram sie zeby chodzila. Ma tak wielkie problem sensoryczne I jest tak nadwrazliwa na halas ze wytrzymuje maxymalnie 30 minut , ja zreszta jestem tam z nia przez ten czas, bo nie daje sie nikomu do siebie zblizyc.Poniewaz ciezko jej pomoc, a raczej szkola nie dysponuje srodkami czy checiami zeby to uczynic napisalam list o EHC Plan, w miedzy czasie doradzano mi zebym raczej zlozyla aplikacje na Assessment Centre do Early Year Panel ( NEYS) powiedziano mi ze moge aplikowac o obie rzeczy jednoczesnie, po jakims czasie jednak dostalam tel ze to niemozliwe i EHC musze anulowac. I teraz mam zagadke- czy ktoras z was miala taki przypadek, jakies doswiadczenie, nie mam pojecia jaka podjac decyzje a strasznie mnie naciskaja.Bardzo prosze jezeli ktokolwiek potrafi cos na ten temat powiedziec, bardzo prosze o informacje. Z gory serdecznie dziekuje.

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #7 Ocena: 0

2015-07-02 06:40:49 (10 lat temu)

kik1976

Kobieta

witaj. troche tu ucichlo, pewnie wszyscy maj apelne rece roboty...

ehcp jest dla dzieci w wieku szkolnym.
nie zdziwie sie, gdy zechca swoja diagnoze robic. masz male dziecko. roznie to bywa w tym wieku. co do chalasu, moze sluchawki pomoga. moj w szkle chodzi w sluchwkach.

co do pomocy, poszukaj ich . powinni pomoc.

z drugiej strony, zastanawia mnie, ze w pl diagnozuja bardzo male dzieci, z roznych przyczyn, a ze np nei mowi w wieku 3 lat, co akurat nie ma nic wspolnego z autyzmem, albo ze nie reaguje na polecenia, co tez w tym wieku nie musi miec nic wspolnego, albo ze nei bawi z dzieci, co tez na ten wiek w sumei norma itd... troche tego nie rozumiem.

[ Ostatnio edytowany przez: kik1976 02-07-2015 06:50 ]

Do góry stronyOffline

Saskia

Post #8 Ocena: 0

2015-07-02 17:36:46 (10 lat temu)

Saskia

Kobieta

Witam I dziekuje za odpowiedz. Nie wydaje mi sie zeby te cechy opisane powyzej byly normalne dla prawie 4 letniego dziecka,no ale kazdy moze miec swoja opinie na ten temat. Poza tym u niej widac jak na dloni ze ma autyzm, jest kompletnie wylaczona ze swiata, skacze tylko bez przerwy I macha rekoma albo trzepie glowa. To wszystko na pewno nie jest normalne I to jest paniczny starch przed ludzmi a nie jakis tam. Zaden lekarz nie jest w stanie jej zbadac, sluch sa w stanie zrobic tylko pod narkoza. Wszystkie raporty ktore przychodza od lekarzy maja jeden wniosek ze wzgledu na ekstremalne zachowanie dziecka badanie bylo niemozliwe. W Wielkiej Brytanii diagnozuja male dzieci tak samo jak w Polsce tylko nie mozna dac sie zbywac I tego bagatelizowac I czekac- jakos samo przejdzie. Nie przejdzie. Moje pytanie raczej brzmialo o Assessment Centre poprzez Early Year Panel,szukam osoby wlasnie z takim doswiadeczeniem czy warto z tego skorzystac czy to strata czasu. EHC nie jest dla dzieci w wieku szkolnym, jest rowniez dla bardzo malych dzieci juz w wieku mojej corki I przedszkolnych. Wszystkie dzieci maja do tego prawo ( oczywiscie te ktore ewidentnie tego potrzebuja) bez wzgledu na wiek. Dziekuje. Mam nadzieje ze komus ta informacja pomoze.

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #9 Ocena: 0

2015-07-02 18:19:54 (10 lat temu)

kik1976

Kobieta

Ehcp jest DLA dzieci w wieku szkolnym...generalnie, do 25 bodajze. W UK diagnozuja wczesnie, ale w wyjatkowych przypadkach. Z tego co czytalam moga zrobic dzieciom malym, ale musza miec raporty of opikunek czy przedszkolu. Plan glownie dotyczy pomocy w szkole , terapie , I zalezy of lokalnego la. Jesli uznaja ze nie MA przeslanek zeby ropbic wczesnie niz of 4_5 roku, to albo czekac albo tribunal. Natomiast u takiego malucha o terapie moze zadbac pediatra albo ktos z panelu diagnostycznego, albo szkola wspolpracujac z Kims.
Co do ehcp to wszedl na miejsce statement , tylko w szerszym zakresie. Mam znajoma, ktora robila assessment w przedszkolu, a ehcp teraz wlasnie ze wzgledu na wiek.
Co do cech autystycznych, to ulegaja zmianie, a male dzieci ciezko zdiagnozowac, bo autyzm jest glownie zaburzeniem spoleczno socjalnym. Czesto dolaczaja inne zaburzeniem I choroby...twoje dziecko MA wiecej cech, ale the co opisalam naprawde his sa jeszcze niczym strasznym...
Wielu rodzicow panikuje gdy dziecko nosi pieluche czy nie mowi do 3 roku, ale czasem dzieci tak maja , a potem gadaja jak najete. Czasem wystarczy logopeda.

Pytanie co bys chciala zyskac tym planem u takiego malucha w przedszkolu. ?
Z tego co piszesz dziecko nadaje sie do szkole specjalnej, moze dlatego chca ten assessment.

[ Ostatnio edytowany przez: kik1976 02-07-2015 18:46 ]

Do góry stronyOffline

Saskia

Post #10 Ocena: 0

2015-07-02 21:19:58 (10 lat temu)

Saskia

Kobieta

Wlasnie,o to chodzi. Jezeli panel by wydal opinie pozytywna miala traffic do takiego przedszkola specjalnego przy szkole zwyklej. Ale powiedzieli ze szanse sa bardzo nikle, co najwyzej wskoczy szybciej na liste oczekujacych.Ale przy panelu nie ma apelacji, a a przy EHC jest wiec wole isc w cos pewniejszego niz przeciagac to w nieskonczonosc. Nie wiem pewnie co rodzic I dziecko to I inne doswiadczenie dlatego tak ciezko mi bylo podjac decyzje zeby zadecydowac dla niej jak najlepiej I jak najsprawniej te sprawy ruszyly a nie ciagnely sie latami. Bo ewidentnie nadaje sie na szkole specjalna. Nie moge jej tak zostawic bez pomocy bo kompletnie nie funkcjonuje w przedszkolu, a terapii nikt nie chce nawet zaproponowac. Chodze I pytam,ale nikt nic nie wie albo udaje ze nie wie, az cisnienie podnosza. Dziekuje Ci bardzo za zainteresowanie.

Do góry stronyOffline

Strona 605 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 604 | 605 | 606 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,