Str 603 z 623 |
|
---|---|
kik1976 | Post #1 Ocena: 0 2015-03-27 16:36:16 (10 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
dostalam odpowiedz councilu. chca go zostawic w tej normalnej, ktora wpisali w plan. pewnie ze wzgledu na koszty. szkole rece opadaja na pomyslu councilu , no i tak odbijamy pileczke. w przyszlym tyg mam narade z moja support, co tu dalej robic. musiby jeszcze ze szkola sie spotkac, co oni na to i jak moga mu ewentualnie pomoc.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
lampshade | Post #2 Ocena: 0 2015-04-01 19:35:54 (10 lat temu) |
Z nami od: 01-04-2015 Skąd: Dunstable |
witam, sorki za wtracanie sie, ale mam bardzo pilne i wazne pytanie. Mianowicie czy ktos moze jest tu z okolic Luton i moze mi polecic sprawdzonego dentyste, dodam ze chodzi o mojego 5cio letniego synka( diagnoza ASD), dzieki wiellkie
[ Ostatnio edytowany przez: lampshade 01-04-2015 19:36 ] |
karjo1 | Post #3 Ocena: +1 2015-04-08 12:42:31 (10 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
|
kik1976 | Post #4 Ocena: 0 2015-04-08 17:38:14 (10 lat temu) |
jesli chodzi o dentyste, to makabra, ale na ostatniej wizycie ja bawilam sie w dentyste. do tego OT polecila kupic specjalne szczoteczki , maja zakrecone wloski i delikatniejsze takie
i paste np truskawkowa. Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
chmureczka | Post #5 Ocena: 0 2015-04-08 19:12:21 (10 lat temu) |
Z nami od: 15-01-2015 Skąd: York |
"Patrz mi w oczy. Moje życie z Zespołem Aspergera" książka napisana przez Johna Eldera Robisona, gorąco polecam.
Przytoczę recenzję:"U Johna Eldera Robisona w wieku dorosłym zdiagnozowano zespół Aspergera. Jego biografia to gorzka ale również zabawna historia człowieka, który ze swoich słabości potrafił uczynić ogromne zalety. Młodość autora przypadła na lata sześćdziesiąte. Po wyrzuceniu ze studiów związał się z grupami muzycznymi (m.in. KISS, Pink Floyd), dla których tworzył efekty dźwiękowe i wizualne. Na sprzęcie, który tworzył Robison grali również Judas Priest, Talking Heads, Blondie. Przez jakiś czas związał się z firmą Microvision tworzącą pierwsze gry telewizyjne. W tej chwili prowadzi firmę zajmującą się renowacją samochodów. Jego opowieść, to historia człowieka, który mimo problemów ze społecznym przystosowaniem charakterystycznym dla osób z zaburzeniami ze spektrum autyzmu, potrafił skoncentrować się na swojej pasji i dzielić ją z innymi. Pozwala też czytelnikowi zrozumieć świat osób komunikujących się w nieco odmienny sposób." Kontynuacją jest kolejna książka tegoż autora "Wychowujemy misiaka" [ Ostatnio edytowany przez: chmureczka 08-04-2015 19:14 ] Milość jest treścią naszego istnienia.
Jeśli sie jej wyrzekniemy,
umrzemy pod drzewem życia,
nie mając smiałości, by zerwać jego owoce.
Paulo Coelho
|
|
|
chmureczka | Post #6 Ocena: 0 2015-04-09 00:13:35 (10 lat temu) |
Z nami od: 15-01-2015 Skąd: York |
Znalazłam niespełna godzinny program dokumentalny "Pokonać autyzm", przesyłam linka dla tych, którzy chcieliby się z nim zapoznać.
www.youtube.com/watch?v=UyFjVfNjMsg [ Ostatnio edytowany przez: chmureczka 09-04-2015 00:16 ] Milość jest treścią naszego istnienia.
Jeśli sie jej wyrzekniemy,
umrzemy pod drzewem życia,
nie mając smiałości, by zerwać jego owoce.
