Str 589 z 623 |
|
---|---|
Kurka_Domowa | Post #1 Ocena: 0 2014-06-17 21:30:16 (11 lat temu) |
Z nami od: 08-09-2011 Skąd: Centrum |
Dziekuje Karjo i Maya, u mojego malucha nigdy nie bylo problemow z mowa, zaczal mowic jak mial 16mcy a teraz ma 3.5l mowi po polsku i po angielsku, doslownie bez przerwy cos nawija.
Wiec nie bardzo rozumiem po co pediatra dala skierowanie, bo nie to jest problemem. |
Post #2 Ocena: 0 2014-06-17 21:38:37 (11 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
karjo1 | Post #3 Ocena: 0 2014-06-18 09:34:46 (11 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Kik, robilismy cos podobnego, nieformalnego, tak to szkola nazywala.
Przedstawilismy wszelkie zalecenia lekarza (ustny przekaz, bez wymogu pisma od lekarzy), swoje uwagi co do detali, np. w sloneczny dzien przypomnienie o zalozeniu czapki, przy podsypianiu dostep do swiezego powietrza, przewietrzenie pomieszczen, zmiany reakcji na leki, szkola - swoje obserwacje. Spotkanie w obecnosci Senco, dyrektora, nauczyciela prowadzacego, notka dla pielegniarki szkolnej. Kurka, byc moze cos jest w sposobie wymawiania, pisania, relacji, cos opiekunki zaobserwowaly i chca sie upewnic. Samo spotkanie jest sympatyczne, bez stresu, nerwow, pospiechu, warto skorzystac z mozliwosci. |
kik1976 | Post #4 Ocena: 0 2014-06-18 09:50:17 (11 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
no wlasnie karjo, skorzystam, bo coraz gorzej z mlodym.
nazywa sie to statutory education, health & care plan, z tym ze LA wymaga go do nowego statmentu. dali mi form do domu i mam wkleim zdjecie mlodego, wpisac family journey. ostatnio mlody cos se wymysli i nie chce chodzic do szkoly, tzn wiem co wymysli, czasem ma fixacie na jakis temat i poprostu nic innego nei istnieje. wiec szkola ze 3 razy pozwolila mu wrocic pozniej do szkoly, no i rytyna zostala wykolejona.wczoraj 3 h zajelo mi namowienie go, zeby poszedl do skzoly. dzisiaj tylko 30, ale poprostu wepchalam go i wyszlam. wiem, ze po chwili pojdzie, jak zobaczy ze nie ma wyboru. teraz znowu zajmie troche czasu wstawienie go na wlasciwe tory. ![]() lece, mam pelno zajec, a jeszcze musze umowic sie z paroma senco seconadary, nie wiem kiedy ja to ogarne wszystko. a czas ucieka... [ Ostatnio edytowany przez: kik1976 18-06-2014 09:52 ] Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
karjo1 | Post #5 Ocena: 0 2014-06-18 09:57:12 (11 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Trzymaj sie, duzo tego.
My robilismy tylko na potrzeby szkoly, ale moze i przyda sie do wyszukania dobrej secondary. Moge pocieszyc, ze bywa nienagorzej. Jezylam sie na mysl o szkole katolickiej, a okazalo sie, ze dosc fajnie prowadza dzieciaki, krotko trzymaja, lepiej ogarniaja temat niz podstawowka. Ale moze byc problem z uciekaniem ze szkoly, bo teren wlasciwie otwarty, uczniowie wychodza do okolicznych sklepikow, parkow na przerwach... |
|
|
aga__d | Post #6 Ocena: 0 2014-06-18 11:09:26 (11 lat temu) |
Z nami od: 19-01-2014 Skąd: Newhaven |
Education, Health and Care Plan (EHC Plan) zastapi od wrzenia tego roku Statement of Special Educational Needs (SSEN). przez 3 lata maja funkcjonowac rownolegle by po tym czasie ujednolicic do EHC plan. idea jest dobra bo rodzic ma wiekszy wplyw ale jak bedzie w praktyce to sie okaze.
