MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rodzina z dzieckiem autystycznym

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 598 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 597 | 598 | 599 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

Str 598 z 623

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kik1976

Post #1 Ocena: 0

2015-01-16 06:59:59 (11 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

zapraszam was do poczytania tego tematu. znjadziecie tam wszystkie chyba odpowiedzi na wasze pytania i ogolny zarys tego co sie dzieje.

w skrocie. tu bardziej stawiaja na terapie behawioralne i przez nhs jest tego nei duzo. prywatnie, to podobnie jak w pl...jak zaplacisz to masz.
co do malych dzieci, to bardzo zadko diagnozuja dzieci ponizej 4-5 roku zycia. zalezy gdzie i na kogo sie trafi. slyszalm, ze takie przypadki sie zdarzaja, ze juz 2 lataka zdiagnozowali, ale to na palcach mozna policzyc. pozatym pediatra nie wystawia diagnozy i czasem ma tylko ogolne pojecie o autyzmie.

no i jeszcze edna swieta prawda, jesli samy nei zajemiecie sie soimi dziecmi, to nikt tego nei zrobi. do tego trzeba byc upierdliwym i duzo informacji zbeirac, zeby nie dac sie wcisnac w szufladke.

[ Ostatnio edytowany przez: kik1976 16-01-2015 07:03 ]

Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kik1976

Post #2 Ocena: 0

2015-01-16 09:34:33 (11 lat temu)

kik1976

Kobieta

chmureczka , ile lat ma twoje dziecko?

Do góry stronyOffline

chmureczka

Post #3 Ocena: 0

2015-01-16 10:10:59 (11 lat temu)

chmureczka

Kobieta

Z nami od: 15-01-2015

Mój synek ma 5,5 roku i chodzi do primary school.

[ Ostatnio edytowany przez: chmureczka 16-01-2015 10:13 ]

Milość jest treścią naszego istnienia. Jeśli sie jej wyrzekniemy, umrzemy pod drzewem życia, nie mając smiałości, by zerwać jego owoce. Paulo Coelho

Do góry stronyOffline

jolkam03

Post #4 Ocena: 0

2015-01-16 23:10:43 (11 lat temu)

jolkam03

Kobieta

Z nami od: 21-11-2010

Chmureczka, my od tutejszych specjalistów poza doradzaniem i róznymi ulotkami nie dostalismy nic. Teraz mój syn poza szkoła nie ma żadnych spotkan ze specjalistami. Chodzi do unitu dla dzieci autystycznych, ma tam basen i jazdę konną (w blokach, nie cały czas), jakieś zajęcia ruchowe 10 min dziennie. Szkoła, nie powiem, stara się pomagać w miarę swoich możliwości, np. gdy ostatnio syn znów zaczął budzić sie w nocy i przychodzic do naszego łóżka, to zrobili dla niego historyjkę tzw. social story o spaniu, rozmawiali z nim, zawsze pytają, jak sobie radzimy, czy mamy jakieś problemy.
Prywatnie jesteśmy w stałym kontakcie z terapauta w Polsce, który na bieżąco ustala nam plan działania i z którym możemy omawiać wszystkie nasze problemy, dostajemy ćwiczenia do domu i różne zalecenia terapeutyczne. Prywatnie robiliśmy też tutaj w UK terapię słuchową Johansena i mamy spotkania z polską logopedką. Raz na 2-3 lata, jak się uda (zapisać i finansowo damy radę), to jedziemy w lecie na turnus rehabilitacyjny. Tak to ogólnie u nas wygląda.

Do góry stronyOffline

jolkam03

Post #5 Ocena: 0

2015-01-16 23:16:57 (11 lat temu)

jolkam03

Kobieta

Amelito, raczej nie spodziewaj sie tutaj specjalnej terapii, główną rolę odgrywa szkoła, zależnie od poziomu funkcjonowania dziecka, może być zwykła z asystenetem lub nawet bez, unit albo szkoła specjalna. W szkole specjalnej wiem, że są jakieś elementy terapii, przychodzą specjaliści, o unicie napisałam powyżej, w zwykłej szkole chyba najtrudniej o jakąkolwiek pomoc.
Co do samej diagnozy to chyba zależy od miejsca, my czekaliśmy około roku.

Do góry stronyOffline

klkinia

Post #6 Ocena: 0

2015-01-17 15:13:36 (11 lat temu)