Paulo Coelho
|
kik1976 | Post #7 Ocena: 0 2015-04-15 13:33:53 (10 lat temu) |
chmureczka poprosila mnie , zeby opisac zmiany na przestrzeni ostatnich 5 lat, tzn odkad zaczelam pisac w temacie.
moze jasniej bedzie w punktach. mlody ma teraz 11 i pol . 1. mlody czyta, pisze i mowi bardzo poprawnie. pismo jest na poziomie jakis 6-7 lat. jednak wszystko robi, jak chce i kiedy chce, jak wpadnei w trans, bo przestac nei moze. czasem zagada czlowieka na smierc. czyta tylko non-fiction. komputer opanowany chyba lepiej odemnie ![]() 2. jesli chodzi o nauke, to w szkole maja klopot z ocena, bo pracuej tylko wtedy kiedy chce. nie pracuje w grupie, ani w parach, nie robi prac domowych. nie cierpi apeli, wszelkich skupich ludzi. w szkole z rana potrzebuje od 10min do 2 h na wdrozenie sie w system. wiedze ma ogromna, ale ujawnia to tylko kiedy chce. inteligencja tez wysoka. jesli czyms sie interesuje, to koncentracja na 100%. 3.nie przejmuje sie niczym i nikim. rozmawia tylko z wybranymi i kiedy chce. od jakiegos czasu, gdy nei chce kontaktu warczy. jedyna osoba do ktorej sie przytula, to ja, oczywiscie tylko jesli on chce, pozatym nie lubi jak ktos go dotyka. w porownaniu do poprzednich lat zwiekszyla sie czulosc sensoryczna np jesli wczesniej bylo na 30%, to teraz jest na 80%. dalej problem z toaleta, obieraniem itd. dzieki diecie nei chodzi w pieluchach. no i lista produktow ograniczona. nie lubi np gdy ktos mowi, spiewa itp. starsznie go to drazni. w domu gdy wraca to wlasciwie panuje cisza. pozatym, gdy jest sam jest bardzo spokojny. 4. pare lat temu byl duzo spokojniejszy, akcje byly okazyjne. teraz hustawki nastroju sa na porzadku dziennym. w ciagu minuty potrafi zmienic sie z histeri w napad smiechu. czasem najmniejsze jakies bodzce prowadza do histeri. ma napady leku i depresyjne. boi sie prawie wszystkeigo. np, jak ktos go wystraszy, to najpierw krzyk ze starchu, potem atak w obronie, tak menijwiecej. 5. od 2 lat umei jezdzic na rowerze. jezdzi dobrze, ale najlepiej jakby ludzi na drodze nei bylo. pozatym ma dyspraxie umiarkowana. nei umei kontrolowac napiecia miesni np krojenie kotleta wyglada, jakby zabieral sie za krojenie calej krowy ![]() narazie to co mi na ta chwile przyszly do glowy. jakby co to odpowiem na pytania. [ Ostatnio edytowany przez: kik1976 15-04-2015 13:37 ] Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
stanislawski | Post #8 Ocena: 0 2015-04-15 13:52:02 (10 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Czy to się poprawia wraz z wiekiem? Odnoszę wrażenie...
No chyba, żę diagnoza była zła? |
kik1976 | Post #9 Ocena: 0 2015-04-15 14:02:17 (10 lat temu) |
stanislawki czy ty uwaznie to przeczytales? diagnoze dostalam w marcu tego roku na autism high function.
poprawilo sie tylko w zakresie jezyka, ze pisze ,czyta i mowi. i ze nei robi w piluchy. reszta sie pogarsza. Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
karjo1 | Post #10 Ocena: 0 2015-04-15 14:38:10 (10 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Stanislawski nie za bardoz wie o czym wspomina, ani diagnoza zla, ani poprawa stanu z wiekiem, 'wyrastanie' z problemow.
Autyzm nie ma ustalonego schematu zachowan u danej osoby raz na cale zycie, zmienia sie, pewne rzeczy znikaja, slabna, nasilaja sie, pojawiaja sie nowe. Chyba najtrudniejsza jest nieprzewidywalnosc, do tego hustawka hormonow. Kik, u nas dzieci nie chodza na apele, maja wydzielone pomieszczenia, wysokfunkcjonujace chodza na wiele zajec z swoja klasa i sa bardzo fajnie akceptowane przez grupe, przy czym bez narzucania sie kogokolwiek. A jesli praca w klasie rozprasza, irytuje, schodza z opiekunem do indywidualnej salki i tam przerabiaja material lekcyjny, maja do zrobienia te same zadania. |