Kik poniewaz wymagaja nowego planu chca najprawdopodobniej Twojemu synowi wprowadzic na nowych warunkach. |
kik1976 | Post #7 Ocena: 0 2014-06-18 13:53:04 (11 lat temu) |
najwidoczniej, do tego chca rozszerzyc, pewnei dlatego chca cos takiego. musze teraz dobrze to napisac
![]() Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
kik1976 | Post #8 Ocena: 0 2014-06-28 09:34:57 (11 lat temu) |
we wtorek mam wizyte EP w domu.
ostatnie 2 tyg mlody mial jazdy i nie wiem od czego, tzn wiem, ale jakbym komus o tym powiedziala, to uznali by mnei za wariatke. jak wczesniej chodzil ladnie do szkoly, to teraz ostatnie 2 tyg, to bylo wpychanie na chama, mlody mial takiego stresa, z e wygladal, jakby gonilo go stado lwow, az ciezko bylo mu powietrze lapac. szkola , musze przyznac, stara sie jak moze, ja tez. tyleze poza szkola jest to samo. jestem zrypana psychicznie. ma pilki sensoryczne, to normalnie zachowuje sie jak 2 latek. bawi sie jak male dziecko. rozmawialam z ep, mowi, zeby do diagnozy nic nie robic, to bedzie to wszystko lepiej widac i juz nie beda mieli obiekcji. co do tego nowego statmentu, to szkola juz nei napisze, ze wszystko jest ok, maja tyle materialu, ze starczylo by na cala klase dzieci. ![]() [ Ostatnio edytowany przez: kik1976 28-06-2014 09:37 ] Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
aga__d | Post #9 Ocena: 0 2014-06-28 11:13:05 (11 lat temu) |
Z nami od: 19-01-2014 Skąd: Newhaven |
Nt sensoryki moze sie komus przyda.
poznalam mame 10 latki z zespolem Aspergera, pozno zdiagnozowanej, ktora korzysta z prywatnych zajec Brain Gym, to takie troche jak integracja sensoryczna ale nie do konca, cwiczenia do wykonywania w domu zalecone przez powiedzmy terapeutke. troche drogo ale ona korzysta z wizyty raz w miesiacu na pol godziny zeby sprawdzic co dziala a co nie Pokazala mi te rozne akcesoria typu stolek na jednej nodze (ktory mozna zrobic samemu - 2 deski zbite w litere T) poduszka do balansowania do kupienia w kazdym sportowym ebay itp ja mam dwie jedna lezy na krzesle mojego syna druga do zabawy stawanie na jednej nodze, siedzenie przed tv, dziecko niby sie nie rusza jak robi cos przy stoliku a jednak tak i to pomaga, kocyk obciazeniowy, tunel z lycry itp. Ja bylam wtedy przed diagnoza SI ale wiele rzeczy się powiela w zaleceniach ktore ja dostalam. To wszystko co powyzej i wiecej jest opisane w ksiazce Raising a Sensory Smart Child. Ksiazka do kupienia na amazon starsze wydanie za pare funtow polecam osobom ktore nie maja diagnozy SI a dzieci ewidentnie wykazuja problemy sensoryczne. Ksiazek jest cala masa ale ta taka troche poradnikowa i prosta. I jak widac u starszych dzieci tez mozna zaczac sosowac bo ja slyszalam opinie innej mamy chlopca z ASD tez kolo 10 latka jak jej to mowilam to mi odpowiedziala ze jej syn to napewno by nie cwiczyl. Mysle, ze nigdy nie jest zapozno tym bardziej ze dziewczyna owa jak diagnozowali jej syna kolo 5 roku i padlo cos na temat szkoly specjalnej to sie zapierala nogami i rekami a teraz blaga zeby go tam przeniesli ale to juz tak off topic |
stanislawski | Post #10 Ocena: 0 2014-06-28 11:47:57 (11 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Zastanawiam się, czy to też jest jakiś objaw. Mój synek (5 lat) ma ostatnio manię wyrzucania rzeczy przez okna. Do tego tłucze jajka. Mówi, że to jest śmieszne.
|