klkinia

Kobieta

Z nami od: 30-11-2014

Znalazlam na tym forum ciekawy link http://www.dzieci.org.pl/forum/autyzm/kilka-stron-z-delacato/
i wklejam go dla nas nowych ktorzy moze jeszcze na niego nie natrafili. Uwazam ze cwiczenia powinno miec dziecko ulozone przez specjaliste indywidualnie, jednak tan tekst jest bardzo przydatny, bo to my rodzice znamy swoje dziecko i to my pierwsi jestesmy jego terapeutami, a tekst daje wskazowki jak pomoc dziecku,na co zwrocic uwage. Jest przydatny nie tylko dla rodzicow dzieci autystycznych,bo nie tylko one maja problemy z integracja sensoryczna. Moje starsze dziecko tez ma podobny problem,ale z czasem sie "odwrazliwil" jesli chodzi o dotyk(bo z tym byl duzy problem ale minelo), natomiast caly czas jest problem z nadwrazliwoscia w okolicach jamy ustnej, nie przelknie prawie nic z grudkami,problem z myciem zebow no poprostu jakby ten tekst byl napisany na podstawie obserwacji mojego syna(ma 8lat).
Bardzo sie obawiam wizyty u pediatry bo z tego co tutaj i na innych forach czytalam to srednio to wypada,raczej rodzice nie byli zadowoleni ani z przebiegu wizyty ani wogole z podejscia. Mysle ze i tak moim dzieckiem zajeto sie tu dosc szybko,za tydzien zaczynamy spotkania w szkole dla dzieci specjalnej troski, ciekawa jestem bardzo co i jak tam bedzie. A jesli chodzi o OT to zaczne dzialac w lutym, mysle ze pomozy mi w tym nasza HV bo to naprawde fantastyczna kobieta,aktualnie mamy troche zajety tydzien: najpierw przychodzila terapeutka bawic sie z malym tzw.messy play, teraz speech therapist, mamy tez polska logopede,przedszkole 2 razy w tygodniu no i te nowe zajecia.
Jak jesienia bylam w Polsce, to rozmawialam z terapeutka ze stowarzyszenia dla autystow i ona mowila ze do do ich przedszkola trafiaja maluchy nawet 2,5 letnie,a chyba tutaj to nierealne. Dostalam od niej namiary do centrum diagnozy i terapii zaburzen rozwojowych ale nie zdazylam spotkac sie ze specjalistami,ale nadrobie to jak najszybciej. Moze juz wtedy wiedzialabym na czym stoje i jak pracowac z dzieckiem zeby poprawic jego jakosc zycia.

Do góry stronyOffline

jolkam03

Post #7 Ocena: 0

2015-01-17 22:16:07 (11 lat temu)

jolkam03

Kobieta

Ja mam całą tę książkę w pdf, jeśli ktoś byłby zainteresowany, bardzo fajnie napisana, dobrze się czyta, porządkuje i wyjaśnia wiele spraw dotyczących zaburzeń sensorycznych. My mamy sekwencje stymulacyjne właśnie wg Delacato.

Do góry stronyOffline

chmureczka

Post #8 Ocena: 0

2015-01-18 00:02:51 (11 lat temu)

chmureczka

Kobieta

Warto przejrzeć podane linki:
http://www.dzieci.bci.pl/strony/autism/zwizekmi.htm
http://www.dzieci.bci.pl/strony/autism/candida.htm
Byłam z dzieckiem na badaniu kału pod względem pasożytów i drożdżaków w Polsce. Wynik badania na drożdżaki był pozytywny. Oczekwanie na wynik badania zajęlo 7 dni i skończył mi się urlop (dodatkowym utrudnieniem było to, ze był to czas między świętami Bożego Narodzenia i Nowym Rokiem). W przychodni odmówiono mi wypisania antybiotyku (odesłano mnie do lekarza, który skierował mnie na to badanie). Powiedziano mi, ze mam leczyć dziecko w Anglii. Miałam zaledwie 4 godziny, by załatwić receptę, to było zbyt mało bo musieliśmy już wracać do Anglii. Przyjechałam, poszłam do lekarza GP i spotkała mnie przykra niespodzianka ... okazało się, że tutejsi lekarze nie widzą powiązania drożdżaków z autyzmem. Uzyskałam informację, że nie ma potrzeby leczenia tego, bo tu każdy to ma i tego się NIE leczy. Teraz czekam, aż mój tata w Polsce podczas wizyty u lekarza przedstawi zaistniałą sytuację (wraz z wynikiem badania) i dostanie receptę, wykupi antybiotyk i prześle mi do Anglii. W innym atrykule natknęlam się na informację, że po leczniu drożdżaków zaobserwowano poprawę u 57% autystycznych dzieci.
Oto najlepszy przykład tego jak leczą polscy, a jak angielscy lekarze, że nie wspomnę o tym, iż większość chorób w tym kraju leczy się paracetamolem i zimną wodą.

[ Ostatnio edytowany przez: chmureczka 18-01-2015 00:14 ]

Milość jest treścią naszego istnienia. Jeśli sie jej wyrzekniemy, umrzemy pod drzewem życia, nie mając smiałości, by zerwać jego owoce. Paulo Coelho

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #9 Ocena: 0

2015-01-18 06:41:30 (11 lat temu)

kik1976

Kobieta

czemu chcesz uzywac antybiotyku przy candidi? podstawa jest dieta i raczej uzywaja preparatow przeciw grzybicznych. sam antybiotyk to grzyb.
proces leczenia jest bardzo dlugotrwaly i plega na wyeiminowaniu wysokoweglowodanowyc produktow. nie slyszalam, ze ktos to leczyl antybiotykiem.

[ Ostatnio edytowany przez: kik1976 18-01-2015 06:48 ]

Do góry stronyOffline

chmureczka

Post #10 Ocena: 0

2015-01-18 08:41:33 (11 lat temu)

chmureczka

Kobieta

Na wyniku badania miałam wskazane antybiotyki na które wrażliwe są te grzyby. Oczywiście konsultowałam się telefonicznie z lekarzem,który mnie skierował na to badanie.
Na wspomnianej stronie piszą o chłopcu, którego leczono antybiotykiem www.dzieci.bci.pl/strony/autism/candida.htm
Osobiście nie jestem zwolenniczką stosowania antybiotyków, ale zdaję sobie sprawę, że w niektórych przypadkach nie można postąpić inaczej.

[ Ostatnio edytowany przez: chmureczka 18-01-2015 08:42 ]

Do góry stronyOffline

Strona 598 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 597 | 598 | 599 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,