Str 601 z 623 |
|
---|---|
kik1976 | Post #1 Ocena: 0 2015-02-10 16:48:10 (10 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
no i bylam w secondary ....chyba bez szkoly specjalnej sie nei obedzie, maja doslownie za drzwiami, nowiutka, ciocho, malo dzieci i normalne zajecia, tylko dostosowane i bez pospeichu. secondary bedzie pisac do councilu, ze recomenduja mlodego do specjalnej, bo z takim ehc plan, zadna normalna szkola go nei wezmie. no i znowu zabawa, na szczescie wszyscy musza sie sprezac, bo maja czas tylko do konca marca. po halftermie przychodzi pani ze specjalnej na obserwacje.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
kik1976 | Post #2 Ocena: 0 2015-02-12 11:28:58 (10 lat temu) |
dzisiaj dostalam final ehc ze szkola normalna..a raptem we wtorek mialm spotkanie z secondary.... zawalu normalnie dostane... secondary mowi, ze to nie miejsce dla niego i czekamy na opinie szkoly specjalnej, a tu mi przesylaja zakonczenie procesu....dobrze, ze mam kogos do pomocy i szkoly sa za mna..
|
kik1976 | Post #3 Ocena: 0 2015-02-18 12:37:58 (10 lat temu) |
jestem po wizycie psychologa klinicznego - autyzm. mowi, ze wlasciwie przyszedl wykluczyc inne mental , bo komisje zanipokoilo jego warczenie. 2 marca bedzie komisja.
|
kik1976 | Post #4 Ocena: 0 2015-02-21 12:23:07 (10 lat temu) |
mlody ma chyba regres
![]() ostatnio np zaczal bac sie autobusow pietrowych. jechalismy po cos i weszlismy na pietro, mlody zaczal panikowac i pol godz siedzial, jak na szpilkach trzymajac sie przedniego siedzenia i caly czas w napieciu, a gdy wracalismy to a gore juz nie wszedl i zaczal sie denerwowac wydluzona jazda... wczesniej jakos bylo w miare. wczoraj caly dzien chodzil i plakal, ze jak skonczy 16 lat, to wszyscy o nim zapomna i zostanie sam, ze bedzie musial sie wyprowadzic itd... jestem padnieta psychicznie... cisza tu ... Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
Adacymru | Post #5 Ocena: 0 2015-02-21 21:54:07 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Moze gdzies uslyszal cos, co wzmoglo te strachy? Nasz maly to czasem jak uslyszy pewne slowa, bez znaczenia w jakim kontekscie, to reaguje wlasnie strachem, stara sie schowac, albo placze. My wiemy ktore slowa na niego tak dzialaja (np nie mozna powiedziec ze ktos jest "sad" albo "naughty"
![]() MOze ktos powiedzial cos na temat wyprowadzania sie z domu? Moze w szkole cos mowili? Moze kolezenstwo w szkole dyskutowalo?
Ada
|
|
|
kik1976 | Post #6 Ocena: 0 2015-02-22 08:51:19 (10 lat temu) |
to napewno, w koncu sa w drugiej polowie 6 klasy. juz wczesniej wiedzialam, ze dzieci dyskutuja. natomiast nie wiem co z np autobusem. ale pewnie dojde w koncu. moj tez sie boi wszystkiego, a zwlaszcza wlasnei smutnych rzeczy, ktore moga spowodowac jakikolwiek uszczerbek na zdrowiu. nawet nie mozna o tym wspominac. mieli o drugiej wojnie swiatowej, to przeczytal ksiazke, obejrzal obrazki, ale nei wolno o tym mowic, bo wpada w histerie. co do tych 16 lat, to akurat corka ma rok egzaminow.
|
Adacymru | Post #7 Ocena: 0 2015-02-22 21:15:26 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Nasz smyk ostatnio ma stracha bo mysli ze monsters sa wszedzie. Nigdy sami nie opowiadalismy mu zadnych bajek z potworami, nigdy nikt go nie straszyl, ze jakies wyimaginowane stworzenie przyjdzie po niego. Okazalo ze sie w szkole jakies czytanki mieli, niby dla wszystkich dzieci smieszne, ale dla niego raczej nie byly. Co weekend na poczatek musimy obejsc dom, zeby sprawdzic czy nie ma zadnych monsters w domu...
Ada
|
Elsynor | Post #8 Ocena: 0 2015-02-23 09:55:06 (10 lat temu) |
Z nami od: 11-02-2015 Skąd: Liverpool |
Cóż. Takie lęki to chyba normalność. TO chyba zależy od wyobraźni i pamięci epizodycznej dzieciaka. U autystów często jakieś słowa lub dźwięk kojarzą się ze sytuacją stresową z przeszłości i ... atak paniki murowany.
|
karjo1 | Post #9 Ocena: 0 2015-02-23 12:59:16 (10 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
'Widzenie' potworow, strachow jest normalne dla dzieci w dosc duzym zakresie wiekowym.
Wrazliwosc jest indywidualna dla kazdego, dla wielu dzieci 'Krol Lew' bedzie swietna bajka, a wiele (dzieci i doroslych) bedzie mialo lzy w oczach w niektorych momentach bajki. Pozostaje szukanie sposobu na 'oswojenie' lekow, obejscie domu, zapalone swiatla, rozmowa, przekierowanie mysli, przelozenie zlego snu na rysunek i zniszczenie go, muzyka/wyjatkowa maskotka itp. Te magiczne 16 lat moze byc efektem rozmow w szkole, uswiadamiania, ze w tym wieku staja sie 'dorosli', zaczynaja sie kwalifikowac do innego podejscia, moga zyc na wlasna reke, a moze nie docierac, ze to tylko mozliwosc, nie przymus? Taki urok mainstreamowej szkoly i wymiany zdan wsrod uczniow, sposobu prowadzenia lekcji, rozmow o dalszych mozliwosciach edukacji/pracy? |
NellisAnn | Post #10 Ocena: 0 2015-02-26 14:51:23 (10 lat temu) |
Z nami od: 06-08-2013 Skąd: tam gdzie kwitna kwiaty:) |
witam serdecznie na forum,
"musze " sie do Was przylaczyc.... W poniedzialek moj 5letni syn przeszedl testy na ktore czekalismy dwa lata i dowiedzielismy sie, ze ma autyzm ![]() Trudno nam na razie sie pozbierac i totalnie nie wiemy co robic?! Licze na Wasze wskazowki, bo nie wiem co robic...?! od czego trzeba teraz zaczac? Nie wiem jak szkola sie ustosunkuje? nic nie wiem.... |